Er staat shoppen op het programma. Een vriend uit Holland, die enkele dagen in Bangkok verbleef, vertelde me over een gigantisch warenhuis, zo groot als hij zelden zag op zijn reizen over de wereld. Het warenhuis heette MBK.

Ik vertelde dit aan mensen hier en kreeg te horen dat dit concern niet kan tippen aan een ander warenhuis, Paragon. Hier gaan we heen. Nu weet ik dat MBK een dorpswinkeltje is vergeleken bij Siam Paragon. We komen binnen en zien dat de begane grond gereserveerd is voor eetgelegenheden. Niet alleen obligate zaken als MacDonald en andere ketens, maar werkelijk voor iedere smaak een ruime keus. Ik schat dat er zo’n tachtig restaurants zijn. Het leuke is dat bijna alle tafeltjes en stoelen bezet zijn. Het is derhalve gezellig.

Zes enorme etages

Naar boven beginnen de winkeletages, zes in totaal. Iedere etage is even groot als de Lijnbaan in Rotterdam. Je kan het zo gek niet verzinnen of het is er. En alles even duur en lux. Of eigenlijk vind je er alleen de dure en luxe artikelen. Even denk je aan de gedegenereerde maatschappij, waarin we leven, maar helaas moet ik toegeven dat het toch wel prachtig is. Zoek je een gitaar, er zijn verschillende zaken met honderden modellen. Zoek je een auto, op de derde etage zijn de Ferrari’s uit voorraad leverbaar. Natuurlijk zijn er ook Lamborghini’s. Hoe je zo’n wagen naar beneden moet krijgen, weet ik niet. Een Toyota of Honda kan ik niet vinden.

De opzet van het geheel is buitengewoon ruim. Brede wandelgangen met overal zitjes. Ik zie op zo’n zithoek zes jongelui zitten. Vier zijn druk aan het telefoneren. Twee kijken ontevreden, omdat zij op dit moment niemand hebben, waarmee ze het laatste uur niet gebeld hebben. Ook de verfijnde smaak kan in Paragon terecht. Douwe zoekt een Cd van een componist, die naar zijn zeggen bij niemand bekend is. Die visie moet hij herzien. De jongen, die hem bedient loopt achteloos naar de afdeling onbekende componisten en werpt het complete oeuvre op tafel, alsof het de gewoonste zaak van de wereld is.

Asiabooks

Ik ga naar Asiabooks, omdat ik een door twee journalisten geschreven boek zoek, dat in 1992 is verschenen. Deze zaak is groter dan andere zaken van dit concern. Ik laat mijn spiekbriefje aan een vriendelijk meisje zien en deze gaat, zonder de computer te raadplegen, naar het onzichtbare magazijn en komt even later terug met het gezochte boek. Het is een gebouw met ongelooflijke mogelijkheden, terwijl het mooiste nog moet komen, want dat bewaar ik voor het laatst.

Siam Ocean World

Bij het binnenkomen zien we een roltrap naar beneden. Beneden bevindt zich Siam Ocean World. Dit moet het grootste aquarium in Azië zijn. En het is groot, zo groot dat het nauwelijks in woorden te vangen is. In Pattaya hebben we een aquarium op Sukhumvit Road. Prachtig en groot. Althans dat dacht ik indertijd. Nu weet ik dat dit een bak met gupjes is, vergeleken met wat ik nu zie. Het hele geval heeft een oppervlakte van twee voetbalvelden. Je loopt voortdurend tussen de meest exotische vissen, links, rechts en boven je. Een aquarium dat tot borsthoogte gevuld is, zodat je zowel boven als onder de waterspiegel kunt kijken wordt bewoond door een kudde van twintig pinguïns. Sommige aquaria met vissen zijn acht meter hoog. Een groot meer met bootjes, die voorzien zijn van een glazen bodem. Hierdoor wordt een prachtig koraalrif zichtbaar met bijbehorende flora en fauna. Filmzalen met instructieve films. Helemaal beneden een restaurantje middenin een tropisch regenwoud. Een forse waterval.

En dit alles in de kelder van een warenhuis. Dit moet je gezien hebben.

11 reacties op “Warenhuis Siam Paragon in Bangkok”

 1. Marijke zegt op

  Wij daar in feb ook geweest inderdaad een prachtig centrum.Als we binnenkort weer in bangkok zijn gaan we daar weer lekker eten.Het is zeker de moeite waard om daat te kijken.

 2. Cornelis zegt op

  Die Ferrari’s, Porsches en o.a. Lotussen vielen mij het meeste op: nog nooit zoveel showrooms van exclusieve automerken naast elkaar gezien.
  Wanneer je na Siam Paragon nog energie – en evt. geld – over hebt loop je zo door naar Central World. Ook de moeite waard.

 3. Jan Thiel zegt op

  Ik ben er één keer geweest.
  Vond het wel mooi.
  Maar je moet er betalen om te parkeren.
  Dus nòòit weer!

  • Cornelis zegt op

   Je komt kennelijk niet vaak meer in NL, want daar is betaald parkeren zo langzamerhand de norm…………………..

 4. Jack zegt op

  Voor een gewone broek, hemd ,jas of ondergoed moet je bij MBK zijn,wil je een exclusief horloge Rolex,Breitling,IWC,enz enz. of alles wat exclusief is moet je bij Siam Paragon zijn.Ik kom er niet graag ik heb er mijn Rolex gekocht en kom er alleen voor het onderhoud van het klokje, dat sturen zij dan op. De collectie koopwaar is bij MBK ook tienmalen groter,wel veel imitatie natuurlijk.

  • Rene Hasekamp zegt op

   Nou, als je een Rolex of een van de andere door jou genoemde merken wilt gaan kopen, ga dan maar naar Gaysorn Plaza.

 5. Rene Hasekamp zegt op

  Ik werd er de laatste keer dat ik er was (deze maand) knettergek van de drukte en de inmiddels chaotische indeling. Ik kon niet eens de afdeling vinden waar ik interesse in had. Het personeel is er ook verre van behulpzaam.
  Wat het restaurant (food center) betreft: het is daar een takkenherrie en je kunt er niet behoorlijk zitten. Kleine tafeltjes en matige bediening.
  Het viel mij, kortom, op dat Paragon van een mooi warenhuis in een jaar of twee in een chaotische bende veranderd is. Wel jammer natuurlijk.
  Geef mij maar Central. Ruim en overzichteljk opgezet, rustige restaurants en goede sortering.
  Of Central World, waar je ook ustig kunt bijkomen tijdens het eten en waar alles mooi ruim is opgezet. Ik denk dat de Asia Books winkel daar overigens groter is dan in Paragon.
  Voorlopig zien ze mij daar niet meer.

 6. Riet Verbrugge zegt op

  Ik ben gek op Siam Paragon en kan er dan de hele dag lekker lopen shoppen. Tussendoor wat eten en drinken. Keus genoeg daar en ja daar tegen over Central ook geweldig. Als je een shopfreak bent net als ik is het een paradijs.

 7. Jean-Pierre zegt op

  tja. decadentie is wel handig als je de realitiet wil ontvluchten

 8. Ray zegt op

  We zijn er in 2011 ook heen geweest en zagen inderdaad dat het een gigantisch centrum is. Ook moet je een wat dik geld komen want de winkels zijn niet typisch Thais 😉
  Er zijn genoeg andere centrums waar je terecht kan om leuke dingen te zien en eventueel te vinden.
  We gaan dit jaar in november weer naar Bangkok, lekker genieten van alle leuke dingen die we daar mee gaan maken en tegen komen..Thailand is met de derde keer dat we het achtereen bezoeken toch wel onze favoriete landen..

 9. quillaume zegt op

  Moderator: deze reactie gaat niet over het onderwerp van de posting.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website