Pogingen van de gemeente Bangkok om een dijk aan te leggen ter bescherming van het centrum van Bangkok worden tegengewerkt door opgewonden bewoners.

Op de Phahon Yothin weg bij het Rangsit kanaal werden gemeentearbeiders verjaagd met geweerschoten in de lucht, toen ze er een dijk wilden aanleggen. De gemeente heeft het Flood Relief Operations Command (Froc) om bescherming gevraagd. Inmiddels begint water verder de stad binnen te dringen.

De Chaeng Wattana weg en omgeving stroomden zaterdag onder water nadat boze bewoners een aarden dijk in het district Don Muang hadden vernield. Het water bereikte er een hoogte variërend van 40 cm tot 1 meter. Als gevolg daarvan stroomde vervuild water in het kanaal waaruit het waterleidingbedrijf water betrekt. De bewoners hebben het advies gekregen leidingwater te koken alvorens het te drinken. Zondag is begonnen met het repareren van de vernielde dijk, die nu wordt bewaakt. De politie heeft boten gestuurd om slachtoffers te evacueren.

Zondagavond was het weer raak: zo’n duizend bewoners die wonen bij Khlong 3 en 4 in het district Khlong Sam Wa blokkeerden een weg en eisten dat de gemeente de Khlong Sam Wa stuw verder zou openzetten. Ze zeiden dat de nauwe opening verantwoordelijk is voor de ernstige overstromingen in hun district. [Of deze actie succes had, vermeldt het bericht niet.]

Kort overstromingsnieuws:

 • Bewoners van het district Lak Si, vooral degenen die langs vier kanalen wonen, zijn door de gemeente gewaarschuwd voor overstromingen.
 • De Kasetsart universiteit, die onderdak aan evacuees biedt, is onder water gelopen. Het water staat 30 cm hoog. De universiteit treft voorbereidingen om de 650 evacuees in de Rajabhat Phetchaburi universiteit onder te brengen.
 • De Ram Intra weg bij km 8 is onder gelopen door water dat uit rioolputten stroomde.
 • Op de Phahon Yothin weg verspreidde water uit het Noorden zich naar de Bang Khen circle [plein?], waar het Lak Si monument staat.
 • Tien evacuatiecentra in vier districten zijn gesloten, omdat die overstroomd zijn: vijf in Don Muang, twee in Sai Mai, twee in Thawi Watthana en een in Khlong Sam Wa.
 • In het district Taling Chan moeten de bewoners van drie buurten zich voorbereiden op evacuatie omdat het water van de Khlong Maha Sawat blijft stijgen.
 • Hoogtij stuwde de waterstand in de Chao Praya rivier zondag op tot 2,53 meter boven gemiddeld zeeniveau. Diverse buurten aan beide zijden van de rivier liepen onder water.
 • In het westen van Bangkok proberen soldaten twee dijken bij de Khlong Maha Sawat in het district Thawi Watthana te repareren. Als de werkzaamheden afgerond zijn, zou het waterniveau in het kanaal moeten zakken.
 • De Utthayan weg in Nakhon Pathom is onder water gelopen.
 • De stuwen in de khlongs 10, 11 en 12 in het district Nong Chok zijn gedemonteerd. Hierdoor wordt de afvoer van water uit het Rangsit kanaal naar zee versneld. De gemeente Bangkok is van plan hetzelfde te doen bij de stuwen in de khlongs 9, 13 en 14. [Wat met ‘dismantle’ wordt bedoeld, is mij niet duidelijk. Waarom niet gewoon opengezet?]
 • Premier Yingluck zei andermaal op zondag dat de situatie in Bangkok vanaf dinsdag verbetert, mits dijken het niet begeven. Wanneer het hoogtij voorbij is, kan de maximale capaciteit van de waterafvoer worden benut.
 • Voor 16 producten is een prijsmaatregel afgekondigd. Drinkwater mag niet meer kosten dan 7 baht voor een 500-600cc plastic fles en 14 baht voor een 1,5 liter fles. Verkopers die meer rekenen of drinkwater achterhouden kunnen een forse straf tegemoet zien.
 • Twee tolwegen blijven nog eens 2 weken gratis: de Bangkok-Chon Buri Motorway en de Bang Pa-in naar Bang Phli Motorway.
 • Verschillende wegen in de provincie Samut Prakan liepen zondag onder water als gevolg van het hoogtij van 2,53 meter boven gemiddeld zeeniveau. Het water, afkomstig uit de Chao Praya rivier, bereikte hier en daar een hoogte van een halve meter. Op de belangrijkste vismarkt van de provincie, Talad Hua Kod, stond het water 1 meter hoog. Veel visverkopers trokken zich er niets van aan en gingen door met de verkoop, redenerend dat het water ’s avonds bij laagwater zou verdwijnen. Het gemeentehuis van Samut Prakan hield het droog dankzij een dubbele vloedwal.
 • Leidingwater stroomt weer 24 uur per etmaal uit de kraan in Nonthaburi, Samut Prakan en Thon Buri. Het water werd gerantsoeneerd om problemen met de kwaliteit op te lossen.
 • De 2.662 evacuees in het evacuatiecentrum in het Athlete Institute in het district Muang (Chon Buri) krijgen niet al het verse eten op, dat gedoneerd is. Een deel is bedorven en moest worden weggegooid.
 • De gemeente Bangkok denkt nu al na wat er moet gebeuren met het zand uit de zandzakken waarmee vloedwallen zijn aangelegd. Het zal worden gebruikt bij het herstellen van de stad. Een woordvoerder van de gemeente heeft geen idee om hoeveel zandzakken het gaat. Alleen al in Sai Mai ter versterking van de dijk langs Khlong Hok Wa liggen 800.000 zandzakken. Een zandbedrijf in Ayutthaya schat dat in Bangkok 100.000 kubieke meter zand is gebruikt, evenveel als in Ayutthaya.
 • Uit Maleisië komen vandaag 3 miljoen eieren. Ze worden tegen een vastgestelde prijs verkocht. Het tekort aan eieren is ontstaan door minder leg, paniekaankopen door consumenten en distributieproblemen.
 • Alhoewel het Froc luchthaven Don Mueang heeft verlaten, zijn sommige evacuees er gebleven omdat ze in het nabijgelegen district Don Muang wonen.
 • De verkoop van kleine elektrische apparaten is met 30 procent gestegen. Rijstkokers, waterfilters, strijkijzers en ventilatoren zijn momenteel erg in trek. Sommigen kopen ze om te doneren aan slachtoffers, anderen omdat ze verhuisd zijn naar een tijdelijk onderkomen. De waterfilters doen het goed, omdat het leidingwater niet wordt vertrouwd en flessen drinkwater moeilijk te krijgen zijn.
 • Het aantal zogeheten non-performing loans (NPL, wanbetaling) neemt als gevolg van de overstromingen naar verwachting in het vierde kwartaal toe. De banken zullen voor deze verliezen extra geld moeten reserveren. Ook zijn extra reserveringen nodig vanwege het hogere risico op natuurrampen en de trage wereldeconomie.
.

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website