De door de regering ingestelde reconstructiecommissie heeft een sub-commissie in het leven geroepen die plannen moet maken voor de vorming van een onafhankelijke organisatie met volledige bevoegdheid op het gebied van watermanagement.

Nadat deze organisatie is gevormd wordt de reconstructiecommissie opgeheven, zegt sub-commissie voorzitter en voormalig vice-minister-president Visanu Krue-ngam.

– Sathian Phoemthongin, permanent secretaris van het ministerie van Defensie, zegt dat de regering zeven commissies heeft gevormd die herstelplannen moeten maken voor wanneer de watersnood voorbij is.

– Minister Sukumpol Suwanatat (Transport) zegt dat herstel van luchthaven Don Mueang pas mogelijk is, wanneer het water er zakt. Dit wordt eind van de maand verwacht. Langs de Vibhavadi-Rangsitweg buiten de luchthaven wordt een 2 kilometer lange vloedwal van zandzakken aangelegd. Wanneer het water buiten de wal zakt, kan begonnen worden het water uit de luchthaven naar omliggende kanalen te pompen.

– Omdat het water snel stijgt op de Thon Buri zijde van Bangkok hebben meer bewoners van het sub-district Samae Dam (district Bang Kunthian) het consigne gekregen te evacueren. Drie- tot vierduizend huishoudens is geadviseerd hun eigendommen in veiligheid te brengen en te vertrekken naar een van de evacuatiecentra, die zijn ingericht in scholen en het Bang Kunthian jeugdcentrum.

– Rama II, de belangrijkste route naar het Zuiden, is nog berijdbaar. Drie kanalen worden uitgebaggerd om de waterstroom te versnellen en de weg berijdbaar te houden.

– Honderd bewoners van Rama II Soi 69 blokkeerde donderdagavond Rama II voor Tesco Lotus. Ze eisten dat de gemeente tempo maakt met het wegpompen van het water uit hun straat dat tussen 30 en 40 cm hoog staat. [Het bericht vermeldt niet of hun actie succes heeft gehad.]

– De Royal Irrigation Department (RID) heeft 96 extra waterpompen in Bangkok-west ingezet om het water naar de Tha Chin rivier af te voeren.

– Wanneer het water in Bangkok-oost zakt, zullen waterpompen naar Bangkok-west verhuizen, aldus de RID.

– In Bangkok-west zijn 18 ‘waterduwers’ in kanalen geïnstalleerd om de stroomsnelheid van het water te verhogen. In de Tha Chin rivier, die ten westen van Bangkok in de Golf van Thailand uitkomt, zijn 37 ‘waterduwers’ actief. (Zie 16 november: Senator: Waterduwers zijn een succes)

– De Democratische partij heeft een impeachment motion tegen minister Pracha Promnok (Justitie), directeur van het Flood Relief Operations Command, het crisiscentrum van de regering, ingediend. Hij zou betrokken zijn bij corruptie bij de aankoop van producten voor de noodpakketten. Tegen zes parlementsleden van regeringspartij Pheu Thai hebben de Democraten een zelfde motie ingediend. Zij zouden zich bemoeid hebben met het werk van andere overheidsdiensten.

– De provincie Phitsanulok heeft door de overstromingen een schade van 4,8 miljard baht geleden. Het bedrag is bekendgemaakt door Kulis Sombatsiri, inspecteur-generaal van het ministerie van Financiën, na een inspectieronde samen met vertegenwoordigers van de Wereldbank. Ook de schade in de provincies Ayutthaya, Lop Buri, Chai Nat en Nakhon Sawan is opgenomen. In Phitsanulok zijn 862 dorpen getroffen met 122.575 personen in 56.422 huishoudens; 23 personen zijn overleden. De schade aan de infrastructuur bedraagt 3,1 miljard baht en boerenland 1,6 miljard baht (681.211 rai). Verder zijn visserij, levende have, werkgelegenheid en toerisme getroffen. Op dit moment staan nog 73 dorpen in vier districten onder water. [Voor het eerst sinds lange tijd bericht de krant weer eens over de provincie. Tot nu toe kwam al het nieuws uit Bangkok.]

– De politie heeft vier personen aangehouden, die worden verdacht van inbraken in woningen in het district Khlong Luang (Pathum Thani). De verdachten bekenden al een maand op het dievenpad te zijn. Ze verkochten de gestolen goederen en besteedden het geld aan alcohol en krathom (mitragyna speciosa) bladeren. De politie nam hun werktuigen in beslag alsmede vijf boten, een pistool, 50 amuletten en een motorfiets.

– De Royal Thai Army Medical Department, die elke dag medische controles verricht, meldt dat geen gevallen van schimmelhuidziektes zijn gevonden bij soldaten die in het vervuilde water werken. Sommige soldaten hebben geringe infecties, schrammen of een verkoudheid opgelopen.

– De volgende ronde van de Ordinary National Educational Test examens wordt twee weken uitgesteld, omdat het tweede semester met vertraging is begonnen. De leerlingen van Prathom 6 worden van 1 tot 15 februari getest; de leerlingen van Mathayom 3 op 2, 3, 16 en 17 februari. De datum van de Onet-test voor leerlingen van Mathayom 6 is niet gewijzigd; die blijft 18 en 19 februari.

– Veel lokale autoriteiten zullen volgend jaar grote moeite hebben herstelwerkzaamheden te financieren, zegt de National Municipal League of Thailand. Voor het eerst moeten ze uit hun budget nu ook de zorg voor ouderen en HIV/Aids patiënten betalen. Bovendien bezuinigt de regering op het budget om geld vrij te maken voor de bestrijding van drugs en drugshandel.

– Het bericht van 13 november over het National Science and Technology Development Agency in Rangsit bevat taltijke fouten, aldus de president van de NSTDA. De gebouwen hebben niet onder water gestaan met uitzondering van de begane grond van één gebouw. Ze waren ook niet een maand maar pas twee weken omringd door water. Een deel van de bio-organism culture collectie is niet vernield, want toen de elektriciteit uitviel is een noodvoorziening ingezet. Het terrein is nu droog met uitzondering van de hoofdingang waar nog 80 cm water staat.

www.dickvanderlugt.nl

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website