Nieuws over de overstromingen

Door Redactie
Geplaatst in Overstromingen 2011
Tags: , , ,
30 oktober 2011

In negen provincies zijn opvangcentra in gereedheid gebracht voor bewoners van Bangkok die moeten vluchten voor het water.

Woordvoerder Tongthong Chantarangsu van het Flood Relief Operations Command sprak donderdagavond in een tv-toespraak over een worst-case scenario. Om de evacuatie soepel te laten verlopen, zouden wijken verzamelpunten moeten afspreken. Hij beloofde dat het Froc de bewoners tijdig zal waarschuwen.

Ander overstromingsnieuws:

 • Luchthaven Don Mueang staat nu voor 85 procent onder water. Het water is gestegen naar 50 cm en het is terminal 2 ingestroomd. De elektriciteit viel donderdag twee keer uit. De directeur maakt zich zorgen dat het water de ruimte bereikt met het elektriciteits verdeelsysteem. Hij heeft de gemeente gevraagd een vloedwal te repareren aan de noordkant van het vliegveld. Premier Yingluck is vastbesloten het op de luchthaven gevestigde Froc niet te verhuizen.
 • Op sommige plaats op de Vibhavadi weg staat het water 60 cm hoog. De busdienst is er gestopt.
 • De bewoners van de districten Sai Mai en een deel van Thai Wattana is geadviseerd te evacueren.
 • De hoge waterstand in de Chao Praya rivier zorgde voor grote overlast in de districten Bang Phlat, Bangkok Noi en Phra Nakhon.
 • Op Suvarnabhumi is het druk. Veel bewoners van Bangkok nemen het vliegtuig naar veiliger oorden om de overstromingen dit weekend te ontlopen.
 • Circa 50.000 soldaten zijn in Bangkok en omgeving ingezet om belangrijke lokaties te beschermen en te helpen met evacuaties. Naast personeel heeft het leger aan materieel 1.000 boten en 1.000 legervoertuigen ingezet.
 • In meer dan 100 scholen in 23 districten zijn voorbereidingen getroffen om evacuees op te vangen. Ze kunnen in totaal 100.000 mensen herbergen. Het leger staat klaar om vandaag en morgen mensen te evacueren, wanneer het hoogtij piekt. [Dit lijkt in tegenspraak met de mededeling dat in negen provincies opvangcentra zijn ingericht.]
 • Soldaten werken rond de klok om kwetsbare plaatsen te beschermen. Een zo’n plaats is de vloedwal in tambon Lam Hok (Pathum Thani). Er zijn geen berichten over vloedwallen die bezweken zijn; wel sijpelt er hier en daar water overheen.
 • Donderdag vergaderde het gemeentebestuur van Bangkok met 55 organisaties uit de industrie, zakenwereld en het toerisme. De ondernemers vroegen hen te informeren wanneer het water uit het Noorden Bangkok bereikt, hoeveel water er komt en hoe lang de stad onder water komt te staan. De gouverneur wist het niet precies. Langer dan een maand zou de stad zeker niet overstroomd zijn, zei hij. Alhoewel berekend is dat 16 miljard kubieke meter water richting Bangkok stroomt, kan een deel onderweg in rivieren en kanalen bovenstrooms stromen, voordat het de hoofdstad bereikt. Als de hele stad overstroomt, zal de ernst per stadsdeel variëren.
 • De president van de Ratchaprasong Square Trade Association vindt dat de regering beter ‘haar huiswerk’ moet doen bij het oplossen van de overstromingen. De informatie aan de bevolking moet accurater en helderder, zodat ze zich beter kan voorbereiden op wat komen gaat.
 • De bekende weekendmarkt Chatuchak heeft zijn deuren gesloten. Sommige handelaren zitten met de handen in het haar, omdat ze hun spullen niet naar een veilige plek kunnen brengen. Een verkoopster van siervissen bijvoorbeeld heeft 1.000 vissen in voorraad. Als de elektriciteit uitvalt, gaan ze allemaal dood. Een meubelverkoper kan niets doen met zijn zware meubelstukken. Gelukkig zijn sommige bestand tegen water. Lichte spullen zoals lampen en kroonluchters heeft hij naar de eerste verdieping gebracht. (Zie pagina Dossiers: Chatuchak)
 • 36 landen hebben een reiswaarschuwing voor Thailand gegeven. De waarschuwing van China en Taiwan is het meest rigoreus: reis niet naar een van 28 provincies die door overstromingen zijn getroffen.
 • De tolweg Bangkok-Chon Buri is tot maandag gratis.
 • De economische groei dit jaar wordt door IHS Global Insight geschat op 2,5 procent. In september werd nog 3,7 procent verwacht.
 • Begonnen is met het schoonmaken van de snelweg die Ayutthaya met de provincies in de Central Plains verbindt. Het water begint zich er geleidelijk terug te trekken. Twee kilometer van snelweg 347 richting Bang Pahan is nog overstroomd. Het water staat er op een hoogte van 30 tot 50 cm. De gouverneur verwacht dat de route vanaf zaterdag berijdbaar is. Snelweg 32, die Ayutthaya met de Phahon Yothin weg verbindt, komt vrij tot Ang Thong en Lop Buri, wanneer het weggedeelte tot kilometerpaal 38 is vrijgemaakt.
 • De waterstand in de Chao Praya rivier in het gedeelte dat door de provincie Ayutthaya stroomt, is met 2 tot 5 cm gezakt, waardoor in sommige districten het water zakt. In het distruct Uthai wordt begonnen met het draineren van het Rojana Industrial Park. Het water staat er 1 meter hoog.
 • In buurprovincie Chai Nat verbetert de situatie ook. De Sapphaya brug kan weer worden gebruikt.
 • In Pathum Thani is de situatie ongewijzigd. Meer dan 2.000 gezinnen die onderdak hebben gevonden in de Sulawmai Charoen school in het district Sam Khok hebben dringend behoefte aan hulpgoederen en medicijnen. Veel evacuees zijn moslim; ze laten de gedoneerde instant noodles met een varkensgehakt smaakje staan.
.

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website