Mismanagement: dat is in één woord het oordeel van Srisuwan Janya over het watermanagement van de overheid en de hulpoperaties.

Wanneer het water zich heeft teruggetrokken, begin december, gaat hij aangifte doen tegen 33 regeringsdiensten, waaronder de Royal Irrigation Department, het gemeentebestuur van Bangkok en het Flood Relief Operations Command.

Srisuwan is president van de Stop Global Warming Association Thailand. Eerder boekte de vereniging succes door de omstreden bouw van 76 fabrieken op industrietterrein Map Tha Put door de rechter te laten stilleggen. De Disaster Prevention and Mitigation Act van 2007, die premier Yingluck onlangs in werking stelde, biedt de mogelijkheid de overheid aan te klagen en meer compensatie te eisen dan de vastgestelde 5.000 baht per gedupeerd huishouden.

Wat zijn de klachten? Puntsgewijs:

 • Het beleid van de regering om te veel water op te slaan in de stuwmeren. Het resultaat was dat ze een kritisch niveau bereikten. De beslissing om water te lozen kwam te laat, waardoor 15 miljard kubieke meter water van alleen al drie dammen in het Noorden grote overstromingen veroorzaakte.
 • Gekibbel van politieke partijen, regering en gemeente Bangkok.
 • Parlementsleden van Pheu Thai die dorpelingen opzetten om dijken te vernielen. De regering deed niets.
 • Evacuatiewaarschuwingen van het Froc die paniek veroorzaakten, maar onjuist bleken.
 • Het onvermogen van alle diensten om gebruik te maken van beschikbare informatie. Zo hadden wetenschappers al gewaarschuwd voor La Nina, die altijd gepaard gaat met zware regens en overstromingen.

Verder verwijt Sriruwan de beleidsmakers nu en in het verleden dat ze zich totaal niet bekommerd hebben om de geografie van de overstroomde gebieden: Bangkok en Ayutthaya en omgeving. ‘The ancient heritage sites of Ayutthaya survived simply because our ancestors knew this area would be inundated and set aside enough low-lying land for drainage and to absorb floodwater. But the governements of previous promoted industrial development and allowed factories to be built in areas otherwise meant to soak up floodwater.’

www.dickvanderlugt.nl

4 reacties op “In één woord: Mismanagement”

 1. freek zegt op

  hoe moedeloos moet je als toerist worden bij het zien van zoveel ellende.Daar ga je toch niet voor op vakantie.Nee dan dit jaar wat later of uitwijken.

 2. frank zegt op

  Parlementsleden van Pheu Thai die dorpelingen opzetten om dijken te vernielen. De regering deed niets.

  Was dit in het verleden of is dit pas gebeurd; en vooral waarom?
  Ben benieuwd of iemand hier de achtergrond van weet.

  • dick van der lugt zegt op

   @ Frank Of het in het verleden is gebeurd, weet ik niet.
   De dijkjes worden vernield om het eigen grondgebied droog te houden (of sneller te laten afwateren) en anderen te laten bloeden. Een ramp maakt niet alleen het beste maar ook het slechtste in mensen los.
   Er zijn ook diverse schermutselingen geweest tussen bewoners van verschillende (aangrenzende) gebieden.
   Ook de Royal Irrigation Department meldt dat ze soms wordt tegengewerkt door bewoners.

   • frank zegt op

    Dank je Dick.

    Ongelooflijk eigenlijk dat een politieke partij aanzet tot zoiets .


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website