Nooit meer hurken in Thailand

Door Redactie
Geplaatst in Opmerkelijk
Tags: , , ,
15 juni 2012

Vrouwelijke Thailandreizigers springen een gat in de lucht. Niet langer moeten ze er knielend boven een gat in de grond hun behoefte doen.

Thailand gaat namelijk al haar openbare knieltoiletten vervangen voor de westerse zitvariant, zo schrijft de Telegraaf.

Dit kondigde het Thaise Ministerie van Volksgezondheid deze week aan, meldde de Thais-Engelse krant The Nation.

De aankondiging wordt luid toegejuichd door vrouwelijke reizigers. Als zij het land bezochten, waren zij bij elk toiletbezoek genoodzaakt te hurken. De toiletten, in feite vaak niet veel meer dan een stinkend gat in de vloer, zorgden voor het nodige ongemak. Vrouwen moesten zich in alle bochten wringen om ervoor te zorgen dat hun enkels en voeten niet nat werden door de opspattende urine.

Toeristen

De Thaise vice-minister van Volksgezondheid Surawit Khonsomboon acht het programma ter vervanging van de toiletten uiterst noodzakelijk. Op deze manier wordt het toiletbezoek van toeristen een stuk aangenamer. Maar ook voor eigen bevolking is de vervanging hoog nodig. Thailand kampt namelijk met een flinke vergrijzing van de bevolking. Voor veel ouderen is een bezoek aan een hurktoilet fysiek onmogelijk.

Bron: Telegraaf

11 reacties op “Nooit meer hurken in Thailand”

 1. pim zegt op

  Het zou ook wel lekker zijn om dan die spuit aan twee kanten te hangen ,dan hebben links en rechtshandige mensen ook dat probleem niet meer .

  • M.C.Veen zegt op

   Haha het gaat er niet om of je links of rechtshandig bent. Je spuit met rechts en sopt met links. Rechts is om mee te eten.
   Was dit maar een groot probleem dan zou er niet veel mis zijn op aarde 😉

 2. justHarry zegt op

  Ik vind de Thais altijd van die uiterst lenige mensen en ik vermoedt dat de hurk-toilet daar iets mee te maken heeft. Dus bezint voor u begint … anders wordt je zo stijf en stram als een farlang.

 3. peter zegt op

  Ik (man) zal altijd bij een grote boodschap (buitenshuis) voor een hurk toilet gaan als ik de keus heb. Ik vind het veel hygiënischer dan een “normaal” toilet. Slechte zaak dus, dat er weer iets van deze (toilet) cultuur ingeleverd word om het de farang naar de zin te maken!

 4. Arie zegt op

  Tja het is maar hoe je er tegenaan kijkt. De Thai zijn handiger boven een hurk toilet dan wij op een gewoon toilet.
  Maar alleen de vrouwen???? Het was voor mij ook uiterst oncomfortabel toen ik een keer op zo’n toilet een grote boodschap moest doen…….
  En hoe bedoelt u de oudere Thai. Toen ik een paar jaar geleden voor mezelf (voor als ik daar ga wonen) en nu voor mijn schoonouders een mooi gelijkvloers huis liet bouwen dacht ik, dan kan dat hok achter het huis tenminste ook weg en kunnen ze op een fatsoenlijk toilet.
  Wie schets mijn verbazing toen ik bij mijn volgende bezoek zag dat “huisje” gewoon een stuk naar achter was verplaatst. Waarom? vroeg ik. Ja ja weet je als oma komt die wil niet op zo’n westers toilet, dus hebben we voor haar en de andere oudere familieleden dat oude hurktoilet maar verplaatst. En oma was dik in de tachtig.
  Inmiddels is haar oma overleden, dus kon het weg, dacht ik. Ja niet dus, er is nu een jonge dame uit de bergen in de familie gekomen en ja die wil ook alleen maar hurken.
  Maar voor ons westerlingen is het een genot als we gewoon kunnen zitten dat ben ik helemaal eens.

 5. loe zegt op

  Je ziet ook verbodsborden om op een ”zittoilet” op je hurken te gaan zitten,
  wat mensen kennelijk doen, die aan een gat in de grond gewend zijn

  • M.C.Veen zegt op

   Ja dit deden Chinezen al in Nederland weet ik nog toen ik als bijbaantje wel eens de plee moest schrobben in een restaurant van een winkelcentrum. Met schoenen boven op de bril (ook niet ff omhoog wippen met je schoen zo als ik dat doe nee gewoon springen en gaan?).

 6. clinckers zegt op

  GOED of SLECHT nieuws – leest u even op deze link (engels)

  http://www.toilet-related-ailments.com/pelvic-floor-prolapse.html

  voor onze gezondheid zou het beter anders om zijn zodat wij terug HURKTOILETTEN krijgen in Europa – veel darmkankers en anders ziekten zouden kunnen vermeden worden
  veel leesgenot maar niet op een zittend toilet of course

 7. Lex K. zegt op

  Even ter lering en informatie, van oorsprong zijn het niet eens Thaise toiletten, van origine komen ze uit Frankrijk, waar ze ook nog regelmatig aangetroffen worden.
  En hoezo is dit goed nieuws voor alleen de vrouwelijke toeristen, mannen moeten van het zelfde toilet gebruik maken, is het voor ons dan soms makkelijker??

 8. siamees zegt op

  Dat het properder en gezonder is zo een hurktoilet daar twijfel ik niet aan, geen contact met bril en allerhande bacterieen, en op zo een hurktoilet gaat de s….t er wel wat gemakkelijker uit aangezien je in de hurkstand welbepaalde buikspieren en darmen meer indrukt, maar bij ons in Vlaanderen zeggen ze toch altijd ik ga naar het gemak en zo een zittoilet dat zit nu eenmaal gemakkelijker. Tja dat de mannelijke en vrouwelijke farangs er blij mee zullen zijn kan ik best wel begrijpen want de meeste van ons zijn toch maar onlenige mensen vergeleken met de gemiddelde Thai.

 9. ferdinand zegt op

  Niet alleen goed bericht voor vrouwen maar ook voor mij als man. Al eens op zo’n hurktoilet “gezeten”? Met je broek in de drek, je schoenen in de nattigheid. Al heel veel benarde avonturen meegemaakt.
  Enkele hurktoiletten hebben een druktoest voor waterspoeling, moet je niet indrukken terwijl je nog hurkt, heb je de str.. in je schoenen.

  En sommmigen spreken over hygiene, vroeger al in Frankrijk nu nog hier in Thailand, de drek zit aan de muren omdat mensen zich al hurkend nergens aan vast kunnen houden, er geen wc papier is, mensen niet in staat zijn gelijktijdig te hurken, het pannetje met water te nemen en zich te reinigen. En wat hygiene … als iedereen hetzelfde pannetje met water in z’n handen heeft..

  Hoe kom je trouwens bij gebruik van de wc douchjes met nat gespoten billen zonder wc papier weer beetje droog in je goeie broek. ?
  Hoe was je je nog vieze billen af, met water uit een pannetje in je ene hand en spoelen met de andere hand en dat gehurkt, broek op je schoenen. Knappe jongen die dat lukt zonder water in z’n broek te gieten of achterover in de drek te belanden

  9 van de 10 openbare toiletten die ik in al m’n jaren in Thailand tegenkomen zijn verschrikkellijk vervuild. De Thai staat bekend als hygienisch en schoon op zijn lichaam, toont zich niet bij toiletten.

  De nieuwe vestiging van de makro in Nongkhai heeft schitterende toiletgroepen. Perfect aangelegd. Helaas zonder wc papier en heel verwonderlijk zonder het gebruikelijke douchje. Ook geen wc papier in een automaat te koop zoals soms gebeurd. Management lacht wanneer je informeert. Hoe krijgt een falang zijn behaarde billen schoon.?

  En wat hygienisch … je billen onder druk afspoelen met het douchje. Je spuit alles alle kanten uit, elke wc vloer is drijfnat. Net zoals elke badkamer in een thais huis, niet alleen het douche gedeelte maar hele badklamer staat onder water. Er is nooit een droge plek voor kleren.

  Overigens vind ik ook in m’n eigen huis het thaise wc douchje een uitkomst (en mis ik dat in NL) maar ja naast de wc heb ik dan een bidet en vervolgens de douche en dan een schoon handdoek en droge vloeren. Zo kom ik dan m’n kleren wel weer in.

  Al met al voor de meeste falangs jong of oud een hele uitkomst als Thailand overgaat op “normale” toiletten. Kan je in elk geval zitten en hoef je niet met je handen aan besmeurde wanden.
  Blijven de drijfnatte vloeren en de gewoonte om de gebruikte wc papiertjes in de prullemand naast het toilet te moeten deponeren (kan niet anders met slechte riolen) zodat je tijdens je behoefte van de boodschap van je voorganger zit te genieten.

  Sorry voor de te gedetalleerde verslaggeving. Maar je begrijpt ik reis veel in Thailand en zit nog al eens in de knoop met m’n behoefte onderweg. Je kan niet altijd wachten op een safe haven thuis of hotel.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website