Een groep Amerikaanse expats is een petitie gestart op internet voor de hervorming van de immigratiedienst. Vooral het gebruik van formulier TM30 is een doorn in het oog van de initiatiefnemers.

Op de website staat te lezen:

Wij zijn op 28 juli 2019 begonnen met het verzamelen van handtekening. Sommige expats zijn misschien bang om te tekenen maar het is niet illegaal om je mening te uiten. De informatie op de website is gecodeerd en beschermd. TEKEN OM ANDERE EXPATS EN HUN FAMILIES TE HELPEN. Bedankt.

De website kan je hier bezoeken reform-thai-immigration.com/

Het vreemde is dan wel dat ze de bewering dat de site veilig is, zelf onderuit halen door niet gebruik te maken van een beveiligde verbinding (http i.p.v. https) op de website. Google Chrome kwalificeert alle websites die niet via https worden aangeboden als onveilig. Dit wordt duidelijk door de ‘i’ links naast het websiteadres met als melding ’je verbinding met deze site is niet beveiligd’, in plaats van het groene slotje.

Als je een petitie begint en al direct zulke fouten maakt, kan jij je afvragen hoe serieus de initiatiefnemers zijn….?

No votes yet.
Please wait...

39 reacties op “Petitie voor hervorming van de Thaise immigratiedienst”

 1. chris zegt op

  Persoonlijk vind ik dit een ondoordachte en cultureel insensitieve actie.
  Ik mag toch aannemen dat de initiatiefnemers (o.a. Richard Barrows die hier al 25 jaar woont en werkt) de bedoeling hebben om de immigratie-procedures te bespreken c.q. te veranderen. Als dit al zo is moet je je afvragen hoe je dat voor elkaar krijgt in de Thaise samenleving en met de Thaise regering. Mijn mening is dat je dit zeker NIET moet doen door met een (openbare) petitie te komen, ondertekend door duizenden buitenlanders die in Thailand wonen. Dat immers maakt het probleem zichtbaar, maakt de regering c.q. immigratiedienst de gebeten hond en stelt de ambtenaren van de immigratiedienst (allemaal politie) voor als onberekenbaar, niet op hun taak berust en wellicht corrupt.
  En ja, dan gaan alle hakken van Thaise autoriteiten in het zand. En het gaat van kwaad tot erger.

  • RuudB zegt op

   Het gebruik van internet is anno 2019 niets meer dan te doen gebruikelijk. In TH hebben allerlei groepen en groepringen Facebook, Instagram, Twitter etc en maken zij via deze media hun opvattingen duidelijk. Via Internet wordt meer dan dagelijks publiek aangesproken op 1001 manieren en over dito zaken. Er wordt niets geprovoceerd, niets gesuggereerd, niet beledigd. Enkel een netelige kwestie die Thai en Farang samen aangaat wordt onder de aandacht gebracht.
   Het is een mening die je ondersteunt, en zoals de initiatiefnemers stellen: het geven van een mening is niet illegaal, en je hoeft niet bevreesd te zijn voor een vervelende respons van de zijde van de Thai.
   @chris doet onterecht en ongenuanceerd voorkomen alsof Thai mensen op hun teentjes zijn/worden getrapt. Zo weinig vertrouwen in incasseringsvermogen van Thai heb ik niet. Ik zie niet in waarom net zo verholen doen als de Thai zoals Chris meent dat zij doen.
   Hoezo zetten TH autoriteiten de hakken in het zand? Ook zij snappen dat op den duur zij snijden in eigen vlees. Doet veel meer pijn. En maak problemen onderhand maar eens zichtbaar. Heeft dat aanpassen en voldoen aan de regeltjes wel wat opgeleverd dan? Dat leverde juist huidig probleem op!

   • chris zegt op

    beste RuudB,
    Volgens mij heb je niet zo heel veel begrepen van de Thaise bureaucratische overheidscultuur. Ik werk daar nu elke dag in,12 jaar lang. Het gaat er niet om wat er allemaal op het internet wordt geschreven. Als je wat wil bereiken moet je spel spelen zoals de Thais dat spelen: netwerken, geen openlijke ruzie zoeken, anderen beinvloeden en het werk voor je laten doen.
    Lees de tekst eens goed: deze buitenlanders willen de Immigratiedienst reorganiseren, hervormen. Je zou het bijna een inmenging in de binnenlandse aangelegenheden kunnen noemen.
    Enig idee welke storm er in Nederland zou opsteken als de asielzoekers op het internet een petitie zouden organiseren om het IND beleid te hervormen?

    • Rob zegt op

     Moderator: Off-topic. Graag discussie beperken tot het onderwerp van het artikel.

 2. RuudB zegt op

  Chrome opent de link vlot en accuraat. Chrome zegt niet dat de site “niet beveiligd” is. Hetgeen betekent dat Google afraadt persoonlijke gegevens in te voeren, ergo: de site zo mogelijk niet te gebruiken. https://support.google.com/chrome/answer/95617?hl=nl

  Dat is jammer! Een gemiste kans van de US-initiatiefnemers, want als de site leest en bestudeert is de kwestie die zij aanroeren voor menig langverblijver van belang. Des te wranger is dus hun oproep mee te doen en de petitie te ondertekenen o.a. door naam en emailadres op te geven.

  Ik ga er vanuit dat de initiatiefnemers serieus zijn. In de teksten valt niets te lezen dat op het tegendeel duidt. Waarom ook?! De afgelopen dagen is op Thailandblog ook flink van gedachten gewisseld over de procedure rondom de TM 30. Gebleken is dat deze aan vele ergernissen onderhevig is, verwarrend en onduidelijk, dat vele partijen betrokken zijn, en dat boetes in het verschiet liggen zowel richting Thai als farang. Niets mis mee aldus om de hele procedure eens onder de aandacht van verantwoordelijke autoriteiten te brengen. Echter inderdaad, dat had professioneler gemoeten. Wat eveneens absoluut moet, is dat de initiatiefnemers met naam en toenaam zich bekend maken op de site. Nu wordt gerefereerd aan: “a Collective of Foreigners and Thai People”, en dat is veel te anoniem. Dit dient transparanter.

  Is op een of andere manier niet aan de initiatiefnemers duidelijk te maken dat de site professioneler/beveiligd dient te worden ingericht, en dat met meer openheid en transparantie zij zich kenbaar maken? Er moeten toch meer NL-farang in TH wonen die bekend zijn met hen?

  • johannes h zegt op

   Hallo , alle gewaardeerde Thai-fanaten………

   Is het niet beter om ons allen eens te gaan verdiepen in de leefomstandigheden in de omringende Zuid-Aziatische mooie landen.
   En is het dan overal slechter dan in ons land “van de glimlach” ??
   Van onze Thaise familieleden zijn we in deze nooit ver weg, mocht het urgent zijn,c q, worden…….

   Eerlijk gezegd, en gezwegen, moet ik constateren dat ‘t ieder jaar ‘n paar keer minder leuk wordt om hier mijn laatste 10-15-20-30 jaar van mijn gezonde leven te vervolmaken………
   Wij zijn toch de “gasten” die ‘n redelijk gedeelte van de Th economie omhoog stuwen en de nodige families “gelukkig” maken.

   Ik weet nog dat ik hier 15 jaar geleden naartoe kwam en dacht werkelijk dat ik in e o a ”aards Paradijs” was gearriveerd !!
   Ik durf rustig te vertellen dat ik nu regelmatig overleg , samen met mijn Thaise echtgenote, of we geen ander “Paradise ” kunnen kiezen……..

   Misschien iets om over na te denken.
   Ik zie graag enkele reacties…….

   Met Vr Groet, Johannes

   • janbeute zegt op

    Beste Johannes, bij mijn weten bestaat er geen aards paradijs.
    Overal waar je heen gaat kom je problemen tegen is het niet van uit overheden of naaste buren, en nog maar te zwijgen over je eigen koffertje dat je altijd met je meedraagt waar je ook heengaat.
    Want het gras is altijd groener aan de andere kant van de horizon.

    Jan Beute.

   • Geert zegt op

    Beste Johannes,

    Als ik je bericht zo lees dan kan ik mij niet van de indruk ontdoen dat je anderen probeert aan te sporen om een ander “paradijs” op te zoeken maar zelf niet de moed of “the guts” hebt om het te doen. Er over zeuren en klagen helpt je voor geen meter vooruit.
    Als het je niet meer bevalt hier dan vertrek je toch gewoon, niemand zal je tegenhouden.
    Het “paradijs” bestaat niet volgens mij. Ieder ander land heeft ook zo zijn voor- en nadelen.

    Gegroet.

 3. ruud zegt op

  Ik ben niet meer zo reislustig, dus ik ben niet zo best op de hoogte van de formulieren.
  Ik vul altijd maar gewoon de formuliertjes in, die ik krijg van de immigratie.

  Maar laten we eens als uitgangspunt nemen, dat de Thaise overheid gewoon altijd wil weten, waar iedere buitenlander uithangt.
  Daar kun je het mee eens zijn, of niet, maar dat is ogenschijnlijk een harde eis van de overheid, om hier te mogen wonen, of vakantie te vieren.

  Wie is er verantwoordelijk voor, dat die informatie bij de overheid komt?

  Bij hotels is het duidelijk: zij doen dit voor hun gasten.
  Daar zit wel een beetje logica achter, want je kunt van een vakantieganger niet verwachten, dat die op de hoogte is van alle procedures bij de immigratie.

  Maar de mensen die hier wonen dan?
  De huurder zegt: je moet bij de huisbaas zijn, en de huisbaas zegt dat het voor hem onmogelijk is, om het komen en gaan van zijn huurders bij te houden.
  Persoonlijk vind ik dat de huisbaas daarin gelijk heeft, die verhuurt een huis, maar dat betekent niet, dat hij 24 uur per dag voor de huurder beschikbaar moet zijn, om hun komen en gaan aan de immigratie door te geven.
  Als de huurder zo graag wil reizen, laat hem dan ook de administratie maar doen.
  Een condominium zou misschien nog een administratieve afdeling kunnen hebben, om die meldingen te doen, maar als je ergens een huis huurt, is dat vaak niet mogelijk en waarschijnlijk vaak ook niet practisch, want als je je komen en gaan bij de huisbaas moet melden, kun je dat vaak net zo goed bij het immigratiekantoor doen.
  De verantwoordelijkheid dat die melding wordt gedaan, moet wel altijd bij de huurder blijven liggen.
  Of die daarna de huisbaas erop aan wil spreken, is zijn probleem.

  Er zitten wel wat haken en ogen aan de regeling.

  Wanneer verblijf je op een ander adres?
  Als ik de hele nacht tot ‘s morgens een uur of zes op een feestje ben geweest, moet ik dat dan melden?
  Als ik daar tot 3 uur ‘s nachts ben geweest, of pas na 3 uur ‘s nachts, heb ik daar dan in een van beide gevallen verbleven, of niet?
  Of als ik in de nachtbus naar huis heb gezeten.

  Ik denk niet, dat de overheid af zal willen van de registratie van het verblijf van buitenlanders.
  Ik zou de oplossing eerder zoeken, in een langere tijd van aangifte voor de mensen die op een jaarverlenging (retirement, of marriage) in Thailand verblijven.
  Zeg 48 uur, zodat het niet voor hoeft te komen, dat je ‘s morgens doodmoe van een vliegreis thuis aankomt, maar je eerst moet gaan melden, voor je mag gaan slapen.

  • peter zegt op

   Het is erg simpel: er zijn maar een klein gedeelte van de buitenlanders officieel geregistreert bij de

   ambassade,zodoende wil de thaise overheid in geval van nood,[tsunami,aardverschuiving cq aardbeving

   geweldpleging diefstal etc) weten waar de buitenlanders verblijven om zodoende de ambassades te kunnen informeren of er buitenlanders bij betrokken zijn.

   Tijdens de tsunami in 2004 werd er weken gezocht naar alle buitenlanders die daar op dat moment zouden verblijven .

   Met het registratiesysteem kan hier snel duidelijkheid over verschaft worden aan desbetreffende ambassades.

 4. Bacchus zegt op

  De site die wordt gebruikt is van Richard Barrows, een leraar in Thailand, die als hobby vlogt en blogt en veel volgers heeft. De initiatiefnemer is Sebastian H. Brousseau, een Canadees jurist die een advocatenkantoor runt in de Korat. Zeer capabele en serieuze man die weet waarover hij over praat. Als iedereen zich goed verdiept in deze zaak, dan begrijp je dat de tm30 procedure een kind met een waterhoofd is geworden en daar wil Brousseau verandering in brengen middels deze petitie. Indien ja als buitenlander in Thailand niet nog meer met bureaucratisch geneuzel te maken wilt krijgen, teken dan die petitie.

 5. Ed zegt op

  Ik heb de persoon die hiermee is begonnen ook gezegd dat ze https moeten gebruiken. Kreeg een vaag antwoord dat dit moeilijk was omdat de sites niet in Thailand werden gehost. Maar de data richting database was wel encrypted. Nogmaals op het feit gewezen dat dat leuk is, maar dat het verkeer tussen client en server moet worden encrypted. Reken maar dat de autoriteiten nu een leuke verzameling emailadressen hebben. En daar kunnen ze weer van alles mee doen. Onverstandig om alles in clear text te doen.

  • Een SSL certificaat wordt tegenwoordig bij iedere hostingpartij gratis of vrijwel gratis aangeboden. Erg amateuristisch dus en dan ook nog gaan vermelden dat gegevens op de website veilig zijn…. Tja, dat noemen ze in je eigen voet schieten.

 6. Marcel zegt op

  Draai de rollen eens om.
  Laten de buitenlanders die in NL wonen eens een petitie starten.
  Dan staat bijna heel NL op zijn achterste poten.

  • John Chiang rai zegt op

   Beste Marcel,Als heel Nederland iedere buitenlander die in zijn of haar huis woont binnen 24 uur verplicht zou moeten melden,dan zou er helemaal geen petitie nodig zijn.
   De meeste Nederlanders zouden bij een dergelijke wetgeving vanzelf reeds op de achterste poten komen.
   De TM30 procedure, waarbij hoofdzakelijk de Thaise huis en condo eigenaar in de plicht genomen wordt, is in tegenstelling tot Nederland alleen mogelijk omdat de meeste Thais precies weten,hoe hun overheid voorgaat tegen protest en tegenstand.

   • Rob V. zegt op

    Nederland had tot 2014 ook een meldplicht: particulieren moesten buitenlandse gasten die overnachten melden bij de vreemdelingenpolitie. België kent dat nog steeds (melden bij de gemeente). Maar protesten? Ik heb noout een spandoek of petitie gezien. Wel lobbywerk: burgers die o.a. de politiek aanschreven of dat die meldplicht wel zo nuttig was voor overheid en burger, of er geen beter iets was waar zowel overheid als burger baat bij hadden.

    Ik vermoed dat als een groep buitenlanders een petitie op had gezet om in te leveren bij VP of IND daar ook hakken in het zand hadden gegaan. Lobbyen, netwerken, via kanalen zoals de politiek, media en ambtenaren apparaat (incl ambassades) duidelijk maken wat er knelt en waarom zowel overheid als vreemdeling gebaat zijn bij een ander systeem. Dat werkt beter in zowel Thailand als Nederland. De bedoeling achter de enquête is goed, de uitvoering denk ik niet de beste.

    • John Chiang rai zegt op

     Hoewel ik over deze Nederlandse meldplicht die tot 2014 in Nederland van kracht was niets in het Internet gevonden heb,waren deze meldingen bij de vreemdelingenpolitie natuurlijk op geen enkele manier te vergelijken met die van een TM30 procedure.
     In tegenstelling tot de meeste regio’s in Thailand waar men de TM 30 procedure verplicht binnen 24 uur op een Immigration verrichten moet, die voor velen op Kilometers afstand van hun woonplaats ligt, beschikt in Nederland haast ieder politie bureau over een afd. vreemdelingen politie.
     Omdat ik een tijd als buitenlander in Nederland geleeft heb,toen mijn land nog geen deel uitmaakte van de EU kan ik in vergelijk tot Thailand, over het welkomsbeleid van de Nederlandse regering duidelijk positiever spreken.
     De grote verschillen bestonden hier in,dat ik naast mijn plichten die uiteraard normaal zijn,ook rechten had.
     Of ik werd eens in de 5 jaar bezocht van de vreemdelingen politie,die mij uiterst beleefd controleerden op de geldigheid van mijn verblijfsvergunning, of ik bracht anders dan bij een verplichte 90 dagen melding of borderrun, na een kleine wandeling zelf mijn papieren ter controle op deze instantie.
     Mocht een TM30melding in de gemeente zelf,bijv. op een Amphür of bij een dicht bijzijnde local Police kunnen plaatsvinden,zou ik de laatste zijn die deze bovengenoemde petitie ondersteunen zou.
     Het probleem is echter,en dit geldt eigenlijk het meeste voor de Thais,dat men iedere keer als de buitenlander van een paar dagen touren terugkomt,opnieuw deze vaak verre weg moet ondergaan om überhaupt op een Immigration te komen.

 7. John Chiang rai zegt op

  Het paradoxe aan de TM30 procedure is eigenlijk, dat zelfs veel Thaise ambtenaren(Local Police) die gezien de duidelijke tekst op het TM30formulier eigenlijk toestandig zouden moeten zijn,zelf nog nooit van deze wet gehoord hebben.
  Een wet die sinds de 70er jaren reeds bestaat,en waarvan bovendien verwacht wordt dat iedere eenvoudige Thaise huiseigenaar die een buitenlander beherbergt mee op de hoogte is.
  Voor een langtijd toerist wordt op iedere Visa Application Form reeds gevraagd op welk adres hij/zij denkt te gaan wonen.
  Bovendien wordt op dit zelfde formulier ook nog een telefoonnummer en een adres van een z.g.n. Thaise Guarantor (contact persoon) verlangd,waar men bij twijfel aan juiste informatie ieder ogenblik kan navragen.
  De zelfde reeds verstrekte informatie wordt bij de binnenkomst o.a op Suvarnabhumi door het invullen van een TM6 formulier nogmaals gegeven.
  En dan moet de huiseigenaar/vaak echtgenoot verplicht binnen 24 uur nogmaals vaak vele Kilometers rijden om de reeds dubbel gegeven informatie te herhalen.
  Een informatie die zonder werkelijke controle op het reeds 3Xaangegeven adres,of de buitenlander dan ook werkelijk daar is,geen enkele toegevoegde waarde geeft.
  Alleen een controle ter plaatse en een telefoon gesprek met de reeds aangegeven Thaise contact persoon, geeft een betrouwbare uitkomst of de buitenlander bij het invullen van zijn formulieren de waarheid gesproken heeft.
  Mocht dit laatste niet het geval zijn,kan hij/zij doordat het paspoort nummer reeds bekend is, bij het verlaten van het land nog altijd zijn gerechte straf in ontvangst nemen.

 8. timker zegt op

  Heel veel website zijn niet secure, maar dat wil niet zeggen dat het gevaarlijk is om ze te gebruiken !!! Ik denk dat dit initiatief een poging is om met elkaar in contact te komen en te vragen of het niet eenvoudiger kan. De makers zijn zich er bewust van dat het niet perfect is, maar ik hoop dat iedereen kan waarderen dat ze iets proberen te bereiken. Als ex IT-er kan ik zeggen dat de website beslist niet gevaarlijk is en dat ik weet dat de initiatiefnemers alleen maar goede bedoelingen hebben !!! @RuurB, alles kritiek is bekend bij de makers…

  • timker zegt op

   Ik ben niet betrokken bij het maken, het is moeilijk om contact met ze te krijgen (zoals ik dat gedaan heb). Ik heb in ieder geval de petitie ondertekend !!!

   • timker zegt op

    Ik had willen schrijven: Het is NIET moeilijk om contact met ze te krijgen !!!

    • timker zegt op

     De website is inmiddels secure !!!
     https://reform-thai-immigration.com/

 9. Jochen Schmitz zegt op

  Ik ondersteun deze actie voor 100% Ik vind dat de initiatiefnemer het goed hebben gedaan.
  Al die verhalen waarom dit en dat doen er niet ter zake. Zei zijn deze actie begonnen omdat het niet juist is dat je 25 jaar hier wonende ( of minder), op bezoek gaat bij een vriend in een andere provincie, je moet gaan melden bij de de Immigratie in de woonplaats van je vriend en dat je bij terugkomst je opnieuw moet gaan melden bij de Immigratie waar al lang geregistreerd staat.(Belachelijk)
  De Immigratie kent iedereen (via online) en moet en verschil maken tussen vakantiegangers en lang levende (Falang)hier. Het is gemakkelijk om initiatiefnemers aan te vallen over fouten die gemaakt worden maar om zelf met een initiatief te komen is er niet.

 10. aad van vliet zegt op

  Wat is eigenlijk het probleem, een TM30? Laat me niet lachen want het duurt in Chiang Mai 15-20 min max. Zijn er soms die niet willen laten weten wat ze aan het doen zijn of onbekend willen blijven zeg maar onzichtbaar?
  Zoals de President zegt: ga eens terug naar je Homeland en zie wat daar gebeurt bij de Immigration!

  Chris heeft gelijk.

  • John Chiang rai zegt op

   Beste aad van vliet,Niets tegen 15-20min max.zo jij dit beschrijft uit jou ervaringen in Chiang Mai.
   Ook heeft het voor velen,zo jij dit beschrijft niets te maken met het onzichbaar of onbekend willen blijven.
   Velen vergaat het lachen,en dan citeer ik mijn Thaise vrouw,als ze in haar geval 90km rijden moet om überhaupt op een Immigration te komen voor deze procedure.
   Een procedure die ze bovendien verplicht iedere keer binnen 24 uur herhalen moet als ik van een paar dagen touren terug kom in haar woning.
   Dat nadenkende toeristen,expats en zelfs vele Thais hier de buik van vol hebben is eigenlijk normaal te noemen.
   Of de bovenstaande petitie de juiste is,wil ik hier niet verder op ingaan,maar dat deze ontstaat uit een begrijpelijke ontvredenheid,zou ook een Thaise president duidelijk moeten zijn.

 11. Bert zegt op

  Expats in Thailand mogen wat mij betreft een mening over alles hebben en deze mening mogen ze ook uiten. Maar daar stopt het voor mij. Je gaan bemoeien met beleid van het land waar je te gast bent stuit mij persoonlijk tegen de borst. Stop whining and take it or leave it!! Als gast accepteer je de regels zoals jouw gastheer/gastland deze oplegt. Niemand dwingt je om naar Thailand te komen of te blijven. Dat is precies wat me ook stoort aan bepaalde minderheden in NL die de autochtone bevolking graag vertellen wat er allemaal moet veranderen volgens hen. Blijf dan lekker thuis.

  Gr.Bert

 12. Ton zegt op

  Als gepensioneerde wordt het leven in Thailand er niet makkelijker op. Verplicht een behoorlijk bedrag aanhouden op de bank, 90 dagen meldingen, (laten) melden wanneer je op reis bent/terugkomt. Al die zaken voelen als een enkelband, gemonitord door Big Brother. Er zijn landen in de regio en in Europa met een uitnodigender karakter. Dus daarheen gaan?, wellicht, er zijn er inmiddels meer die dat doen of al gedaan hebben. Zeker als je de politieke situatie, de dollartekens in de ogen, de sterke THB, de vervuiling, het verkeer erbij optelt. Dus goed, dat er iemand is, die aandacht aan een pijnpunt schenkt. Mond houden helpt niet, integendeel, respectvol iets aankaarten kan mogelijk zaken vergemakkelijken. Luisteren naar een cash cow kan Thailand helpen, win-win.

 13. Rens zegt op

  Goede zaak deze petitie, en het gedoe over een site die niet “beveiligd zou zijn” is geneuzel. Je hebt ook de keus om een mail te sturen vanuit je eigen box, dus doe dat dan als je het allemaal zo verdacht vindt.
  Dat het cultureel niet zou kloppen dat men de overheid zo benadert dat is onzin, weten we nog hoe de Chinezen Thailand benaderde vanwege het groot aantal ongelukken met voer en vaartuigen en het grote aantal Chinezen die daarbij om het leven kwam ( en nog steeds overigens). Daar was geen woord spaans bij.

  Thailand wil toeristen en hun geld, men heeft ook graag “rijke” penshonados maar werpt steeds meer administratieve barrières / controles op om de farang ” te controleren”. Wel het geld willen maar niet welkom maken gaat niet samen. Het steeds meer demoniseren van de buitenlander wat plaats vindt naar mijn idee gaat niet samen met een prettige vakantie/woon/werk beleving waar je boetes boven het hoofd hangen omdat je guesthouse/huisbaas je niet gemeld heeft of wat dan maar ook. De verhalen zijn legio om toch de boete bij de buitenlander neer te leggen. Woon en werk je in Bangkok en breng je graag de weekenden in andere plaatsen door dan betekent het dat je iedere maandag (de meest verschrikkelijke dag voor dit soort zaken) minstens een halve dag kwijt bent om je te melden. Het gaat nergens meer over.

  Thailand is een beetje xenofoob aan het worden, wil heel graag geld zien, en verder niets. Verbetert niets aan zijn immigratie beleid / systemen (integendeel zou ik zeggen), verbetert niets aan de veiligheid voor bezoekers, men wil slechts geld zien. Het is niet voor niets dat een hoop mensen hun heil ergens anders zoeken, en indien de gang van zaken zo blijft dan geldt dat ook voor mij, dan ziet Thailand mij niet meer komen.

  TM6 bij aankomst, TM47 voor het 90 dagen melden, jaarlijkse extensies aanvragen, kaartjes bijleveren om te laten zien waar je woont, politiebezoek thuis omdat men wil zien of je daar kennelijk wel echt verblijft foto`s maken van jou en je huis/verblijfplaats, gesprek met de buren, werkelijk onvoorstelbaar dit soort zaken, en nu nog eens na iedere keer dat je elders bent geweest zowel in binnen of buitenland je even meteen met een TM 30 formulier melden, zelfs al ben je via de luchthaven weer binnengekomen en heb je net een TM6 ingevuld. Dus maar weer naar immigratie toe om daar maar weer in de rij te gaan staan voor een TM30 rapportage. Sorry, maar ik pas hiervoor. Dit is geen vrijheid, dit is beknotting daarvan. Het is belachelijk aan het worden. De nieuwe immigratiebaas orakelt dat het on-line meldingssysteem werkt, ik zou zeggen dan moet hij dat zelf eens uitproberen, het functioneert niet, en dat is tevens vaak zo voor de 90 dagen melding het geval. Twee maanden wachten op een toegangscode en dan blijkt het niet te werken, reclameren heeft geen zin. Wegblijven en een petitie invullen misschien wel.

 14. Petervz zegt op

  Ik ben het eens met Chris dat deze petitie niet goed doordacht is.
  Als een groep buitenlanders wordt geconfronteerd met problemen rondom de diverse meldingplichten, dan is het beter een gesprek aan te vragen met het beleidsorgaan. In Thailand is dat de National Security Council, dat geleid wordt door Generaal Prawit. In het verzoek dan stellen dat de groep een gesprek aanvraagt om te praten over “mutual benefits etc etc” Het is nl een kwestie van niet alleen nemen maar ook geven. Er is een Thai met veel contacten in de politiek die al heeft aangeboden om een afspraak te maken.

  De petitie legt de “schuld” te veel bij de immigratie politie. Dat is echter slechts een uitvoerend orgaan, dat geen beleid of wetten maakt, en daarom de verkeerde instantie is. De wet is er nu eenmaal al sinds 1979 of zo en je kan de immigratie niet verwijten deze wet nu stricter toe te passen.
  Wellicht ziet de Council & Immigratie ook wel een voordeel in het moderniseren van deze wet. Mutual benefit dan.

 15. Taxman zegt op

  Er wordt in de commentaren nauwelijks of geen aandacht besteed aan de noodzaak die de autoriteiten kennelijk voelen om stringente maatregelen toe te passen. Er wordt bij voortduring enkel gewezen op “geld”.
  als drijfveer voor het TM30 formulier. Wij moeten echter niet vergeten dat Thailand bij voortduring te maken heeft met terroristisch geweld in de veelal zuidelijke provincies, maar ook in Bangkok. Terroristen met vaak buitenlandse connecties, die je niet onopgemerkt overal in Thailand wil zien opduiken.
  Enig begrip voor de restricties die hieruit voort vloeien, mag de Thailandblog lezer wel opbrengen dunkt mij.

  • John Chiang rai zegt op

   Bij de TM 30 procedure komt,anders dan bij een visa verlengen helemaal geen geld in het spel.
   Het is niets anders als een herhaalde adres melding,die vaak gepaard gaat met vele kilometers rijden,die van de meeste langtijd toeristen en expats reeds meermaals aangegeven is.
   Bovendien moet iedereen die een visa aanvraagt,naast het adres van zijn verblijf ook een adres en een telefoon nummer aangeven van een Thaise contact persoon,waar men bij twijfel reeds op de voorhand kan navragen in welke aard van connectie deze buitenlander tot hem/haar en zijn aangegeven adres staat.

   • chris zegt op

    Dat mag wel zo zijn maar er zit volgens mij een addertje onder het gras.
    Verschillende eigenaren van verhuurde condos en appartementen willen het TM30 form,ulier niet invullen. Reden: dan wordt zichtbaar dat men tegen geld appartementen verhuurt en daarover geen belasting betaalt cq niet aan regels van verhuurders zoals hotels voldoet.
    Airbnb-verhuurders hebben een probleem dus. Naast de verhuurder die de belasting wil ontwijken.

   • chris zegt op

    beste John Chiang,
    Er is wel geld in het spel als de buitenlander een boete moet betalen voor de nalatighied van de verhuurder. En dat is nu aan de hand. En als je de boete niet betaalt, krijg je geen verlenging van je visum. Daarover – schat ik – zijn buitenlanders kwaad; niet zozeer over de meldingsplicht op zichzelf hoewel die een beetje moderner zou kunnen worden georganiseerd en zonder papier en reizen.

    • John Chiang rai zegt op

     Sorry Chris, Bij de TM 30 procedure komt pertinent geen geld in het spel.
     Het geld komt eerst in het spel als deze procedure niet verricht is,en dat is duidelijk iets anders.
     Het weigeren van deze procedure om zo zwart te kunnen verhuren,zo jij dit als addertje onder het gras ziet,is gezien de buitenlander dit adres reeds meermaals gemeld heeft,dan wel met erg veel risico verbonden.
     Dat bij een weigering van de huiseigenaar ook de buitenlander problemen krijgt,is eigenlijk in deze wetgeving al absurd genoeg te noemen.
     De meerheid van deze huiseigenaren, die alleen deze TM30 plicht hebben,bestaan hoofdzakelijk uit Thais.

 16. janbeute zegt op

  Het systeem van de TM 30 is in het leven geroepen daar men exact wil weten waar iedereen verblijft.
  En niet om farangs te pesten of om het land uit te jagen.
  Zoals het nu gaat voor vele Jaren is het ook een zooitje, dagelijks lees je over personages die al Jaren overstay hebben of onderduiken wegens hun duistere verleden.
  Wat beter zou zijn om de meldingen eenvoudiger te kunnen doen.
  En wat is er niet makkelijker te vinden overal in Thailand, juist de 7 eleven keten.
  Ooit eens een geslaagde 1 April op dit weblog, maar maak het eens werkend in de praktijk.
  Elke vaste verblijver krijgt bij zijn jaarlijkse visumverlenging uitreiking een soort van ATM pasje met magneet strip en gezichtsfoto. En bij het elders verblijven of weer bij thuiskomst even bij de 7/11 langs die scant hem.
  De balie medewerker kijkt of de foto gelijkend is en de immi kan zien dat je er weer bent.
  Oplossingen en ideen aandragen is beter dan petities in dienen.
  Ook de 90 melding zou op dezelfde manier kunnen gaan ipv elke keer weer de zelfde saaie kopieen aandragen met je paspoort bij de immi

  Jan Beute.

  • RonnyLatYa zegt op

   Een kaartje zou iets praktisch zijn, waar misschien nog meer info op geplaatst kan worden over de eigenaar.
   Medische info, verzekeringen, contactpersonen, etc…
   En gebruik wat je hebt. Elke plaats heeft toch een lokaal politiebureau. Laat daar de melding gebeuren, zoals trouwens ook voorzien is.
   En daar moet de politie/immigratie dan maar eens een landelijke infocampagne voor opstarten, zodat ze bij die lokale kantoren niet uit de lucht vallen en weten wat ze er moeten mee aanvangen.

 17. Paul zegt op

  Ik vind een petitie vanuit de doelgroep niet verstandig. Er bestaat sinds kort een Stichting Nederlanders buiten Nederland. Die stichting bestaat uit met vrijwilligers verschillende Nederlandse politieke achtergrond en invloed.
  Dit soort zaken moeten door overheden worden geregeld. Wellicht kan die stichting de NL BUZA bewegen tot overleg met de Thaise overheid.

  • chris zegt op

   Het gaat niet alleen over Nederlanders hoor. Wij zijn maar een minderheid onder de buitenlanders.

 18. Jacques zegt op

  Dit is weer een onderwerp dat de nodige roering brengt en daar valt wat voor te zeggen. Om meerdere redenen is het van belang dat de autoriteiten weten waar een buitenlander te vinden is. Wij zijn hier altijd op tijdelijke basis en daaraan worden eisen gesteld. Ieder land heeft zo zijn eigen beleid. Zo’n TM 30 regeling als navolging op de TM 6 bij binnenkomst is voor sommigen een gedoe en voor anderen een fluitje van een cent. Een belangrijke factor is natuurlijk de bereikbaarheid. Ik heb net een vriend uit Nederland die een week bij mij verblijft aangemeld en was binnen 20 minuten weer buiten te Jomtien Pattaya. Het is daar lopende band werk geworden. Het nut van deze maatregel is eigenlijk van doorslaggevend belang. Hulpverlening en toezicht/handhaving gaan daarbij hand in hand. De goeden moeten onder de kwaden lijden,dat is al sinds jaar en dag zo. In Nederland is een aantal jaren de meldplicht afgeschaft en persoonlijk was ik daar geen voorstander van maar de politiek, de IND en top van de politie waren het er over eens dat we wel zonder konden,omdat het veel tijd in beslag nam voor registratie en politiewerk onderhevig is aan het maken van keuzes met prioriteiten. Zo konden er meer boeven gevangen worden alhoewel dit maar deels waar was. Bij de meldplicht kwamen er toch nog buitenlanders met valse documenten die waren gestuurd door de handelaars en waren in de veronderstelling dat deze documenten echt waren met natuurlijk een verzonnen naam erop. Wij hadden dan op de vrijdagmiddag, want dan kwamen ze vaak op de valreep nog binnen weer de nodige aanhoudingen en voorgeleidingen terzake het gebruik maken van valse vervalste documenten dossier moest af voor de maandag. Deze groep van criminelen vallen nu op deze wijze niet meer te traceren en hebben deels vrij spel. Zeker in steden als Bangkok zitten er natuurlijk duizenden met valse of zonder papieren. Als je de strafbaarstelling afschaft heb je natuurlijk minder controlemogelijkheden om te gebruiken in de controle en opsporing. Dus er valt om meerdere redenen toch ook het nodige te zeggen om de meldplicht in tact te houden.
  Een afschaffing van deze meldplicht gaat pas werken als de autoriteiten hier zelf achter staan. Petitiedrang zal niet werken, wel stille diplomatie,maar daarvoor is het weer nodig dat de vertegenwoordigers van de buitenlanders hier hun best voor gaan doen en dat gebeurt zelden of nooit is mijn ervaring tot heden.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website