• Water uit de noordrand van Bangkok blijft de stad verder binnendringen. De westkant van de stad staat voor het grootste deel onder water. Het duurt zeker een maand voor het gebied ontwaterd is.
 • Safari World Zoo, een bekend attractiepark in het district Khlong Sam Wa, begon woensdag te overstromen. Het water bereikte een hoogte van 30 cm. De staf probeert het weg te pompen. De dierentuin ging gisteren dicht, dieren zijn naar hoger gelegen gronden gebracht.
 • Het centrale regeringscomplex aan de Chaeng Wattanaweg was woensdag uitgestorven omdat de meeste ambtenaren hun kantoor niet konden bereiken. In het complex hebben 3.000 evacuees hun toevlucht gezocht. Enkele kantoren in het complex vertrokken naar elders. Het water op de Chaeng Wattanaweg staat op de meeste plaatsen op heuphoogte.
 • Vandaag komt een 6 km lange vloedwal op de Phahon Yothinweg klaar, vanaf de U-turn bij Khlong Rangsit Prayoonsak tot het station van Don Muang. De wal moet de instroom vanuit het noorden vertragen.
 • Het Bang Kae filiaal van The Mall ging woensdag dicht.
 • Volgens de minister van Landbouw en Coöperaties, die de leiding heeft over de drainage in Bangkok-west, duurt het 40 dagen om de 2 miljard kubieke meter water af te voeren. De minister van Wetenschap en Technologie denkt dat geheel Bangkok-west onder water komt te staan.
 • De gehele luchtmachtbasis op luchthaven Don Mueang staat onder water. Het heeft een hoogte variërend van 50 cm tot 1,30 meter. In de hangar staat het water 1,30 meter hoog. De luchtmacht heeft de toestellen die er stonden, al vorige week weggehaald. Het commandocentrum van de luchtmacht is verplaatst naar de Air Force Convention Hall, tegenover de basis aan de Phahon Yothinweg.
 • Circa 13.000 luchtmachtsoldaten en hun gezinnen wonen op de basis. De meesten vertrokken toen het water door een wal van 1 meter brak. Circa 1.200 soldaten doen nu dienst op de basis. Evacuees uit Ayutthaya en Sai Mai (Bangkok) die hun toevlucht hadden gezocht op de basis, zijn maandag geëvacueerd. Vijftig bleven liever omdat ze in de buurt wonen. Het water op het civiele deel van Don Mueang staat 1 meter hoog. Luchtmacht en het Royal Irrigation Department werken samen bij het draineren van het water. [Volgens eerdere berichten verbleven de evacuees in de vrachtloods van Don Mueang.]
 • De noodtoestand instellen om te voorkomen dat bewoners stuwen vernielen is een slecht idee, vindt legerbevelhebber Prayuth Chan-ocha. Zo’n maatregel zou kunnen leiden tot schermutselingen. Hij verwees naar de protesten van vorig jaar. Volgens de generaal heeft het geen nut de personen aan te houden die dijken en sluizen hebben vernield (ze zijn allemaal gefotografeerd), omdat ze daarna toch weer worden vrijgelaten op borgtocht. De generaal had enig begrip voor de acties bij de Khlong Sam Wa stuw. Bewoners vernielden de stuw als gevolg waarvan een industrieterrein en 20 veilige districten onder water dreigen te lopen. Ze waren gestressd, volgens Prayuth. Hij riep de regering op de mensen ervan te overtuigen dat ze hun persoonlijk belang ondergeschikt moeten maken aan het algemeen belang. ‘Soldiers are also working for other people’s interests. Their homes are also flooded. These soldiers with flooded homes are helping people in Bangkok.’
 • De landelijke bloedbank aan de Henri Dunantweg kampt met een tekort aan bloed, omdat veel donoren Bangkok hebben verlaten. Normaal worden gemiddeld 1.500 units per dag afgestaan, nu 700. De bloedbank kampt ook met een tekort aan verpleegsters en staf. Het centrum is nu afhankelijk van vrijwilligers – gepensioneerde verpleegsters die komen helpen. De bloedbank levert bloed aan alle ziekenhuizen in het land; de voorraad neemt snel af.
 • Bloedtransfusies zijn van belang voor patiënten met bloedziektes als leukemie en thalassaemia, vooral kinderen. Het Queen Sirikit National Institute of Child Health kan op dit moment nog vooruit met de bloedleverancies. Het heeft de zorg voor 50 kinderen met thalassaemia en 100 met leukemie.
 • Er komt minder leidingwater beschikbaar in Bangkok omdat het hoofdstation in Bang Khen de productie inkrimpt. Vervuild water blijft het kanaal instromen waaruit het station zijn water betrekt. Als gevolg daarvan duurt de waterzuivering langer. De productie gaat terug met 200.000 kubieke meter water per dag. Grote zandzakken zijn langs het kanaal gelegd om het binnendringen van vervuild water te verminderen.
 • Buitenlanders die getroffen zijn door de overstromingen, kunnen terecht in een opvangcentrum dat is ingericht in het Vocational College in Bang Na. Er is accommodatie voor 200 personen. Televisiesets, pc’s en beddegoed staan tot hun beschikking en er worden gratis maaltijden verstrekt.
 • De nucleaire reactor in het Office of Atoms for Peace aan de Vibhavadi Rangsitweg loopt geen gevaar. Om het bassin waarin de reactor zich bevindt, staat een muur van 8 meter. Het gebouw is nog watervrij.
 • Begonnen wordt aan de reparatie van de Highway 1 (tussen Bang Pa-in en Wang Noi) en Highway 9 (Sombat Buri tot Bang Bua Thong). De herstelwerkzaamheden kosten 430 miljoen baht.
 • Zesduizend nierpatiënten die via het Social Security Office dialyse nodig hebben, worden door het SSO verwezen naar ziekenhuizen die niet zijn ondergelopen, wanneer ze niet terecht kunnen in hun eigen ziekenhuis. De helft van hen woont in Bangkok. Mensen met chronische ziektes kunnen in elk ziekenhuis terecht dat SSO-patiënten behandelt.
 • De bewoners van het district Bang Bo moeten zich voorbereiden op evacuatie. Een opvangcentrum is ingericht op de tweede verdieping van de Bang Bo Community Hall. Er zijn vier verzamelpunten in het district aangewezen. Bewoners die liever thuis blijven, moeten een rode doek buiten hangen, zodat de autoriteiten weten dat ze daar hulpgoederen moeten afleveren.
 • Tesco Lotus heeft een tijdelijk distributiecentrum geopend in het Bangkok International Trade & Exhibition Centre (Bitec). Na 20 dagen verwacht het bedrijf de gesloten centra in Wang Noi (Ayutthaya) en Sam Khok (Pathum Thani) te kunnen heropenen. Twee andere centra in Bang Bua Thong en Lam Luk Ka zijn ook gesloten. Behalve in Bitec heeft Tesco Lotus tijdelijke distributiecentra geopend in Surat Thani, Khon Kaen, Chiang Mai en Lamphun. Binnenkort wordt daar Ubon Ratchatani aan toegevoegd. Het tekort aan producten begint te verminderen; 90 procent van het assortiment ligt op de schappen. Het bedrijf heeft 100 vestigingen, de meeste Lotus Express, gesloten.
 • Big C Supercentre Plc heeft zeven tijdelijke distributiecentra geopend in Bangkok, Chon Buri, Chanthaburi en Chachoengsao. Verder centra in Ubon Ratchatani en Khon Kaen voor het Noordoosten en voor het Zuiden is er een in Krabi in voorbereiding.
 • Het aantal passagiers op Suvarnabhumi is op 24 oktober beginnen te dalen met 7 procent op jaarbasis. Normaal verwerkt het vliegveld 130.000 passagiers per dag op 800 vluchten. Verschillende carriers hebben hun vliegfrequentie naar Bangkok teruggebracht. Cathay Pacific vliegt twee keer per dag op de route Bangkok-Hong Kong in plaats van vier keer. Orient Thai Airlines is op deze route gestopt. Meer en meer toeristen uit Noord- en Oost-Azië annuleren hun reis. Somchai Sawasdeepon van Airports of Thailand, de beheerder van het vliegveld, erkent dat het moeilijk zal zijn de trend te keren. AoT probeert de boodschap over te brengen dat niet heel Thailand is overstroomd. Phuket en Chiang Mai zijn vloedvrij en goed bereikbaar per vliegtuig. Somchai is ervan overtuigd dat Suvarnabhumi niet zoals Don Mueang zal overstromen.
 • Japan is bereid Thailand onbeperkt zachte leningen met een looptijd van 40 jaar tegen een rente van minder dan 1 procent te verlenen om infrastructuur te financieren die op de lange termijn overstromingen en droogtes moet voorkomen. Die infrastructuur zou 100 tot 200 jaar moeten kunnen meegaan en niet 10 tot 20 jaar, zegt de Japanse minister van Energie. Hij stelt Nederland als voorbeeld dat in dijken heeft geïnvesteerd die 10.000 jaar meegaan. Het Japan International Cooperation Agency heeft eerder een zachte lening van 50 miljard baht toegezegd voor Japanse bedrijven in Thailand en hun toeleveranciers, ook tegen een rente van minder dan 1 procent.
 • Nissan Motor Co verwacht zijn productie na 14 november te kunnen hervatten. Voor Nissan’s productie buiten Thailand hebben de overstromingen nauwelijks gevolgen gehad.
 • De veertiende Pacific Motor Show in Pacific Park in Si Ratcha (Chon Buri) profiteert van de exodus van bewoners van Bangkok. Het aantal bezoekers is met 5 procent toegenomen. Twintig auto en motorfiets merken presenteren zich plus 100 verkopers van accessoires. De beurs duurt 9 dagen en sluit zondag.
 • Tot 30 november is het opnemen van geld bij een ATM van de eigen bank gratis. De eerste vier opnames bij andere banken zijn gratis, daarna wordt 10 baht per opname gerekend. Het tarief voor overboekingen via een ATM wordt wellicht later aangepast.
 • 1.200 van de 8.000 ATM’s van Siam Commercial Bank zijn buiten bedrijf vanwege de overstromingen.

.

www.dickvanderlugt.nl

.

 

1 reactie op “Kort overstromingsnieuws (update 3 november)”

 1. Rob Piers zegt op

  Beste Dick,
  Je opmerking over het gratis pinnen bij je eigen bank begrijp ik niet helemaal. Tot nu toe pin ik altijd gratis. mijn bank is de Bank of Ayutthaya. Kun je daar iets meer over zeggen.
  Alvast met dank.
  Overigens: mijn complimenten voor jouw berichtgeving!!
  Rob


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website