Steeds meer landen onveilig om naar toe te reizen

Door Redactie
Geplaatst in Reizen
Tags:
30 mei 2015

Veel meer landen zijn de afgelopen jaren gevaarlijker geworden om in te reizen. Dat blijkt uit een vergelijking die de NOS heeft gemaakt tussen de reisadviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken in 2010 en 2015. Het gaat vooral om landen in het midden en noorden van Afrika, het Midden-Oosten en delen van Azië.

In 2010 waren zes landen zo onveilig dat Buitenlandse Zaken adviseerde om er helemaal niet naartoe te gaan. Nu geldt dit advies voor dertien landen, zoals Jemen, Libië, Sierra Leone en Syrië.

Ook wordt nu voor meer landen aangeraden om er slechts in noodzakelijke gevallen naartoe te reizen. Dat aantal steeg van 13 naar 22. Dit geldt bijvoorbeeld voor het grootste deel van Egypte, Liberia en Eritrea.
Arabische Lente

In veel landen is de toegenomen onveiligheid een rechtstreeks gevolg van de Arabische Lente, die eind december 2010 losbarstte. Deze golf van opstanden, protesten en revoluties brak uit in landen als Tunesië, Egypte, Libië en Syrië.

In andere landen is de onveilige situatie toe te schrijven aan de opkomst van islamitische groeperingen (denk aan Boko Haram in Niger, Islamistische Staat in Irak) of etnische conflicten, zoals in Jemen. Ook natuurgeweld, zoals de aardbeving in Nepal, of de uitbraak van ziekten, zoals ebola in West-Afrika, kunnen tot een onveilige situatie leiden.

Reisadviezen geven informatie over de veiligheid in een land. Ze zijn bedoeld voor alle Nederlanders die naar het buitenland reizen of daar langere tijd verblijven. Het ministerie van Buitenlandse Zaken stelt ze samen, op basis van informatie uit verschillende bronnen, waaronder de Nederlandse ambassades en consulaten. Medewerkers bezoeken gebieden om de veiligheidssituatie te beoordelen en spreken met lokale autoriteiten. Verder wordt informatie gebruikt van overige ministeries, andere EU-landen, inlichtingendiensten, bedrijven en ngo’s in het gebied.

Op dit moment worden de reisadviezen zo’n 100.000 keer per maand geraadpleegd. Daarnaast is de app al 80.000 keer gedownload.

Bron: NOS.nl


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Steeds meer landen onveilig om naar toe te reizen”

  1. Henri zegt op

    Even een kant tekening. Boko Haram is van origine Nigeriaans. Niger heeft wel last van deze geestelijk gestoorden maar zou niet genoemd moeten als het land van herkomst.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website