In Thailand struikel je bijna over de nepartikelen: horloges, kleding tassen, noem maar op. En vrijwel iedereen heeft wel eens een nepper in de koffer mee naar huis genomen. Toch blijkt dit minder onschuldig dan het is want Nederlandse winkeliers en fabrikanten lopen jaarlijks bijna 1 miljard euro mis door de verkoop van goedkope namaakkleding.

Dat staat in een onlangs verschenen rapport van het Europese merkenbureau OHIM, zo schrijft de NOS.

De Nederlandse kledingindustrie verliest inkomsten omdat consumenten valse merkartikelen kopen tijdens hun vakantie in het buitenland. Daarnaast zijn door de zwarte verkoop van namaakkleding banen in de kledingindustrie in het geding. Ook loopt Nederland belastinginkomsten mis.

Niet alleen de Nederlandse kledingindustrie lijdt onder de verkoop van namaakkleding. Voor de hele Europese Unie bedragen de misgelopen inkomsten ruim 26 miljard euro. Italië ondervindt de grootste schade. Het land is verantwoordelijk voor de helft van de Europese kleding- en schoenproductie en loopt jaarlijks ruim 4,5 miljard euro mis. Spanje (4,1 miljard euro), het Verenigd Koninkrijk (3,6 miljard) en Duitsland (3,5 miljard) volgen. Volgens OHIM gaan de misgelopen inkomsten ten koste van zo’n 363.000 banen in de Europese Unie.

Is het bovenstaande artikel voor jou een reden om de volgende keer bij een bezoek aan Thailand geen namaakartikelen meer te kopen?


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

19 reacties op “Nederlandse kledingindustrie verliest miljard door namaakkleding”

 1. Khao Noi zegt op

  Van welke fel begeerde Nederlandse merken kunnen wij kopien kopen? Kan er zo maar geen verzinnen…..hoe komen ze bij die 1 miljard? Er zijn ook onderzoeken bekend waarvan de uitkomst is dat die nepperij de afzet van de echte merken alleenmaar stimuleren. Een sterveling die hier voor 200 baht een RL polo koopt is echt geen verloren klant voor Ralph, alsof hij anders voor 85 euro een echte gekocht zou hebben….dacht het niet.

  De meeste kopien zijn kwalitatief rotzooi en zien er qua styling slecht uit. Iemand die genoeg geld heeft om een echte Louis Vuitton tas te kopen, gaat echt niet rondlopen met zo’n plastic neppertje en andersom.

  Naar mijn smaak een hoop geklaag over niets. Dat geldt overigens niet voor software piraterij, dat is heel wat anders, immers daar krijg het identieke product als het orgineel.

 2. Fransamsterdam zegt op

  Ja, dat is allemaal heel vreselijk, maar hoe berekenen ze die ‘schade’?
  Gaan ze ervan uit dat een Nederlander die in Thailand een neptasje koopt voor € 70.- dat tasje anders in Nerderland in de originele versie zou hebben aangeschaft voor € 700,-?
  En is dat dan € 700.- schade?
  Of gaan ze ervan uit dat die Nederlander anders voor € 70,- een tasje in Nederland had gekocht en is de schade dus € 70.-.
  En als die Nederlander dat nou niet zou doen, maar als er geen neptasjes zouden zijn voor € 70,- Thaise zijde had gekocht en met zijn of haar oude tasje was doorgelopen. Hoeveel is dan de schade?
  Hoeveel schade loop ik eigenlijk op als ik zo’n belachelijk duur tasje koop? Ik begroot dat voorzichtig op € 700.-.

 3. e zegt op

  Ja , weet u hoeveel die originele reut kost ? Dat is pas diefstal , super goedkoop produceren
  in een containertje en voor tig maal meer verkopen . GEEF MY MAAR KOPIE SPUL , komt vaak
  uit dezelfde fabriek, dus prima goedje.

 4. Jack G. zegt op

  1 keer een nep Bjorn Borg boxer gekocht en dat kreng bleef maar afgeven. Als het even warm was werd de onderkant van mijn lijf prachtig zwart. Ook na meerdere keren een bezoekje aan mijn wasmachine. Maar in Nederland koop ik bijna nooit echte merken omdat het budgetproblemen geeft. Van die Louis Vuitton had tot een paar jaar geleden nog nooit gehoord. Het is niet zo mijn ding. En die (nep)horloge ‘s van o.a Rolex vind ik meestal gewoon lelijk.

 5. Harry zegt op

  Wat een volksverlakkerij weer: de hooggerekende schattingen aan nep-import x merk-verkoopwaarde = het verlies. Alsof een nep-Cartier of nep-Hugo Boss drager dan WEL de merkkleding gekocht zou hebben…

  Voor mijn zoontjes in de 90-er jaren nep-horloges uit Thailand meegebracht. Al hun vriendjes kwamen er ook om, dus uiteindelijk een 2–tal van dit soort horloges meegebracht. Iedereen werd aangespoord te vragen hoe laat het was, want dan konden ze een blik op hun “Original Thai Cartier” aten vallen. Dacht men nu echt, dat die jochies van hun zakgeld een zo duur horloge aan zouden schaffen ?

  Een “lichtgetinte” brommerrijder presteerde het ca 15 jaar geleden een keer mijn auto-verzekering een rekening te sturen : Hfl 50 voor het oplappen van dat roestwrak en ..Hfl 925 voor de reparatie van zijn Cartier horloge. Daar de schade onder de Hfl 1000 was, werd niets gecontroleerd en op mij of mijn no-claim verhaald.

  Hopelijk is dit soort schades ook in deze hoogrekening inbegrepen ?

 6. François zegt op

  En Nederland haalt minstens zo veel binnen dankzij de brievenbusfirma’s die de belastingheffing in hun eigen land ontlopen. Krokodillentranen dus.
  De vraag of het artikel reden is om geen namaakartikelen meer te kopen: nee, dat deed ik sowieso al niet. Merkartikelen kopen trouwens ook niet. Tamelijk treurig (en kansloos) als je door je tas, horloge of auto indruk moet proberen te maken.

 7. robby zegt op

  veel mensen bebben het geld niet voor merk kleding er nu zie je hoeveel winst er op die spullen worden gemaakt uit cina helachkijk veel spullen goed koper maken is leuk voor iedereen en dan hebben ze nog genoeg winst na maak is geweldig waarom moeten zij zoveel verdienen het gaat in de werld alleen maar om GELD en nog eens GELD de werld is ziek van GELD.

 8. ruud zegt op

  Ik koop altijd originele FBT Tshirts in Thailand.
  Prima kwaliteit, zit geweldig.
  Mocht het merk zo exclusief zijn, dat u het zelfs niet kent: Het hangt in het rek bij Big C.

 9. Thomas zegt op

  Voor dezelfde dure merken beulen veelal zwaar onderbetaalde Aziaten zich af. Mogen ze nu ook zelf wat verdienen aan hun werk? Nee hoor, geen medelijden met grote merken en fabrikanten die zich zelf daar vestigen waar de namaak vandaan komt … omdat ze dan niet zoveel loonkosten hoeven betalen maar wel de vette winst opstrijken. Gewoon kopen en letten op je eigen smaak. Maar voor de veiligheid niet met 10 Vuitontjes op Schiphol landen …

 10. Christina zegt op

  De grote warenhuizen verkopen goede designer kleding en niet duur. Je mag 3 kopieen van elk meenemen dus wat zeuren ze nu weer. Laten ze maar eens een kijkje nemen op de zwarte markt in Beverwijk en vlak China zelf en Hongkong niet uit volop te vinden op markten. Had laatst in de outlet Ecco trimschoenen gekocht in te USA.
  Komen we terug van Bangkok aangehouden hebben met vier man een discussie gehouden dat die schoenen niet echt waren. Heb ze maar laten rommelen bon was thuis als hij ze ingenomen had.
  Gelukkig kreeg ik mijn echte schoenen terug.

 11. John Chiang rai zegt op

  Haast alle mensen die zich een kopie tas kopen van bijv.Louis Vuitton,of een namaak Rolex,Breitling of Tag Heuer horloge dragen,kunnen zich een orgineel qua prijs nooit veroorloven. Dat deze mensen de namen van deze peperdure merken doormiddel van een kopie door de wereld dragen,zou je ook kunnen zien als het reclame maken voor een artikel,dat gezien de prijs alleen is weggelegd voor een kleine groep consumenten. Zo kun je de werkelijke schaden,die deze firma’s menen te hebben,rustig kritisch bekijken.

 12. Gerardus Hartman zegt op

  Merken als Nike produceren in Indonesië eenzelfde schoen die wordt verkocht als 1. originele Nike duur naar Europa en 2. onder andere naam goedkoop naar landen als Thailand. Hiermede wordt omzet gemaakt nodig om aanmaakkosten en investeringen te dekken. Het komt hierbij voor dat goedkope schoen onder de kostprijs wordt verkocht wat opslag geeft naar de duurdere schoen. Immers de gek die graag een echte Nike wil kopen van 300E betaalt toch wel. Ook ik koop FBT sportkleding bij Big C dat jaren meegaat en van goede kwaliteit is. Doe je kwaliteitsvergelijk Zeeman en Outletstores t.o.v. winkels die duur verkopen kom je grote prijsverschillen tegen terwijl het om zelfde kwaliteit en bron gaat. Ga je Koeweit en koop je als groothandel Seiko horloges taxfree ben je een stuk goedkoper uit als dat je deze zelfde Seiko’s als groothandel hier bij de importeur koopt. Anderzijds betaalt importeur Philippijnen voor Eheim aquariumartikelen minder dan importeur hiervan in Nederland. Ook Philips bepaalt prijzen n.a.v. koopkracht in een bepaald land. De landen met meer koopkracht betalen dan meer om verlies te compenseren. Wat we allemaal ook weten is dat gevestigde merken een extra opslag winst hebben vanwege de merknaam. Maak je geen gebruik van merknaam kan de producent aanzienlijk goedkoper leveren. Sommigen zien dit als fake en namaak terwijl het om zelfde producent gaat. Weet ik dat een artikel 10x te duur is gemaakt omdat een merknaam wordt aangeboden op dure lokatie, zoek ik alternatief met zelfde kwaliteit voor tien keer zo goedkoop op goedkope locatie. Dat heet goed ondernemen.

 13. tonymarony zegt op

  Ja daar gaan we weer en wie de schuldige is zeg het maar, als de winkelier eens de prijzen zouden laten zakken en niet zo,n schofterige winst zouden nemen wordt het een stuk prettiger winkelen hoor , maar ze hebben nooit genoeg de zakkenvullers en ik heb zo,n namaak breitling op de markt in hua hin gekocht een kanjer niet van echt te onder scheiden 1500 bath laten zij die het kunnen betalen maar een echte kopen voor 25000 euro en meer ik zeg maar in ieder zijn knip zit meer of minder , van de week nieuwe range rover gezien kost 25000 euro komt uit china in England kost hij 65000 euro kijk naar de fortuner kost in Thailand 1.300000bath niet in Europa leverbaar maar kost omgerekend meer dan 65000 euro als hij wel leverbaar is zo wie is er nou gekke gerritje , leve de copy wereld en als je voor een dubbeltje geboren bent word je nooit een kwartje hoor.

 14. Rick zegt op

  Nou dan maar flink nep gaan inslaan op vakantie want iedere euro die ik de Nederlandse staat door de neus kan boren daar geniet ik van 😉

 15. John Chiang rai zegt op

  De meeste producenten van dure sportschoenen, en designer kleding hebben de duurdere productie landen reeds lang verlaten,zodat veel mensen die hier jarenlang gewerkt hebben werkloos geworden zijn. Onder het mom dat deze bedrijven anders niet overleven kunnen,hebben velen hun productie gestart in Aziatische landen,waar vaak onder onmenselijke omstandigheden, voor een hongerloon produceerd wordt,waarbij de enigste reden is,het zoveel mogelijk optimaliseren van de winst. Verdere voordelen van deze producenten zijn de erbarmelijke arbeitswetten,mits die überhaupt bestaan,en de enorme fiscale voordelen die meestal in deze landen heersen,om het product nog goedkoper te produceren. Als wij bijv.dan de prijzen bekijken die de consument in Europa betalen moet,weten we precies wat deze multi’s verdienen. Er van uitgaande dat ondanks de product piraterij,nog steeds erg veel geld verdient wordt,is het verbazend dat de koper van namaak door de justitie veroordeeld wordt,terwijl de producent van z.g.n.eerlijke producten,en daarbij vaak mensen uitbuiten vrij uitgaan.

 16. Mr.Bojangles zegt op

  Stond vandaag ook in de Telegraaf ja. Ik heb mijn mening daar ook maar geplaatst:
  De reguliere handel heeft hier nada, noppes last van , laat staan miljarden aan gemiste inkomsten. De mensen die de namaak-artikelen kopen, gaan echt geen geld uitgeven aan de originele zaken mocht de namaak niet verkrijgbaar zijn want die artikelen zijn veel te duur. Al die blaaskaak-firma’s missen dus geen enkele inkomsten.

 17. KhunBram zegt op

  Geen enkele reden om niet hier te kopen.
  Ik koop wat IK wil en dat gaat niemand anders een snars aan.
  Het gaat om de goederen ! niet om de regeltjes.

  Regeltjes kun je niet aantrekken, of je boeken in opbergen.

  Ja als mensen graag anders willen is dat ieders eigen vrije keuze.
  En hou op over dat het mindere kwaliteit is. Ik heb de ervaring dat het bijna…altijd even goed, zelfs soms beter is.

 18. Kevin zegt op

  Denk toch dat de normale handel hier toch last van heeft. Je koopt niet voor niets een Bjorn borg boxershort en dan wil je toch dezelfde kwaliteit en die kunnen zij nooit bieden wel?

  • François zegt op

   Zo’n Bjorn Borgding zit meestal onder je broek, dus eigenlijk koop je dat altijd voor niks 😉


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website