Weer heeft de overheid moeten buigen voor bewoners. Meer dan honderd omwonenden verzamelden zich donderdag bij de stuw in Khlong 9 (zie kaartje) om te protesteren tegen sluiting. De stuw en twee andere zouden gesloten worden om industrieterrein Lat Krabang dat dreigt te overstromen, te beschermen.

Honderd agenten werden naar de stuw gestuurd om de orde te bewaren en de vice-gouverneur van Pathum Thani arriveerde om met de bewoners te onderhandelen. Die kregen hun zin. De stuw blijft open; ter compensatie installeert de Royal Irrigation Department 27 waterpompen om hun woongebied te ontwateren. Wanneer het water er zakt, zijn de bewoners bereid over sluiting te onderhandelen.

Lat Krabang is het achtste industrieterrein dat dreigt onder water te lopen. Zeven staan al onder water: vijf in de provincie Ayutthaya en twee in Pathum Thani. Overstroming van Lat Krabang dreigt omdat de Khlong Hok Wa stuw 1 meter geopend staat. Dat is ook gebeurd onder druk van bewoners. Het industrieterrein ligt langs het Saen Saep kanaal dat aan het overstromen is. Het gebied ten noorden en westen van Lat Krabang staat al onder water en het water vult ook het network van kanalen om het terrein.

Somchet Thinapong, bestuursvoorzitter van het Geo-Informatics and Space Technology Development Agency en voormalig gouverneur van de Industrial Estate Authority of Thailand, heeft er bij het criscentrum van de regering op aan gedrongen de afvoer van water te versnellen. Zo niet dan loopt Lat Krabang binnen 24 uur onder water.

Een bron bij het Flood Relief Operations Command (Froc), het crisiscentrum van de regering, zegt dat premier Yingluck en de staf vol vertrouwen zijn dat Lat Krabang gespaard blijft. Wanneer een 6 km dijk van grote zandzakken langs de spoorbaan vanaf de Chulalongkorn stuw tot station Don Muang klaar is, zou het gevaar moeten zijn geweken. Maar dan zou ook de doorstroomopening van Khlong Hok Wa stuw verkleind moeten worden. Die stuw is inmiddels gerepareerd, nadat hij zondag door bewoners was beschadigd, en een aangrenzend stuk dijk was vernield.

Om alle berichten over de moeizame verhouding tussen Froc en de gemeente Bangkok de kop in te drukken, zegt minister Pracha Promnok (Justitie), die directeur is van het Froc, dat ‘the Froc has no problems in working with the BMA [gemeente Bangkok] as the BMA’s drainage director is working at the Froc’.

www.dickvanderlugt.nl


» Laat een reactie achter


2 reacties op “Overheid buigt weer voor bewoners”

 1. dick van der lugt zegt op

  Dat de bewoners hun zin hebben gekregen, blijkt niet te kloppen. Zie het volgende bericht:
  Bewoners blokkeren sluiting stuw
  5 november – Het is de overheid niet gelukt de stuw in Khlong 9 (zie kaartje) te sluiten, ondanks dat ambtenaren werden begeleid door soldaten. Driehonderd omwonenden verhinderden vrijdag de sluiting. Ze bleven er tot ’s avonds laat. De bewoners zijn bang dat sluiting de wateroverlast in hun wijk verergert. De stuwen in Khlong 8 en 10 gingen wel dicht. Ze moeten voorkomen dat de industrieterreinen Lat Krabang en Bangchan onder water lopen.
  [Opnieuw spreken berichten elkaar tegen. In de krant van vrijdag werd gemeld dat de demonstranten bij Khlong 9 hun zin hadden gekregen: de stuw zou open blijven. Het bericht van vandaag weerspreekt dat. Op de fotopagina staat een foto, waarop een bewoner de stuw aan het vastlassen is. Deze informatie ontbreekt in het bericht. De stuw lijkt niet erg ver open te staan.]

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 2. Erik Kuijpers zegt op

  Het is een rommeltje. Autoriteiten werken niet samen. De gouverneur van Bangkok was het eerlijkst: “Ik ben er alleen voor Bangkok en andere provincies kunnen me …” ik zal het niet herhalen. En zo kom je nergens. Maar dat is het probleem hier. Twintig jaar lang vergeet men kanalen en rivieren te baggeren, dijken te onderhouden, nieuwe berekeningen te maken, het lozen van water uit stuwmeren te reguleren, de illegale houtkap aan te pakken, en dan krig je dit.

  Ik las verder ergens: men laat de zandzakken liggen, niemand ruimt ze op, ze gaan kapot, en het zand verstopt dan de afvoerkanalen…..Deze cirkel kun je alleen doorbreken met een krachtige aanpak van boven af opgelegd en met goede wetgeving en vakkundige mensen aan het roer. Maar in een land waarin alle topambtenaren worden vervangen als een andere ‘kleur’ aan de macht komt en vriendjes hogere prioriteit hebben dan vakmensen zul je deze toestanden houden.

  Nee, deze overlast komt terug. En met de verandering in het klimaat vaker en vaker.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website