De helft van alle Nederlanders kijkt naar alternatieve reisopties om de chaos op Schiphol te ontlopen. Bijna acht op de tien Nederlanders heeft vakantieplannen voor de rest van 2022. Ditzelfde aantal geldt ook voor inwoners uit de belangrijkste landen voor inkomend toerisme van Nederland, zoals Duitsland, België, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. Ten opzichte van dezelfde meting vorig jaar zomer, is het aantal boekingen in vrijwel alle landen gestegen. Dit aantal is onder Nederlanders het grootst (48%). Daarnaast geeft de helft van alle Nederlanders aan dit jaar al op vakantie te zijn geweest.

Dit blijkt uit de nieuwste meting van de Internationale Vakantiemonitor van het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC), waarmee het reissentiment van Nederlanders en de belangrijkste kernmarkten wordt gemonitord. Jos Vranken, algemeen directeur NBTC: “Vakanties zijn weer in trek nu er weer meer mogelijk is. Toch zien we in deze monitor opnieuw dat er onzekerheid heerst, mede door de dalende koopkracht en het dalende consumentenvertrouwen.” ​

Opvallend veel vakantieplannen in eigen land onder Nederlanders ​

Over het algemeen is het aantal mensen met vakantieplannen in eigen land afgenomen. Dit geldt met name voor Fransen (73% juli 2021 vs. 64% juni 2022) en Britten (54% juli 2021 vs. 45% juni 2022). Voor de meeste landen zijn vakanties naar Europese bestemmingen in trek. Jos Vranken: “Opvallend in deze meting is dat Nederlanders nog steeds in hoge mate in eigen land op vakantie willen gaan (41% juli 2021 vs. 43% juni 2022), terwijl de verwachting was dat ook Nederlanders weer massaal voor buitenlandse vakantiebestemmingen zouden kiezen.”

Een derde van de mensen met vakantieplannen is ‘zwevende boeker’ ​

De resultaten uit de Vakantiemonitor laten zien dat het aantal boekingen in de meeste landen significant is toegenomen ten opzichte van vorig jaar. Het aantal boekingen is het hoogst onder Nederlanders (48%) en Fransen (47%). Toch is er ook nog steeds een grote groep mensen met vakantieplannen die nog niet heeft geboekt. Dit aandeel ligt in alle landen gemiddeld tussen de 25% en 30%. Jos Vranken: “We zien met name in Duitsland nog veel ‘zwevende boekers’. Uit de monitor blijkt dat 30% van de ondervraagde Duitsers nog moet boeken en dat ruim 60% hiervan zich aan het oriënteren is. Hier liggen dus nog veel kansen voor ondernemers. We hebben in de afgelopen periode gemerkt dat de meeste mensen vakanties willen boeken met flexibele annuleringsvoorwaarden. Dus we raden ondernemers van logiesaccommodaties aan om hierop in te spelen, zodat de nog lege plekken opgevuld worden voor dit jaar.”

Trends en verwachtingen: nieuwe onzekerheden beïnvloeden vakantieplannen ​

De inflatie en de stijgende prijzen spelen tegenwoordig een grotere rol in de keuze van het soort vakantie dan de onzekerheid over corona. En dat terwijl 40% van de ondervraagden in hun vakantieplanning rekening houdt met een nieuwe coronagolf dit najaar. Ook de drukte op Schiphol speelt tegenwoordig een rol in de keuze van een vakantiebestemming. De helft van alle Nederlanders kijkt zelfs al naar alternatieve reisopties. Jos Vranken: “Ook dit jaar blijken groeiende onzekerheden voor een deel van de Nederlanders een reden om te kiezen voor het eigen land als veilige en vertrouwde vakantiebestemming.”

No votes yet.
Please wait...

3 reacties op “Helft van alle Nederlanders wil chaos op Schiphol ontlopen”

 1. Rob zegt op

  Die chaos viel vandaag reuze mee. Wij gaan zo opstijgen en eindelijk weer naar Thailand.

 2. maarwatdan zegt op

  Ben nu in Duitsland-hier staan kranten ook elke dag vol van ´chaos´ op de airports-al lijkt het wat minder extreem als in Schiphol. ER worden 200 bevoegde security-staaf uit Turkije gehaald.
  In Belgie wordt volop gestaakt-ook bij de airlines.
  Voorheen was het soms zelfs voordeliiger vanaf LOndon/UK te vliegen-dat is ook niet meer. En uit eigen ervaring-lang voordat Schiphol in het nieiuws kwam: aldaar was het minstens zo erg-ook ruim 3 uur in de rij moeten staan voor een vlucht van 50 min terug.
  Wie het beter weet mag het zeggen.

 3. Wil zegt op

  Gisteren mijn vriendin weggebracht naar Schiphol. Ik vond het midium druk en ze was nog nooit zo snel ingecheckt. Om 17.00 uur op Schiphol terwijl ze om 21.15 moest vliegen (KLM)
  Om 18.15 was ze door de security en de douane.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website