Alongkorn Ponlaboot, waarnemend vice-leider van de Democraten, heeft aangekondigd dat zijn partij van plan is om Pita Limjaroenrat, de leider van de Move Forward Party (MFP), te steunen in zijn streven naar de functie van premier.

Dit besluit komt na de indrukwekkende overwinning van de MFP, die de meerderheid van de stemmen in het land wist te behalen en gesteund werd door meer dan 14 miljoen mensen. Alongkorn geeft aan dat deze actie bedoeld is om de wil van het volk te respecteren en ervoor te zorgen dat de transitie van de regering soepel en snel verloopt, zonder enige voorwaarden te stellen aan de betrokkenheid van de Democraten bij de regering.

Deze aankondiging komt vooraf aan een geplande vergadering van het uitvoerend comité van de Democraten, waarbij partijleiders en leden uit het hele land aanwezig zullen zijn.

Alongkorn benadrukte dat het belangrijk is dat de Democraten een rol spelen om een mogelijke impasse te voorkomen bij de verkiezing van een nieuwe premier. Het kiezen van een premier vereist minimaal 376 steunstemmen van parlementsleden.

Ondanks de steun van de Democraten aan de MFP-kandidaat voor het premierschap, hebben ze aangegeven bereid te zijn om deel uit te maken van de oppositie, om een evenwichtig bestuur te waarborgen.

De waarnemend vice-leider bevestigde ook dat de acties van de partij zullen voldoen aan de drie kernprincipes: het handhaven van een democratisch regime met de koning als staatshoofd, het bevorderen van een transparante democratie en het streven naar een democratie die de economische uitdagingen waarmee het publiek wordt geconfronteerd, aankan.

Bron: NNT- National News Bureau of Thailand

4 reacties op “Democraten steunen Pita in zijn strijd om het premierschap”

 1. Chris zegt op

  Ook meer en meer senatoren scharen zich schoorvoetend achter de nieuwe coalitie. Ze zeggen dat ze de overtuigende uitspraak van het volk zullen respecteren. Ik schat in dat er meer senatoren zullen volgen.

  De komende weken zal een soort van regeringsverklaring (het MOU genoemd) moeten worden gefabriceerd waarin alle partijen zich herkennen, de verklaringsteunen en dat een richtsneor moet zijn voor het beleid op elk departement. Dat zal toch wel een hele heisa worden omdat dat een duidelijke breuk is met de huidige manier van politiek voeren in dit land. Die is nameijk: de minister bepaalt wat er op zijn beleidsterreinen gebeurt en de ministerraad stemt per definitie toe. Daarom zie je de PM ook bijna nooit het beleid van een ander verdedigen in het parlement.

 2. Soi zegt op

  De bedoeling is dat overmorgen 22 mei as (de dag dat Prayuth 9 jaar geleden zijn coup pleegde) een MoU wordt gepresenteerd. Een Memorandum of Understanding. Het woord zegt het al: men geeft aan dat over een aantal zaken ‘overeenstemming’ is bereikt en dat die betreffende zaken verder uitgewerkt kunnen worden bv naar beleid en uitvoering in later stadium. Een MoU is dus niet een (soort van) regeringsverklaring. Dat behoort toe aan een PM die het parlement tekst en uitlegt geeft welk beleid een gevormde regering van plan is te gaan uitvoeren. Het gaat nu vooral om de formele bekendmaking dat
  1- ondertussen tien politieke partijen elkaar hebben gevonden, die
  2- Pita Limjaroenrat steunen in zijn streven de nieuwe minister-president te worden,
  3- op basis van een programma die naar Thaise begrippen nu al historisch genoemd kan worden.

  Het grote belang van het uitbrengen van een dergelijke MoU, behalve al de symboliek mbt de dagkeuze, is dat de Thaise bevolking de bevestiging krijgt dat hun politieke keuze van afgelopen zondag feit is, geen enkel instituut die nog kan ontkennen, en dat hun keuze vertaald gaat worden in een aantal beleidsplannen: transparant, controleerbaar, verantwoordingsvol.

  Er is nog heel wat te doen: de PTP wil dat de MFP wat gaat dimmen wat betreft de 112-materie en ik denk dat een dergelijke houding niet verkeerd is. Hardlopers zijn doodlopers. RobV. gaf een opsomming van het MFP-partijprogramma: https://www.thailandblog.nl/politiek/verkiezingen-2023/de-standpunten-van-move-forward/ Je kunt ook teveel willen. Ga komende weken niet stechelen over welke partij welke ministeries moet hebben en zet vakbekwame wijze mensen op relevante posten.

  • Chris zegt op

   Net zoals 5 Mei niet de dag is voor een bezoek aan Nederland van een ‘bevriende’ president in oorlog (die om meer wapens komt vragen) , is 22 Mei niet een geschikte dag om een MOU te presenteren. Dat zaait alleen maar onnodig zout in de wonden, en symbolissert niet dat men nu het verleden moet vergeten en vooruit moet kijken.

   • Ger-Korat zegt op

    Juist op 4 en 5 mei zou een ieder welkom moeten zijn: we waren zelf bezet en in oorlog en met de hulp van andere landen werden we bevrijd symboliek ten top en dat vinden velen met mij. Doet me altijd denken aan de geteformeerden welke dagelijks lezen en horen over naastenhulp totdat er iemand aanklopt om hulp en dat handelt men het tegenovergestelde, regelmatig meegemaakt. Wat is dan de zin van alles ? 22 mei is een symbolische dag en juist aangeven op die dag dat het anders kan is goed.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website