Van Sihanoukville naar Kampot

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Reisverhalen
Tags: , ,
14 februari 2018

Na enkele dagen genoten te hebben van het strand van Sihanoukville, de fantastische zonsondergang en smullen van supervers zeebanket met uitzicht over zee gaat de reis door Cambodja weer verder.

Voor 5 dollar brengt de bus mij in twee uur naar de lieflijke plaats Kampot. Heb een kamer geboekt in de slechts zes kamers tellende voormalige villa uit de Franse tijd luisterend naar de naam ‘La Java Bleue’ vlakbij de wijde Praek Tuek Chhu rivier. De naam van het kleine maar uiterst keurige onderkomen is vernoemd naar een Frans chanson, zo verneem ik van de eigenaar.

Beluister de song maar via www.youtube.com

Kampot is een kleinere maar uiterst gezellige en rustige plaats met veel eetgelegenheden en nog niet vergeven door het massatoerisme. Het stadje kent geen verkeersopstoppingen en

heeft toch een aantal leuke toeristische mogelijkheden. Aan de kade bij de rivier liggen boten afgemeerd die ’s avonds fraai verlicht je uitnodigen om de zonsondergang al varend over de rivier te beleven. Je betaalt voor de twee uur durende trip 5 dollar en een drankje kun je desgewenst aan boord nuttigen. Een andere mogelijkheid is om een scooter te huren en op eigen gelegenheid het niet veraf gelegen Bokor nationale park bezoeken. Of wellicht een ritje naar het 20 kilometer verder aan zee gelegen Kep. De plaats is niet ver van de grens met Vietnam gelegen en je kunt er smullen van kersverse krab die zo uit zee voor je uit de viskorf wordt opgedist. Verser kun je krab nergens eten. Vanuit Kampot is het een leuke dagtrip.

Dat alles heb ik gelezen maar ga het nu zelf aan den lijve ondervinden. En niet te vergeten wil ik uiteraard ook een bezoek brengen aan een peperplantage want de peper uit Kampot moet van ongekende kwaliteit zijn. Ben vanavond begonnen met een twee uur durende vaart over de brede rivier. Heerlijk boven op het dek genoten van de zonsondergang en de rust die de tocht in de avondschemering over deze majestueuze rivier uitstraalt.

Voor een impressie zie de afgebeelde foto van de zonsondergang gemaakt vanaf het dek van de boot.

Voordat de terugvaart begint verzamelen alle verlichte boten zich bij een inham en kun je goed kijkend in het struikgewas vuurvliegjes zien. Twee uur later ben je weer bij het startpunt en daar aan de kade nodigen de vele restaurantjes je uit om de inmiddels knorrende maag te verzadigen.

Heb vanavond een afspraak gemaakt met een jongeman die mij met zijn tuk tuk voor 25 dollar een dag gaat rondrijden met bezoeken aan de krabmarkt in Kep, de zeezoutwinning in de omgeving en uiteraard een bezoek aan een peperplantage, want als ik het moet geloven is de peper uit Kampot de Number One of the World. Van enig chauvinisme zal wel sprake zijn maar wil het uiteraard zien en straks thuis de proef op de som nemen.

Voelde geen enkele behoefte om op de vraagprijs van de aardige jongeman af te dingen. Leven en laten leven. In dit soort toch niet met rijkdom overladen landen moet je niet het onderste uit de kan willen hebben.

7 reacties op “Van Sihanoukville naar Kampot”

 1. Pieter zegt op

  Kampot peper…
  Jawel de beste & de duurste…
  Weet er niet veel vanaf maar denk dat mensen uit India veel kennis ingebracht hebben omtrent peper rassen en teelten.

 2. Gerard zegt op

  Bezoek de Don Bosco HATRANS school in Kep, 250 kinderen krijgen een beroepsopleiding. 15 jaar geleden hrb ik de 1e steen gelegd.. het is de meest komplete school van de provincie Kompot, met oa een sporthal, sportveld met sintelbaan en tribune en verlichting etc.

  • Pieter zegt op

   Info…
   http://donboscokep.org/
   of… Facebook
   https://www.facebook.com/donboscokep.info/

 3. brabantman zegt op

  Gerard,
  U weet dat de patertjes van Don Bosco bekend stonden om hun hulp aan de arme weesjongetjes van Cambodja. Alleen velen van hen konden hun handen niet van deze kinderen afhouden.
  Daarom heb ik nog steeds weinig respect voor deze ‘weldoeners’.

  • Pieter zegt op

   Voor kindermisbruik heeft niemand respect.
   Maar deze beweging,Salesianen van Don Bosco kende vele duizenden leden.
   En jawel daar zitten rotte appels tussen.
   Wat ook niet helpt is dat men de rotte appels te lang heeft laten zitten.
   Zelf denk ik dat dit uitzonderingen zijn.
   Heb zeker grote bewondering voor de dingen die ze gedaan hebben en zeker voor zo’n school die ze daar (mede) neer gezet hebben.
   https://nl.wikipedia.org/wiki/Salesianen_van_Don_Bosco

 4. Marc zegt op

  Beste, inderdaad de Kampotpeper is zeer goed en duur in Europa, zeker kopen dus, de drie soorten,de onze is juist op dus denk er ook aan om nog eens terug te gaan…btw krab niet eten in het tripadvisors aangeraden restaurant en er zijn betere naast de deur…ook zeker Bokor doen !

 5. Matheussen Eduard zegt op

  Inderdaad, de Kampot peper is wereldberoemd!. Is een klein museum in Kampot en je kan daar ook verschillende pepers proeven en natuurlijk ook aankopen, zeker doen !!!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website