Olifant doodt mahout in Thailand

Door Redactie
Geplaatst in Opmerkelijk
Tags:
13 mei 2013

In Thailand heeft een olifant zijn berijder gedood. Volgens de politie speelde de hitte het dier waarschijnlijk parten, zo schrijft de krant Bangkok Post.

Toen de 19-jarige mahout de dikhuid losmaakte, keerde de olifant zich om en drukte de man met zijn hoofd en romp tegen de grond.

Pas toen andere berijders de Jumbo verjoegen, liet de olifant zijn slachtoffer met rust. Het incident deed zich voor in de toeristische provincie Kanchanaburi, 150 km ten westen van Bangkok.

Olifanten worden in Thailand vaak ingezet om met toeristen een tochtje door de jungle te maken. Waarschijnlijk was de olifant onrustig geworden als gevolg van de hoge temperaturen, die opliepen tot 40 graden, zo denkt de politie.

9 reacties op “Olifant doodt mahout in Thailand”

 1. Maud Lebert zegt op

  Ik denk eerder dat het de omgang van de berijder met de olifant is geweest, die dat beest daartoe heeft gebracht hem te doden en niet de hitte. Daaraan zijn deze beesten gewend. Toen ik op een olifant reed had de berijder dit beest voortdurend getrapt en op zijn kop geschopt en zelfs een ijzeren haak ingezet, om het tot lopen te dwingen. Wat wonder dat zo’n beest de pest aan zo iemand krijgt. Dan moeten ze steeds dezelfde weg gaan, wat ook vervelend is. De olifant waarop ik reed had er een hekel aan om in de rivier te lopen, dat merkte men aan zijn hele houding. Maar neen, hij moest of hij wilde of niet.
  Ik heb meer dan eens uitgekeken naar een mogelijkheid me te redden als hij woedend zou worden. Gelukkig is de rit goed afgelopen. Maar ik doe het nooit meer. Die arme beesten.

 2. j.Daane zegt op

  Eind februari zag ik bij de Nam Mae Kok rivier bij Chiang Rai een jongere olifant mishandelt worden: de mahout sloeg met een knuppel zo hard op de schedel dat ik de schedel hoorde kraken, daarna zwiepte hij de ijzeren haak net zo lang in de mond van de olifant heen en weer dat de olifant hartverscheurend begon te huilen. ik wilde net een ritje maken maar stond te trillen op mijn benen en was verstijfd van schrik en vergat zelfs er een foto van te maken. eigenlijk wilde ik aangifte doen, ik lucht mijn hart bij deze.

 3. piet zegt op

  Zie het ook vaak met grote haak deze beesten keihard straffen, van mij mag de olifant ff terug slaan.
  Het onnodig kwellen van de olifanten kan zoiets teweeg brengen,en ja dan wint de natuur wel eens.

  Gelukkig is het verboden om met olifanten de straten af te schooien ,jaren terug een normaal beeld in grote steden .

 4. David.H zegt op

  heb altijd horen zeggen van kindsaf aan dat een olifant een goed geheugen heeft en nooit vergeet……!

  • RonnyLadPhrao zegt op

   Inderdaad, en daarom dat ze door hun mahout , als ze nog klein zijn, enkele dagen worden vastgebonden tegen een muur waardoor ze onbeweeglijk zijn en dan afgetuigd worden met die stok met haak waardoor ze letterlijk de schrik van hun leven beleven.
   Die schrik blijft er levenslang inzitten en daarom zijn ze zo volgzaam als ze die stok met haak zien, omdat ze schrik hebben om weer zo afgetuigd te worden niettegenstaande ze die mahout zonder moeite zo de bomen zouden kunnen inwerpen.
   Ik heb daar jaren terug eens een filmpje over gezien en het komt steeds terug boven als ik deze dieren zie. Triestig zelle.

 5. Sir Charles zegt op

  Vermoed met aangrenzende zekerheid dat het niet zozeer door de hitte komt maar doordat de olifant het zo beu was mishandeld te worden en daarom zo boos werd op de mahout zodat die het onderspit heeft moeten delven.

  Tsja, zo mag je als boeddhist een dier geen kwaad doen laat staan om te doden want er zou wel eens de reïncarnatie van een familielid of geliefde in kunnen schuilen.
  Aan de andere kant worden net zo makkelijk dieren op gruwelijke wijze mishandeld tot zelfs de dood er op volgt. Bedoel niet zozeer een irritante insect of een muis die zich tegoed wil doen met voedsel uit de provisiekast maar denk met name aan de olifanten die aan de ene kant min of meer hét nationale symbool van Thailand vormen aan de andere kant die tot bloedens toe mishandeld worden om kunstjes aan te leren die later ten uitvoer gebracht moeten worden tijdens zo’n oubollige suffe show voor toeristen of anders wel door stropers gedood worden zodat de lichaamsdelen verhandeld kunnen worden op de zwarte markt.

  Een onbegrijpelijke tegenstrijdigheid wat helaas dikwijls van toepassing is in het overwegend boeddhistische Thailand.

 6. Cor van Kampen zegt op

  Wat ik nog steeds niet begrijp is dat toeristen nog steeds op de rug van zo’n beest gaan zitten. Het is algemeen bekent dat olifanten heel goed zijn in het trekken van lasten.
  De beesten kunnen op hun rug weinig verdragen. Het is ook bekend dat die beesten
  vanaf jong mishandeld worden. Ik verbaas mij erover dat uit een paar bovenstaande reactie’s blijkt dat men ook een ritje op zo’n arm dier heeft gemaakt en daarna nog een
  reactie op het blog zet hoe verschrikkelijk het allemaal was.
  Cor van Kampen.

 7. Hascori zegt op

  Helaas weten heel veel mensen niets van het misbruik van olifanten in Thailand en omringende landen. Reisbureaus, zowel in Nederland als Thailand, zullen hier niets over vertellen.

  Wat ik altijd, doe wanneer ik hoor dat mensen naar Thailand gaan of wanneer toeristen in Chiang Mai van plan zijn om op een olifant te rijden, ze uitgebreid vertellen hoe jonge olifanten dagen lang in hokken worden vastgebonden en gemarteld worden totdat de wil gebroken is.
  Verder plaats ik zo nu en dan berichten op facebook met een youtube link naar de martelingen (http://www.youtube.com/watch?v=YcvGGe-zpIA).

  Belangrijk is ook dat toeristen een alternatief hebben. Hier in Chiang Mai is dat het Elephant Nature Park (http://www.elephantnaturepark.org/) waar straatolifanten, die ernstig mishandeld zijn, opgevangen worden. Een organisatie die hiermee samenwerkt, is Bring the Elephant home (http://www.bring-the-elephant-home.nl/nl/, een Nederlands initiatief).

  Hoe meer mensen dit bekend maken, hoe groter de kans wordt dat minder toeristen de olifanten nog gaan berijden of naar kunstjes gaan kijken.

 8. karin zegt op

  Als je dan toch olifanten wil bekijken, kan je in Kanchanaburi gaan naar http://www.elephantsworld.org/ ben er begin van de maand geweest, wordt door een zeer vriendelijke nederlandse dame draaiende gehouden, je kan er ook als vrijwilliger werken…het was een zeer aangename en leerrijke ervaring die ik ieder kan aanbevelen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website