Ondanks een verbod van premier Yingluck hebben bewoners van het district Don Muang zondag een gat van 6 meter in de zogeheten big bag barrier gemaakt.

Zaterdag hadden ze kleinere zandzakken verwijderd, gisteren gingen ook de zandzakken van 2,5 ton eraan. Terwijl de politie van Don Muang toekeek, klaarden veertig man de klus.

In totaal kwamen 200 bewoners in actie bij de vloedwal omdat hun woongebied al drie weken onder water staat; op sommige plaatsen 1 meter hoog. Volgens de leider van protest zijn 80.000 mensen gedupeerd. De vloedwal voorkomt dat het water wegloopt. Bovendien vormt hij een onneembare horde voor hun boten. De wal heeft tot doel de waterstroom uit het noorden te vertragen, zodat de binnenstad van Bangkok gespaard blijft. Door de vertraging heeft de gemeente voldoende tijd om in de stad water uit de kanalen af te voeren.

Premier Yingluck zei zondag dat de gemeente Bangkok de komende dagen het wegpompen van water dat door de wal wordt tegengehouden, gaat bespoedigen. Zodra het pompen begint, wordt de situatie voor de getergde bewoners meer draaglijk, aldus de premier.

Het Pheu Thai parlementslid voor Don Muang beloofde de bewoners dat vandaag om 6 uur zwaar materieel arriveert om het gat verder te vergroten tot 30 meter. Hij zou dat regelen met het Flood Relief Operations Command, het crisiscentrum van de regering. Mocht dat niet akkoord gaan, dan zou de parlementariër de leiding nemen bij het handmatig vergroten van het gat.

Adjunct-gouverneur Thirachon Manomaipibul van Bangkok is het absoluut oneens met maken van het gat. De breuk in de vloedwal kan verstrekkende gevolgen hebben voor de economie, het onderwijs en de samenleving, zegt hij. In een brief aan de premier dringt hij erop aan de bewoners speciale zorg te verlenen. De regering moet hen dagelijks voorzien van voldoende voedsel en drinkwater.

Een parlementslid van oppositiepartij Democraten vindt dat de Don Muang bewoners een hogere compensatie moeten krijgen dan het standaardbedrag van 5.000 baht.

www.dickvanderlugt.nl

5 reacties op “Bewoners maken gat van 6 meter in big bag barrier”

 1. Maarten zegt op

  Begrijp ik dit goed? De premier verbiedt een gat te maken, de politie kijkt toe hoe burgers het heft in eigen handen nemen, een PT parlementslid biedt aan een handje te komen helpen. Het wordt zo wel erg moeilijk om optimistisch te zijn over de toekomst van dit land.

  • dick van der lugt zegt op

   Ja Maarten, je begrijpt het goed. Is trouwens niet de eerste keer dat de politie werkloos toekijkt. Vorig jaar bij de roodhemdrellen kwam de politie vaak ook niet in actie omdat ze symphatiseerde met de actievoerders. Lijkt me voor de autoriteiten lastig werken als je een dienst niet kunt vertrouwen.

  • dick van der lugt zegt op

   Bernard Trink heeft de uitdrukking TIT bedacht: This is Thailand, in zijn column in Bangkok Post. Die bestaat niet meer. Hij schrijft nog wel boekrecensies.

  • david zegt op

   Het land van “we doen maar wat” . Wederom een geweldige aanval op het wereld record je zelf in de voeten schieten. Never ceases to amaze you!!!

 2. Caro zegt op

  Ik ben van vlakbij de bigbags geevaceeerd. Mijnhuis staat al langer
  dan 4 weken in het vieze,stilstaande , water, wat niet echt daalt of beweegt.
  Alle pompen staan elders . De een zn dood is de anderzn brood. Hoe zo Eerlijk. Ying
  Lucks huis moet droog blijven.
  Volgens specialisten heeft de dam nauwelijks effect. Het natuurlijk doorstromen zou beter zijn en hooguit enige centimeters water elders betekenen. Dat zouden ze gemakkelijkkunnen wegpompen, maar laat dan die sloebers bij DonMuang nog enige maanden in het water zitten.
  Typerend van deze ramp , het is totaalmanmade willekeur.
  De enige betrouwbare info is van Verweij via de ambassade, en nu ook op tv.
  Verderi is het een treurige vertoning, al die pr zakjes uitdelers.
  Uitgeweken,
  Caro


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website