Joseph -bijna- in het klooster

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Reisverhalen
Tags: , , , ,
31 januari 2020

Joseph en Pon Them

Op vakantie ben ik in tegenstelling tot thuis een echte wandelaar. Gewapend met mijn camera dwaal ik vaak van de bekende paden af en daar kom je veelal de leukste tafereeltjes tegen.

Als lid van een fotoclub zoek ik graag de alledaagse maar tegelijkertijd ook aparte tafereeltjes op om die vast te leggen.

In Battambang, de tweede stad van Cambodja, zie ik een monnik zitten en dat lijkt mij gezien de achtergrond wel een plaatje waard.

Toch verloopt het heel anders dan verwacht. De monnik begroet mij heel vriendelijk en vraagt om bij hem te komen zitten zodat hij zij Engels kan beoefenen. Het is een aardige vent dus schuif ik meteen bij hem aan.

Na de gebruikelijke vragen waar ik vandaan kom en hoe ik heet gaat het verder over mijn geloofsovertuiging. Bij Pon Them, zo heet de 39-jarige monnik, moet wellicht even de schrik om zijn hart zijn geslagen toen ik antwoordde dat ik in de mensheid geloof en religies in mijn beleving uitvindingen van de mensheid zijn en in mijn gedachten sprookjesachtig overkomen. Maar, en ik meen het uit de grond van mijn hart, zo vertel ik hem alle mensen die een religie aanhangen respecteer ik.

Pon Them luistert met verbazing naar mijn verhaal waaruit blijkt dat ik toch het een en ander afweet van zijn religie; het boeddhisme. Pardoes krijg ik de aanbieding om eens een tijdje bij hem in het klooster door te brengen zodat hij mij wellicht tot andere gedachten kan brengen. Breng mijn leeftijd te berde om aan te geven dat na zoveel jaren ik nauwelijks nog te beïnvloeden ben. Krijg de vraag voorgeschoteld of in Nederland ook Boeddhistische monniken opereren. Ook van dat antwoord op zijn vraag keek hij toch wel wat beduusd.

Even later schuift een jongeman aan die zijn Engelse leraar blijkt te zijn. Hij spreekt goed Engels en begint in navolging van de monnik hemelse verhalen over Boeddha te vertellen.

Hij praat alsof ik de verhalen uit mijn jeugd op de R.K. lagere school moet aanhoren waar de kapelaan godsdienstlessen verzorgde. De 10 geboden heb ik moeten opdreunen en de meesten begonnen het met “Gij zult niet.” Alsof een mens niet weet dat je niet mag stelen of nog erger niet mag doden. De allerergste vond ik dat je geen onkuisheid mocht begeren en eerlijk gezegd wist ik als jong blaag nog niet eens wat dat betekende. Net zomin wist ik wat Maria onbevlekte ontvangenis betekende.

Vele jaren later moest ik aan mijn naamgenoot denken die toch een heel kuis leven moet hebben gehad en zijn vrouw nooit heeft bevlekt. Wat een vreemd woord overigens.

De intrede in het klooster is uiteraard niet doorgegaan maar eind goed al goed de monnik vertelde mij dat hij op mij en mijn landgenoten Boeddha’s zegen zou laten neerdalen. “Uit welk land kom je ook alweer?” Nou dat was feest mocht ik even hoogstpersoonlijk bepalen wie de gelukkigen waren. Toch een moment moeten twijfelen maar het hemd is nu eenmaal nader dan de rok, dus landgenoten jullie gaan het dit jaar merken.

En voor de Belgen, onze goede zuiderburen, ben niet ongerust want voor jullie heb ik al eerder veel bereikt. Heb je een beetje te danken aan mijn goede vriend uit Blankenberge die vreemd genoeg Club Brugge meer in zijn hart heeft dan zijn lieve vrouw die zich voor hem uitslooft en alles voor hem doet wat zijn hartje begeert.

Zeker weten dat hij zich dat dit jaar gaat realiseren en voor alle Belgen kan 2020 niet meer stuk want de zegen rust op jullie allen. Per slot van rekening heb ik gezien mijn verre voorvaderen uit Zichem toch ook een stukje Belgisch bloed in mijn aderen.

4 reacties op “Joseph -bijna- in het klooster”

 1. Jos leunissen zegt op

  Beste Joseph jongen een vraag aan u bent u familie van jongen uit het Limburgse brommelen en wijnandsrade.Moeder schreef zich jongen gr Joseph leunissen

  • Joseph Jongen zegt op

   Beste Jos,
   Nee, maar in de Zuiderlijke Nederlanden zijn heel wat “Jongens” terug te vinden. Gewoon eens even in de archieven in Maastricht gaan pluizen want daar is heel wat te vinden omtrent genealogie. Persoonlijk ben ik in 1635 in het Belgische Zichem terecht gekomen.

 2. l.lagemaat zegt op

  Een leuke ontmoeting in Cambodja en een interessant verhaal!

 3. Michel Van Windekens zegt op

  Aangezien wij Vlamingen ( er is maar 1 belg en dat is Filip) ook de zegen mogen verwachten, dank zij onze bijna- heilige Joseph (what’s in a name?) en zijn leermeester PON THEM heb ik toch enkele bedenkingen.
  – PON betekent in het w-vlaams “weinig haar of pruikje” , terwijl ik toevallig weet dat een zekere Pon in Nederland de stichter was van een conglomeraad van bedrijven waaronder VW, Gazelle en… Philips.
  – THEM is dan weer de Ierse groep die met Van Morisson de wereldhit GLORIA maakte.
  Ik hoorde onlangs dat er ooit in het verre Nuenen een kerstviering doorging in de kerk.
  Daar zong een latere succestrainer Adri Coster samen met een vrome gebuur die voor Philips werkte een schitterend GLORIA. Maar….ze zongen er “in excelsis deo” bij (eer zij God in onze dagen).
  Had je die monnik dit vertelt Joseph, was je meteen zeker van een plaatje in het Nirwana.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website