Isaan tour

Door Angela Schrauwen
Geplaatst in Reisverhalen
Tags:
18 december 2019

Onze zesde Thailand reis begon op vrijdag 30 januari tot zaterdag 19 februari 2010. We vlogen deze keer met KLM in plaats van China Airlines wegens geschikter vlieguren. Daar we een beetje genoeg hadden van de gebruikelijke trekpleisters kozen we nu eens om onbekend terrein te gaan verkennen namelijk het Isaan gebied.

Bij ons reisbureau in Bangkok boekten we een tour naar het Noordoosten van Thailand voor zes dagen. We dachten eerst dat we met nog andere toeristen in een minibusje zouden reizen maar tot onze verbazing kregen we een privégids namelijk Mister Suchin Sutiyaporn roepnaam Alex en een privéchauffeur Mister Charan Thomtana. We voelden ons ineens VIP’s.

Ik was wel heel ontgoocheld toen bleek dat de gids niet erg opgezet was met het feit dat ik de Thaise taal een beetje kon spreken dankzij de zes jaar les bij onze lerares Oua. Thuis kon ik niet oefenen bij gebrek aan een Thaise partner…dus dacht het nu een beetje te proberen. Niet dus! Dan maar in het Engels zoals Lonnie in plaats van Ronnie. Na een uitgebreid ontbijt in ons vast hotel het Prince Palace te Bangkok in het Bo Bae area, vertrokken we dus met een gewone personenwagen (gelukkig met airco) naar het Isaan gebied. Dit zou tot het armste deel van het koninkrijk behoren, het leven is eenvoudig en traditioneel Thais, wat we wel een beetje gemist hebben en hopelijk hier terug zouden tegenkomen.

Dag 1

Onze eerste grote pauze is, de Tadan Dam, de grootste in Zuidoost-Azië. Van daaruit reden we verder over een lokale weg dwars door het dichtbegroeide en heuvelachtige landschap van Khao Yao, Thailands oudste en beroemdste nationale park. Dit park staat op de lijst van de werelderfgoederen van Unesco. Er leven meer verscheidene planten- en dierensoorten dan op enig andere plaats op aarde. Dit hebben we geweten want onze gids wist enorm veel over de natuur te vertellen. Drop ons in de jungle en we kunnen nu overleven dankzij zijn informatie wat eetbaar is en waar we water uit kunnen knijpen! Regelmatig was er tijd voor versnapering en we stopten onder meer bij de prachtige watervallen “Namtok Heo Suwat” waar Leonardo Di Caprio in “The Beach” een duik nam (waar hebben we dat nog gehoord)?

De watervallen worden gevoed door vijf rivieren welke in het park ontspringen, de Nakon Nayok, de Prachin Buri, de Lamtacong, de Lamtaplung en de Hui Muak Lek. De lunch gebruikten we dan weer in de buurt van een andere waterval. Er volgde nog een ontspannen wandeling naar het bezoekerscentrum en onderweg konden we nog even rondsnuffelen op één van de vele lokale fruit- en bloemenmarktjes. Weer nieuwe fruitsoorten ontdekt en geproefd. Hmm lekker of arohj tjing tjing! Laat in de namiddag betrokken we onze kamer in het Korat Resort. Het eerste wat we deden en dat zou zich de volgende dagen steeds herhalen, onze badpakken aantrekken om nog vlug van de ondergaande zon te genieten en een duik in het zwembad te nemen. We overnachten dus in Khorat ook wel Nakhon Ratchasima of de poort van de Isaan genoemd.

Dag 2

Ontbijt en dan door naar Ban Dan Kwian een pottenbakkersdorp. De potten worden met de hand gemaakt en bewerkt en vervolgens in grote ovens gebakken. Onvoorstelbaar dat er nog in zulke primitieve omstandigheden gewerkt moet worden. Met spijt in mijn hart moest ik enkele prachtstukken aan mij voorbij laten gaan. Voor 300 baht kon ik drie hoge vazen in keramiek voor in de tuin kopen. Maar met nog drie treinreizen in het vooruitzicht was dit niet haalbaar. Verzenden naar België kwam dus ook veel duurder uit dan dat ze gekost hadden. Jammer…

Phrasat Hin Phimai was de volgende bezienswaardigheid. Deze schitterend gerestaureerde Khmer-ruines uit de 12e eeuw liggen in een mooi park. Lopend met de gids kregen we uitleg over de verschillende gebouwen, uit welk soort steen enz., vijvers waar die ooit voor gediend hadden zoals watervoorraad enz. Phimai was vroeger verbonden met Angkor Wat in Cambodja. Dichtbij deze tempel bevindt zich ook de “Bo Tree” of Bayon Tree, de grootste boom van Thailand en voor Thais heilig, hij is meer dan 350 jaar oud. De lunch werd in een groot overdekt gebouw genomen. Busladingen met schoolkinderen werden hier afgeleverd wat een hels lawaai opleverde. De somtam door onze gids persoonlijk bereid maakte echter veel goed. Som Tam is ook een specialiteit uit deze regio. Deze salade is fris maar toch ook pittig. Het bestaat uit groene papaya, tomaat, garnalen, kousenband, gestampte pinda’s, knoflook en veel rode pepers. Het is een heerlijk lunchgerecht en mijn echtgenoot (geen Thai!) is er aan verslaafd! AFRADER: Som Tam wordt vaak wel met gefermenteerde vis bereidt. Dit stinkend goedje (Pla ra) wordt gemaakt van vissen, water en veel zout, dat maandenlang in stenen potten wordt bewaard, zodat de vis gaat rotten. Onze Westerse maag is niet tegen dit goedje bestand…

Het volgende culturele erfgoed in Baan Phrasat. Archeologen hebben hier één van de oudste prehistorische vondsten van Thailand gedaan (1000 jaar voor Christus). De prehistorische mensen die hier woonden maakten uniek beschilderde potten, gereedschappen en sieraden van hoge kwaliteit. In nabijgelegen tombes konden we ook menselijke skeletten uit die tijd bezichtigen. Een stukje verder richting Udon Tani stopten we nog even in Chonnabot een dorpje waar de inwoners voornamelijk leven van (hand)geweven zijde met prachtige patronen en kleurschakeringen. Overnachting vond plaats in het President Hotel, hier zelfde scenario: badpak aan en even verpozen aan het zwembad

Dag 3: wordt vervolgt!

No votes yet.
Please wait...

5 reacties op “Isaan tour”

 1. Rob V. zegt op

  Jammer dat je de gids niet bepaald enthousiast was om Thais te praten. Dat is al niet makkelijk, praten is toch lastiger dan verstaan. Maar als je het dan eens kunt doen… ik betrap mezelf er op dat ik eigenlijk te snel naar het Engels neig, ook al gaat het Thais verstaan beter en beter. Ik krijg les van een oude bejaarde man, die ook nog steeds eens wat van de Isaan wil zien maar dat steeds maar niet doet. Brutale ik waarschuw dan dat het straks niet meer gaat met een rollator.

  Jullie doen er dus zeker goed aan ook een keer door de Isaan te zijn getoured. Weer eens een heel ander Thailand dan de bekende pareltjes langs de kust of in hoge noorden. Somtammetje er bij, smullen maar. 🙂 De gefermenteerde vis kun je overig (sommige) Zweden ook voor wakker maken hoor, daar kennen ze Surströmming.

  NB: Hoe schrijf je Oua eigenlijk? Geromaniseerde namen valt soms geen touw aan vast te knopen.

  • Angela zegt op

   Beste Rob,
   Oua werd steeds fonetisch geschreven door haar. Het is haar bijnaam en komt van het Thaise equivalent van Romeo en Julia. Haar echte naam is Lamphan Sanjamla. Ik kan jammer genoeg geen Thaise schrift op mijn computer krijgen moet dus steeds fonetisch schrijven.
   Bedankt voor uw reactie op mijn schrijfsel.
   Angela

 2. Erwin Fleur zegt op

  Beste Angela Schrauwen,

  Goed en leuk geschreven verslag.
  Jullie zijn de poort binnen gekomen en ik denk dat hier het avontuur echt begint.
  Ben erg benieuwd.

  Met vriendelijke groet,

  Erwin

 3. Tino Kuis zegt op

  Mooi verhaal, Engeltje, sorry, Angela. Ik ga nog even proberen de betekenis van de namen die je noemde te achterhalen. Soms lukt dat niet want van Latijnse fonetiek naar Thaise letters is een opgave maar wel leuk om te doen.

  • Tino Kuis zegt op

   Mooie foto’s ook!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website