De overstromingen hebben meer dan 700.000 huishoudens in 25 provincies getroffen met in totaal 2 miljoen mensen. Het dodental staat op 437.

 • 240.000 kleine bedrijven in 32 provincies zijn gedupeerd door het water, heeft het Office of Small and Medium Enterprises berekend. Er werken 670.000 werknemers. De schade bedraagt 24 miljard baht van het bruto binnenlands product, maandelijks door het MKB bijgedragen. 58.000 bedrijven zijn werkzaam in de verwerkende industrie, de grootste schade lijden de sectoren voedsel, dranken en textiel met 15.000 bedrijven elk. In de sectoren groothandel en detailhandel zijn 117.000 bedrijven gedupeerd en in de hotelsector 19.000. Osmep-directeur Yuthasak Supasorn denkt dat de servicesectoren, zoals restaurants, sneller kunnen herstellen dan andere, omdat voornamelijk gebouwen zijn beschadigd en niet machinerie.
 • Volgens het ministerie van Industrie zijn 19.000 fabrieken buiten industrieterreinen in 29 provincies getroffen door het water. Ze vertegenwoordigen een waarde van 240 miljard baht.
 • Zeven industrieterreinen staan onder water; negen andere worden bedreigd: Bang Chan (Minburi, Bangkok), Gemopolis (Pravet, Bangkok), Ladkrabang (Bangkok), Bang Phli en Bangpoo (Samut Prakan), Sinsakhon (Samut Sakhon), Samut Sakhon, Wellgrow (Bang Pakong, Chachoengsao) en Ban Po (Chachoengsao).
 • De politie van Bangkok heeft beloofd de onverlaten te arresteren die de dijk langs Khlong Prapa hebben vernield. Uit dat kanaal betrekt het drinkwaterbedrijf van Bangkok water. Het water is vervuild geraakt, waardoor het bedrijf de productie van leidingwater heeft moeten inkrimpen omdat het meer tijd nodig heeft om het te zuiveren. De dijk werd op 17 plaatsen vernield, maar is woensdagavond gerepareerd. Er wordt nog gewerkt aan het versterken van zwakke delen. Behalve door vandalisme wordt de dijk ook bedreigd door de sterke waterdruk.
 • Het Engineering Institute of Thailand vreest dat Bangkok leegloopt, wanneer de watervoorziening uitvalt. Suwat Chaopreecha, president van het instituut, doet een beroep op de omwonenden met hun handen van de dijk af te blijven. ‘Bangkok residents may be able to withstand flooding for a month or so, but they can’t live without tap water that long. The city will descend into chaos without tap water and people would scramble to get out of Bangkok.’
 • Het pompstation in de provincie Samut Prakan werkt op 30 procent van zijn capaciteit. Als gevolg daarvan gaat de afvoer van water door het oosten van Bangkok langzaam. De belangrijkste obstakels zijn bebouwing in de kanalen en vegetatie, die de waterstroom blokkeren. De waterstroom wordt op 23 plaatsen gehinderd. Het Department of Water Resources probeert de obstructies te verwijderen. [Het bericht vermeldt niet hoe. Gaat de sloophamer in die bebouwing?]
 • Het Flood Relief Operations Command, het crisiscentrum van de regering, gaat voorlopig niet voor de tweede keer verhuizen, zegt premier Yingluck. Het verhuisde eerder van luchthaven Don Mueang naar het Energy Complex van het ministerie van Energie. Maar het water begint nu ook die kant op te komen. Als voorzorgsmaatregel heeft de staf een uitrit verhoogd en een voetgangersbrug aangelegd. Het Froc bevindt zich 2,4 meter boven straatniveau en het complex is volgens de minister van Energie heel goed beschermd tegen overstroming.
 • Premier Yingluck houdt de moed erin. Ze zegt dat de binnenstad van Bangkok niet overstroomt zolang grote zandzakken ter extra bescherming het uithouden. [Het bericht vermeldt niet waar.]
 • Vijftien groene mamba’s zouden ontsnapt zijn uit een huis in Pak Kret (Nonthaburi), aldus een bericht woensdag op Facebook. Grap of ernst? Twee overheidsdiensten nemen het zekere voor het onzekere en gaan op onderzoek uit. Uit Zuid-Afrika arriveert vandaag serum. De groene mamba is de dodelijkste slang van Afrika. In Thailand komt hij niet voor; vandaar dat er geen serum was.
 • Nog 5 km en dan stroomt Rama II (Bangkok) onder, de belangrijkste route naar het zuiden. De watermassa heeft een snelheid van 1 à 2 km per dag.
 • Het gehele district Bang Kae dient te evacueren. Donderdag steeg het water er met 20 cm.
 • De gouverneur van Bangkok maakt zich zorgen over Bangkok-west. Het water blijft er stijgen en zich verspreiden. Donderdag bereikte het Nong Khaem en Phasicharoen.
 • In Bangkok-oost steeg het water ten noorden van de Ram Intraweg met 5 tot 20 cm. De districten Nong Chok, Min Buri en Klong Sam Wa staan onder water. Op sommige plaatsen stond donderdag 1,5 meter water.
 • De Phahon Yothinweg voor Major Ratchayothin cineplex is donderdag afgesloten. Het water verspreidde zich ook naar de Ratchadaphisekweg voor de Criminal Court.
 • De bewoners van het district Chatuchak zijn gewaarschuwd voor overstromingen.
 • Water stroomt nog steeds de districten Don Muang, Lak Si, Bang Khen en Chatuchak in.
 • De autoriteiten hopen vandaag de laatste hand te leggen aan een vloedwal van 6 km met zandzakken van 2,5 ton langs de Khlong Rangsit weg om de waterstroom naar de Vibhavadiweg te vertragen.
 • Volgens de minister van Cultuur heeft een eerste onderzoek uitgewezen dat 97 tempels in Ayutthaya zijn beschadigd, 34 in Chiang Mai en minder dan 10 in elke andere getroffen provincie. De directeur van het provinciale Fine Arts kantoor in Ayutthaya noemt een aantal van 127 historische sites dat in zijn provincie is beschadigd. Het kantoor vraagt de regering om 653 miljoen baht voor onderhoud en herstel.
 • De minister van Natural Resources and Environment zegt dat zijn ministerie als eerste vervuild water in 14 provincies gaat behandelen. In de tweede fase wordt drinkwater geleverd aan de bewoners van 28 provincies. De derde fase bestaat uit het repareren van installaties voor het behandelen van afval en rioolwater. Met deze projecten is een bedrag van 585 miljoen baht gemoeid.
 • De politie van Ayutthaya heeft twee mannen aangehouden die hadden ingebroken in een internetcafé in het district Bang Pa-in, dat vanwege de overstromingen was verlaten door de eigenaar. Diefstal in een overstroomd gebied wordt extra zwaar bestraft met een maximale gevangenisstraf van 5 jaar, 2 jaar meer dan voor een ‘gewone’ inbraak.
 • De webpagina met reisadviezen van de Britse ambassade wordt door tienmaal zoveel mensen geraadpleegd als vorige maand: van 24 tot 30 oktober door 47.500 bezoekers tegen 4.700 van 26 september tot 2 oktober. In Thailand wonen 51.000 Britten en jaarlijks bezoeken 840.000 Britten het land.
 • Busstation Mo Chit verhuist naar Suvarnabhumi als de nood aan de man komt. Nu al is het station lastig bereikbaar. De zuidelijke busterminal verhuisde eerder van Sai Tai Mai naar Holland Brewery aan de Rama II-weg. Passagiers klagen dat het terrein te klein is en toiletten ontbreken.
 • Het Corrections Department beschikt over 19 boten, gedoneerd door een bedrijf, en 20 bamboe vlotten, gemaakt door gevangenen, alsmede mobiele toiletten. Maar er gebeurt niets mee en het personeel krijgt niet eens toestemming ze te gebruiken om zich te verplaatsen nu hun huizen zijn ondergelopen. Gevangenen die geëvacueerd zijn, zijn per bus vervoerd.
 • De Thaistalige krant Naew Na verschijnt tot zondag niet vanwege de overstromingen. Drie media zijn door het water getroffen: Naew Na, Daily News en Thai PBS aan de Vibhavadi-Rangsitweg.
.
.

6 reacties op “Kort overstromingsnieuws (update 4 november)”

 1. Erik Kuijpers zegt op

  Het aantal getroffen mensen is volgens de BKK Post al 3,1 miljoen. Het zal me niet verbazen als het aantal getroffen mensen nog stijgt. De grootste ellende komt daarna pas; werkeloosheid en een huis en spullen in puin en combineer dat maar als je toch al weinig te makken hebt. Armoede, slechte hygiene, loansharks, er is voor de komende jaren weing te lachen bij de armen in dit land. En in dit land is 80% arm…..

  Ik woon provincie Nongkhai; hier is alles droog.

 2. Toos zegt op

  Ze moeten degeen ,die de armoede aanmoedigen aanpakken De arme mensen moeten beschermd worden tegen de rijke, die dit allemaal laten gebeuren.De armen kunnen zich niet tegen het water verweren. De rijken moeten in aktie komen.Zodat het land beveiligd wordt tegen wateroverlast. In Nederland kon dat toch ook. Na 1953 is er hier een boel gesleuteld om de veiligheid van onze mensen te waarborgen. En daar zijn we trots op.

  Zij die er baat bij hebben dat mensen arm blijven, moeten bewust gemaakt worden dat zij zichzelf ook vernietigen als zij in termen blijven denken:Ikke voor mezelf en God voor ons allen.Ik wens Thailand een rijke toekomst toe, waar iedereen terecht glimlachend door het leven kan gaan. Het is een te mooi land om ten onder te moeten gaan aan armoede en hebzucht.Armoede is een lelijke puist onder de kont van Moeder aarde.

  • Hans Bos (redactie) zegt op

   Daar zeg je wat, Toos… Graag geen zinspelingen over welke ZKH dan ook.

   • Hansy zegt op

    Zie jij geen spoken? Dit was nooit bij me opgekomen, de reactie gelezen hebbende. En nog niet…

 3. jan v zegt op

  ik ben er ontzettend mee eens toos wat je zegt jv

 4. Erik Kuijpers zegt op

  Beetje flauw om het kommentaar van Toos direct te laten slaan op ‘de’ familie. Het is immers juist de Majesteit zelf geweest die er op heeft aangedrongen, in de Bangkok Post, dat zijn paleis geen voorkeursbehandeling mag krijgen.

  Nee, met ‘de rijken’ bedoelt men in dit land de oude garde die eeuwenlang de rijstverbouwende bevolking heeft geknecht en als horigen heeft behandeld, en liefst nog zou doen misschien ?. De opkomende middenstand in dit land doet nu de mond open en twijfelt tussen ‘geel’ en ‘rood’ en daarmee heb je de strijd om de macht juist verwoord.

  Het zal nog eeuwen duren voordat in dit land de werkende meerderheid iets te zeggen heeft, alle mooie wetten ten spijt. En de armen weten dit maar al te goed en stemmen dus op de klub die het meest dokt voor hun stem…..want die poen/telefoonkaart/volle tank/boodschappenmandje is dan wel binnen…..

  Nu de overstromingen. Er wordt op gerekend dat het nog een maand of meer kan duren voordat Bangkok en aangelegen agglomeraties droog zijn. En of er iets terecht komt van maatregelen ? Ja, de fabrieken van de Jappen worden omringd door mooie dijken, een enkele rivier wordt uitgebaggerd en meer zal niet wijzigen. Of nu rood, geel, groen of paars aan de macht komt, het maakt niet uit. In dit land telt wat er in de kontzak wordt gestopt van de hotemetoten.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website