Een zieke verzekerde van Allianz Global Assistance, die al jaren in Thailand verblijft heeft nog steeds recht op vergoeding van medische kosten die hij claimt bij de verzekeraar. Allianz heeft ten onterechte de reis- en annuleringsverzekering van de man beëindigt, met als reden dat ze meer dan 180 dagen in het buitenland verblijven. Dat laat het klachteninstituut KiFiD weten.

Het echtpaar vertrok in mei 2017 naar Thailand, waar de man vervolgens ernstig ziek wordt. De behandelend artsen verklaren dat de man niet naar Nederland gerepatrieerd kan worden omdat hij te ziek is om te vliegen. De reisverzekering, die was afgesloten via Your Benefits, wordt in de zomer van 2020 met terugwerkende kracht beëindigd, nadat de verzekeraar had geconstateerd dat de maximale dekkingstermijn van 180 dagen was overschreden.

Echtpaar niets eens met opzegging polis

Het echtpaar is het niets eens met het royement van de polis en dient een klacht in bij de verzekeraar. Die blijft bij haar standpunt en dus doet het stel een beroep op de geschillencommissie van het Kifid. Die laat vervolgens weten dat de verzekeraar de reisverzekering ten onrechte eenzijdig heeft beëindigd. De verzekering moet daarom worden hersteld, zo blijkt uit een bindende uitspraak. De dekking blijft volgens de commissie conform de voorwaarden automatisch geldig tot de eerst mogelijke terugkeer van de verzekerde.

Biedt reisverzekering dekking voor de gemaakte kosten?

De commissie van het Kifid keek onder andere naar de vraag of de reisverzekering dekking biedt voor de geclaimde kosten. Daarbij moest het stel kunnen aantonen dat de man, binnen 180 dagen nadat de reis aanving, ziek is geworden. Volgens de polisvoorwaarden blijft de verzekering dan dekking bieden tot de eerst mogelijke terugkeer van verzekerde naar Nederland. Echter, sinds de man ziek werd is  hij niet in staat om te vliegen. Hierdoor kan hij niet terugkeren naar Nederland en blijft de reisverzekering dus van kracht.

Bron: https://www.kifid.nl/Uitspraak-2021-0985-Bindend.pdf

7 reacties op “Allianz mag reisverzekering van zieke klant in Thailand niet beëindigen”

 1. Erik zegt op

  Een vergelijkbaar geval speelde een jaar of 10 terug bij een NL-TH paar op vakantie in TH. De NL man kreeg achter elkaar 2 hart- en 2 herseninfarcten en mocht jarenlang zijn kosten blijven declareren bij de zorgverzekeraar; zij woonden officieel nog in NL maar hij mocht absoluut niet vliegen. Later hebben ze besloten zich in TH in te schrijven en verviel hun inschrijving in NL en dus ook hun zorgpolis.

  Vraag me af wat men gaat doen als er straks een snelle en comfortabele treinverbinding tussen TH en EU is (Vientiane-Kunming is er al). Zou de verzekering een verpleegster of arts meesturen in die trein?

  Per boot zou ook nog kunnen als je zeebenen hebt al hebben vrachtschepen met passagiersaccommodatie geen arts aan boord…..

 2. khun moo zegt op

  Alleen de reguliere commercilele vliegtuig maatschappijen nemen geen zieke patienten mee.
  ik neem aan dat er eerder voor toeristen een verzekering komt die zoals met wintersport vakanties een speciale vlucht organiseert.
  In de zakelijke sfeer bestaat deze al langer.
  Shell bijvoorbeeld heeft al langer een regeling dat zieke patienten wereldwijd door een speciaal ingericht vliegtuig opgehaald worden.
  Een treinreis en per schip zal veel te lang duren gezien de afstanden.

  • Alleen de reguliere commerciële vliegtuig maatschappijen nemen geen zieke patienten mee. Ja, hoor zeker wel. Moet wel onder begeleiding van een arts en/of verpleegkundige.

  • Erik zegt op

   Dan moet je wel mogen vliegen. Na een infarct kan er een wachttijd gelden. In de situatie die ik beschreef werd de man verboden ooit nog te vliegen…..

 3. Hans van Mourik zegt op

  Ze hadden mij toen verteld van Univé dat een doorlopen reisverzekering 6 maanden geldig is.
  Al zou ik maar 1 dag in Nederland zijn, en weer weg gaat, dan gaat die 6 maanden weer in.
  En hoef het niet opnieuw afsluiten.
  Echt een doorlopen reisverzekering bestaat niet, voor altijd.
  Is dat zo?
  Hans van Mourik

 4. Lung addie zegt op

  Het is in feite heel duidelijk en ook logisch: indien kan aangetoond worden dat die man ziek geworden is BINNEN de termijn zijn reisverzekering lopende was, dan kan de verzekeraar de polis niet beeindigen, dit tot zolang deze man opnieuw in de mogelijkheid is om te reizen. Dat hij dus ziek geworden BINNEN de termijn van de lopende verzekering is hier wel cruciaal.

 5. Hans van Mourik zegt op

  Zelf zou ik diet fout waarschijnelijk ook hebben gemaakt.
  Dacht als men doorlopen reisverzekering voor ziekte heb, en je altijd betaald heb, dat je het blijft houden.
  Toen ik t/m 2009 ingeschreven was in Nederland en bij Univé mijn ZK V had.
  Had toen gevraagd, hoelang in het buitenland kan verblijven, voor mijn ZKV was het 6 maanden.
  Heb een vermoeden dat,dat ook de richtlijnen zijn, van de doorlopen reisverzekering voor de ziektekosten die men erbij heeft genomen.
  De reisverzekering dek,alleen wanneer de kosten hoger zijn,als de Nederlandse maatstaven, die door de ZKV niet vergoed worden.
  Dit geval weet het niet.
  Hans van Mourik


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website