Politiek slecht voor ontwikkeling van Thailand

Door Redactie
Geplaatst in Economie, Politiek
Tags: , ,
23 februari 2011

Een aantal recente enquêtes tonen aan dat de bevolking zich meer en meer zorgen maakt over de politiek in Thailand. Vooral omdat deze de ontwikkeling van Thailand belemmert. Een belangrijk bezwaar is het inconsequente uitvoeren van politieke beslissingen door de vele regeringswisselingen de afgelopen vijf jaar.

Volgens Chatchai Boonyarat, vice-president van de Thai Chamber of Commerce, is het spijtig dat Thailand zich economisch niet sneller kan ontwikkelen. Dit komt vooral omdat regeringswisselingen verstorend werken in de voortgang van de economie. Deze stelling werd belicht tijdens een seminar, dat recent werd gehouden over het Economisch Masterplan van het Commerce Ministry. Suvit Maesincee van Sasin Graduate Institution of Business Administration van Chulalongkorn University liet gelijkluidende bezwaren horen.

Onvoorspelbare politiek

Zij gaven aan dat de privé-sector de leiding moet nemen in het maken van strategische plannen voor de Thaise economie, om zodoende minder afhankelijk te zijn van de regering. Als die beslissing niet wordt genomen, kunnen politieke kwesties de concurrentiepositie en vooruitgang van Thailand nadelig beïnvloeden.

Het is wenselijk dat het zakenleven en de burgers het heft in eigen hand nemen om het land in de gewenst richting te sturen. In de afgelopen jaren zien we steeds meer politieke bemoeienissen bij belangrijke economische vraagstukken. De onvoorspelbare politieke beslissingen van de Abhisit regering – zoals het subsidiëren van de dieselprijs ondanks de retoriek over bezuinigen op energiekosten – geeft een onduidelijk signaal aan de markt.

Eerlijke concurrentie

Het voortdurend nemen van populaire maatregelen om de Thais te plezieren, voorkomt een noodzakelijke mentaliteitsverandering bij de bevolking. Het bestaan van monopolies en handelsconcessies, die de regering verleent aan politiek bevriende bedrijven is in strijd met eerlijke concurrentie. De regering moet toezien op de toepassing van wetten en regels. Dit om concurrentie ten gunste van de consument te waarborgen, in plaats van rechten te verlenen aan bepaalde bedrijven. Zoals het nu gaat roept het vooral veel vragen op.

Het is spijtig dat het publiek de inmenging van de politiek steeds meer als negatief ervaart. Terwijl politieke beslissingen juist de aanjager voor de economie zouden moeten zijn. De opkomst van nieuwe politieke bewegingen geven aan dat velen hun vertrouwen in de huidige politici verloren hebben.

Lange termijn visie

Het politieke systeem moet zo georganiseerd zijn, dat iedereen kan worden gehoord en iedereen kan worden aangesproken. Maar onze politici misbruiken het systeem alleen ten gunste van eigen gewin. In het verleden hadden wijzigingen in de regering niet zulke negatieve effecten op de economie. Ambtenaren en de privé-sector opereerde onafhankelijk van elkaar met als doel economisch succes te boeken op lange termijn. De regering bemoeit zich steeds meer met de private-sector. De Thaise regeringen van de afgelopen jaren hebben verzuimd een visie voor de langere termijn te formuleren. Ze kiezen voor korte termijn successen en nemen daardoor de verkeerde beslissingen.

Het is noodzakelijk dat vertegenwoordigers uit de bevolking en het bedrijfsleven de handen ineen slaan. Zij moeten een belangrijke rol gaan spelen in het maken en uitvoeren van een nationaal strategisch plan. De politiek dient deskundigen met elkaar laten discussiëren om te komen tot plannen ten gunste van iedereen en niet alleen voor bepaalde groepen mensen.

Wanneer het politieke systeem faalt om te komen tot rationele maatregelen die breed gedragen worden, kunnen we meer protesten en demonstraties verwachten. Wat we dan nog over hebben is een destructieve Thaise maatschappij, veroorzaakt door slechte politiek.

Bron: Thai Nation (vertaald door Gringo)

1 reactie op “Politiek slecht voor ontwikkeling van Thailand”

  1. Rob Piers zegt op

    Kortom: doet mij sterk denken aan de vraag of het niet tijd is voor de instelling van een sociaal economische raad (SER) waarin naast regeringsvertegenwoordigers ook de werkgevers en de werknemers (voor zover deze in Thailand georganiseerd zijn) vertegenwoordigd zijn. Zo’n raad zou een zwaarwegend advies aan de regering kunnen geven.
    (helaas weet ik te weinig van de aanwezige overheidsinstellingen ; wellicht is er al een soort SER, misschien weet de redactie dat?)


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website