Goud in Thailand: zuiver en gewild

Door Redactie
Geplaatst in Achtergrond, Shoppen
Tags: , ,
18 november 2023

Goud speelt een belangrijke rol in het leven van de Thaise bevolking. In diverse stadia van het leven wordt goud cadeau gegeven. Bij geboortes worden er gouden voorwerpen geschonken aan de baby en goud is tevens een belangrijk onderdeel van de bruidsschat (Sinsod).

Goud is diepgeworteld in de Thaise cultuur en speelt een belangrijke rol in verschillende levensfasen van de inwoners. Bij geboorten is het gebruikelijk om gouden voorwerpen te schenken aan de baby, symbolisch voor voorspoed en welvaart. Verder is goud een cruciaal onderdeel van de bruidsschat, bekend als ‘Sinsod’, bij huwelijken. Dit weerspiegelt niet alleen de welvaart en status van de families, maar dient ook als een vorm van financiële zekerheid voor het bruidspaar.

Goud in de naamgeving van Thailand

De historische connectie van Thailand met goud is zo significant dat het terug te vinden is in de oude naam van het land. ‘Siam’, de voormalige naam van Thailand, betekent ‘goud’ in het Sanskriet. Deze rijke associatie met goud wordt ook erkend door andere culturen; de Chinezen noemden Thailand vroeger ‘Jin Lin’, wat ‘schiereiland van goud’ betekent, en de Indiase bevolking verwees naar het als Suvarnabhumi, of ‘Land van Goud’. Deze benamingen benadrukken de historische en culturele betekenis van goud in Thailand.

Goud in religie en financiën

De waarde van goud in Thailand beperkt zich niet tot sieraden en geschenken. Het metaal heeft ook een diepe religieuze betekenis; het wordt traditioneel gebruikt voor het vervaardigen van Boeddhabeelden en andere religieuze objecten, waarmee de heiligheid en het respect voor het boeddhisme worden benadrukt. Daarnaast dient goud als een belangrijk financieel instrument. Veel Thai zien het kopen van goud als een manier om financiële zekerheid te waarborgen, vooral in onzekere economische tijden. Deze praktijk is niet alleen een reflectie van de blijvende waarde van goud, maar ook van een diepgeworteld vertrouwen in dit edelmetaal als een stabiele investering.

Thais goud voor export

Goud is nog steeds één van de belangrijkste exportproducten van Thailand. In 2004 bedroeg de totale export van gouden sieraden meer dan 30 miljard baht. Bij dat cijfer kan zeker 10% worden opgeteld door smokkel en illegale verkoop van goud. Buitenlandse toeristen en westerlingen kopen ook goud in Thailand om zwart geld wit te wassen en belasting te ontduiken.

De belangrijkste exportlanden voor het Thaise goud zijn de VS, het Verenigd Koninkrijk en Hong Kong. Het merendeel van de sieraden die geëxporteerd worden zijn 10, 14 en 18 karaat.

Er zijn meer dan 6.000 goudwinkels in Thailand. In Bangkok alleen al zijn ruim 60 groothandel bedrijven in goud te vinden.

Zuiverheid van Thais goud

Thaise gouden sieraden voor de binnenlandse markt bestaan uit 96,5% puur goud, dat is net iets meer dan 23 karaat. De overige 3,5% bestaan uit zilver en brons. Soms worden er ook 22k, 20k of 18k gouden sieraden aangeboden. Een Thaise Baht goudstaaf wordt verkocht in ‘Baht gewicht’ oftewel 15,244 gram (15,16 gram voor een Thaise Baht goudornament). Dat is iets minder dan de helft van een troy ounce, die precies 31,1034768 gram weegt. Puur goud (24k) is te zacht om sieraden van te maken. Het is daarom aan te raden voor een lager karaat te kiezen voor ringen of dunne sieraden.

De prijs van het Thaise goud wordt dagelijks gepubliceerd door de Thaise overheid. Elke goudshop maakt gebruik van die prijs. Goudwinkels in Thailand publiceren de aan- en verkoopprijzen van goud op de ramen.

(Redactionele bronvermelding: ferdyboy / Shutterstock.com)

Voordelen van Thaise gouden sieraden

Thaise gouden sieraden hebben een aantal voordelen vergeleken met Westers goud:

 • Duurzaamheid: Veel westerlingen denken 18K of 14K de beste zuiverheid is voor sieraden. Men denkt dat door een hoger karaat, het goud te zacht wordt. Echter, in de praktijk kunnen bepaalde soorten gouden sieraden, zoals kettingen, uitstekend worden vervaardigd in 23k goud. Een hoger karaat betekent ook meer duurzaamheid. Thaise sieraden met een hoog goudgehalte kunnen dagelijks gedragen worden zonder dat de kwaliteit verminderd.
 • Bijzondere kleur: Thaise gouden sieraden met een 23k zuiverheid geeft een sublieme schittering en een intense gele kleur. Sieraden met minder goud zijn vaak lichtgeel of groengeel.
 • Goede verkoopprijs: Thai kiezen er vaak voor om een deel van hun geld te investeren in gouden ornamenten omdat deze gemakkelijk verkocht kunnen worden. Iedere Thaise goudwinkel is bereid gouden ornamenten op te kopen voor een goede prijs. Thaise goudwinkels kopen bij voorkeur 23k gouden sieraden op. Hiervan staat de zuiverheid vast. Bij sieraden met een lagere zuiverheid (18k of 14k) zal de geboden prijs een stuk lager zijn. Het kost namelijk meer om het goud te scheiden van de andere edelmetalen. Over het algemeen krijgen klanten de beste prijs wanneer ze het goud verkopen aan de winkels, waar het goud ook aangeschaft is.
 • Goede belegging: Goud wordt in de meeste Aziatische landen beschouwd als waardevast en gemakkelijk te verhandelen. De prijzen van goud op de wereldmarkt zijn de laatste jaren flink gestegen. De aankoop van goud of juwelen kan daarom een goede investering zijn.
 • Lage prijzen: Thaise gouden sieraden bevatten meer puur goud, maar zijn vergeleken met de prijs in het Westen een stuk goedkoper. Normaal gesproken zijn de prijzen van de Thaise gouden sieraden niet hoger dan 5% van de internationale goudprijs. Terwijl de prijzen van de westerse gouden sieraden ongeveer 40% boven de goudprijs liggen. De reden hiervan is dat Thaise sieraden sinds lange tijd werden gezien als inferieur, ten opzichte van westerse sieraden. Het prijsverschil van 35% betaal je voor het ontwerp en het vakmanschap van een westerse goudsmid. Echter, steeds meer Thaise ambachtslieden kunnen prachtige ontwerpen maken die vergelijkbaar zijn met de stijlen in het westen. Gezien de lagere loonkosten van een Thaise goudsmid, kan een Thais gouden sieraad aanmerkelijk goedkoper worden aangeschaft.

12 reacties op “Goud in Thailand: zuiver en gewild”

 1. hans zegt op

  Het zijn bijna alleen de chinezen die goud winkels bezitten en die ook een grotere doorloop en omloopsnelheid hebben. Tussen de winkeliers zitten wel wat prijsverschillen
  maar is niet spectaculier en sommigge winkeliers verkopen op basis van commissie.

  Het voordeel van de winkeliers is dat er maar ongeveer maximaal 5% tussen zit tussen de verkoop en inkoop van het goud van de thai.

  Bij verkoop en inkoop hier in nederland dan is het verschil meer dan 50%.. Mijn vriendin heeft een 1 bath halsketting en 1 bath armband van mij, daar is ze wijs mee en ook nog 2 leuke ringen.

  Volgens haar is nu ook zo dat ze door het tonen van het goud, de thai weten dat ze bezet
  is een een goede party heeft.

  Mijn oude trouwring heb ik op haar maat laten maken. Dit europees goud is in haar ogen
  flut, want het heeft dezelfde kleur en stuitergeluid als de 2 thai bath muntjes

 2. siamees zegt op

  Maar veel van het goud komt oorspronkelijk uit Laos daar heb je voor 100% percent puur goud, in Thailand word het dan weer verwerkt waarna je daarna een stuk goud over hebt aan 96%. Als je echt puur maar puur wilt moet je niet in Thailand zijn maar in Laos, zoek maar is uit en je zult er wel achter komen. In Laos zit wel nog wat goud in de grond. In Vientiane moet je zijn helemaal boven in de morning market om puur goud aan een goede prijs te kopen, loopt er trouwens altijd vol met Thai die daar hun spul komen bestellen, ik heb daar ook mijn trouwring voor vrouwlief aangeschaft, ik kan het weten want mijn vrouw is Thai en Lao en ben redelijk goed thuis in Vientiane. Kam Pho Won of zoiets zou een hele goede schop zijn volgens de locals. De Thaise handelaren en andere Thaise kopers die er kennis van hebben gaan dan ook daarheen nl.Laos. Alleen is dit gegeven niet algemeen bekend en gaat Thailand een beetje met de eer lopen, maar al bij al heb je in Thailand al een hele goede kwaliteit aan zeer gunstige prijzen, maar als je dat tikkeltje meer wilt voor nog ietsje minder moet je naar Laos. Puur sang! Ching,ching.

  • Jack CNX zegt op

   Beste siamees.
   Als je het over goud hebt zeg je niet puur maar fein goud.
   Het gehalte is nooit 100% maar 99.9%.
   Het is ook met titaan te legeren op 99% met een goede hardheid,maar
   wordt niet vaak gebruikt door de hoge kosten van deze legering.
   Waarom goud in Thailand minder kost is door de maakloon kosten en opslagen in Nederland van de groothandel en juwelier
   In vele landen is het gehalte wat als goud mag worden
   verkocht verschillend.
   In b.v Engeland vanaf 9 kr,Nederland 14 kr frankrijk 18 kr.
   Karaat is een aanduiding voor het gehalte aan goud wat
   in het sieraad zit bij fein is dat 1000.(99.9%)
   In 14 krt zit 585 aan goud en in 18kr 750.
   In vele landen vindt men goud met een lager gehalte, wat in
   het land als goud mag worden verkocht geen goud.
   Gouden sieraden zijn zeker geen goede belegging
   als de maaklonen in een land duur zijn,en de opslagen hoog.
   Door goud te legeren met andere metalen kan de kleur
   ook in vele kleuren licht en donker wit,rood of geel worden.
   Goud zoals in Thailand wordt verkocht zal eerder
   slijten door het hoge gehalte aan goud dan b.v een 14kr
   sieraad.
   Het verhaal en de reacties zijn duidelijk van leken,
   wel zoals de meeste mensen over goud praten maar niet juist.

   • Jack zegt op

    Jack CNX heeft hier gelijk in,ik heb gehandeld met gouden sieraden en zuiver gouden baren met het stempel 999.9 feingold, ook wel beleggingsbaren genoemd,als je een sieraad koopt koop dan een van 14kr of 18kr deze bljven lang mooi en slijten nauwelijks ook zitten de stenen (bv Briljanten)er goed en stevig in.Ook heb ik voor mijzelf Thaise gouden sieraden gekocht ketting armband en ringen,de ketting was 130gram is nu een stuk langer geworden weegt nog 125 gram,de armband was 60 gram en is nu 56 gram en 2 cm langer geworden,hij hangt me op de hand,Thais goud is veel en veel te zacht en stenen houden er ook niet in. Dan heb je in Duitsland nog 8kr. 333 staat in de stempel,dit wordt in N.L niet als goud erkent.

   • Davis zegt op

    Beste Jack CNX, bedankt voor deze toelichting, zou het niet beter kunnen vertellen.

    De reden dat de chinezen zo geneigd zijn in goud te handelen is economisch gezien simpel.
    Thai goud is meestal van gehalte 965 (96,5% FIJN of puur goud).
    Iedere Thai kan daar bv een 1 Baht (afgerond naar 15 gram) ketting binnenbrengen, in pand. Je betaalt maandelijks interest (10% per maand is niet ongewoon). Haal je het na 6 maanden terug, heb je 60% van de waarde als interest betaald, en kan je aan de dagprijs van je ingebrachte sieraad, het terug kopen aan 100% van de dagprijs. Dit is waanzinnig; je hebt dan 160% betaald van hetgeen je binnen bracht.

    Verder is Thai goud (+/-21 à 22kt in de praktijk) zo mooi bewerkbaar door de goudsmid omdat het zo zuiver is. Deze sieraden zijn echter zo van je nek of pols te trekken. En ongeschikt om bv edelstenen of briljant in te zetten. Als je ze wil dragen tenminste.
    Verder dient een mooie gouden Thaise ketting niet om dagelijks te dragen; eerder om te pronken, of om in donkere tijden, in een evenzeer donker atelier binnen te brengen om te cashen.

    Soms krijgen wij vragen van Thai, in ons atelier in Antwerpen, om in hun gouden juwelen edelstenen te plaatsen. Meestal briljant en dan moet het VVS en G/H/I kleur zijn. Wij kunnen dat, maar raden het af. Die stenen komen na verloop van tijd los. Certificaatstenen zetten wij overigens alleen in 18kt. Ook niet in 14kt. Zeg maar falang gold, 18kt. Anders is het als men van bv peridoot spreekt, zulke steen van pakweg 4 ct zet ik met plezier in Thais goud. In 18kt zou die door een tik kunnen barsten… ;~) Trouwens al gehoord van de Navaratna, de 9 of 7 edelstenen orde van de Koning?

    • Ger-Korat zegt op

     Davis begrijpt het leenstelsel van de Chinese Thai niet helemaal. Bij het afgeven van een gouden sieraad ontvangt de klant een tegenwaarde in baht. De klant betaalt nu maximaal 3% rente vergoeding per maand gebaseerd op de maximale wettelijke toegestane rentevergoeding van 36% per jaar. Als de klant het goud terug wil dan betaalt zij hetzelfde bedrag terug wat er ontvangen is. Dus er zijn alleen rentekosten per maand te voldoen. Echter de shops geven vaak een paar duizend baht minder voor het goud als dat waard is. Bij niet betalen van de rente verdient de shop dan een paar duizend baht per 1 baht goud, want de klant blijft in gebreke en de shop mag zich het sieraad toe-eigenen.

 3. Fluminis zegt op

  Aardig is om te vermelden dat de Thai beseffen dat goud al millenia lang geld is en valuta (Baht, Euro dollar) een expiriment is waarvan de waarde van de valuta uiteindelijk op nul eindigd. 6 millenia lang….

 4. lthjohn zegt op

  Ik lees:Normaal gesproken zijn de prijzen van de Thaise sieraden niet hoger dan 5% van de internationale goudprijs. Was dat maar waar !! Je bedoelt vast: 5% opslag boven de prijs van de internationale goudprijs . Toch ? In die 5% is ook de prijs van verwerking van een stukje goud naar het eindprodukt de zogenaamde “” Bamnet “” verdisconteerd.

  • BA zegt op

   De laatste keer dat ik hier goud kocht heb ik het terug gerekend naar de internationale prijzen in London en Hongkong. En waar ik een beetje verbaasd over was, was dat de totaalprijs van het sierraad zelfs net onder de internationale marktprijs lag.

   Zelfs als je meerekende dat het sierraad 96.5% is, en je dus feitelijk minder goud had, dus 14.629 gram in een sierraad van 1 baht. Maar eea is afhankelijk van fluctuaties in de internationale prijs en USD/THB.

 5. Lex K. zegt op

  Voor ons huwelijk had ik 2 (uiteraard) trouwringen gekocht, ik draag die van mij nooit, als, bij wijze van spreken 1 maal een deurkruk, of iets anders hards, pak met de hand waar de ring aan zit is die ring vierkant, ik moest dat ding regelmatig weer rond laten maken bij de juwelier in Nederland, die mij trouwens vertelde dat die ring bijna puur ( fein) goud was en hier in Nederland ongeveer 3 tot 5 x meer zou moeten kosten dan dat ik er voor betaald heb.
  Maar de “zachtheid” van het materiaal slijt hij waanzinnig, ik wilde hem met een ketting om mijn nek dragen maar dat raadde de juwelier ook af, i.v.m. slijtage, hij ligt dus nu in een lade, maakt niet uit mensen zien toch wel dat je getrouwd bent.

  Met vriendelijke groet,

  Lex K.

 6. Tino Kuis zegt op

  Het Thais heeft ook heel veel verschillende woorden voor ‘goud’ :

  กนก kànòk in namen
  ทอง thong meest gebruikte woord
  (ทอง)คำ (thong) kham als in Chiang Kham
  กาญจน์ กาญจนา kaanchàna als in Kanchanaburi
  สุพรรณ sòephan als in Suphanburi
  สุวรรณ sòewan als in het vliegveld Suwarnaphumi ‘Het Gouden Land’
  อุไร oerai in namen

  • Ik heb dan ook een vriendin van goud: Kanchana


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website