Anders dan anders, tweede week: KOH CHANG (deel 2)

Door Angela Schrauwen
Geplaatst in Reisverhalen
Tags: , , ,
23 november 2019

KOH CHANG

Angela: schrijf niet graag in de Ik-persoon zodat Hij en Zij wordt gebruikt in mijn reisverhalen. HIJ: toen 55 jaar brandweerman van beroep nu op pensioen en ondertussen 68 jaar. Avontuurlijk en sportief ingesteld en een beetje macho. ZIJ: toen 54 jaar nu 67 jaar gesteld op luxe en verwennerij. Studeerde 6 jaar de Thaise taal bij Thaibel nu Thaivlac.


In plaats van half acht werd het na acht uur voordat de chauffeur van het busje ons adres vond. ZIJ was al in alle staten. De chauffeur werd dat ook bij het zien van haar koffer.

Al de rugzakken moesten terug uit het busje, waarna haar koffer er dan als eerste in ging. Resultaat: een deel van de bagage moest bij de passagiers. Het commentaar van de chauffeur: “Is this the First time you travel lady”? ZIJ zal nog veel moeten leren. Die koffer had ze vroeger in Bangkok gekocht en leeg woog die al bijna 10 kilogram maar ja dan regelde de organisatie de bagage…

Om de verloren tijd in te halen werd er onverantwoord snel gereden omdat de veerboot naar Koh Chang op tijd moest gehaald worden. Het zicht op de boot naar het dichtbij komende eiland is spectaculair. Dit tropisch paradijs biedt alles wat de strandliefhebber zich maar kan wensen:  een azuurblauwe zee, witte stranden met poederfijn zand tegen een achtergrond van kokospalmen en bergen met tropisch regenwoud.

Via het internet hadden zij bij Penny’s bungalow resort een bungalow vlak bij de zee gehuurd. Het resort ligt 2 km ten zuiden van het drukke white Sand Beach aan de mooie Hat Kai Mook Beach. HIJ wilde eigenlijk logeren bij kennissen die een restaurant “the Buddha View” in Bang Bao hadden. Maar wat bleek, er was geen eigen sanitair op de kamer en… Met hèèl Antwerpen maar niet met haar.

KOH CHANG (BooDogz / Shutterstock.com)

Ook op Koh Chang kun je eigenlijk niet zonder brommer. Geroutineerd zoals ze nu al waren, was dit natuurlijk geen probleem. Het was hier minder druk maar de wegen liepen wel heel steil omhoog of omlaag.  Zo steil dat ZIJ op een gegeven moment moest afstappen omdat het machientje haar gewicht niet meer bergop kreeg.  In die hitte te voet naar boven viel echt niet mee.  ZIJ was dan ook buiten adem en bezweet van de inspanning.  HIJ lag echter in een deuk van het lachen.

Om de naam van het eiland alle eer aan te doen mocht een jungletocht op de rug van zo een dikhuid niet ontbreken.  Toen vonden wij dit zalig maar nu weten we dat dit niet aangeraden is voor de rug van de olifant! Gaan nu telkens naar een Sanctuary waar de olifanten rustig op pensioen kunnen.

Op het eiland zijn er ook enkele watervallen die een bezoek waard zijn.  Wij hadden de pech dat ze niet toegankelijk voor publiek waren omdat er tijdens het droge seizoen te weinig water was.

Derde week: BANGKOK EN SIEM REAP (Cambodja)

HIJ en ZIJ waren nu aan hun laatste week begonnen.  Het eerste gedeelte verbleven ze nog in Bangkok. De transfert verliep ditmaal vlekkeloos en rond 17u betrokken ze hun kamer in het Prince Palace Hotel. Dit hotel ligt in de wijk Bo Bae dicht bij de Golden Mountain waar zich de Wat Saket bevindt.

Als volleerde toeristen namen ze hier de watertaxi aan de Bo Bae Pier. Een attractie op zich! Het lokale gebruik wil dat alle passagiers gelijktijdig in- en uitstappen zonder elkaar aan te raken.  Dit is even wennen. Kijk deze kunst af van de Thaise bevolking.  Zorg er wel voor dat U aan de goede kant gaat zitten voor het uitstappen aan de pier. Doet U dit niet, dan moet U bij het uitstappen over andere mensen heen klimmen en dat is niet beleefd volgens Thaise normen;  En nog een laatste tip: PAS OP VOOR UW HOOFD!!!

PANITA AMPIAN / Shutterstock.com

De rit was ideaal om naar de Wat Saket te trekken met zijn 318 treden. Het was een hele klim eer ze boven waren maar het uitzicht was wel de moeite waard.

Om de drukte en de warmte van Bangkok te ontvluchten namen ze aan de Chao Praya River een River Express Taxi naar Nonthaburi in het noorden. De tocht duurde ongeveer een uurtje en ze hadden verkoeling en sightseeing voor slechts 10 baht.  In Nonthaburi was er nog een typische lokale markt waar de tijd was blijven stil staan.

De dagen in Bangkok waren goed gevuld. Ze bezochten het Suan Pakkard Palace (een tip van haar Thaise lerares Oua) een geheel van zes traditionele Thaise huisjes, soms verbonden door bruggetjes, met binnenin een tentoonstelling van allerlei voorwerpen. Het was er echt een oase van rust tussen de statige gebouwen van Bangkok.

Een uitstap naar Lop Buri stond ook op het programma. Via Greenwoodtravel een minivan met privé-chauffeur gehuurd, ZIJ kreeg weer haar zin… Ze kregen volop de tijd om de apentempel te bezoeken. Heel anders dan dat je dit met een bus vol toeristen moet doen, dan kreeg je amper twintig minuten om alles te bekijken en dan hop terug de bus in naar een winkel waar de gids waarschijnlijk korting kreeg? Meegemaakt hoor vroeger maar HIJ wil nu alles op eigen houtje regelen. ZIJ voelde zich toch niet echt gerust tussen al die apen, vooral niet nadat er eentje langs haar been de bladwijzer van tussen haar reisgids had weggeritst.

Na een lekkere lunch (ahaan arohj lae sanoek maak) bracht de chauffeur ons naar Ayutthaya om er verschillende tempels te bezoeken.  Die dag was er echter een boeddhistische feestdag en konden ze bij wijze van spreken op de koppen lopen. De Thaise mensen waren dan ook nog niet zuinig met de wierookstokjes!

Khao San Road (tavan150 / Shutterstock.com)

Nu ZIJ toch de rugzaktoerist moest spelen mocht een bezoek aan Khao San Road niet ontbreken. Hij kon er van zijn lievelingsgerecht genieten. HIJ bestelde al in de morgen Som Tam, at het als lunch, tussendoortje en als bijgerecht bij het diner. Dat hij nog geen gat in zijn maag had begreep ZIJ niet. ZIJ kon haar favoriete hobby “shop untill you drop” hier deftig uitoefenen, alhoewel ZIJ in feite geen plaats meer in haar koffer had. De vele avondmarkten maakte het nog erger. Wat je daar allemaal kon kopen. Slenter, slenter en die stomme koffer zat bomvol.  ZIJ kreeg dan ook het verbod om nog iets te kopen.

De laatste dagen ging het richting Cambodja (vervolgt)

No votes yet.
Please wait...

4 reacties op “Anders dan anders, tweede week: KOH CHANG (deel 2)”

 1. Leo Bossink zegt op

  Je hebt een leuke schrijfstijl. Leest gemakkelijk weg. Ik hoop dat je ons blijft verrassen met dit soort verhalen.

 2. Johnny BG zegt op

  Ook al komt er een vervolg, deze madammeke vind Thailand en al het ongemak eigenlijk veel leuker dan ze zich ooit in haar leven kon voorstellen.
  Is dat niet een lekkere bevrijding geweest? Hij wist dit al 🙂

 3. Jacobus zegt op

  Leuke verhalen, maar dat HIJ/ZIJ gedoe leest toch niet zo gemakkelijk.
  Tip: geef HIJ en ZIJ een fictieve naam. Dan hoef je ook niet in de ik-vorm te schrijven.
  Maar ga vooral door met schrijven.

  • Linsey zegt op

   @Jacobus: een fictieve naam of “hij/zij” gebruiken….waarom gewoon niet dankbaar zijn voor een leuk geschreven blog….
   @Angela: I love your style


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website