Het idee om een tweede ‘Chao Praya’ te graven, is weer opgedoken. Jaren geleden werd het al eens voorgesteld door Phichit Rattakul, voormalig gouverneur van Bangkok, maar het kreeg destijds de handen niet op elkaar.

Nu Bangkok wordt bedreigd door massa’s water uit het Noorden haalt hij het idee maar weer eens van stal.

‘Water needs to travel past Bangkok before going to the sea. Water can travel through Thachin or Bang Pakong rivers, but it will also travel past Bangkok. We need more ways to allow water to travel past the city.’ [De Tachin rivier mondt ten westen van Bangkok in zee uit en de Bang Pakong rivier ten oosten.]

Chanchai Vitoonpanyakij, voormalig adjunct-directeur van de Drainage and Sewerage Department, is het met Phichit eens dat Bangkok nieuwe infrastructuur nodig heeft om waterstromen uit het Noorden te verwerken; de stad heeft vooral meer waterwegen nodig die het water naar zee afvoeren.

De problemen in Bangkok zijn toe te schrijven aan het verouderde drainagestelsel. Volgens Pichit is het stelsel ontworpen om zware regenval te verwerken en om water uit het Noorden langs de oostkant van de stad af te voeren. Na 1983, toen grote overstromingen de stad troffen, zijn kanalen gegraven, tunnels aangelegd, opslaggebieden toegewezen en pompstations geconstrueerd. Rond de stad is een dijk aangelegd, die het gebied erbinnen moet behoeden voor overstromingen.

De belangrijkste bescherming bieden de HM King’s dijk en de Pasak Cholsid dam in de provincie Saraburi ten noordoosten van Bangkok, die 800 miljoen kubieke meter water kan vasthouden. De rest van het water uit het Noorden stroomt via de rivieren Chao Praya en Thachin naar zee.

Maar tegen de massa’s water die nu uit het Noorden komen, heeft de stad geen verweer. Dat water zou door de stad moeten stromen, maar het wordt gehinderd door bebouwing. Luchthaven Suvarnabhumi bijvoorbeeld aan de oostkant van de stad blokkeert een verdere afvoer van het water naar zee.

www.dickvanderlugt.nl

1 reactie op “Oud-gouverneur haalt oud idee van stal: een tweede Chao Praya”

 1. Jeukendrop zegt op

  Het grappige is dat Bangkok’s gouverneur Sukhumband Paribatra drie jaar geleden met onze toenmalige ambassadeur Tjaco van den Hout in een helicopter stapte om enige waterwerken nader onder de loupe te nemen.

  Dat gebeurde in de maand maart precies honderd jaar nadat de Nederlandse hydro-ingenieur Homan van der Heyden in dezelfde maand gefrustreerd op de boot stapte.

  “We hadden hem nooit mogen laten gaan” schreef Prins Damrong aan Koning Chulalongkorn. Het kattebelletje bevindt zich nog steeds in het Nationale Archief in Bangkok. Toen Prins Damrong in 1932 Nederland bezocht insisteerde hij dat Homan van der Heyden naast hem moest zitten tijdens het diner dat de burgemeester van Amsterdam hem in het Tropenmuseum (KIT) aanbood.

  Homan van der Heyden maakte niet alleen het ontwerp maar legde ook daawerkelijk de klongs en sluizen van Bangkok aan.
  Ondanks dat er enorme budgetten zijn om die jaarlijks te onderhouden en bovenal schoon te houden, waren ze ten tijde van de overtromingen van vorig jaar nagenoeg dichtgeslibt, waardoor een deel van hun functie, het afvoeren van overtollig water, niet meer verviel.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website