Er gaan volgend jaar koppen rollen in het kabinet Yingluck. Dit weekend hebben kopstukken van regeringspartij Pheu Thai in Singapore een ontmoeting met voortvluchtig oud-premier Thaksin, die nog altijd de lakens uitdeelt in de partij.

Doel van de reshuffle is het image en de geloofwaardigheid van de regering te verbeteren.

Volgens een anonieme bron loopt minister Pracha Promnok (Justitie) het risico het veld te moeten ruimen. Hij is directeur van het Flood Relief Operations Command, het crisiscentrum van de regering, dat veel kritiek heeft gekregen. Andere ministers, wier prestaties zijn tegengevallen, zijn de ministers van Sociale Zaken, Onderwijs en Landbouw alsmede een minister verbonden aan het kantoor van de premier.

De minister van Landbouw is lid van Chartthaipattana, een van de coalitiepartijen van Pheu Thai, wat de zaak extra gevoelig maakt. Hem wordt slecht watermanagement verweten door de provincie Suphan Buri, zijn thuisbasis, te sparen ten koste van andere centrale provincies en delen van Bangkok. Theera weigert commentaar, Chartthaipattana woordvoerder Watchara Kannikar zegt dat er geen aanwijzingen zijn dat de reshuffle de coalitiepartijen treft.

Pongthep Thepkanchana, een van de 111 voormalige Thai Rak Thai-politici die 5 jaar zijn uitgesloten van een politieke functie, vindt het noodzakelijk dat de kabinetssamenstelling wordt gewijzigd. ‘Otherwise, the government’s popularity will be diminished and it will be vulnerable to attemps to overthrow it.’ Hij wijst erop dat de regering een ruime keus aan kandidaten heeft wanneer de politieke ban voor de 111 in mei eindigt.

En dan zijn er nog de geruchten. Coalitiepartij Chartthaipattana zou ingeruild worden voor oppositiepartij Bhumjaithai, maar Bhumjaithai-oprichter Newin Chidchob heeft daar weinig belangstelling voor. Ook zou een poging gedaan zijn zeven parlementsleden van Bhumjaithai te verlokken om naar Pheu Thai over te stappen, maar dit gerucht wordt niet erg serieus genomen.

Update 12 december: Pheu Thai-woordvoerder Prompong Nopparit geeft toe dat enkele hooggeplaatste partijleden dit weekend voortvluchtig oud-premier Thaksin hebben ontmoet, maar hij ontkent dat ze hebben gesproken over een wisseling van de kabinetssamenstelling. Zo’n beslissing nemen de partij en premier Yingluck, zegt hij met droge ogen. De partijleden hadden Thaksin opgezocht om hem een gelukkig nieuwjaar te wensen.

www.dickvanderlugt.nl


» Laat een reactie achter


Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website