Chiang Mai

De nieuwste poll op Thailandblog.nl is wederom een groot succes. In een vrij korte tijd hebben al meer dan 420 lezers een stem uitgebracht op onze enquête. Tijd om de tussenbalans op te maken.

De uitkomst van het onderzoek moet inzicht geven op de vraag: ‘Wat moet een toerist absoluut zien in Thailand?’ Thailand heeft immers zoveel te bieden, zoals tropische stranden, exotische natuurparken, Boeddhistische tempels, indrukwekkende steden, mystieke bergvolkeren en ga zo maar door.

De oproep aan onze lezers om te kiezen voor de belangrijkste toeristische bestemming in Thailand, laat al een mogelijke winnaar zien. Het lijkt er op dat Chiang Mai met deze prestigieuze eer mag gaan strijken. Een goede tweede is de Thaise hoofdstad Bangkok en de verrassende derde is de Isaan, de streek in Noord en Noordoost Thailand.

Chiang Mai

Chiang Mai, de belangrijkste stad van Noord-Thailand, is een plaats vol historie, cultuur en avontuur. De veelzijdigheid van deze stad trekt niet alleen toeristen, ook de Thaise bevolking bezoekt Chiang Mai – die zij liefkozend de roos van het noorden noemt – graag. En wat een verschil met Bangkok. Chiang Mai ligt in het ruige bergachtige noorden, tegen de uitlopers van de Himalaya. Hier is het leven meer ontspannen, de cultuur duidelijk anders en het eten totaal verschillend van dat in de rest van het land.

Festivals en evenementen worden hier op een meer authentieke wijze gevierd. Sommigen beweren dat je de Thaise cultuur het best kunt beleven in Chiang Mai. Het oude stadscentrum telt ongeveer 100 tempels en is omgeven door stadsgrachten. De nachtmarkt staat wijd en zijd bekend als dé mogelijkheid een goede slag te slaan. Hier tref je ook leden van de vele bergstammen uit de omringende bergen die hier hun waren slijten.

Overal in Chiang Mai tref je sporen aan van het oude Lanna rijk. Lanna, wat één miljoen rijstvelden betekent, was ooit een koninkrijk in Noord-Thailand rondom de stad Chiang Mai. Het koninkrijk werd gesticht in 1259 door koning Mengrai de Grote, die zijn vader opvolgde als leider van het Chiang Saen koninkrijk. In 1262 bouwde hij de stad Chiang Rai, een hoofdstad genoemd naar zichzelf. Het koninkrijk groeide daarna snel. In 1296 stichtte hij Chiang Mai, welke tevens de nieuwe hoofdstad van zijn rijk werd.

Tussenstand

De huidige poll laat op 3 november de volgende tussenstand zien:

 1. Chiang Mai (18%, 75 Stemmen)
 2. Bangkok (16%, 66 Stemmen)
 3. Isaan (14%, 58 Stemmen)
 4. Ayutthaya (8%, 35 Stemmen)
 5. Songkran (8%, 34 Stemmen)
 6. Loy krathong (8%, 32 Stemmen)
 7. Eilanden (6%, 25 Stemmen)
 8. Stranden (6%, 24 Stemmen)
 9. Tempels (5%, 22 Stemmen)
 10. Kanchanaburi (4%, 15 Stemmen)
 11. Klongs (kanalen) (3%, 13 Stemmen)
 12. Markten (3%, 12 Stemmen)
 13. Gouden Driehoek (2%, 7 Stemmen)
 14. Mehkong (1%, 3 Stemmen)
 15. Hilltribes (0%, 3 Stemmen)

Totaal aantal stemmen: 424

Jullie kunnen nog je stem uitbrengen op de belangrijkste bezienswaardigheid in Thailand. In de linkerkolom staat de poll en de uitslagen. Heb je nog niet gestemd doe dat dan snel want binnenkort maken wij de definitieve uitslag bekend.

20 reacties op “Tussenstand poll: ‘Chiang Mai is de belangrijkste toeristische bestemming in Thailand’”

 1. Sir Charles zegt op

  Vind het prima hoor dat de Isan op de derde plaats staat al zou het op de eerste plaats staan hou mij ten goede want wil gaarne geloven dat het daar bezienswaardig is.
  Ben er ook nooit geweest dus wil er ook niet over oordelen doch kan me toch niet helemaal aan de indruk onttrekken dat degenen die daarop gestemd hebben omdat hun vriendin/vrouw daar vandaan afkomstig is. 😉

  • RonnyLadPhrao zegt op

   Dat denk ik ook wel, want als je het onder de categorie “moet je als toerist absoluut zien” plaats kan je de vraag stellen waarom toeristische organisaties deze topper dan links laten liggen. Zulke goudmijn zou ik dan maar rap ontginnen als ik hun was maar dan is het weer de Isaan niet meer natuurlijk.

   • rene zegt op

    Ik heb er zelf ooit een jaar gewoond en er zijn inderdaad een heleboel bezienswaardigheden in Isaan. De reden waarom de toeristische organisaties dit links laten liggen is, naar mijn bescheiden mening, omdat de sites te ver uit elkaar liggen en de nodige accomodaties in Isaan niet altijd voorhanden zijn

   • Rik zegt op

    Dat gebeurt nu ook al er zijn steeds meer reisbureau’s die nu trips naar de Isaan organiseren. Je moet hierbij denken aan Korat,Udon Thani,SiSaKet,Ubon Ratchatani etc. Wat ook erg in opkomst is in deze regio’s zijn de homestay’s. Dus als je nog een redelijk ongerept stukje Thailand wil zou ik zeggen gaan,verwacht er echter geen luxe zoals de meeste van jullie gewent zijn in BKK en Chiang Mai je gaat echt een behoorlijk stap terug de tijd in (buiten de grote steden om).

    • RonnyLadPhrao zegt op

     Ik ken de Isaan best maar ook de rest van Thailand. Buiten de grote steden om ga ja altijd een stuk in de tijd terug. Dit is niet typisch iets voor de Isaan. Vele blijven in de Isaan hangen oa door hun vrouw en denken dan – nu heb ik het echte Thailand gezien verder hoef ik niet meer te kijken. Ik zou zeggen, verlaat jullie Isaan eens en trek eens door Thailand en verblijf buiten de grote steden. Je zal zien dan zien dat de Isaan minder uniek is dan jullie denken.

     • Sir Charles zegt op

      Dat ben ik met je eens want degenen die dat stellig beweren hebben altijd wel een vriendin/vrouw die daar vandaan afkomstig is. Van de stellen die ik ken in Nederland is de vrouw zonder enige uitzondering een Isaanse en dan is het onderwerp van een gesprek algauw dat noordoostelijk gebied van Thailand.
      Verder niets op tegen hoor maar er is me ook weleens ‘verweten’ een soort van cultuurbarbaar te zijn want als je nooit in de Isan bent geweest dan ben je ook nooit in Thailand geweest, dát is het echte Thailand wordt er dan altijd haastig aan toegevoegd.

      Vooropgesteld doet het me deugd en gun het van harte dat men het in de Isan zo naar de zin heeft maar het grappige daarentegen is toch ook wel dat de vrouw zich er juist niet zo lyrisch overuitlaat, die vindt het wel goed zo want die vindt het veel belangrijker -wat begrijpelijk is- dat ze op vakantie haar familie weer eens ziet na een jaar in ons kikkerland te hebben verbleven.

      Sprak de laatste keer nog met een alleraardigste man in de wachtruimte voor vertrek terug naar Amsterdam die stellig beweerde dat de Isan het mooiste gedeelte van Thailand is doch in het verloop van het gesprek kwam echter ook algauw naar voren dat hij wezenlijk nergens anders geweest was in een land wat in oppervlakte ongeveer gelijk is als Frankrijk…

      Ja de bekende plaatsen zoals Bangkok, Pattaya, ChiangMai of een der eilanden en als hij al andere gebieden had gezien dan was het vanuit een trein- of busraampje…én op de vraag waar hij nog meer in de Isan was geweest dan alleen het dorpje van zijn vriendin en de dichtsbijzijnde grote plaats -in zijn geval Khorat- moest hij het antwoord schuldig blijven.

      Uiteraard vanzelfsprekend en toegegeven had mijn vriendin een Isaanse geweest dan had ik ook allang aldaar een bezoek gebracht echter om dan maar in mijn liefde voor haar direct het te willen bestempelen als het paradijs van Thailand of nog groter de aarde is toch wel schromelijk aangedikt.

      Het is er nog niet van gekomen en heb al heel wat tips gelezen op dit blog zal daarom de Isan gaarne eens bezoeken, dat wel. 🙂

    • RonnyLadPhrao zegt op

     Vele zullen door mijn reactie denken dat ik een anti-Isaan persoon ben maar ik kan jullie verzekeren dat het tegendeel waar is.
     Ik kan alleen maar al het mooie wat over deze streek wordt verteld en geschreven bevestigen. Het is nu wel al een hele tijd geleden dat ik er nog geweest ben, maar de herinneringen aan het landschap en bevolking zijn zonder meer positief.
     De streek zal zich ongetwijfeld verder ontwikkeld hebben en bloggers die in de Isaan wonen zullen zeker meer over de Isaan kunnen vertellen dan ik.
     Wat ik maar wil duidelijk maken is dat Thailand meer is dan de Isaan.
     Je ziet het dikwijls al aan de schrijver van een artikel of reactie. Meestal vermelden ze erbij dat ze wonen in, getrouwd zijn met iemand of op verlof zijn in de Isaan.
     Je ziet dat nooit bij bloggers uit pakweg Trat, Lampang, Tak, Surat of waar ook.
     Het lijkt wel of ze met de extra vermelding (Isaan) iets aan de lezers willen duidelijk maken. Wat weet ik niet. Moeten we hun reactie misschien hoger inschatten omdat het komt van iemand die in het “echte” Thailand woont ?
     Nu goed, ik wil zoals ik zei niet als anti-Isaan persoon overkomen.
     Binnen 12 dagen vertrek ik voor enkele dagen naar Surin en ga er enkel dagen van het Surin Elephant Festival genieten. Maar waar ligt Surin nu weer…..

 2. jogchum zegt op

  Woon in de gouden -driehoek. Thoeng heet het ”Isaan” dorp. 75 km van Laos en 140 km van
  Birma. Chiangrai ligt 75 km bij mij vandaan en Chiangmai, denk ik een kleine 300 km.

  Ik zeg dan ook bezoek een ”’ Isaan ”’ dorp, Vele Isaan dorpen liggen niet zo als mensen denken ver van de bewoonde wereld af.

  • RonnyLadPhrao zegt op

   Kan best maar waarom zou een toerist in godsnaam een Isaan dorp moeten gezien hebben ? En denk je dat na x-aantal bezoeken van toeristen het dan nog een “Isaandorp” zou zijn ?

   • jogchum zegt op

    RonnyLadphrao,
    Voor iedereen die in het echte Thailand geinteresseerd en een echt beeld van Thailand wil krijgen is een bezoek aan de Isaan aan tebevelen.

    Waarom toeristtische organisaties de Isaan niet in hun programma’s ( nog niet ) hebben opgenomen. is een kwestie van tijd, Tenslotte liggen veel dorpen niet zo ver van de bewoonde wereld meer af.

    Het is tehopen dat de mensen in de Isaan dorpen altijd hun cultuur blijven behouden, net zo
    als de bergstammen, waar wel veel toeristen komen

 3. pim zegt op

  Songkran en Loy krathong zijn feesten die in het hele land plaatsvinden.
  Volgens hangt dat af op welke datum je hier bent ,alhoewel dit op diverse plaatsen dit langer gevierd zal worden .
  Voor mij is het persoonlijk na 1 dag wel genoeg ,heb er geen gebrek aan om vroeg in de avond al tegen veel dronken mensen aan te lopen .
  Chiang Mai kan ook onder de gouden driehoek geplaatst worden volgens mijn reisagent.
  Dit kan dus samenvallen met iets wat je mee moet maken .
  Zelfs de Hillybillies kom je overal tegen zoals markten maar daar zijn wat uitzonderingen bij die dan met naam genoemd moeten worden .

 4. Marijke zegt op

  Ik heb een vraag wij gaan in jan weer voor een maand naar changmai.wie van jullie weet een leuk plaatsje om met de trein te gaan bezoeken.Ik weet niet of lampang een lange rit is met de tein en of het een leuk plaatsje is om te bezoeken. Misschien heeft een van jullie een leuke suggestie voor ons.Bij voorbaat dank. Marijke.

  • rene zegt op

   Lampun en Lampang zijn heel leuke plaatsen om te bezoeken. Vanuit Chiangmai is het ongeveer een uurtje rijden met de auto naar Lampang. Je kan er geraken met de trein en heel gemakkelijk met de bus. Alle interprovinciale bussen van en naar CM stoppen in Lampang en bovendien vertrekt er om het uur een kleinere bus vanuit het centrum. Lampun, een kleiner, maar pittoresk, stadje gelegen tussen CM en Lampang is niet bereikbaar per tein.

 5. HansNL zegt op

  Persoonlijk, heel persoonlijk, hoop ik dat immer minder reisorganisatoren de Isan in hun reispakket opnemen.
  Zo min mogelijk toeristen, de hoofdreden voor mij om juist daar te gaan wonen.

  • jacqueline zegt op

   hallo hans , heb jij tips voor ons , wat een toerist zou willen zien/doen in de isaan alsvast bedankt jacqueline

 6. jacqueline zegt op

  hallo wij gaan 3 maanden rondtrekken in thailand , ( voor de 4 de keer )de eerste maand met 4 en gaan we naar het zuiden de volgende maand zijn wij met ons twee en willen we iets van oost thailand zien , dan komen er 2 vrienden ons opzoeken voor 16 dagen , daar gaan we mee naar kanchanaburi , en als afsluiter , met ons twee naar pattaya nu gaat mijn vraag over oost thailand ( isaan ), ik heb geen idee waar we naar toe zouden kunnen gaan ,en met welk vervoer ,om iets moois van dat gebied te zien en leuke dingen te doen
  alle tips worden in dankbaarheid aanvaard jacqueline

 7. gert boonstra zegt op

  Ik ben uiterst tevreden over mijn woonplaats Chiang Mai, waar ik al 11 jaar woon. Ik wil echter een kanttekening plaatsen. Ga er in godsnaam niet heen vanaf eind februari tot begin van de regentijd. De lucht is dan dermate vervuild dat ik wegens longklachten naar Nederland vertrek.

  • Cora zegt op

   Gert..helemaal waar. Wij, mijn zus en ik gingen er afgelopen jaar eind februari naartoe met een binnenlandse vlucht. Van ellende zoals oa keelpijn en rode ogen door de vervuilde lucht zijn wij helaas weer heel snel terug gegaan naar Hua Hin waar ik altijd een aantal maanden overwinter.
   Misschien komende januari of begin februari nogmaals weer eens proberen

 8. Cornelis zegt op

  Binnenkort breng ik een paar weken in Thailand door (alleenreizend), aansluitend op een bezoek aan de Filippijnen. Zou een weekje in het noorden/noordoosten willen doorbrengen.In Chiang Mai ben ik wel eens 2 dagen geweest, zakelijk, nauwelijks iets gezien, maar ik zat ook naar bijvoorbeeld Khon Kaen te kijken voor accomodatie. Kan iemand me vertellen of die laatste plaats voldoende biedt om een weekje door te brengen of is Chiang Mai een betere bestemming? Daarna ga ik naar Bangkok en mogelijk ook nog een paar dagen naar de kust.

 9. Marijke zegt op

  Dat is helemaal waar wat jij zegt over de lucht vervuiling klopt.Wij waren afgelopen feb ook in changmai en mijn man hoesste zich het lazeris ben naar een apotheek geweest om iets te halen voor hemm.Hij stikte zowat zelfs thuis had hij nog problemen wij wisten niet waar door .Later lazen we op thaiblog over de lucht vervuiling dus dat zal het wel geweest zijn.Ook raakte we in gesprek met een belgish echt paar ook die vrouw was zelfs naar het zieken huis gebracht om dat ze het zo benauwd had.Zo zie je maar als je dat niet weet kan je behoorlijke problemen krijgen aan je lucht wegen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website