Wel eens gehoord van de handel in tweedehands iPhones die voor nieuw worden verkocht? In december 2015 kocht ik in Tuk Com op Pattaya Tai (South Pattaya Road) een iPhone 5 ter vervanging van mijn eeuwenoude Nokia.

Hoewel de iPhone 5 toen al niet meer het nieuwste van het nieuwste was koos ik dit model omdat het een vrij klein formaat heeft. Dat het apparaat ook nog leuk afgeprijsd was was mooi meegenomen. Ik wilde een smartphone voor erbij. Voor het grote werk heb ik sinds jaren een iPad Air en dit tot grote tevredenheid.

Op de dag af zes maanden na aankoop van mijn telefoon verduisterde het scherm, na wel eerst een seconde opgelicht te hebben. Het toestel werkte verder nog wel. Als ik gebeld werd deed de trilfunctie het bijvoorbeeld wel.

Daar ik op dat moment in Amsterdam was ging ik met deze klacht naar de Apple Store aan het Leidseplein. Mijn bewering dat ik de iPhone pas zes maanden geleden in een Apple winkel in Thailand had gekocht werd al meteen ontkracht. In heel Zuid-Oost Azië blijken er alleen officiële Apple Stores in Singapore en Hong Kong.

Het serienummer werd nagetrokken en meteen bleek al dat er iets loos was. Uit de informatie bekend bij Apple bleek dat de garantie was verlopen en het vermoeden werd uitgesproken dat er mogelijk eerder al een ‘ongeoorloofde aanpassing’ aan het scherm had plaatsgevonden. Met de toezegging dat ze de iPhone verder zouden nakijken kon ik na een uur terugkomen. De restrictie was allen dat als zou blijken dat er inderdaad eerder al een ongeautoriseerde reparatie had plaatsgevonden zij verder niets meer voor mij konden doen.

En inderdaad, foute boel. Er werd mij een scherm getoond waaruit bleek dat het apparaat al medio 2013 was verkocht in Louisville, USA. De garantie was dus al lang verlopen en er werd mij een foto getoond van het binnenwerk met daarop aangegeven waar de ‘ongeoorloofde aanpassingen’ hadden plaatsgevonden. Ik kreeg mijn toestel dus zo weer mee.

Nog niet bijgekomen van mijn ongeloof vroeg ik nog om een verklaring hoe dit mogelijk was. Je koopt in een nette winkel een iPhone met alles erop en eraan en dan blijk je toch een kat in de zak gekocht te hebben. Op mIjn vraag of het mogelijk om een eerder gestolen apparaat zou gaan kreeg ik, begrijpelijk ook wel, niet een duidelijk antwoord.

Een uitdraai van de gegevens kon de medewerker mij, volgens de regels, niet geven. Wel mocht ik ‘stiekem’ een foto maken van het betreffende scherm zodat ik dat eventueel kon gebruiken om verhaal te halen in Pattaya. Later realiseerde ik dat ik mij zo waarschijnlijk een hoop vruchteloos gedoe op de hals zou halen en in een akelige welles/nietes discussie verzeild zou raken. Ik hoorde dat in Tuk Com voor pakweg 800 tot 1000 THB het scherm weer ‘ongeoorloofd’ gerepareerd kan worden.

Net terug in Jomtien lees ik het volgende bericht op de NOS app: nos.nl/l/2108164 “Apple mag geen tweedehands iPhones verkopen in India”

Wat blijkt; Apple ‘reviseert’ ingeruilde iPhones en verkoopt deze weer in ‘arme’ landen voor $ 150. Dit is aanmerkelijk minder dan de nieuwprijs en ook meer dan 50% minder dan ik er voor betaalde. India beschermd zo zijn eigen markt en geeft daarom Apple geen toestemming voor deze handel als er niet op zijn minst 30% van de betreffende producten in het land zelf worden gefabriceerd. Daar Apple de fabricage in China laat doen missen ze zo een interessante markt in India.

Mijn vermoeden dat mijn telefoon mogelijk eerder gestolen is en daarna via een heler weer in de winkel terecht is gekomen is nog steeds niet uitgesloten. Na lezing van het bovengenoemde artikeltje ligt het echter voor de hand dat ik zonder het door te hebben een ‘gereviseerd’ exemplaar heb getroffen en daar toch een forse prijs voor heb moeten betalen. Daar de verschillende bekenden die ik dit verhaal vertelde ook met verbazing en ongeloof reageerden besloot ik dit verhaal op Thailandblog te zetten. Een gewaarschuwd mens telt voor twee.

Ingezonden door Paul Jomtien

25 reacties op “Handel in tweedehands ‘originele’ Apple telefoons in Thailand?”

 1. Rob zegt op

  Interessant verhaal.

  Wat je ook veel zie in Thailand is dat als je in een winkel denk dat je een Samsung koop maar dat het in werkelijkheid een kopie is van Chinese makelij.

  Het is daarom aan te raden om deze in een ” originele Samsung store ” te kopen.

  Gr Rob

  • Ger zegt op

   ook kleine telefoonshops in warenhuizen verkopen originele, je hoeft echt niet naar een Samsung store. Garantie en meer: alles officieel. Beetje kort door de bocht om dat te vermelden.
   Men gaat echt geen namaak verkopen : ook de Thaise consument accepteert dit niet.

   Als je jou redenatie volgt zou je dan ook geen printer bij een electronica shop kunnen kopen, geen merkschoenen in een groot warenhuis, geen Levis in een broekenzaak ,maar alles alleen in brandstores etc.. Tja. Maar als je dan iets koopt op de lokale markt , en aanzienlijk goedkoper dan origineel, dan mag je verwachten dat het namaak is .

 2. Fransamsterdam zegt op

  Dat er alleen officiële Apple stores zouden zijn in Singapore en Hong Kong is natuurlijk lariekoek. Zie de site van apple zelf:
  .
  https://locate.apple.com/th/en/sales/?pt=all&lat=12.910336&lon=100.8850169&address=Pattaya
  .
  Je kunt ook (vóór aankoop…) het serienummer intikken en kijken hoe het met de garantie en zo zit.
  .
  https://checkcoverage.apple.com/th/th/
  .
  Het zou in uw geval heel goed een ‘refurbished’ exemplaar kunnen betreffen. De aanbiedingen daarvan zijn (ook in Nederland) vaak bijna niet van nieuw te onderscheiden. Alleen zou de reparatie dan niet als ‘ongeoorloofd’ moeten worden gekwalificeerd. Maar het zou mij niet verbazen als iets al snel ‘ongeoorloofd’ is. Welke consument heeft voldoende kennis om dat goed te kunnen beoordelen?
  Het is trouwens nog maar de vraag of het scherm stuk is, als het wel een seconde oplicht.
  .
  Kortom, in Amsterdam hebt u zich in ieder geval in de luren laten leggen, en in Pattaya hebt u wellicht niet helemaal correct begrepen wat u kocht.
  Als er bij uw aankoop in Pattaya een garantiebewijs is meegeleverd kunt u daar uiteraard een beroep op doen, en als dat niet is meegeleverd had u moeten kunnen begrijpen dat het geen fabrieksnieuw exemplaar was.
  .
  Uw vervuldheid met ‘ongeloof’ is wel iets waaraan u moet werken. In Thailand is niets wat het lijkt en daar moet u begrip en respect voor hebben. 🙂

  • Quintin zegt op

   De link verwijst naar winkels waar ze Apple producten verkopen. Niet naar Apple winkels. Dat is een groot verschil. Nederland heeft maar 3 Apple winkels ofwel Apple stores. Echter er zijn erg veel winkels waar ze Apple producten verkopen. Er is voor zover ik weet geen echte Apple store in Thailand.

 3. thailandganger zegt op

  Bij BOL.com zie ik momenteel een nieuwe iphone 5 met 2 jaar garantie voor 249 euro.
  Nog minder dan bij Tuk com.

 4. matthijs zegt op

  Rob,

  in een groot deel van de wereld worden toestellen verkocht op lease basis. Dit is met name in the US en Korea en Japan het geval. Deze contracten zijn voor een of twee jaar. Hierna gaan deze toestellen terug naar de provider.

  Vervolgens gaan deze toestellen in grote hoeveelheden naar China en voorzien deze de telefoon van een nieuwe behuizing en scherm. Een nieuwe doos erom een gekopieerde beschrijving,nieuwe lader. Klaar is kees. Mocht je ooit in shenzhen china komen raad ik je aan om eens daar te gaan kijken. Je weet niet wat je ziet.

  Dit is een miljoenen business en er zijn veel ook Nederlandse bedrijven bij betrokken. Geloof me !!!

  Op zich niets mis mee want deze toestellen zijn goedkoper en kunnen nog gewoon een leven mee. Nieuw is hij echter niet. Hij kan dus ooit wel eens in een Koreaanse plee zijn gevallen. Maar ach wie merkt dit van de buitenkant. De farang vraagt er zelf toch om belazerd te worden al weet de thai het ook niet altijd. Nogmaals het is niet alleen in Thailand het geval.

 5. Wiesje zegt op

  Een update van je telefoon via de laptop kan ook heel vaak een probleem verhelpen! 😉

 6. RuudK zegt op

  Beste Paul,
  Voor de Tukcom is elke farang een prijsschieter. Zelf een notebook gebracht ter reparatie van het elektrische gedeelte. Ze zouden een offerte maken.
  Toen ik een half uur later terugkwam kwamen ze met het notebook open met veel koffieplekken.
  Kosten van de reparatie 6.000 baht. Direct het notebook meegenomen, want ik drink namelijk geen koffie dus ze probeerden mij te flessen. Ze wilden wel het notebook houden voor reserve-onderdelen. Dus Niet

  Iemand vertelde mij iPhones e.d. te kopen bij BigC, die heeft namelijk geen fake, tweede hands of gestolen goederen.

  • Ger zegt op

   behalve Big C kun je ook terecht bij AIS, True en andere officiele telecom-winkels voor originele iPhones, Samsung en zelfs originele Chinese phones. Gewoon in de grote departmentstores door heel Thailand. En ja daar zijn zelfs officiele Apple stores, brand stores dus,met logo en al

 7. Ronny Cha Am zegt op

  Als je een ouder exemplaar van apple koopt, dan moet je er op letten dat deze nog in het volledig dichte orginele verpakking zit. Daarbij voeren ze meteen een update uit waarvan je kunt zien welke versies deze al gepaseerd heeft. Indien niet in de orgineel dichte verpakking gaat het altijd om tweede hands al of niet gereviseerd. Bij Samsung idem.

 8. Bacchus zegt op

  Via verschillende internetwinkels, zoals Lazada, kun je zogenaamde “refurbished” oftewel gerenoveerde iphones kopen, vaak voor 1/3 van de normale prijs. Er wordt gegarandeerd dat het een echte iphone is welke is gerenoveerd door Apple.

 9. Jan belg zegt op

  Beste Frans Amsterdam
  Alleen Signapore en Hongkong heeft een Apple store
  Die 4 in Pataya zijn geen winkels met een licentie , zie de naam , is niet Apple
  Beste
  Jan

  • Fransamsterdam zegt op

   Je hebt gelijk als je met ‘Apple Store’ de winkels van Apple zelf bedoeld waar uitsluitend Apple wordt verkocht door personeel dat ook in dienst is van Apple zelf. Daarvan zijn er drie in Nederland.
   Maar de suggestie dat je alleen (veilig) een echte Apple kan kopen in zo’n Apple Store is natuurlijk niet juist. Er zijn talloze geautoriseerde dealers die ofwel alleen Apple of bijvoorbeeld Samsung verkopen (zo heb je Samsung-shops) en je hebt ook winkels die dealer zijn van meerdere merken.
   Als de inzender van het artikel in Amsterdam vertelt dat hij een Apple in een Apple winkel in Thailand heeft gekocht moeten ze hem daar niet wijs maken dat dat niet kan omdat er geen Apple Stores in Thailand zijn. Ik heb Apple Store ook gebruikt in de betekenis van ‘winkel waar het merk Apple verkocht wordt door een ondernemer die daartoe door Apple is geautoriseerd’.
   Overigens kan de inzender van het artikel er natuurlijk altijd een berichtje aan wagen naar een feedback emailadres van apple.com en de gang van zaken uiteen zetten, met de nodige bijlagen.
   Als ze op hun strepen gaan staan kun je alsnog van verdere actie afzien, maar als je het een beetje aardig brengt is er altijd een kans dat men de moeite neemt om een oplossing te zoeken.
   Niet altijd prijs, maar het kost ook niks.

 10. Stephan zegt op

  Geachte,
  Ik zou nooit een mobiel kopen bij Tucom in Pattaya of bij Pantip Plaza in Bangkok. Garantie is minimaal en gekocht is gekocht en vaak bekocht. Ib Pattaya kunt je nog het beste naar the apple store gaan in Central Pattaya. Die zijn gecertificeerd om apple artikelen te verkopen. Good luck for your next purchase.
  Gr. stephan

 11. Frank zegt op

  Ik heb ooit in Tucom voor een vriend een samsung telefoon gekocht. Kon hij ook een keer internetten, foto maken, want hij had nog zo’n hele kleineeeeee die alleen sms kan en kan bellen. Wel 100 “stalletjes” met wel bijna overal het zelfde aanbod. Ik vond die Samsung en zeker de prijs wel leuk, aangezien het niet voor mij was. Wel even gevraagd aangezien prijs niet hoog was, of dit een kopie was. En overal waar ik kwam, was het eerlijke antwoord daar: Ja Kopie. Dus was aan mij of ik dat wilde of niet. Maar wel naar vragen. Als de prijs te aantrekkelijk lijkt kun je ervan uitgaan dat het kopie is. Het is namelijk zo dat i-phone/samsung/nokia/nike noem maar op, ook in Thailand bijna het zelfde kost als in europa.

 12. Ger zegt op

  vertel je echte ervaring dan …

  Broodje aap verhalen over Thailand zit niemand op te wachten.
  Dit zal bijvoorbeeld ook net zo goed in Nederland kunnen gebeuren . Als je in Nederland naar een merkdealer voor een auto gaat wordt je ook nieuwe onderdelen of voortijdige vervangingen aangepraat terwijl het niet nodig is en misschien worden in Nederland ook originele onderdelen verwisseld voor b-merken met hetzelfde winstbejag.
  Reeds vaker gehoord over verwisselingen maar ben nog niet iemand tegengekomen die het echt kan aantonen.

  • theoS zegt op

   @ Ger, hierbij kom je dan iemand tegen die het zelf meegemaakt heeft. 25 jaar geleden kreeg ik, buiten mijn schuld, een frontale aanrijding met mijn pick-up en een andere pick-up in Si Racha. Had 1e class verzekering en alles werd dus betaald door de verzekering bij een reparatie bedrijf van hun keuze. Duurde 3 wkn. Toen ik thuiskwam van mijn werk, was zeeman, en ik op de km teller keek stond er maar liefst 3000 km meer op de teller. Ging naar Toyota voor onderhoud service en de monteur die de kap open deed zei gelijk dat de batterij niet door Toyota geleverd was. Het was een Yamaha of iets dergelijks en Toyota gebruikte National. Geloofde ik niet want de auto was pas 1/2 jaar oud. hij opende alle motor kappen van nieuwe Toyotas en ja hoor, allemaal Nationals batterys. Gestolen tijdens de reparatie. Ken nog veel meer van deze stories, ook ondervonden door Thais.

 13. theoS zegt op

  Hier nog een goeie. Ik was, jaren geleden, met mijn pick-up voor onderhoud bij Toyota Rayong en in de wacht kamer kwam mijn vrouw in gesprek met een andere Thaise vrouw. Deze dame was naar Chiang-Mai geweest waar zij haar auto moest laten repareren. Zij kwam bij Toyota omdat er zulke rare geluiden uit de motor kwamen. Tijdens het gesprek kwam de monteur in de wacht kamer en vertelde haar dat haast alle originele Toyota onderdelen vervangen waren door nep onderdelen. Wat denk je daarvan.

  • Ger zegt op

   Ken ook een verhaal dat men de gehele auto had vervangen, alleen het embleem van Toyota bleek nog origineel. Wat bleek nou, de echtgenoot had een andere auto gekocht en durfde het zijn vrouw niet te vertellen. Hij dacht : als ik heb embleem laat zitten en dezelfde kleur auto neem heeft ze het niet door.

   Echt waar gebeurd in Thailand en niet zoals de andere broodje aap verhalen hierboven van 25 jaar !!!geleden ….. . En dit keer een verhaal direct van de bron i.p.v. via de vriendin van een kennis die familie heeft in Noord Thailand die iets heeft gehoord van de buurman ….

 14. Bacchus zegt op

  Snap niet wat het nut en/of voordeel is om bij de een een “vitaal” onderdeel te verwijderen, om het vervolgens bij een ander te plaatsen? Dit gebeurt zeker niet bij (echte) dealers, want dan is men snel dealer af! Bij de reparateur op de hoek van de straat lijkt mij dit ook onlogisch, want hoe vaak komt daar iemand met een merk horloge, krentekakkers uitgezonderd? Gewoon broodje aap! Heb je een gerenommeerd uurwerk dat gerepareerd moet worden: Even kijken op de dealerlijst! Bij klachten contact opnemen met de producent. Bij een echt gerenommeerd merk wordt de klacht 100% gratis opgelost.

  • Bacchus zegt op

   Zoals je uit het verhaal kunt opmaken gebeurt dit ook bij Apple!

 15. Brian zegt op

  Als een iPhone gestolen word kan je er niks mee tough ID is niet te omzijlen
  Je kan je iPhone trouwens gewoon online bestellen bij Apple en dan word hij netjes thuis bezorgd

 16. Herman buts zegt op

  moraal van het verhaal koop geen apple
  voor de prijs van eeen refurbished apple of tweedehands apple koop je een nieuwe samsung of andere merktelefoon kijk bijvoorbeeld even naar Xiaomi, inderdaad chinese makelij, maar ook je apple wordt in china gemaakt

  • Bacchus zegt op

   Helemaal gelijk! Apple heeft een naam waar je veel geld voor moet neertellen. Qua techniek doe merken als Oppo, Huawei en Xiaomi weinig onder, qua prijs des te meer. Maar veel mensen willen graag gezien worden met een Apple, geeft een zekere status. Apple is dan ook een topper in name en mark branding.

 17. Sjaak S zegt op

  Ik zou me ook ergeren en verbazen, wanneer dit met een echte originele telefoon gebeuren zou. Toen ik het verhaal begon te lezen, dacht ik even dat het om een nep-apparaat ging… dus niet.
  Wanneer je hier in Thailand bij Lazada iets bestelt, kan het ook een apparaat uit het buitenland zijn. Ik weet niet in hoe verre deze te vergelijken zijn met de telefoon die jij in die winkel gekocht hebt.
  Ik heb nu al drie apparaten via Lazada gekocht. Ook refurbished. Dat wil zeggen dat het tweede hands apparaten zijn, maar ze zijn gecheckt en vele duizenden Baht goedkoper.
  Soms moet je ook geluk hebben. Ik had vorige week bij MBK in Bangkok een goede treffer. Mijn bij Lazada gekochte Samsung Note 3 bleek toch niet aan mijn verwachtingen te voldoen. Ik kon hem in Bangkok overal omruilen voor een Note 4 met bijbetaling van 7000 baht. Dat vond ik geen goede deal. Bij één verkoper in MBK zou ik voor de Note 4 “slechts” 4000 baht betalen. Dat heb ik meteen gelaten.. dan verkoop je een fake, zei ik tegen hem. De echte kan nooit zo weinig kosten.
  Geluk had ik even later en kon met bijbetaling van 5000 baht de Note 4 kopen. Het is weliswaar een gebruikt model dat door een Koreaanse provider werd uitgegeven, maar ik kan het apparaat gebruiken en er zit een 8 core processor in, i.p.v. de meest gebruikelijke 4-core.
  Dus…je kunt geluk hebben. Je moet alleen weten wat je wilt hebben.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website