Deze week houdt de Thaise Tweede Kamer een zogeheten censure debate, een debat dat het Nederlandse parlementaire bedrijf niet kent.

Oppositiepartij Puea Thai gaat het kabinet vier dagen het vuur na aan de schenen leggen, waarbij het er on-Thais aan toe zal gaan. In het dagelijks leven vermijden Thais kritiek te leveren om de ander geen gezichtsverlies te laten lijden, maar parlementsleden kennen die schroom niet. Soms moet de Kamervoorzitter zelfs wel eens twee kemphanen de zaal uitsturen, die elkaar voor rotte vis uitmaken.

Op zaterdag vinden de stemmingen plaats. Puea Thai vindt dat premier Abhisit en acht ministers het veld moeten ruimen. Dat zijn niet toevallig bewindslieden van regeringspartij Democraten en de grootste coalitiepartij Bhumjaithai. De drie kleine coalitiepartijen worden gespaard met als achterliggende gedachte dat deze vriendelijke geste bij de volgende kabinetsformatie wordt gehonoreerd.

Censure debates hebben nooit tot aftreden van een regering geleid; hooguit worden een enkele keer ministers gewisseld. Ook deze keer zal de regering niet vallen; daarvoor zit ze te stevig in het zadel. Maar het debat wordt dan ook voornamelijk voor de publieke tribune gevoerd. Zo kan de bevolking alle dagen de ruziënde parlementsleden live op de tv volgen. Dat is deze keer extra van belang omdat er vervroegde verkiezingen aankomen.

Oppositiepartij Puea Thai heeft een waslijst van onderwerpen, die de 36 sprekers aan de orde gaan stellen: de bloedige beëindiging van de roodhemdrally vorig jaar, het ‘zwakke’ optreden van de regering in het grensconflict met Cambodja, onregelmatigheden op telecomgebied, diverse gevallen van corruptie, de stijgende kosten van levensonderhoud en brandstof, het tekort aan en de prijsverhoging van palmolie en een gevalletje met Philip Morris, waarbij de regering het Openbaar Ministerie onder druk zou hebben gezet.

Eind juni of begin juli zal blijken of Puea Thai de vruchten van haar aanvallen kan plukken bij de vervroegde verkiezingen. Ze heeft nu al beloofd dat ze de in 2006 verdreven premier Thaksin dan terug zal halen.

No votes yet.
Please wait...

4 reacties op “On-Thaise toestanden tijdens debat in parlement”

 1. Hans Bos (redactie) zegt op

  Ik ben nog geen Thai tegengekomen die het censure debate volgt. Sterker nog: de doorsnee Thai zal het een zorg zijn of je door de hond of door de kat wordt gebeten. Politici hebben in dit land een slechte naam. Terecht, want van de meesten zou ik zelfs nog geen tweedehands fiets kopen. Een parlementslid moet een universitaire opleiding hebben. En ook die kun je hier kopen.

 2. Dick van der Lugt zegt op

  Inderdaad interesseert het de plattelandsbevolking nauwelijks wat ze allemaal in Bangkok bekokstoven, tenzij het natuurlijk hun eigen bestaan betreft. Zo trokken onlangs honderden boeren naar Bangkok om te demonstreren voor landhervormingen en openstelling van de sluizen van de Pak Moon dam.
  Het censure debat zal denk ik voornamelijk gevolgd worden door de stedelijke elite en de harde kernen van de gele en rode protestbewegingen.
  P.S. Bij het artikel is een behoorlijk verouderde foto geplaatst, want de huidige premier Abhisit zit daar nog als parlementslid in de oppositiebanken.

  • @ Dick, het zou ook zo maar een foto kunnen zijn van de nabije toekomst 😉

   • Khemkhaeng zegt op

    Heerlijk antwoord en het klopt nog ook! De foto voorspeld de toekomst!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website