Hoewel het niet over een Thaise gaat is het toch een opmerkelijk bericht die de reactie wil delen met de lezers van Thailandblog, want het gaat over een fors leeftijdsverschil tussen een westerse man en een oosterse vrouw. En dat is iets wat in Thailand ook nog wel eens voorkomt.

Een Duitser van 82 wilde zijn jonge Filipijnse vrouw van 26 lentes naar Duitsland te halen, maar kreeg geen visum voor zijn vrouw. De twee trouwden in 2015 in Manilla nadat ze elkaar via een datingsite hadden leren kennen.

Normaal gesproken geeft de Duitse overheid een visum en verblijfsvergunning aan buitenlandse echtgenoten en echtgenotes. Dat gebeurt na een korte check van het gezamenlijke inkomen en de taalvaardigheid van de nieuwkomer. Bij twijfel over bijvoorbeeld een schijnhuwelijk volgt een uitgebreid gesprek.

In dit geval kwam de overheid tot de conclusie dat het hoogst onzeker is dat de twee een normaal huwelijksleven kunnen en zullen hebben. Het visum werd daarom geweigerd.

De man stapte naar de rechter in Berlijn, maar die gaf de man geen gelijk. Ook de rechter vond het leeftijdsverschil van 56 jaar te gortig.

Redactie: Wat vinden de lezers van Thailandblog van dit verhaal? Zijn jullie het met de rechter eens en is een visum terecht geweigerd? Of is het een ernstige inbreuk op het persoonlijk levenssfeer van het stel, want waar leg je grens? Bij een een leeftijdsverschil van 15 jaar, 25 jaar of 30 jaar?


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

94 reacties op “Opmerkelijk: Bejaarde Duitser (82) krijgt geen visum voor jonge bruid (26)”

 1. Sjaak zegt op

  Volledig terecht natuurlijk. Deze man zit al op het eind van zijn leven en dan…zit deze jonge vrouw van 26 alleen in duitsland. Bij zoon groot leeftijdsverschil is er echt geen sprake van echte liefde, in ieder geval niet vanuit de vrouw van 26.
  Vind 10 jaar verschil in leeftijd al erg groot. Bij meer dan een jaar of 10 leeftijdsverschil is er echt geen spraken van liefde maar is dit gewoon een zakelijke overeenkomst waar bijde partijen van profiteren op hun manier.

  • Jan VC zegt op

   Een straffe veroordeling!
   Mijn vrouw en ik schelen 21 jaar. We zijn intussen zeven jaar gehuwd.
   En ja…. Sorry we zijn beiden gelukkig!

   • Matzfreak zegt op

    10 jaar is prima natuurlijk (afhankelijk van absolute leeftijd van beide), maar in dezen gaat het over meer dan 5 keer zoveel, 56 jaar. Ik gok zomaar dat bij alle reacties die zeggen dat er X jaar tussen zit en goedgaat, beide partners ouder zijn dan die X jaar. Als het verschil in leeftijd groter is dan de jongste van de twee, dan lijkt me dat een te groot verschil (mening, en ja er zullen uitzonderingen zijn).

  • Peter zegt op

   Hangt er vanaf waar er gewoond gaat worden. Wanneeer er in Duitsland gewoond gaat worden zal de vrouw zich ontzettend snel aan het het leven daar aanpassen en snel jonge mensen leren kennen. In dat geval is het huwelijk geen lang leven beschoren. Gaat het stel op de Filipijnen leven, blijven ze waarschinlijk tot zijn dood bij elkaar en zal zij een dametje in bonus worden.

   Leeftijdsverschil zou geen rol mogen spelen. Zelf ben ik 69 en mijn Thaise vrouw is 36

   • Henk zegt op

    Staat toch duidelijk bij dat hij haar naar Duitsland wil halen en daar hebben hun een visum voor nodig .

  • geert jan zegt op

   huwelijk is een zakelijke overeenkomst; liefde is zweverig gelul. De man mag van een jongere vrouw genieten en de vrouw van zijn geld en de rest ( levenservaring, sex enz.)Als hij dood gaat kan ze overal naar toe gaan.Ook in Duitsland dus een drammerige, beterweterige overheid. Bah.

  • Jack zegt op

   Sjaak, leeftijd doet er niet toe bij de liefde,ik kan genoeg mannen boven de 80 jaar met een meisje van rond de 25 jaar,ze doen alles voor hun man en zijn ze trouw, iets wat ik zelf in 33 jaar nog niet tegen ben gekomen in Thailand.

  • Fred R. zegt op

   Sjaak sjaak, wat vlieg jij uit de bocht zeg !

   Toevallig is één van mijn klanten getrouwd met een Filipijnse en er zit 35 jaar tussen. En wat denk je, ze zijn heel gelukkig samen en nog wel getrouwd in Nederland.

   Hun huwelijk is een voorbeeld van hoe het WEL kan en ik kan mij echt kwaad maken over die mensen die dit gelukkige koppel nawijst.

   Gauw je mond spoelen Sjaak.

   Groetjes,

   Fred R.

   • Henk zegt op

    Zal best dat ze gelukkig zijn…
    Zij profiteerd van zijn geld…
    Hij krijgt een lekker jong ding.

    Verder is het natuurlijk walgelijk en zal iedereen op straat je raar aankijken . Je maakt jezelf belachelijk en niemand zal je nog serieus nemen met zoon jong buitenlands ding aan je zij.
    Ik zou me kapot schamen

    • Piet zegt op

     Ik denk dat 90 % van de mannen jaloers op je zijn Henk en de walging vooral bij de vrouwen ligt die bang zijn dat hun man er wellicht ook vandoor kan gaan met zo’n ‘lekker jong ding’
     Ik zou lopen grijnzen op straat als het me overkwam hhhh

     • Frans Nico zegt op

      Ik denk dat je daarin gelijk hebt. Wij verschillen 27 jaar en dat is natuurlijk te zien. Zo zaten we in Chang Mai in een restaurant te eten. Schuin achter ons zat een Westers echtpaar van circa 60 jaar. De man en mijn vrouw zaten met naar elkaar. Zijn vrouw en ik konden elkaar aankijken. De vrouw had geen oog voor ons, maar de man zat veelvuldig om te kijken. Verder stoor ik mij niet aan wat anderen denken. Iedereen kijkt maar. Doe ik ook….

   • wimol zegt op

    Ben 17 jaar met mij thaise vrouw met een leeftijdsvershil van 29 jaar en zijn altijd samen.Hebben een zeer close relatie.

  • Victor Kwakman zegt op

   WoW wat een ONZIN!!! Mijn vrouw en ik schelen 13 jaar. Zij heeft de afgelopen 17 jaar samen met mij in Nederland gewoond en nu wonen wij in BKK. Zo maar even stellen dan 10+ jaar verschil in leeftijd geen ware liefde kan zijn maar een zakelijke overeenkomst?!! Ga je mond spoelen Sjaak!!

  • willem zegt op

   Sjaak.

   Jij durft. Zomaar zeggen dat er bij meer dan 10 jaar leeftijdsverschil geen sprake van liefde kan zijn.

   Erg aanmatigend. Een grof vooroordeel.

  • henk zegt op

   Mijn vader en moeder hebben een verschil van 13 jaar en zijn in Nederland altijd bij elkaar gebleven ze hebben 3 kinderen op de wereld gezet is er dan geen sprake van echte liefde ?
   Dit vind ik wel erg kort door de bocht.

  • Dvd Dmnt zegt op

   Dat het geen echte – natuurlijke (?) – liefde betreft. tja.
   Dat neemt niet weg dat deze mensen een verstandshuwelijk mogen aangaan, waar de vrouw 10 jaar van haar leven wegschenkt aan een veel oudere partner. Het gaat tenslotte om volwassen mensen. Maar misschien is de ene volwassener als de andere (de jongste dan wel te verstaan). En gaat het om gewiekste manipulatie om financieel of ander gewin. En dat de rechter de oude man behoudt, zodat zijn 10 laatste jaren niet tot een hel op aarde worden …
   Wie weet waarop heeft de rechter zijn vonnis feitelijk heeft gebaseerd?
   En dan geef ik de rechter gelijk, die zou het verstand niet zo zeker maar wel het recht in pacht moeten hebben ;~)

  • miel zegt op

   Ik ben 59 en mijn vrouw is 42 en houden heel veel van elkaar, hoe kom je erbij dat meer dan 10 jaar niet voor de liefde is maar voor het geld. Dit zeg al genoeg over jezelf.

  • Frans Nico zegt op

   Beste Sjaak, waar baseer je het op dat een leeftijdsverschil van een jaar of tien geen sprake is van liefde? Mijn ouders verschilden 13 jaar en zijn 52 jaar getrouwd geweest en lief en leed gedeeld. Zelfs in de tijd dat hij door de Nazi’s in Duitsland was tewerk gesteld. Ze kregen acht kinderen! Mijn vrouw is 27 jaar jonger dan ik en in moeilijke tijden bleef ze van mij houden. Of zijn wij de uitzondering die de regel bevestigd?

  • Robert zegt op

   Kom op nou Sjaak….wel erg kort door de bocht. Mijn vriendin en ik schele 16 jaar ( 4 jaar samen) en zijn nog steeds stapel op elkaar. Ik weet uit ervaring dat je het faken van liefde niet onbeperkt kan volhouden.
   Mijn vriendin is 54 werkt al twintig jaar in het ziekenhuis als apotheker werkzaam ze straalt elke dag ….
   Geld..ach elk huwelijk of relatie waar dan ook in de wereld heeft er mee te maken… elke vrouw wil zekerheid … niet alleen de arm om haar heen maar ook dat de koelkast er niet leeg en verlaten bij staat.
   Ben het dus niet met je eens…..

 2. David H. zegt op

  Ik vindt als er geen wettelijk beletselen zijn als bvb krankzinnigheid of een dichte familieband men ieders recht moet laten te huwen met wie elkaar aanvaard, blijkbaar wordt dit aan belangrijke personen nooit geweigerd ……..Hoevele Koninklijke huwelijken zijn niet gewoon gearrangeerd voorheen ?

  Een voorbeeldje

  Ik heb heel hard moeten zoeken , want is niet makkelijk te vinden , maar in Belgie is er een bekende staatsman minister v/staat die zijsecretaresse huwde
  “Op 25 februari 1968 sterft Camille Huysmans in zijn appartement aan de
  Belgiëlei te Antwerpen, bijna 97 jaar oud. Hij laat een 45-jarige
  weduwe na, Ida Smissen, met wie hij huwde in 1957.”

  Uittreksel uit http://forum.politics.be/showthread.php?t=55416

  Is maar eens eventjes 52 jaar verschil , en daar werd wel over geroddeld , maar verder niks , nadien zijn er nog enkele politiekers geweest die met veel jongere dames huwden O.A. Willy claes , Hugo Schilz en ik geloof dat minister Martens ook al eens redelijk nog groen bladje luste /huwde tot hij uiteindelijk een ouderdoms categorie als hem huwde ….uiteindelijk

  • Jörg zegt op

   Ze mogen (mochten) ook gewoon trouwen, ze mag alleen Duitsland niet in.

 3. ruud zegt op

  Het staat een ieder vrij, om te trouwen met wie hij, of zij wil.
  Maar stel dat de vrouw een weduwen pensioen zal krijgen, dan ligt het wat minder voor de hand, dat een overheid zegt van kom maar binnen.
  En ook als er sprake is van een schijnhuwelijk mag de overheid terughoudend zijn.

  Of daarbij hiervan sprake is, weet ik uiteraard niet, maar ik neem niet aan, dat de vrouw met hem is getrouwd, om een gezin met kinderen met hem te stichten.

  • Daniel VL zegt op

   De man 82 zoekt iemand die voor hem kan zorgen in zijn laatste jaren.De jonge dame 26 zoekt zekerheid voor haar volgende jaren.

   • ruud zegt op

    Dat kan op zich waar zijn, maar als dat de samenleving geld gaat kosten, mag de overheid dan terughoudend zijn?
    Veronderstel dat ze inderdaad een weduwenpensioen zou krijgen vanaf 26 jaar – of dat zo is, weet ik niet – dan wordt dat toch wel een flink prijskaartje voor de samenleving.

    • Sommeil zegt op

     Is effectief enkel een veronderstelling en onjuist.
     Ook in Duitsland zal ze niet genieten van een weduwenpensioen. Correcte gegevens leiden tot meer gefundeerde reacties.

    • wimol zegt op

     een weduwepensioen krijg je pas als je 45 jaar bent en 1 jaar gehuwd.

     • Janinne zegt op

      In Nederland moet je zorgen voor een kind jonger dan 18 of tenminste 45% arbeidsongeschikte zijn ander heb je geen recht op een nabestaandenpensioen.

      • Frans Nico zegt op

       Beste Janinne,

       Wat je schrijft is correct maar onvolledig. De belangrijkste voorwaarde is dat de partner (in dit geval dus de man van 82 als hij in NL zou wonen) nog niet de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt op het moment dat hij met zijn partner (hoeft niet getrouwd te zijn) een gezamenlijke huishouding voert. Daarvan zou dus geen sprake zijn en dus krijgt zijn weduwe GEEN nabestaande-uitkering. Zou het paar vóór zijn pensioengerechtigde leeftijd een gezamenlijke huishouding voeren, dan geldt tevens één van de door jou genoemde voorwaarden. Maar goed, hij woont dus in Duitsland en daar zullen ongetwijfeld andere regels gelden.

       Zelf was ik 62 toen ik met mijn partner van 27 jaar jonger een gezamenlijke huishouding ging voeren. Bovendien was ik op dat moment 100 procent arbeidsongeschikt bevonden en hebben wij samen een dochter van inmiddels bijna vijf jaar. Mijn partner komt dus wel in aanmerking voor een nabestaande pensioen van de overheid. Maar het kan net zo goed zo zijn dat op het moment dat ik kom te overlijden, de regels weer veranderd zijn.

    • 't zonnetje zegt op

     Beste Ruud,
     Op de opmerking van de overheid mag dan terug houdend zijn is toch wel wat kort door de bocht om met deze reden moeilijk te doen waarbij zij de duizenden economische vluchtelingen geen probleem schijnen te vinden. Maar het kan zijn dat als een inwoner een persoonlijke verzorger(ster) (haalt of neemt) meer problemen zijn of dan het eigen mensen moeilijker maken leuker is.

 4. erik zegt op

  Ik mis in dit bericht de bron. Ik zou dat vonnis ook wel eens willen lezen maar dat krijgen is vraag 2……

  • Fransamsterdam zegt op

   Wat een negative grondhouding proef ik.
   De uitspraak zal vermoedelijk binnenkort wel in de databank van het Berliner Verwaltungsgericht worden opgenomen, en anders kunt u aldaar per email altijd een kopie opvragen onder vermelding van Aktenzeichen
   VG 16 K 483 17V

   https://www.berlin.de/gerichte/verwaltungsgericht/

 5. Jacques zegt op

  Net zoals met alles in deze wereld is dit voorbeeld er een die door velen anders wordt bekeken en gewogen. Ik denk dat er een juridische basis moet zijn om te kunnen beoordelen of dit wel of niet toelaatbaar is. Enkel het leeftijdsverschil zal juridisch mogelijk niet houdbaar zijn. Ik neem aan dat er veel meer punten van belang hebben gespeeld voor deze afwijzing.
  Dat het aangaan van een huwelijk ook consequenties kan en feitelijk zal hebben op het uitkeren van een nabestaande pensioen bij overlijden van de oude persoon is een factor die meespeelt, bij zowel de persoon in kwestie als de beoordelaar. De man is kwestie heeft het meeste van zijn leven toch wel achter de rug en zijn gezondheid dat weten we niet, zou dus mogelijk ook zijn meegewogen.
  Waarom de jongedame met deze man wil huwen weten we wel en dat is het alom bekende liedje dat zij natuurlijk zijn nabestaanden pensioen zal omarmen. Het is in mijn optiek niet een gezonde relatie die wordt aangegaan. De zogenaamde hulp en verstandsrelatie is hier aan de orde. Er zullen mensen zijn die dit oké vinden en anderen die dit afwijzen, maar nogmaals iedere afwijzing is onderbouwd door een jurist en die dient zich ook aan de wet te houden. Daar zal een ieder, mits indienen van bezwaar etc., het mee moeten doen.

 6. harry zegt op

  Over het grote leeftijdsverschil kan ik niet oordelen echter wel een mening hebben, en dat is zolang als beiden zich happy voelen is er niets mis mee.Er word echter geopperd dat de dame in kwestie uit is op het nabestaandenpensioen van haar bejaarde echtgenoot.Zou dat echt het geval zijn dan kan ze wel eens van een koude kermis thuiskomen.Zover ik weet krijgt ze alleen pensioen over de jaren dat ze getrouwd was.Gezien de leeftijd van haar echtgenoot , zelfs als die 100 word is het dan waarschijnlijk nog geen vetpot.
  Maar het kan zomaar zijn dat deze man zeer goed in de slappe was zit.In feite is naar mijn mening elk huwelijk ook een zakelijke overeenkomst .

  • René Chiangmai zegt op

   Voor zover ik weet krijgt je partner bij jouw overlijden alleen een partnerpensioen als je al partners bent vóórdat je met pensioen gaat en dat doorgegeven hebt aan het pensioenfonds. (Zo is dat in Nederland tenminste geregeld.)
   Dat lijkt me in dit geval niet van toepassing, dus de optie nabestaandenpensioen kunnen we uitsluiten.
   Maar misschien heeft hij inderdaad nog wel een mooie erfenis…

 7. dick zegt op

  Ik zou dat vonnis ook wel willen lezen. Het is toch niet aan de rechter om vast te stellen wat een ‘normaal’ huwelijksleven is en waar leg je dan de grens van toegelaten leeftijdsverschil en op grond van welke kriteria?

  • Frans Nico zegt op

   Beste Dick,

   In Nederland is een wet ter voorkoming van schijnhuwelijken. Dat geldt niet alleen voor huwelijken of geregistreerde partnerschappen, gesloten in Nederland, maar ook die in een ander land. Het sluiten van een schijnhuwelijk of geregistreerd partnerschap is voor de Nederlandse wet bovendien strafbaar (zie ook https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/immigratie/schijnhuwelijk-voorkomen).

   De wet heeft meerder doelstellingen. Enerzijds ter voorkoming van mensenhandel en anderzijds ter voorkoming van onnodige kosten voor de Nederlandse gemeenschap. Maar ook ter verlichting van ambtelijke werkdruk.

   Een en ander betekent dat als een schijnhuwelijk of geregistreerd partnerschap wordt vermoed, de buitenlandse partner geen verblijfsvergunning behoeft te worden verstrekt. Het is dan aan de aanvrager van de verblijfsstatus om te bewijzen dat het geen schijnhuwelijk betreft.

   Ongetwijfeld zal ook in Duitsland soortgelijke wet- en regelgeving zijn. De rechters hebben zich te houden aan de wet- en regelgeving. Alleen als de ambtenaar zich niet aan die wet- en regelgeving heeft gehouden, is de rechter bevoegd een genomen besluit geheel of gedeeltelijk te vernietigen. Maar dan zal de ambtenaar de zaak opnieuw moeten beoordelen. Uiteindelijk kan dat tot eenzelfde besluit leiden.

   • dick zegt op

    Beste Frans Nico, wat is een schijnhuwelijk? het verbod wordt alleen toegepast als het gaat om arme buitenlanders. Er zijn zoveel huwelijken onder westerlingen, die ‘schijn’ zijn, maar alleen gesloten worden om finantieele en zakelijke redenen en niets met sexualiteit of liefde enz. te maken hebben en dan treedt de rechter (terecht) niet op.
    De motivatie van trouwlustigen is niet ter beoordeling van de rechter, maar is geheel ter verantwoording van de trouwlustigen zelf.

 8. Marco zegt op

  Trouwen met iemand die je kleindochter zou kunnen zijn is gewoon ziekelijk.
  Dit geldt trouwens ook voor de vrouw in kwestie.
  Als ik rechter bij deze zaak was geweest had ik ze beiden verplicht naar een psychiater gestuurd.

  • FonTok zegt op

   Los van het feit dat je iets ziekelijk vindt, hetgeen mag vind ik je reactie nergens op slaan. Mij is altijd geleerd dat bij liefde tussen mensen die volwassen zijn leeftijd geen grenzen kent. Dat ik er verder nooit voor zou kiezen om een relatie te beginnen met een partner die zoveel jonger is, is een andere zaak. Maar om ze dan maar botweg naar de psychiater te verwijzen gaat me echt te ver. Ik vraag me dan ook ernstig af wie of je er niet beter aan doet om zo’n bezoek voor jezelf te regelen.

  • Fred R. zegt op

   Beste Marco,

   Er zijn kerels van 70 die lichamelijk en geestelijk een man 50 kunnen overtreffen en ik kan mij heel goed voorstellen dat een vrouw van zeg 35 hier verliefd op kan raken.
   Een oudere man met veel levenservaring en die er ook nog goed uit ziet kan een geborgen gevoel geven bij een veel jongere dame die eigenlijk niets van de grote boze wereld weet.
   Omgekeerd trouwens ook, kijk maar naar de nieuwe Franse President.
   Een vrouw van 35 is dan opeens je kleindochter. Hahahaha een beetje kortzichtig niet ?
   Je begeeft je gewoon op glas ijs als hier een mening over hebt. Ieder situatie is weer anders.

   Mvg.

   Fred R.

   • Marco zegt op

    Beste Fred,

    Hoeveel vrouwen van 80+ ken jij met een man van 26.
    Ik in ieder geval niet iedereen zou er gelijk over vallen.
    Op dit blog zijn het allemaal kerels en is het normaal geworden zulke leeftijdsverschillen.
    Als iemand dit dan wat onnatuurlijk vindt is hij kortzichtig en dan die onzin over geestelijk jong komop zeg.
    Jij zelf weet ook dat een Nederlander of Duitsers die getrouwd is met een meisje uit eigen land die 50 of 60 jaar jonger is op het nieuws komt.
    Praat het dan niet goed als het een Thaise is of iemand uit de Fillipijnen.

    • Fred R. zegt op

     Beste Marco,

     Sjaak begon dat alles boven de 10 jaar niet natuurlijk is. Ik ben het daar niet mee eens. Het verschil van mijn ouders was al 15 jaar. Voorpagina Telegraaf 1957, 48 jarige zakenman Hendrik R. trouwt 15 jaar jongere opera zangeres Nel Duval.

     Jij maakt het wel bont met 60 jaar verschil !!!

     Ik heb idd een vriend gehad van 74 en zij was 24. Helaas kon het vrouwtje niet lezen of schrijven en mengde zich steeds in onze conversaties zonder te weten wie de president van Amerika is. ( geen gesprekspartner dus voor de wat oudere )
     Mijn stelling is dat een sportieve kerel van 70 met een vrouw van de helft van zijn leeftijd prima gaat. Ik kom er velen tegen en het is gewoon niet geaccepteerd bij ons in het westen. Volgens mij een kwestie van wennen maar gelukkig kunnen deze mensen met elkaar zeker wel gelukkig zijn. Het mes snijdt aan twee kanten laten we maar zeggen.

     Mvg.

     Fred R.

     • Marco zegt op

      Beste Fred,

      Het gaat in de posting over een 82 jarige Duitser en zijn 26 jarige vrouw.
      Leeftijdsverschil is dus 56 jaar.
      Wat iedereen voor de rest vindt denkt of doet ik vind het prima .
      Dat het schijnbaar nogal wat gevoelens losmaakt zie ik ook aan de reacties.
      Voor iedereen de volgende vraag: U heeft een dochter van 26 zij stelt haar nieuwe vriend voor de beste man is bv 70 jaar oud bent u blij of toch een beetje kritisch.
      Ik voor mijzelf zou het wel weten.

      • Frans Nico zegt op

       Fred, mijn schoonvader is één jaar ouder dan ik en mijn schoonmoeder is zes jaar jonger dan ik. Beiden zijn heel blij met mij als schoonzoon en rijk ben ik niet. Ook mijn volwassen kinderen van 38 zijn heel positief terwijl mijn vrouw maar vijf jaar ouder is dan hen. Het kan raar lopen, maar wij zijn als familie heel gelukkig.

   • Hendrik zegt op

    Beste Fred,

    Ik ben net 70 geworden, doet echt geen zeer, 10 jaar geleden gehuwd ( dus 60) met mijn 3de vrouw ( en de laatste) we hebben een schat van een 6 jarige dochter en natuurlijk zijn er wel eens wat rimpels in de relatie. Heb erg goed contact met mijn kinderen uit mijn eerste huwelijk, niet met haar gelukkig, goed contact met mij. 2 de vrouw en haar zoon ( bijde Dr,) en ouwe en nieuwe vrienden. Ik weet dat veel mensen dit veroordelen maar dat zou mij een worst zijn. Dit is mijn leven, heb geen vlieg pijn gedaan maar je ontwikkeld over de Jaren mensen die dit veroordelen leven in een kleine wereld. Ik heb veel mensen geholpen in mij. Leven en nu en dan mag je ook wel eens aan je zelf denken. Genoeg voor nu, even wat baantjes trekken in mij zwembad. Gruss kuss Julius. Dr. Hendrik

    • Fred R. zegt op

     Beste Hendrik,

     Ik hou het maar save. Ik ben 58 en heb en heb gekozen voor een ” oudje ” van 55 en we zijn heel happy. Ik hoef niet meer naar de disco. Ervaring heb ik er wel mee met een jeugdiger type maar ik pas.

     Gr. Fred R.

 9. Leon zegt op

  Ben toch benieuwd in welke wet het leeftijdsverschil geregeld is.

 10. Sommeil zegt op

  Of ik nu naar Macron kijk, of naar mezelf in de spiegel…. leeftijdsverschil maakt niet het verschil of je een goed huwelijk hebt of niet. En dit naar de waarden van het koppel zelf. Oordeel niet over anderen hun relatie, maar kijk naar de jouwe. Financiële zekerheid en/of zorg geven aan jouw partner en vice versa is prima . Al is er een serieus leeftijdsverschil.

 11. Edwin zegt op

  Heb het verhaal met verbijstering zitten lezen. Als twee mensen veel van elkaar houden en getrouwd zijn wie heeft dan het recht om iemand een gelukkige toekomst te weigeren. Het is voor mij dan ook geen inbreuk op de levenssfeer van het stel het is gewoon het ruïneren van levensgeluk. En daar zijn we hier in West-Europa ontzettend goed in. Ik hoop dan ook dat er eventueel met hulp instanties of hogere rechtsinstanties snel een oplossing komt.

 12. HansNL zegt op

  Ik neem aan dat de echtelieden volgens de wet gehuwd zijn?
  Heeft een overheid dan het recht, op welke gronden dan ook, het samenwonen te verhinderen?
  Oftewel een wettelijk huwelijk, gesloten in een ander land, te ontkennen?

  • Frans Nico zegt op

   HansNL, de overheid verhindert het samenwonen niet. Ze kunnen in toch op de Filipijnen wonen? Ook ontkent de overheid het op de Filipijnen gesloten huwelijk niet. Daar gaat het niet over. Het betreft enkel de verblijfsstatus van een aanvraagster voor een verblijfsstatus in Duitsland.

 13. Kees 2 zegt op

  Die Duitser van 82 mag van geluk spreken, want het was sowieso onverstandig om zo’n jonge vrouw naar Duitsland te halen. Talloze Duitse jongemannen zouden op haar gejaagd hebben en dus een redelijke kans dat ze spoedig van hem weggelopen was. Of misschien zou hij tzt van ‘het balkon gevallen zijn’. Hoeft allemaal niet, misschien is het een lieve zorgzame vrouw.

  Daar bovenop: na een jaar (althans zo is het in NL) kan ze scheiden en heeft dan (waarschijnlijk) recht op alimentatie. En als hij niet op huwelijkse voorwaarden getrouwd is, kan hij ook nog de helft van zijn vermogen delen (althans, zo is het in NL). (Maar goed, als zij volgens de Philipijnse wet getrouwd is, is scheiden niet zo gemakkelijk.)

  Anyway, dit is een man van achter in de 50 uit Den Helder overkomen. Hij haalde een Philipijnse naar NL, trouwde in NL en na een jaar veranderde zij in een duivelin en was hij vervolgens de helft van zijn vermogen (huis) kwijt. Rest van zijn leven kan hij in relatieve armoede leven.

  Dus ondergetekende zal NOOIT een heel jonge Aziatische naar NL halen.

  • wimol zegt op

   Heb dit meegemaakt met belgische vrouw van dezelfde leeftijd.Wij zijn nu in belgie wegens gezondheid,samen onafscheidbaar.Ik heb in thailand voor haar toekomst gezorgd,indien zij naar thailand vertrekt en mij hier achterlaat hoeft ze nooit meer te werken en toch blijft ze hier.Alhoewel ze thailand en familie mist.Ik ken vele huwelijken die mislukt zijn met een thaise vrouw,maar ook in belgie en nederland.
   Als je er zelf niet bij betrokken bent kan je er niet over oordelen.

 14. FonTok zegt op

  Los van het feit dat als ik in Thailand een Farang hand in hand zie lopen van ver in of boven de zestig met een Thaise van net in de 20 dat ik mijn wenkbrouwen toch zwaar frons en ook echt in twijfel trek of die relatie geloofwaardig is dan wel kans van slagen heeft vind ik dergelijke hinder van Duitsland te ver gaan.

  Hij kan naar Frankrijk emigreren en daar als Europese burger zijn partner veel makkelijker Europa binnen sluizen. De president van dat land scheelt zich geloof ik 25 jaar met zijn vrouw.

  Ik kan Duitsland wel begrijpen, maar aan de andere kant vind ik het te ver gaan dat een rechter de staat gelijk geeft. Het is niet aan wie dan ook om te bepalen als iemand als meerderjarige en wilsbekwaam een keuze maakt voor zijn of haar partner. Mensen zijn vrij in hun keuzes maken maar blijkbaar heeft dat een bepaalde houdbaarheidsdatum.

  Als het een schijnhuwelijk zou zijn kunnen ze ook andere maatregelen nemen bijv. dat als het huwelijk binnen 10 jaar op de klippen loopt vervalt de Duitse nationaliteit etc etc.

  Waanzinnige bureaucraten!

  • Sir Charles zegt op

   ‘Los van het feit dat als ik in Thailand een Farang hand in hand zie lopen van ver in of boven de zestig met een Thaise van net in de 20 dat ik mijn wenkbrouwen toch zwaar frons en ook echt in twijfel trek of die relatie geloofwaardig is dan wel kans van slagen heeft’.

   Met alle respect FonTok, u verwijt mij stigmatiserend en neerbuigend te zijn…

 15. Sir Charles zegt op

  Wat een acceptabel leeftijdsverschil is, is niet zozeer zwart op wit aan te geven. Wanneer de 82-jarige man een vrouw heeft van 15 a 20 jaren jonger zal niemand dat bezwaarlijk vinden maar kom op nou een verschil van 56 jaren op zo’n leeftijd is ronduit belachelijk! Hier is van echte liefde absoluut geen sprake, de 26-jarige vrouw zal ongetwijfeld het een en ander zowel materieel alswel financieel op een subtiele manier uitgekiend hebben en zij weet drommels goed dat statistisch gezien een man van 82 eerder zal sterven dan iemand van pakweg 52 jaren.
  Het zou kunnen dat hij zich er van bewust is maar denkt wat maakt het uit dat ik in de maling genomen wordt, die wil gewoonweg zijn laatste jaren op een aangename manier doorbrengen.
  Durf ook te beweren dat hij hem niet of nauwelijks ‘overeind’ kan krijgen dus op sexueel gebied zal ze gauw verkocht zijn wanneer kennismakend met jongere mannen.

  Er zullen ongetwijfeld reacties komen van , ja maar oude pop- en filmsterren ‘hullie doen het ook dus dan mag hij het ook’, laten we het daarmee niet vergelijken want we weten ook allemaal dat die Mick Jaggers en Jack Nicholsons op deze wereld echt niet zo’n mooie jonge vrouw hadden als ze niet zoveel zouden verdienen.

  • FonTok zegt op

   “want we weten ook allemaal dat die Mick Jaggers en Jack Nicholsons op deze wereld echt niet zo’n mooie jonge vrouw hadden als ze niet zoveel zouden verdienen”

   Dat weten we nu juist niet, want U gaat er dus vanuit dat al die vrouwen alleen maar uit zijn op hun geld. Vind ik nogal neerbuigend en stigmatiserend. Dat u dat denkt wil nog niet zeggen dat iedereen dat denkt en vindt.

   • Sir Charles zegt op

    Dat weten we wel maar we willen het niet weten en Sinterklaas bestaat, overigens heb er ook niets op tegen en Mick Jagger al helemaal die ‘ruilt’ ze zo weer in voor een ander, kan hem geen ongelijk geven

    • FonTok zegt op

     U denkt het te weten. U blijft maar in de “We” vorm praten en dus mede voor anderen. Aub niet doen. Ik deel uw mening niet en wens vrouwen niet op die manier in een hoekje te plaatsen als zijnde individuen die alleen maar op geld uit zijn. Er zijn ook mensen die oprecht zijn en andere redenen hebben als alleen geld. Ik proef enigzins enorme teleurstelling in iets in uw reactie(s).

  • Sir Charles zegt op

   Voor de goede orde vind wél dat ze de vrijheid moeten hebben maar blijf de leeftijden en het daaraan gepaard verschil belachelijk vinden en zondermeer te stellen dat er van echte liefde géén sprake is.

 16. brabantman zegt op

  Zowel de Duitse moraal ridders rechtbank/overheid als de ook natuurlijk niet te vergeten Nederlandse overheid heeft tonnen boter op haar hoofd. Wel minderjarige (13/14 jr) moslim kindbruidjes huwelijken accepteren, maar zodra het om de eigen autochtone bevolking gaat…
  Indien men meerderjarig is, in de meeste europese landen 18 jaar, heeft men alle vrijheid om op dit gebied te doen en te laten hetgeen men zelf verkiest.
  Deze uitspraak is natuurlijk een eitje voor hoger beroep of zelfs het Europese hof. Alleen de vraag of de man dit financieel kan opbrengen is natuurlijk een vraag. Voor gratis rechtsbijstand had hij een andere nationaliteit moeten hebben…..
  En lees vervolgens hier de kommentaren waar de jalouzie vanaf druipt. Zal uw NL vrouw bij u blijven als zij de keuze heeft tussen u in de bijstand of de veel jongere vriend met een rijk inkomen?

  • harry zegt op

   Volledig met je eens brabantman, indien beide meerderjarig zijn is het aan hun en niemand anders wat het leeftijdsverschil accepteert.Heb al zo vaak tegen mijn vriendin gezegd waarom zoek je niet een jonger iemand? Antwoord is dan dat ze geen vriend van haar eigen leeftijd wil.Voor de moraalridders onder ons wil ik wel even kwijt dat we 32 jaar in leeftijd schelen.Verder is ze zeer goed op de hoogte van de pensioenwetgeving hier en dus niets valt te vangen.

 17. stevenl zegt op

  Lijkt mij puur een financiele kwestie: zowel vanuit Duitsland als vanuit haar.

  En beide kan ik goed begrijpen en heb er geen problemen mee. Laat het stel hier in Thailand leven, laat haar zorgen voor aangename laatste levensjaren van haar echtgenoot en laat hem genieten van zijn jonge blom. Als hij haar dan verzorgd achterlaat is iedereen tevreden (behalve mogelijk eerdere kinderen van zijn kant, maar daar zal hij goede redenen voor hebben, en het is zijn geld).

 18. brabantman zegt op

  Wat ik nog toevoegen wil, het zou ook kunnen zijn dat de oudere man, wellicht aan het einde van zijn leven, een ander groter belang heeft dat een samenzijn met de veel jongere vrouw. Het kan ook nog zo zijn dat er ergens in Duitsland een familie, waar hij al eeuwen geen kontakt meer mee had, op zijn kapitaal zit te azen na overlijden. Dan heeft hij natuurlijk hier de oplossing. Buiten dat, hij heeft wel zijn hele leven sociale premies mogen betalen en wellicht (er was een verdedigende partij – de Duitse overheid?) wilde een motaalridder een uitbetaling voorkomen. Waar de man m.i. natuurlijk zijn volste recht op heeft!

 19. Ko zegt op

  Het gaat er volgens mij niet om of hij wel of niet met haar mag trouwen. Ze willen een verblijfsvergunning en visum en die zijn geweigerd. Hij zal zonder probleem met haar op de Filippijnen kunnen wonen. Ze komt alleen Duitsland niet in op grond van het huwelijk.

 20. Henk Hauer zegt op

  Met dit soort zaken moet de overheid zich niet bemoeien

 21. Jan S zegt op

  Als hij gewoon in de Filipijne blijft is er niets aan de hand.

 22. Piet Isaan zegt op

  Ik ben inmiddels 79 jaartjes jong en alweer 5 jaar gelukkig met mijn Isaanse vrouwtje van 24. Leeftijds verschil, jawel, 55 jaar. En het is echte liefde. Mag wel gezegd worden want dat kan zeker.
  Veroordeel deze Duitser dus niet als ouwe viespeuk

 23. jan zegt op

  Wie weet ? Het kan zijn dat de dame het verstand en de wijsheid heeft van n 82 jarige en de Duitser het verstand van n 26 jarige.
  Er bestaan ook.zg…Verstand,s huwelijken en in sommige gevallen… geheel zonder sex.

 24. henry zegt op

  In belgie zou deze dame geen pensioen kunnen trekken omdat zij geen 46 is, deze leeftijd word tegen 2030 trouwens opgetrokken nar 50. Nu de overheid heeft zich niet te moeien met het priveleven van zijn burgers zolang zij de wet niet overtreden. deze dame is 26 dus ls er geen huwelijksbeletsel. De man is 82 dus oud en wijs genoeg om te weten wat hij doet.
  Trouwens welk bezwaar is er tegen een verstandshuwelijk als zij er beiden voordeel bij hebben.

  • David H. zegt op

   In Belgie zou deze dame infderdaad geen weduwe /overlevingspensioen krijgen ….behalve mits uitzonderingen bvb ingeval het overlijden door een ongeval is , en indien er kinderlastn is bij de dame is (niet wetend of van hen beiden , geadopteerd of erkend of gewoon bestaand is ..? ) of andere uitzonderingsmaatregelen ..wel.omdat ze dacht ik,… geen 45 is …

   Dus heren Belgen , een lieve Thaise binnen de limietennemen , gun de Belg. staat hun besparing niet , en plan goed …..( WINK )

   WEL krijgt ze in Belgie 2 jaar een overgangs uitkering gelijk aan gemist verlevingspensioen ….

 25. Wilhelmus Lehmler zegt op

  Nou sjaak jij bent weer zo iemand met een oordeel over andere. Kortzichtig en discriminerend, denk ook dat je n oordeel hebt over n zwart-wit huwelijk of een huwelijk tussen 2-partners van t zelfde geslacht. Maar ik denk dat je n leven leidt zoals iedereen dat van jou verwacht. Kortzichtig en bekrompen

 26. thea zegt op

  Misschien speelt er een hele andere reden, nl de erfenis.
  Misschien is de man heel rijk en kijken zijn kinderen al jaren niet meer naar hem om.
  Voorbeelden genoeg van kinderen die na overlijden geld en goederen komen halen.
  Als deze man deze vrouw al een paar jaar kent dan is hij misschien met haar getrouwd om het grootste deel van de erfenis aan haar na te laten maar wil hij zn laatste jaren in Duitsland door brengen en er begraven worden.
  Zij zorgt misschien voor hem als een (klein) dochter.
  Ik zou niet te hard oordelen……

 27. luc zegt op

  Ik verschiet van de reaktie van de Duitse administratie deze visum te weigeren. Dit is het land van “wir schaffen das” en alle moslims met meerdere vrouwen (ook veel leeftijdsverschil) toelaten en verwelkomen. Schijbaar gaat er toch iets verkeerd in onze maatschappij onder het bewind van de EG:

 28. Piet zegt op

  Ons leeftijdsverschil is groter dan haar leeftijd…ik word door haar jong gehouden en zij wordt ieder jaar ouder..zo groeien we naar elkaar toe en dat al meer dan 14 jaren

 29. Jan zegt op

  Kan me absoluut geen beeld vormen waarom een 82-jarige achter de pc kruipt en via internet op zoek gaat naar een persoon van een degelijke jonge leeftijd van 26. Volgens mij deugt er iets niet in man’s bovenkamer…wat voor een superlatieven er ook op kunt loslaten.ik persoonlijk bestempel dit als ‘ziekelijk’. Ik respecteer ieder zijn keuze maar zo’n leeftijd verschil gaat mij toch écht te ver. Het kan bijna z’n achterkleindochter zijn. Valt me trouwens op dat dergelijke mannen allemaal iets eigenaardigs hebben…geef je ogen maar eens de kost als je in de Filipijnen (en ook Thailand) bent en op straat dit soort personen tegenkomt.
  Of daarmee een visum geweigerd moet worden is een afweging die de Ambassade maakt…!!! Maar ik kan me bij bedoelde afweging wel een gedachte vormen.

  • Ger zegt op

   Dat jij je geen beeld kan vormen is een beperking. Ik zie genoeg mensen boven de 70 jaar elke dag aan het sporten, wandelen, in de sportschool, fietsen ,zwemmen dus lichamelijk actief zijn. En daarnaast zijn er velen die actief zijn op internet. En ook velen die zich hun intellectuele eigenschappen niet laten verstoffen. En daar tegenover heb je mensen die op dezelfde leeftijd op het einde zijn van hun leven en nergens meer toe in staat zijn, lichamelijk en geestelijk.

 30. ludo zegt op

  Et alors zei Mitterand

 31. bart zegt op

  Wst een gezwets allemaal, als ze beiden happy zijn wie zijn wij dan om het aftekeuren? Misschien jaloers dat hij nog een jonge vrouw kan krijgen? Laat hem toch genieten, zijn geld kan hij toch niet meenemen naar het hiernamaals!!

 32. Rianne zegt op

  liefde of geen liefde. Ik neem aan dat ze beide dit bewust zijn aangegaan.
  Dat is het belangrijkste.

 33. RuudRdm zegt op

  Een te Manilla gesloten burgerlijk/wettelijk huwelijk wordt in de EU erkend. De 82-jarige man krijgt geen verblijfsvergunning voor zijn 26 jarige vrouw omdat niet aannemelijk is gemaakt dat zij als echtpaar geen schijnhuwelijk hebben gesloten: “Das Auswärtige Amt habe Zweifel daran gehabt, dass das Paar in Deutschland eine eheliche Lebensgemeinschaft führen wolle, erläuterte Kai-Christian Samel, Sprecher des Gerichts, am Freitag.”
  http://www.bild.de/regional/berlin/scheinehe/scheinehe-oder-nicht-52613694.bild.html

  Het leeftijdsverschil lijkt mij niet het doorslaggevende argument geweest dit huwelijk niet als basis te nemen voor een verblijfsvergunning. Het paar leerde elkaar via een datingsite kennen, en zijn in 2015 gehuwd. Hij is volgens zijn verklaring 4 x naar de Filippijnen geweest, en zij heeft ruim 3000 A4’tjes aan liefdesbrieven overhandigd. Ondertussen ondersteunt hij haar met een maandelijkse overschrijving van 600 euro.

  In voorgaande reacties wordt nogal flink van de daken geschreeuwd dat de overheid niet over “echte liefde” te oordelen heeft. Echter: overheden doen dat ook niet. Er bestaat geen definitie aangaande wat “echte liefde” is ter toetsing. Het heeft met “echte liefde”allemaal niets van doen. Overheden toetsen of een huwelijk wettelijk gesloten kan worden op grond van wettelijke vereisten. En die zijn dat een contract gesloten wordt tussen 2 echtelieden die daartoe huwelijkse voorwaarden aangaan. Onder andere of al dan niet in gemeenschap van goederen wordt gehuwd. Het gaat er dan om of gelijkwaardigheid kan worden vastgesteld in het dragen van elkaars bezittingen, schulden en inkomsten. Mij lijkt dit bij dit huwelijk niet het geval.

  Wat mij wèl het geval lijkt is dat een volgende voorwaarde van wettelijke huwelijken is dat er een verplichting geldt tot alimentatie jegens die partner die bv bij overlijden van de ene als langstlevende overblijft. Dat lijkt mij bij dit huwelijk absoluut van toepassing, en iedereen heeft nu zonneklaar dat de 82-jarige een 26-jarige “inhuurt” ter verzorging van zijn oude dag. Of die alimentatie nu door hem en/of van staatswege wordt verstrekt is ook niet aan de orde, wel dat tbv dat inhuren niet de vorm van een wettelijk huwelijk mag worden gekozen. En derhalve ook geen mogelijkheid van verblijfsvergunning voor de 26-jarige Filippijnse. De 82-jarige bracht nog in dat op de Filippijnen geen enkel bezwaar geldt, maar dat hij aldaar niet zijn oude dag wil slijten. Misschien dat hij eerder die overweging beter had moeten overpeinzen. Kortom: bezint eer ge begint.

 34. tjerk zegt op

  We weten allemaal dat het niet over liefde gaat . Weten allemaal dat het om geld gaat . We weten ook dat het bij bijna allemaal met een groot leeftijds verschil of soms niet een groot leeftijds verschil om geld gaat. Het is een manier van bestaan ,puur zakelijk .Als een man veel geld heeft . een mooie auto koopt ,op de familie past , op de kinderen past ,ja overal op past . Dat is toch mooi voor die vrouwen . You good man . Als je dat wilt en kunt is het mooi toch . Allemaal blije mensen . Maar nooit denken ,ze houd van mij ! Draai de geld kraan maar eens dicht ,en moet je zien hoeveel ze van je houden . Ik hou van mijn vakantie land ,dat wel . Gr Tjerk

 35. Stefaan zegt op

  Het leeftijdsverschil is groot. Maar wij, noch de overheid noch de rechter mogen hierover oordelen. Dit koppel is gelukkig en wil samen-leven. Waarom dit verhinderen ??

  Die Duitser had wellicht liefst die jonge dame bij zich laten inwonen, zodat beide de tijd hebben om samen te leven, en later tot een huwelijk over te gaan. Onderdanen van de EU kunnen dit.

  Maar als er een vreemde nationaliteit aan te pas komt, dan kan het niet meer. Dan komen overheden en rechters met subjectieve beoordelingen die niet op wetten zijn gebaseerd.

  Ik kan mij in hun situatie en geluk inleven. Net als bij homo’s (ik heb niet de minste homo-gevoelens), maar ik kan mij inbeelden dat andere personen wel wil samenleven/huwen met een partner van hetzelfde geslacht.

 36. Ineke zegt op

  Hoe kan/mag een lezer hierover oordelen.
  Er zijn al 2 oordelen beschreven en wie weet hoe ‘nauw’ dit stel is. Als de oude baas haar en haar familie door dit huwelijk en emigratie een betere toekomst biedt. Laat het gebeuren, of heeft de oude baas nog niet genoeg aan Duitse belastingen betaald.?

 37. Johann van der Veere zegt op

  Belachelijk dat een rechter moet bepalen hoe oud iemand is om te kunnen trouwen. Liefde (genegenheid) kent geen leeftijd. Daarnaast is het best mogelijk dat de 82-jarige man juist die jonge vrouw heeft gekozen om haar een beter leven te geven dan dat ze in haar eigen land zou kunnen hebben. Misschien laat hij haar na zijn dood wel een kapitaal na waar ze – heel gebruikelijk in dat land – haar familie mee kan onderhouden en een toekomst te geven.

  • Jörg zegt op

   Dat heeft de rechter dan ook niet gedaan, het gaat om het visum niet om het trouwen.

  • Dvd Dmnt zegt op

   Dan had hij beter gewoon geld gegeven. En op de Filipijnen gebleven.
   Als we dan toch spreken in veronderstellingen.
   Want van de erfenis kan ze gelijk erfenisrechten aan de Duitse schatkist terug geven.
   Als zijn andere familie niet met de erfenis weg is … want die is er gelijk hoor:
   Het zal niet de eerste vrouw in zijn leven zijn hé.

   En, toch duidelijk stellen, ikzelf vind het leeftijdverschil als weigering een schending van de mensenrechten.
   Als het puur om een schijnhuwelijk zou gaan, zoals pooiers vrouwen naar Duitsland halen bv, dan had de rechter uiteraard een goed punt. Misschien was de 82-jarige wel een notoir … nu ja.

 38. ton zegt op

  Wat een vooroordelen. Niemand kent het stel. Een groot leeftijds verschil. Hoezo leeftijdsverschil?? Een liefdesband? Wie weet dat en dat is toch tussen de partners te beoordelen, wat heeft de rest van de wereld daarmee te maken? Het zg “heilige” huwelijk wat een onzin. Het huwelijk als doel om kinderen te hebben, wat een onzin. Er zijn zoveel verschillende vormen van liefdes relaties, dat er vele voorbeelden zijn van oneigenlijk gebruik zegt helemaal niets over een individuele geval.
  Ik heb met twee Thaise vrouwen een relatie gehad, een huwelijks relatie en later een partner relatie, In beide relaties een leeftijdsverschil groter dan 25 jaar. Met beide heb ik in de Europeese Unie gewoond met een geldige verblijfsvergunning. In beide relaties was er sprake van wederzijdse liefde. Beiden wonen nu in USA, de een getrouwd de ander in een partner relatie, Beiden zijn gelukkig (en ik ook)
  De wettelijke basis voor het weigeren van een visum (en daar gaat het hier om) lijkt mij zeer disputabel. Dat overheden meer en meer bedenkelijke redenen aanvoeren om hun zin door te drijven en dat humane overwegingen daarbij geen rol meer spelen is alom bekend. (De houding van de Nederlandse overheid tav gepensioneerden in het buitenland bij invoering van de zorgwet is daar een duidelijk voorbeeld van en ook bij het afwijzen van visa’s komt dit maar al te vaak voor) In het onderhavige geval is kennelijk sprake van bemoeizucht van de overheid om een zg. “maatschappelijke geaccepteerdheid” te “vertalen” in een gerechtelijke uitspraak gebruikmakend van veronderstellingen en te zeggen dat aan de huwelijkswet niet is voldaan. Nogal aanmatigend vind ik. Mag een gewoon touristen visum dan wel? Mogen ze wel “op visite komen” maar “er niet wonen” of mag dat ook niet en op welke gronden zou dat kunnen? Ik vind het uitermate disputabel. Ik hoop dat de man in hoger beroep gaat tot en met het Europeese Hof voor de Rechten van de Mens.

 39. George zegt op

  Ik ga het volgend jaar in Nederland proberen met een 27 jarige Filipijnse en ik zal zelf 64 zijn. Ik heb een 8 jarige dochter uit een huwelijk met een nu 30 jarige Thaise en sinds de scheiding woont mijn dochter bij mij. Zij heeft een nieuwe jonge partner en bij hem een kind. Ze was 20 toen we trouwden en ik 53. Dus een verschil van 33 jaar. Het ging pas fout in jaar 8 van het huwelijk. Ze heeft bij de scheiding afstand gedaan van haar financiële rechten o.a. pensioen. Mijn toekomstige Filipijnse heeft twee kinderen die bij de vader wonen die meer inkomsten heeft dan zij. Ze heeft wel telefonisch contact met hen en stuurt van haar karige loon ook geld. Ze vraagt me niet om geld. Ze is nooit getrouwd in de Filipijnen dus een zorg minder. Ik ben zowel fysiek …loop er late dertigers ruim uit en soms ook nog twintigers en gezien mijn functie als adviseur en loonwaarde expert ook geestelijk nog bij de pinken. Ik ga niet meer trouwen….zal wel voor ons beiden een goed samenlevingscontract laten opstellen Mijn dochter krijgt het huis dat over een paar jaar hypotheek vrij is. Statistisch ga ik nog minimaal 18 jaar mee qua levensverwachting. Een verstandshuwelijk waarbij we voor elkaar zorgen….of een verstandig huwelijk waar we verantwoordelijkheid voor elkaar durven, kunnen en willen nemen? Voor sommige lezers zal alleen het ziekelijk verschil van 36 jaar er toe doen. Voor de NL overheid zijn er gelukkig andere grootheden om rekening mee te houden. Ik heb bij de scheiding niet iemand achter gelaten die haar hand bij de overheid hoeft op te houden en een vaste baan heeft bij de Bijenkorf en een goed MBO 4 diploma. Iets dat vele in Nederland geboren (ex) vrouwen niet hebben bereikt. Voor te oordelen over wie dan ook ….je zou het zelf kunnen zijn ….ook al geloof je zoals ik dat toeval niet bestaat….De staat hoeft verliefdheid niet te sponsoren dat zou stom zijn want die vervaagt langzaam of sneller en ook geen liefde te ondersteunen ….De staat zou die anderzijds ook niet moeten belemmeren als dat niet nodig is 🙂

 40. Janinne zegt op

  Ik denk dat de leeftijd niet echt het probleem is. Na 7 maanden al getrouwd! Hoelang is de man in de Filipijnen geweest??? Elkaar ontmoet via een datingsite. 3000 liefdesbrieven in 20 maanden.
  Misschien hadden ze wel 2 heel verschillende verhalen.
  Als dit echte liefde is dan maakt het toch niet uit waar je woont, de man heeft immers geen verplichting meer.
  Het is nu net alsof hij de enige is die geen visa krijgt voor zijn bruid. Er worden dagelijks zoveel visa’s afgewezen. Omdat ze niet aan de voorwaarden voldoen.
  Hoeveel gezinnen van gelijke leeftijd wonen al jaren gescheiden door al die regeltjes, dan denk ik wel eens.
  Iedereen kan hier naar toe komen duizenden tegelijk, maar als er enigszins liefde in het spel is doen ze moeilijk.

 41. Frans Nico zegt op

  Tja, mijn partner is 27 jaar jonger dan ik. We vormen een normaal ongehuwd stel met een gezamenlijk kind van nu bijna 5 jaar. Daar mag het niet aan liggen. Maar als de man 82 is en zijn vrouw 26, dan lijkt het wel op een schijnhuwelijk. Voor een rechterlijke uitspraak moet er toch wel een sterk vermoeden van schijnhuwelijk zijn. Maar goed, ik weet niet wat de rechtbank weet.

 42. chris zegt op

  Een Duitse man van 82 die met een Aziatische dame van 26 trouwt. Laten we aannemen dat het niet meer om echte liefde (en dagelijkse sex) gaat maar om een bepaalde mate van zekerheid: van hem dat hij tot zijn dood liefdevol verzorgd wordt en van haar dat zij wat geld opstrijkt. Eigenlijk is ze een soort huishoudster/verpleegster met soms een happy ending. Is dat voldoende reden om het een schijnhuwelijk te noemen zodat een verblijfsvergunning geweigerd kan worden?
  Zijn er niet talloze mannen die hetzelfde doen? Trouwen met hun secretaresse? Trouwen met de boekhoudster? Trouwen met de kinderoppas? Trouwen met een van je medewerksters? Zijn dat dat allemaal schijnhuwelijken?

 43. Jacques zegt op

  Nu heel wat berichten de revue gepasseerd zijn kunnen we wel een aantal conclusies trekken.

  Net zo als bij ieder onderwerp zijn er voor en tegenstanders en alles heeft te maken met de wet en regelgeving en niet in het minst om de morele waarden. Wat mag (wettelijk)en wat is, wat je toelaatbaar en juist vindt op basis van je waarden en normen.
  Bij een ieder is dit verschillend en dat geeft nogal heftige reacties. Met geloofsonderwerpen speelt dit ook zo’n bepalende rol.
  Ik vraag mij in dit geval af hoe dit zo heeft kunnen gebeuren dat dit stel elkaar gevonden heeft en is gaan huwen etc. Mijn morele waarden zeggen mij dat dit eigenlijk niet zou moeten plaatsvinden. Als oude man moet je je niet met jonge dames bezig houden op deze wijze. Met je kleindochter nog hand in hand lopen en misschien ook nog wel sex hebben. Nee dat is niet juist, net zoals je niet als volwassene met minderjarigen het bed deelt of gaat huwen. In de westerse maatschappij gelden andere regels maar als mens uit het westen doe je er goed aan dit te respecteren. Je moet niet alles goedpraten wat fout is want, dan is het einde zoek. Er zijn nogal wat mensen die hun fouten niet inzien en maar doen wat hun goeddunkt of zo uitkomt. Bepaalde principes en waarden daar moet je niet aan tornen, want dan kan je commentaar verwachten en nagekeken worden. De wereld zit vol met goede mensen met wie je een fijne relatie kunt hebben, maar om heel veel redenen is het beter om je bij je eigen leeftijdsgroep te houden.

  De afwijzing in Duitsland te mogen zijn als getrouwd stel en verder te leven houdt niet in dat de betrokkenen niet bij elkaar kunnen zijn. Dit kan rustig op de Filipijnen. Daar is dit meer aanvaard en kijkt men kennelijk anders naar dit vraagstuk.

 44. Robert zegt op

  Tja….die rechter is hoogstwaarschijnlijk bloed jaloers. Waar bemoeid hij zich mee…
  Wat van schade kan die relatie Duitsland nu aanbrengen … en als hij slim is laat hij haar toch overkomen op de naam van een vriendin of vrind …. op een visum kort verband ( 90 dagen ).


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website