De Rangsit-campus van de Thammasat universiteit heeft een schade van bijna 3 miljard baht geleden.

Vooral het universiteitsziekenhuis heeft zwaar te lijden gehad onder de overstromingen. Een deel van de schade wordt vergoed door de verzekering. Gisteren was Big Cleaning Day.

– De Rangsit-campus van de Bangkok universiteit schat de schade op 1,1 miljard baht. De meeste gebouwen, vooral de begane grond, zijn beschadigd. De universiteit houdt later deze maand een grote schoonmaakdag.

– In het Correctional Institute in Pathum Thani zijn drie waterpompen geïnstalleerd om zeven zones droog te pompen. Vrijdag zakte het water 30 cm. Zo’n 3.400 gedetineerden hebben tijdelijk in andere gevangenissen onderdak gevonden. De schade wordt geschat op 28 miljoen baht. Machines voor het produceren van kunstmest, agrarisch gereedschap en biologische groentes zijn beschadigd.

– Negenendertig fabrikanten van auto-onderdelen hebben laten weten dat ze de deuren sluiten als gevolg waarvan 10.957 arbeiders werkloos zijn. De meesten zijn vakbekwame buitenlandse werknemers. Minister Padermchai Sasomsap (Labour) maakt zich zorgen over een tekort aan arbeidskrachten. ‘This is because some workers might not return to work due to concerns the factories might be flooded and closed again.’ Inmiddels is 90 procent van de werknemers, werkzaam op de drie ondergelopen industrieterreinen in de provincie Ayutthaya, teruggekeerd naar hun oude werkgever. 10.957 werknemers zijn ontslagen.

– Het Flood Relief Operations Command, het crisiscentrum van de regering, beoordeelt volgende week wanneer zij zichzelf opheft, nu de situatie in de meeste provincies is verbeterd. Volgens minister Pracha Promnok (Justitie), directeur van het Froc, is de primaire taak van het Froc niet langer nodig. De volgende fase bestaat uit rehabilitatie en compensatie, waarvoor een commissie is opgezet. Vandaag heeft Pracha een vergadering met de gouverneur van Bangkok en zeven provincies over nog te nemen maatregelen voor slachtoffers en het versnellen van de waterafvoer.

– De Vibhavadi Rangsit Road zal een dezer dagen worden opengesteld voor het verkeer nu de weg over bijna de gehele lengte droog is.

– De big bag barrier (vloedwal met zandzakken van 2,5 ton) in Lak Hok (Pathum Thani) wordt ontmanteld. Meer zwaar materieel wordt aangevoerd om de zandzakken te verwijderen. Daarna volgt het resterende deel van de wal in het district Sai Mai en het rechterdeel van Lak Hok.

– Volgens directeur Pracha van het Froc is de algemene situatie verbeterd, alhoewel het draineren van rottend stilstaand water een zorgenkindje blijft.

– De gemeente Bangkok heeft het Froc om een vergadering gevraagd over de Khlong Maha Sawat stuw. De Administrative Court had op verzoek van bewoners van Nonthaburi beide instanties bevolen duidelijke richtlijnen voor opening van de stuw op te stellen.

– Drie stuwen in Bangkok-oost zijn door de gemeente verder open gezet om de afvoer van water uit Pathum Thani te versnellen. Het waterpeil in diverse kanalen zakt daardoor geleidelijk.

– Sinds vrijdag haalt de gemeente 12.000 ton afval per dag op tegen 8.500 ton eerder. In negen districten wordt dit weekend door ambtenaren van de gemeente Bangkok, de provincie en vrijwilligers afval opgehaald.

– Begin volgende week zou volgens het Froc de situatie in Bangkok-oost normaal moeten zijn. Op verschillende plaatsen is het water gezakt, met uitzondering van enkele lager gelegen gebieden. Het Froc zet extra waterpompen in om ze droog te malen.

– Nog 20 dagen en dan kan Bangkok-west opgelucht ademhalen. Er staat nog 2 miljard kubieke meter water. Een deel wordt wordt voor agrarisch gebruik afgevoerd naar boerenland in de buurt en een deel wordt via de Tha Chin rivier naar zee afgevoerd.

– Western Digital, ‘s werelds grootste producent van hard disk drives, heeft in een van zijn twee fabrieken deze week de productie hervat, een week eerder dan verwacht. De overstromingen hebben het bedrijf dit kwartaal tussen de US$225 miljoen en US$275 miljoen gekost. De fabriek op Bang Pa-in (Ayutthaya) liep midden oktober onder water.

De andere fabriek van WD op Nava Nakorn Industrial Estate in Pathum Thani staat nog onder water. Naar verwachting is het terrein over 10 dagen droog gepompt.

www.dickvanderlugt.nl

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website