Rood- en geelhemden slaags in Bangkok

Door Redactie
Geplaatst in Politiek
Tags: , , , ,
26 september 2012
Rood- en geelhemden slaags

Rood- en geelhemden zijn gisteren rond het middaguur op de vuist gegaan voor het kantoor van de Crime Suppression Division op de Phahon Yothin Road in Bangkok.

Geelhemden waren naar het kantoor gegaan om steun te betuigen aan Manasnant Nookham (31), die door de CSD was opgeroepen voor verhoor. Voormalig leraar Manashant beschuldigde vorige maand roodhemdsupporter Darunee Kritbunyalai van majesteitsschennis, waarna Darunee bij de CSD aangifte deed van smaad. Roodhemden op hun beurt waren ook naar het kantoor gegaan om Darunee te steunen.

Dat kon natuurlijk niet goed gaan en dat ging het ook niet. Beide partijen zwaaiden met plakkaten en spandoeken, riepen beledigingen naar elkaar en begonnen flessen drinkwater en andere voorwerpen naar elkaar te gooien, ondanks aanwezigheid van de opgetrommelde oproerpolitie.

Rond 11 uur sloeg de vlam in de pan toen geelhemden de ruit van een wagen van het roodhemd radiostation FM 90,25 insloegen. Bij de erop volgende kloppartij liepen tal van mensen verwondingen op. De CSD dreef de vechtersbazen later haar terrein op, waarna de overigen zich naar beide zijden van de weg terugtrokken en zich beperkten tot het uitwisselen van beledigingen. Rond 3 uur maakte een stortbui een eind aan het gedoe.

Regering is niet op de goede weg

Volgens Payap Pankate, Pheu Thai-parlementslid en roodhemdleider, toont het geweld van gisteren aan dat de regering met haar verzoeningspolitiek nog niet op de goede weg is. Hij verwacht dat de spanningen zullen toenemen omdat er rechtzaken tegen roodhemden en veiligheidstroepen aan komen.

UDD-voorzitter Tida Tawornseth denkt dat niet. Het UDD (United Front for Democracy against Dictatorship, roodhemden) heeft zijn achterban opgeroepen om de wet niet te overtreden. Maar Tida waarschuwt dat van verzoening geen sprake kan zijn zolang de waarheid over het politieke geweld in 2010 niet wordt vastgesteld. ‘Geef ons rechtvaardigheid, echte rechtvaardigheid. Zolang dat niet gebeurt, zal verzoening moeilijk realiseerbaar zijn.’

Secretaris-generaal Chalermchai Sri-on van oppositiepartij Democraten heeft de regering opgeroepen met de roodhemden te praten. Wanneer geen actie wordt ondernomen, zegt hij, zijn meer gewelddadige confrontaties te verwachten.

(Bron: Bangkok Post, 26 september 2012)


» Laat een reactie achter


1 reactie op “Rood- en geelhemden slaags in Bangkok”

  1. Rik zegt op

    Tja dat zal wel even flink schrikken zijn geweest voor de rooie! De normale gang van zaken is dat zij altijd de baas zijn en de klappen uitdelen en nu is het eens andersom…
    Begrijp me goed ik keur geweld niet goed maar na alle ellende en rellen welke de rooie de laatste tijd hebben veroorzaakt is dit wel een logische reactie van de geelhemden.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: -2 (obv 2 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website