Enkele weken geleden deden wij een rondreis in Thailand met ons zoontje van 9. Bij de voorbereiding van onze reis hebben wij heel veel informatie en goede tips op jullie blog gevonden. Uit dank en om andere reizigers te helpen zouden we graag onze ervaringen en bevindingen delen met jullie bezoekers.

Hierbij volgen enkele tips en ervaringen:

 •  bij onze aankomst werden we in Bangkok al meteen opgelicht door een taxichauffeur die niet alleen veel te veel vroeg voor de rit maar ook nog eens een wisseltruc deed, mijn echtgenote gaf 1000 baht en hij beweerde dat het 100 baht was.
 • bij vertrek uit Bangkok wandelden we voorbij “Grand Palace”, hierbij moesten we een paspoortcontrole ondergaan, ook onze bagage werd gecontroleerd. De politieagent haalde een spel kaarten uit mijn rugzak en nam ze in beslag. Pas toen ik protesteerde en meermaals vroeg ”Why?” gaf hij de spelkaarten terug. Heel vreemde ervaring. Is de politie in Thailand ook corrupt?
 • de reis naar Kanchanaburi deden we met de trein vanuit Bangkok Thonburi treinstation. spotgoedkoop en een zalige belevenis. Je hebt vanuit het open raam een goeie kijk op het echte Thailand… bovendien springen plaatselijke verkopers op de rein met drankjes en Thai food.
 • floating market in Damnoen Saduak was een grote ontgoocheling. Echt af te raden om dit te bezoeken. Je betaalt 2000 baht voor een boot van een uurtje en ze varen met jou naar kraampjes waar ze hun % hebben. Alles is mega duur. Het is één grote commerce. Niets authentieks meer aan. De locale bootjes die je op foto’s ziet krijg je amper te zien daar. Een afrader! Blijkbaar zou de floating market in Amphawa veel beter zijn, is daar maar 15km vanaf, maar enkel in het weekend.
 • ook de rit naar Hua hin deden we met de trein, traag maar leuk.
 • in Hua Hin is “monkey island” (temple Island) zeker een aanrader om eens te bezoeken.
 • de nieuwe ferry van Hua Hin naar Pattaya is zeker een aanrader. Alles correct, Engelstalig, snel en stipt. (2u)
 • de overzet met de boot van Ban Phe verliep heel chaotisch. We hadden meteen door dat er iets niet klopte. Onze taxi had ons gedropt nabij Nuanthip pier.
 • De ticket verkoopsters waren niet vriendelijk en opdringerig. Er werden ook enkel retourtickets verkocht aan 200bat/persoon. Wij betaalden dus 600 bat voor ons drieën maar konden met ons ticket bij geen enkel boot terecht. Er was op de kade ook niemand om info te vragen. Toen we terugkeerden naar het loket werden we met een tuk-tuk weggebracht naar een andere kade zo’n 500m verderop. We mochten opstappen op een klein vissersbootje, de schipper keek niet eens naar onze tickets. Toen we op de boot zaten betaalde de dame van het loket 100 bat aan de schipper. We voelden ons alweer bedrogen. Bij onze terugreis enkele dagen later bleek inderdaad dat ons retourticket waardeloos was. We moesten een nieuw ticket kopen tegen normale prijs, namelijk 50 baht/pers.

Tot slot nog een opsomming van een aantal zaken die ons als nieuwkomers inThailand opvielen:

 • Bier is overal vrij duur: cola 25 baht, bier 100 baht.
 • Veel vuil langs de weg.
 • Veel katten en honden, de dieren zijn heel erg rustig, geen geblaf, geen agressie.
 • Wat westerlingen op een een vrachtwagen laden wordt in Thailand op een pickup geladen, en wat wij op een auto laden wordt in Thailand op een bromfiets geladen.
 • Muggensprays met Deet zijn heel moeilijk te vinden in de supermarkten.
 • Veel ook jonge mensen spreken nog steeds amper Engels, ook in zeer toeristische streken.
 • Vervoer met de trein is echt reizen, sommige ritten duren extreem lang, bvb Pattaya-Bangkok (4,5u).
 • Opletten voor oplichters, ook veel taxichauffeurs weigeren om hun taximeter te gebruiken.
 • Afdingen Bangkok: -50%, afdingen Kanchanaburi: -20%.
 • Amper westerse WC’s te vinden.
 • Voetpaden zijn onbruikbaar voor voetgangers (kraampjes, containerpark, garagist, geparkeerde auto’s…
 • Politie heeft weinig gezag aan oversteekplaatsen.

Nogmaals dank voor alle tips!

Ingezonden door Frederik uit België


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

23 reacties op “Lezersinzending: Eerste keer Thailand en bedankt voor de tips!”

 1. Erik bkk zegt op

  Eea komt bij mij niet positief over. Nogal te veel opgelicht lijkt me.

 2. GYGY zegt op

  Waarschijnlijk in enkele oplichtingsvallen gevallen waarvan je van tevoren gewaarschuwd was.Trek het je niet aan,gebeurd ons na 25 jaar nog steeds.Toch blijft het voor ons nog steeds onze geliefde vakantie bestemming.

 3. willem zegt op

  Ik weet niet of dat jullie pech gehad hebben of dat je als onervaren toerist tegenwoordig meer kans maakt opgelicht te worden. Ik kom al meer dan 10 jaar, ongeveer 3 x per jaar in Thailand en heb het slechts 1 keer meegemaakt dat een taxi chauffeur zijn meter niet wilde aanzetten. Misschien helpt het als je een paar woordjes Thai kunt spreken en men het gevoel heeft dat je hier woont. In de meeste grote toeristische steden in de wereld is het echt oppassen als een taxi neemt of ergens geld wisselt of een kaartje koopt. Statistisch gezien valt het in Thailand nog mee. Maar het blijft alert zijn. Weet wat de lokale prijzen zijn, en ben je bewust van de mogelijke scamms. Gelukkig hebben jullie ook nog veel mooie momenten meegemaakt.

 4. Jan zegt op

  Ik wil in februari ook naar kanchanaburi gaan hebben jullie de tickets op het station gekocht? En hoelaat vertrekt de trein? Dank alvast voor de reactie. Jan.

 5. johank zegt op

  overal, is een verklaring voor..

  Bier is overal vrij duur; cola 25 baht, bier 100 baht. supermarkt,bar?

  Veel vuil langs de weg; dat klopt is hier beter geregeld (maar daar betaal je ook fors voor!)

  Veel katten en honden, de dieren zijn heel erg rustig, geen geblaf, geen agressie; heb je hier wat meer last van (hoe zou u reageren als er een touwtje of ketting om uw nek zat)

  Wat westerlingen op een een vrachtwagen laden wordt in Thailand op een pickup geladen, en wat wij op een auto laden wordt in Thailand op een bromfiets geladen; kan hier ook, maar de politie is hier “bang” van papiertjes met getalletjes er op..

  Muggensprays met Deet zijn heel moeilijk te vinden in de supermarkten; hier ook, als de tijgermug vaker voorkomt dan wel, en hier liggen de prioriteiten anders wat je met je geld doet.

  Veel ook jonge mensen spreken nog steeds amper Engels, ook in zeer toeristische streken; het zit niet in het standaard onderwijs systeem (wij hebben het niet, de Thai hebben NO have…)

  Vervoer met de trein is echt reizen, sommige ritten duren extreem lang, bvb Pattaya-Bangkok (4,5u); de Thai hebben over het algemeen alle tijd (de Thai spreekt af BIJ het winkelcentrum, en gaan dan elkaar opbellen/zoeken, wij spreken specifiek een plaats af IN het winkelcentrum)

  Opletten voor oplichters, ook veel taxichauffeurs weigeren om hun taximeter te gebruiken; heb je hier wat minder last van, maar als je aankomt op schiphol, zijn er ook genoeg…)

  Afdingen Bangkok: -50%, afdingen Kanchanaburi: -20%; dit heb je helaas hier niet (ik probeer het vaak) daarom koop ik bij aliexpress, dan hoef ik geen korting meer….

  Amper westerse WC’s te vinden; in toeristische gebieden ZAT! (iid daarbuiten op het platteland geen)

  Voetpaden zijn onbruikbaar voor voetgangers (kraampjes, containerpark, garagist, geparkeerde auto’s…) ; dit heb je veel in Aziatische landen, dit maakt het weer typisch Aziatisch. (als het overal het zelfde was, waarom zou je dan op vakantie gaan?)

  Politie heeft weinig gezag aan oversteekplaatsen; daar kan je niks aan verdienen..

  Al met al, ik hoop dat u wel genoten heeft en de volgende keer een vakantie boekt met een garantie dat het allemaal perfect geregeld is voor u.

 6. hein zegt op

  Ik weet niet welke tips je allemaal hebt gehad, maar die waren dan niet zo best.
  Overigens herken ik zelf al die oplichtingszaken niet echt; ik hoor er alleen van.
  En het valt mij op, dat ik na 25 jaar Thailand alleen nog maar westerse toiletten tegen kom.

 7. Patrick DC zegt op

  “Muggensprays met Deet zijn heel moeilijk te vinden in de supermarkten.” ??
  Men kan ze vinden in elke 7/11 en Tesco , oa van het merk “Soffell” … ze staan wel bij de insecticides en niet bij bvb. verzorgingsartikelen..

 8. Fons Merken zegt op

  In welk land wordt je niet opgelicht de eerste keer dat je er komt. Als je er eenmaal bent geweest dan weet je wat je te wachten staat.

  Wij gaan in dec voor de 5 keer naar Thailand en dit keer voor 3 maanden. Als je door alles heen prikt is het gewoon een prachtig land. En net zoals in Nederland heb je er ook rotzakken zitten waarom zou dit ander zijn??

 9. henry zegt op

  Weinig mensen weten het maar speelkaarten zijn inderdaad verboden in Thailand of ze moeten een Thais waarmerk hebben.

  Damnoen Saduak is inderdaad een toerist scam, ik heb daar al dikwijls voor gewaarschuwd. Amphawa is inderdaad veel gezelliger,
  Nu ik betaal maar 200 Baht voor een peddelboot in Damnoen Saduak, ook voor 1 uur.

  Ik vraag ne echt af waar jullie verbleven en bezocht hebben dat juliie bijna geen westerse toilette vonden. Hurktoiletten zijn in en en rondom Bangkok bijna een uitzondering.

  Ik heb de indruk dat jullie alleen maar de toeristische hotspots met de de gebruikelijke toeristscams bezocht hebben, maar niet het Thailand waar ik woon. en rondreis.

 10. Christina zegt op

  Hallo,
  Toch niet goed alles gelezen en check gedaan op internet.
  Ik denk dat jullie zeker 99% positief waren geweest. Trein duurt lang had je kunnen checken.
  Taxi uitgebreid beschreven geen meter eruit cola 25 baht valt nog mee toilet neem neem een fastfood keten bijna altijd schoon en een westers toilet en zo kan ik nog wel even doorgaan.
  Hoop wel dat jullie kijk op Thailand toch positief is op dit prachtige land.

 11. jasper van Der Burgh zegt op

  Tsja, is heel vaak voor gewaarschuwd: Altijd de meter aan in de taxi, of voor verre afstanden een vaste prijs, als je googelt weet je wat het ongeveer moet kosten. Wat betreft het 1000 baht wisseltrucje: overkomt je maar 1 keer. Toen het mij overkwam werd ik zo woedend dat ik dwars over de kraam heen de oplichtster aanvloog, toen was het snel gedaan. Sindsdien altijd luid en duidelijk zeggen: Pan baht, of Thousand baht, het briefje omhoog stekend. Buitenlandse speelkaarten, en het hebben van meerdere spellen is verboden in Thailand, omdat het wijst op gokspel. Die agent stond dus in zijn recht, je hebt nog geluk gehad geen boete te krijgen. Een grote groep buitenlandse bejaarden is vorig jaar opgepakt en beboet omdat ze een potje aan het kaarten waren. Overigens is de politie in Thailand inderdaad zeer corrupt.
  Het is niet: “de Thai spreken nog steeds weinig engels”, maar de Thai spreken weinig engels. Hebben ze ook geen enkele behoefte aan omdat 95 % van de Thai Thailand nooit verlaat. Daarbij zijn Russisch, en de laatste jaren Chinees veel belangrijker in de touristenindustrie.
  Wat apen en honden betreft kan ik niet nalaten te wijzen op het gevaar dat je loopt om rabies op te lopen. Dus nooit voeren of aanhalen, een natte neus of een schram kan al voldoende zijn.
  Tot slot: Oversteekplaatsen zijn delen van de straat waar de Thai extra hun best doen je aan te rijden. als voetganger ben je er nu eenmaal aangeschoten wild.

  • theoS zegt op

   Dat van het de weg oversteken ben ik het niet mee eens. Praktisch elke keer als ik over wil steken stopt er wel iemand en wuift my over. Zelfs meegemaakt dat een 10 wheeler stopte om mij gelegenheid te geven om over te steken. Ook meegemaakt in Pattaya op 2nd Rd dat een song-thaew voor mii stopte zodat ik over kon steken. De Thai is zelfs zeer behulpzaam, beleefd en vriendelijk. 41 jr hier.

 12. Fransamsterdam zegt op

  ‘Bij aankomst in Bangkok al meteen een taxichauffeur die teveel vroeg.’ Ik neem aan dat dat op Suvarnabhumi was. Dat hij de meter liever niet aanzet maak ik ook wel mee, maar dan worden we het altijd wel eens over de prijs. Als hij teveel vraagt en niet naar beneden wil, duw je hem gewoon die gele geplastificeerde kaart onder z’n snufferd waar ook prijzen op staan. En anders nieuw taxikaartje trekken.
  En dan de 1000 Baht ‘truc’. Is mij nog nooit overkomen, nergens. Kan me ook niet voorstellen hoe zoiets in een taxi gebeurt. Stel het is 1300 Baht, dan tel je toch: alstublieft, 1000, 1100,1200,1300.
  En als het 600 is laat je eerst 1000 zien en vraag je of hij kan wisselen.
  Wek in ieder geval de indruk dat je met je gedachten bij het betalen bent, en steek hem niet achteloos een briefje toe, misschien dat dat helpt.
  Als ik in een bar mijn bin wil betalen, reken ik eerst uit mijn hoofd uit hoeveel het bij elkaar moet zijn. Dat bedrag tik ik in op mijn telefoon, of krabbel ik achterop een viltje. Daarna pas mogen zij uit gaan rekenen hoeveel het is. Ik wek daarmee de schijn dat ik wil laten zien hoe goed ik wel niet kan hoofdrekenen, maar en passant werkt het denk ik ook wel preventief. Mochten ze de neiging hebben zich af en toe te vergissen, dan zullen ze dat bij zo’n vreemde snuiter misschien toch maar beter even niet doen.
  Betalen is een serieuze aangelegenheid. Als ze in de gaten hebben dat je er met je gedachten niet bij bent, kan de verleiding wel eens te groot worden.

  Speelkaarten zijn inderdaad verboden. Als je die terugkrijgt is een klein steekpenninkje dus eigenlijk wel op zijn plaats.

  Treinen met open ramen hebben geen airco, dus dat is denk ik derde klasse en inderdaad spotgoedkoop, maar mij te warm.

  Of je op een floating markt 2000 Baht betaalt voor een boottochtje van een uur bepaal je zelf. Voor 50 euro kan ik mij in Nederland een halve dag laten rondvaren, dus moet het te duur zijn. Dan maar niet.

  In de toeristische gebieden zijn volgens mij Aziatische WC’s tegenwoordig meer een bezienswaardigheid dan Westerse

  Deet bij elke Familymart/7-eleven.

  Al met al voor een paar tientjes ‘opgelicht’, een keer wat gedonder met een bootticket, en een tegenvallende floating market.

  Wat ik eigenlijk mis is hoe jullie dit alles nu ervaren hebben. Zeggen jullie: Dit nooit meer, of: Volgende keer weer en dan letten we nog beter op?

 13. Carolien zegt op

  Als een taxi chauffeur weigert zijn meter aan te zetten ( meestal omdat ie kapot is ) maken wij aanstalten om uit te stappen. Dan tikt ie tegen zijn meter en voila hij doet het weer haha.

 14. NIcky zegt op

  Ik denk als jullie de reis beter voorbereid hadden en meer informatie van internet hadden gehaald, jullie minder negatieve ervaringen hadden. in ieder land maak je wel negatieve ervaringen mee. ga maar eens in de oostbloklanden kijken, of zelfs in zuid europa. In venetie word je ook opgelicht bij het leven. en daar spreken ze dan opeens ook geen engels meer. wat betreft de floatingmarkt moet ik jullie gelijk geven. is oplichterszootje. Maar dat had je ook op internet kunnen lezen. tegenwoordig kan je zoveel reiservaringen lezen , dat men bij wijze van spreken, het land al kent vooraleer je er geweest bent. Toen wij in 97 de eerste keer kwamen moesten we alles nog zelf ontdekken. en, hebben idd ook enkele negatieve ervaringen opgedaan. Maar daar leert men ook weer van

 15. Ingrid zegt op

  Ik krijg het idee dat u Thailand met België vergelijkt en dat lijkt mij alvast een fout begin.
  U gaat naar Thailand omdat het er anders is en voor wat avontuur.
  Opgelicht wordt je overal als je er niet allert op bent en overkomt je meestal 1 keer.
  Ik kom al 21 jaar in en hier en daar proberen ze wat maar met alle waarschuwingen op internet zou toch niemand hier meer in moeten trappen.
  Een Thai vraagt altijd: first time Thailand en dan moet je dus altijd zeggen: no manny times.
  Anders is het een vrij brief om je op te lichten.
  Zie het als een spel.
  Thailand is een super land met aardige mensen en overal ter wereld zijn er mensen die minder goede bedoelingen hebben.

 16. rene zegt op

  Eventueel mousti mug in belgie bij de apotheker kopen met denk ik 30 of 50 % deet. Bij apothekers in thailand zijn middelen te koop tegen muggen alsook jaico met 24% deet. Dit is hetzelfde als mousti mug en origineel van belgie. Dit laatste is niet overal verkrijgbaar. Wat betreft het bier. Ik betaalde in februari op ao nang beach krabi in een restaurant 90 bath voor 630cc chang bier. Singha is ietsje duurder en dikwijls maar 500cc. Indien je in een café, bar bier drinkt is het prijzig maar een beetje uitkijken en je betaald minder dan 100 bath voor een grote fles. Wat betreft taxi,s. Officiële taxi,s op de airport nemen en eisen dat meter wordt gebruikt en anders deur open en uitstappen. Van Pattaya naar bangkok of omgekeerd neem ik de taxi voor 1100 bath tot in stad met MR.T.tollway inbegrepen en geen gelul over meer te betalen.

 17. Monique zegt op

  Nou dat klinkt niet positief, toch een paar opmerkingen.

  Tot slot nog een opsomming van een aantal zaken die ons als nieuwkomers inThailand opvielen:

  Bier is overal vrij duur: cola 25 baht, bier 100 baht.

  Dat ligt eraan, in de toeristische plaatsen in de toeristische zaken ben je net als in elk vakantieland meer geld kwijt aan dit soort zaken. Huren, verbruik water/electriciteit, overige kosten liggen daar ook hoger. Ga je iets drinken bij de locale restaurantjes/drinkgelegenheden dan ben je een stuk goedkoper uit dan in eigen land. Ga je in de super de luxe restaurants of hotels eten en drinken dan ben je zelfs nog meet kwijt.

  Veel vuil langs de weg.

  Ja op,sommige plekken komt dat inderdaad voor helaas, er wordt steeds meer aan bewustwording gewerkt maar dit heeft tijd nodig. Thailand is goed op weg, zeker vergeleken met veel andere Oosterse landen maar zoals gezegd, dit is een proces wat meer tijd nodig heeft. er is al veel verbeterd maar nog niet overal.

  Veel katten en honden, de dieren zijn heel erg rustig, geen geblaf, geen agressie.
  Wat westerlingen op een een vrachtwagen laden wordt in Thailand op een pickup geladen, en wat wij op een auto laden wordt in Thailand op een bromfiets geladen.

  Dit is een constatering waar jullie dus verder geen last van hebben gehad. Zoals in Nederland heb je hangjongeren of scooterrijders op het fietspad om maar iets te noemen.

  Muggensprays met Deet zijn heel moeilijk te vinden in de supermarkten.

  In elke supermarkt zijn deze verkrijgbaar maar wellicht niet het merk dat men gewend is.

  Veel ook jonge mensen spreken nog steeds amper Engels, ook in zeer toeristische streken.

  Dat is de charme van op vakantie gaan. Ze spreken een andere taal. Het zou het wel makkelijk maken of nog beter als ze Nederlands spreken

  Vervoer met de trein is echt reizen, sommige ritten duren extreem lang, bvb Pattaya-Bangkok (4,5u).

  Reisduur kun je van tevoren opzoeken, binnenlandse vluchten zijn daarentegen spotgoedkoop en uiteraard veel sneller mocht je de treinreis te traag vinden. Hoge snelheidstreinen heeft men hier (nog) niet.

  Opletten voor oplichters, ook veel taxichauffeurs weigeren om hun taximeter te gebruiken.

  Klopt in elk land waar je op vakantie ga bv ook in Spanje, Barcelona om maar iets te noemen dien je altijd op je hoede te blijven voor oplichters en taxichauffeurs.

  Afdingen Bangkok: -50%, afdingen Kanchanaburi: -20%.

  Veel over de wereld gereisd en vaak moeten afdingen, het is ook niet mijn ding dus of niet kopen of in de winkels kopen.

  Amper westerse WC’s te vinden.

  Die zijn er zeker te vinden en zefs veel en vaak ook in elke uithoek. Vaak zijn het aan één kant staande toiletten en aan de andere kant westerse toiletten. Even tegen een paar deuren aanduwen om te zien welk toilet er achter welke deur zit.

  Voetpaden zijn onbruikbaar voor voetgangers (kraampjes, containerpark, garagist, geparkeerde auto’s…

  Klopt, dat heeft ook zijn charme al die kraampjes, soms zijn delen van een stad net één grote markt, van mooie, brede trottoirs of winkelboulevards heeft men hier (nog) geen kaas gegeten. Het is allemaal lekker Aziatisch rommelig.

  Ter extra info:

  In Bangkok zul je overigens de meest luxe winkelcentra’s vinden daar kan Nederland nog een puntje aan zuigen. Wat betreft de luxe winkelcentra in BKK staat Nederland nog in de kinderschoenen.

  Kaartspelen zijn verboden, dat wordt geassocieerd met gokken.

 18. Facttester zegt op

  @ Frederik uit België,
  Ik ben u uiterst dankbaar voor uw feedback, die ik bijzonder waardeer! Het zijn de ‘facts’ zoals u ze ook echt ervaren hebt. Daar kunnen wij veel van leren. Dank voor uw moeite!

  • Jan zegt op

   Hallo Facttester…. Nog even wat mijn vraag betreft??? Ik wil in februari ook naar Kanchanaburi gaan hebben jullie de tickets op het station gekocht? En hoelaat vertrekt de trein? Dank alvast voor de reactie. Jan.

   • Facttester zegt op

    Beste Jan, je suggereert dat Frederik uit België en ik (samen) op reis geweest zijn. Hoezo “jullie”? Ik ken die Frederik niet eens. Bovendien was mijn reactie op de posting van Frederik helemaal niet negatief. Integendeel. Beter lezen, Jan.
    En hoe laat de trein vertrekt? Waarom stel je die vraag op dit blog en niet aan de Thaise spoorwegen?

 19. Jan zegt op

  Ik weet niet waarom er zo negatief gereageerd wordt maar ik lees het als jullie ervaringen en constateringen, zowel positieve als negatieve punten. Hetzelfde ervaar ik ook nog bij iedere reis naar Thailand en “leer” nog ieder jaar bij. Nog vele jaren vakantieplezier gewenst!

 20. carla goertz zegt op

  Ik den k dat ze bedoelen dat de frisdrank in thailand zo goedkoop is maar het bier weer niet ? maar niet dat ze het te duur vinden . Ik heb dit zelf ook wel eens gedacht ,kijk in verhouding valt het eigelijk nog mee, maar om dat frisdrank vaak net zo duur is als bier in vele landen en in thailand is de frisdrank spotgoedkoop ook in de restaurant (hotels wel duur ) .ik bedoel een cola voor 20 a 30 bath voor 0,33 liter , verbaas mij altijd weer hoe dat kan ?

  Vaak geld het zo dat naar welk land je ook gaat even moet zoeken waar en wat je het beste kunt doen .en de tweede keer weet je al weer meer . zal dit alles je niet meer overkomen .
  Och en soms is het toch ook best grappig .


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website