Tour of Thailand wielerwedstrijd

Door Lung Addie
Geplaatst in Fietsen, Sport
Tags: , ,
9 oktober 2020

Heel toevallig kwam ik, via de poejaaibaan van Pathiu, aan de weet dat er donderdag, 8/10, een internationale wielerwedstrijd te Pathiu zou langskomen. De wielerwedstrijd, Tour of Thailand, hoewel deze praktisch volledig in het Zuiden plaatsvindt, noemt officieel “Princes Maha Chakri Sirindon’s Cup Tour of Thailand…. Een ganse boterham. Deze internationale wielerwedstrijd bestaat sedert 2017.

De renners zouden naar planning hier rond 13.00u langskomen. Dus maar op een strategische plaats op uitkijk. En ja, ze zaten heel goed op schema. De weersomstandigheden waren ideaal voor een wielerwedstrijd: geen zon(25°C), geen regen, geen wind. Wat moet een renner meer hebben?

De wedstrijd omvat 6 etappes over een totale afstand van 936 km:

 • Bangkok – Samut Songkhram: 130 km
 • Samut Songkhram – Ratchaburi: 108 km
 • Ratchaburi – Prachuap Khiri Khan: 200 km
 • Prachuap Khiri Khan – Chumphon: 137 km
 • Chumphon – Ranong: 219 km
 • Ranong – Surat Thani: 142 km

De Koninginnenrit is wel deze van Chumphon naar Ranong, een redelijk zwaar parcours daar deze streek heel heuvelachtig is en er dus wel verschillende kuitenbijters in zitten.

Er zijn verschillende Europese deelnemers uit: Andorra, Spanje, Estland, Frankrijk en Italië. De andere deelnemende landen zijn allen Aziatische landen. Het totaal aantal deelnemers is dit jaar 117, dus wel een mooi peloton.

Net als in de andere grote tours zijn er verschillende klassementen met:

 • roze trui: algemeen klassement
 • paarse trui: Best Asian
 • groene trui: puntenklassement
 • bollekes trui: bergklassement

Bij de doortocht aan mijn strategische waarnemingspost, op een 45 km van de finish, had zich een groepje van een zestal renners duidelijk afgescheiden met 6 minuten voorsprong op een gesloten peloton. De begeleiding was perfect alleen ontbrak het mij aan de ‘groene vlag’ welke het einde van de doortocht aangeeft.

Er is ook een ‘vrouwentour’ die start van 14/10 tot 16/10. Deze wordt volledig gereden in Surat Thani. Deze wedstrijd omvat 3 etappes van 82-98-81km.

We zien dus: Thailand doet ook aan sport….

10 reacties op “Tour of Thailand wielerwedstrijd”

 1. Cornelis zegt op

  Toevallig gisteren de etappe naar Chumphon via een live stream gevolgd, Lung Addie! De Ronde van Thailand op de iPad, en tegelijkertijd de Giro d’Italia op de TV. Tsja, je moet wat als je nog niet naar Thailand terug kunt en het hier al vele dagen stevig waait en regent zodat je niet met de fiets op pad kunt……
  Zag er goed georganiseerd uit. Er zat zelfs een Nederlander in de kopgroep, Adrie van Engelen van het Duitse BikeAid team.

 2. Gringo zegt op

  Leuke tip, Lung Addie!
  Google “Tour of Thailand” en je vindt meerdere websites met allerlei informatie
  en uitslagen over deze Rond van Thailand.
  PBS zendt alle etappes uit op You Tube

  • Pratana zegt op

   op welke post tv kan dit volgen ?

  • Lung addie zegt op

   Ja beste Gringo,
   ik heb ook moeten Googelen om aan de nodige informatie te komen…. gelukkig hebben we het internet wat ons wijzer maakt. Het was ten slotte heel toevallig, de dag voor de doortocht, dat ik het aan de weet kwam, en dan nog met haken en ogen want de eerste info sprak van een doortocht op zondag…..dus snel op de motor om te gaan kijken. Was amper 4km van mijn deur dat ze aan de rotonde, waar ik de foto’s nam, doorkwamen.
   Op de website: ‘bicycle association of Thailand’ staat veel info, ook de uitslagen van de vorige 3 jaar.

 3. Jacques zegt op

  Leuk dat dit onder de aandacht wordt gebracht. Is weer eens wat anders op dit blog en wat mij betreft de moeite waard om te bekijken. Bedankt. Overigens is er op sportief vlak heel veel te doen in Thailand en zeker op duursportgebied.

 4. Sopha zegt op

  https://program.thaipbs.or.th/TourofThailand

  Hierbij de link om live en de etappe terug te kijken.

 5. Peter zegt op

  Ik vraag mij af. Hebben deze buitenlandse coureurs ook eerst 14 dagen in quarantaine gezeten, zonder training of die 14 dagen op de roller door gebracht. Bijzonder. Elite koers of professionals?

  • Cornelis zegt op

   Ja, ik weet dat bij voorbeeld het Duitse BikeAid team – met 2 Nederlands – in quarantaine is geweest.
   De koers heeft in principe het Pro Tour niveau, maar veel deelnemers zijn geen fulltime professionals.

 6. Hans zegt op

  Thailand is een pracht land voor wielrenkoersen en het zal ook zeker gewaardeerd worden omdat het een geweldige sport is!

  • Cornelis zegt op

   Voor de organisatoren lijkt het me eerder een nachtmerrie om de route vrij en ‘leeg’ te krijgen, de ongedisciplineerdheid van de doorsnee Thaise weggebruiker en de vele loslopende honden in aanmerking genomen. Maar aan de beelden van de etappe die ik volgde te zien was ze dat prima gelukt. Ik was positief verrast!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website