Wordt Bang Chan het achtste industrieterrein dat onder water loopt? Woensdag is een first-level emergency warning uitgegeven, omdat het water in twee kanalen bij het terrein gestegen is.

Het water in de Khlong Krathiam heeft een hoogte bereikt van 1,19 meter en in het Saen Saep kanaal een hoogte van 1 meter. De waarschuwing houdt in dat fabrieken wordt geadviseerd hun machines in veiligheid te brengen. De meeste fabrieken zijn omgeven door vloedwallen van 2,1 meter.

Vooral het waterpeil in Khlong Krathiam is zorgelijk omdat dit een indicatie vormt of het industrieterrein gaat onderlopen, zegt Thanes Veerasiri, secretaris-generaal van het Engineering Institute of Thailand. Op 8 november bedroeg het peil 1,04 meter, op 9 november 1,13 meter en op donderdagochtend 1,19 meter.

Het industrieterrein beschikt over 43 waterpompen met een capaciteit van 880.000 kubieke meter water per dag. In diverse kanalen liggen 52 motorboten met draaiende motor en schroef om de waterstroom te versnellen. De beheerder van Bang Chan heeft voorgesteld alle kanalen rond het terrein uit te baggeren.

‘The situation is critical, but we will fight to the best of our ability’ zegt minister Wannarat Channakul (Industrie). ‘ I believe we can cope with it as long as we can maintain the balance of the inflow and outflow of water.’

Generaal Dapong Rattanasuwan, adjunct-hoofd van de Royal Thai Army, acht de kans dat Bang Chang en Lat Krabang overstromen 50 procent. De tot nu toe genomen maatregelen op Bang Chan blijken volgens hem effectief: waterpompen werken rond de klok en 550 soldaten beschermen het gebied.

Dapong zegt dat ze geleerd hebben van de fouten die in de zeven overstroomde industrieterreinen zijn gemaakt. Het belangrijkste probleem is dat het water onverbiddelijk uit ondergrondse leidingen omhoog wordt geperst. ‘At Nava Nakorn, we lost the battle because of the water coming up that way.’ Wanneer de hoeveelheid water die nu het gebied instroomt, kan worden beheerst op het huidige niveau kan Bang Chan worden gered, zegt hij. ‘Everyone is hoping to see the remaining estates survive, as they are now the key to restoring confidence among foreign investors in Thailand.’

Een ander probleem is de communicatie met de bevolking die om het terrein woont. Elders eisten bewoners dat dijken werden verlaagd om het water sneller uit hun wijk af te voeren. Het leger heeft hen uitgelegd dat het niet alleen probeerde water buiten de industrieterreinen te houden, maar het ook af te voeren uit hun gebied naar nabijgelegen kanalen. Bij Bang Chan speelt dat probleem echter minder, omdat de meeste mensen die in de buurt wonen, op het industrieterrein werken.

– Nestlé Co die een consumptieijsfabriek op het terrein heeft, heeft de nodige voorzorgsmaatregelen gepland, variërend van de aanleg van vloedwallen, het sealen van machines en in het ergste geval sluiting. ‘We hebben geleerd van onze drinkwaterfabriek [in Ayutthaya]. Nu hebben we meer tijd om ons voor te bereiden en een voorraad ijs op te bouwen’, zegt Noppadol Siwabutr, directeur corporate affairs.

Het water in de drinkwaterfabriek is inmiddels weggestroomd; het bedrijf is bezig het productieproces op te starten. ‘We’re very concerned about our drinkwater quality. To ensure product quality and safety, we have sent our water from the Ayutthaya factory to Nestlé labs in Paris and Switzerland for checking.’

– Thai Pure Drinks, bottelaar van Coke, is minder bezorgd over een eventuele overstroming omdat de vestiging hoofdzakelijk postmix machines repareert. Het bedrijf heeft voldoende machines elders in het land. De situatie in de ondergelopen fabriek in Pathum Thani begint te verbeteren. Wanneer het waterpeil is gezakt tot 50-80 cm, kan de productie worden hervat. Het duurt dan een maand voordat de fabriek weer op volle toeren draait.

– Sapanan General Foods, producent van Sappe dranken, heeft zijn fabriek begin oktober gesloten. De helft van de capaciteit is aan onderaannemers overgedaan. De binnenlandse markt kan normaal worden bediend; de export ondervindt enige last.

– De producent van Yum Yum instant noodles gaat zijn productie met 20 procent inkrimpen omdat machines in veiligheid worden gebracht.

www.dickvanderlugt.nl


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Taaie strijd om industrieterrein Bang Chan te behouden”

  1. erik zegt op

    hier in Lad Prao was het water vandaag weer gestegen,vanmiddag stopte het busverkeer op de Laf Phrao Road,maar sinds vannavond rijden ze weer,wel mondjesmaat mmaarr. bij Central staat het nog steeds erg hoog,dus in 11 dagen moet alles overzijn ??? gekke Henkie denk ik


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website