De kritiek op het Flood Relief Operations Command (Froc) is door de regering Yingluck ter harte genomen, constateert Achara Ashayagachat in Bangkok Post.

Het management is gestroomlijnd en de communicatie is verbeterd. Maar de verbeteringen komen te laat om de miljoenen inwoners van Bangkok die onder de overstromingen lijden, tevreden te stellen.

De woordvoering van het Froc is nu handen van gerespecteerde academici en professionals, zoals een voormalig hoofd van het Irrigation Department, een rampenexpert, een klimaatexpert en een oudere ambtenaar. Velen slaakten een zucht van verlichting toen de premier (eindelijk) artikel 31 van de rampenwet in werking stelde, waardoor de regering de supervisie kreeg over de bestrijding van de overstromingen en drainage in en om Bangkok. De distributie van hulpgoederen en het managen van opvangcentra waren omslachtig, maar daar wordt aan gewerkt. De programma’s op de regerings tv-kanalen zijn aangepast: geen monologen meer van politici, maar programma’s met overzichten en informatie.

Achara citeert bronnen die menen dat de schuld niet bij de regering alleen mag worden gelegd. De schade is ook het gevolg van de ‘my-agency-only’ houding en de bureaucratische hierarchische cultuur. Smith Dharmasarojana, voormalig directeur-generaal van het Meteorological Department en huidig voorzitter van de National Disaster Warning Council Foundation, heeft er bijvoorbeeld op gewezen dat de omvang van de ramp kleiner was geweest wanneer eerder water was geloosd uit de grote stuwmeren. En wanneer de gemeente Bangkok eerder alle stuwen had geopend. Volgens sommige waarnemers is de tijd voorbij dat mensen zich opofferen in tijden van crises. Het vernielen van dijken in diverse provincies voordat het water Bangkok bereikte, duidt daarop.

www.dickvanderlugt.nl

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website