Militairen: ‘Thai zijn te kort en te dom’

Door Redactie
Geplaatst in Opmerkelijk
Tags:
18 juli 2015

Het militaire bewind in Thailand is van mening dat Thai niet aan het ideaalbeeld voldoen. Ze komen gemiddeld gezien lengte te kort en zijn niet intelligent genoeg, dat vindt de regering althans. Een ‘probleem’ dat ook door eerdere regeringen is opgemerkt.

De huidige machthebbers willen de bevolking in de komende jaren langer en intelligenter maken, zegt een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid.

De gemiddelde lengte van mannen is 1,67 meter. Dat moet 1,75 meter worden. Vrouwen zijn nu gemiddeld 1,57 meter lang. Zij moeten groeien naar een nationaal gemiddelde van 1,65 meter.

Ook het gemiddelde IQ van de Thai moet opgekrikt, vindt de junta. Dat ligt nu rond de 90, maar moet omhoog naar minstens 100.

De regering wil de bevolking langer en intelligenter krijgen door de jongere generatie betere maaltijden aan te bieden in schoolkantines. Ook komt er een nationale campagne voor een betere levensstijl.

Lange Nederlanders

Over lengte hebben wij Nederlanders niet te klagen. Volgens het wetenschappelijke tijdschrift Science zijn wij zelfs het langste volk ter wereld. Nu is een gemiddelde Nederlandse vrouw 1,71 meter en een gemiddelde Nederlandse man 1,84 meter. Dat komt o.a. door welvaart, voedzaam eten en een goede gezondheidszorg. Genen spelen daarnaast ook een belangrijke rol bij hoe lang mensen worden. Wetenschappers hebben tientallen genen gevonden die invloed hebben op de lengte. Bij elkaar bepalen ze voor ongeveer 80 procent hoe lang iemand wordt, maar zoals gezegd ook omgevingsfactoren (voeding, welvaart) spelen een rol.

Bron: RTL nieuws

22 reacties op “Militairen: ‘Thai zijn te kort en te dom’”

 1. Soi zegt op

  Als het zo is dat welvaart, voedzaam eten en een goede gezondheid maakt dat een volk lengte en intelligentie kweekt, gaat het in TH nog even duren. De welvaart van Thai namelijk is ongelijk verdeeld. Het voedingspatroon van Thai is erg eenzijdig, veel suikers, met een neiging naar fastfood. Gezondheidszorg is er op papier voor ieder aanwezig, maar de toegankelijkheid is er voor de financieel krachtigen. Criteria om langer en intelligenter te worden? Afwezig!

  Een kennisje van ons bestiert een autoreparatiebedrijf annex CarCare. Voortdurend is ze op zoek naar personeel. Omdat zij haar werknemers slecht betaald zie je dat hun maaltijden veelal bestaat uit somtam, gefrituurde kippenvleugels, en takjes groen. ’s Avonds naar een markt, whiskey met cola drinken, en daarna slapen achter in de garage. Woon- en werkomstandigheden laten aldus zeer te wensen over. Na enkele weken houdt men ermee op omdat van verdiensten niets opzij gelegd kan worden, om ook maar enig toekomstperspectief te kunnen hebben. Dus nieuw werkvolk gezocht.

  We zeggen wel eens: betaal die mensen nou eens wat beter, zorg voor fatsoenlijke huisvesting, heb eens wat zorg voor hen. Neen, dat kan niet. Als ze dat zou doen lijkt het of men hààr uitbuit!!
  Kijk, dat is nou intelligent redeneren- toestanden dermate omdraaien dat het lijkt alsof jijzelf de gebeten hond bent: dat is nou waarlijk echt een teken van vernuft.

  Enkele maanden geleden was in Bangkok Post te lezen dat uit onderzoek bleek dat schoolkinderen anno 2015 er gemiddeld niet intelligenter op waren geworden tov voorgaande jaren. Dat belooft aldus niet veel goeds voor de toekomst. Zie ook: https://www.thailandblog.nl/column/de-intelligente-thai/

 2. Jan zegt op

  Redactie, ik hoop dat je met “voedzaam” eten niet bedoeld “lekker” eten want dan komt je artikel volledig ongeloofwaardig over. Voor de rest ben ik het volledig met je eens . LOL

 3. Stefaan zegt op

  Thai zijn niet dom.

  Hun intelligentie wordt te weinig ontwikkeld.

  Boodschap aan de militiairen : zet meer in op Engelse taal. Dit opent voor velen een andere wereld : werk, contacten, toerisme, www. En nee, dit hoeft geen bedreiging te zijn voor de Thaise taal.

 4. ton zegt op

  Of geef die lange viriele Nederlandse mannen gratis een onbeperkt visum. Dan komt het met de lengte snel goed.

 5. ruud zegt op

  Als de Thaise overheid vindt dat de Thai niet lang genoeg zijn, hebben ze last van een minderwaardigheids complex, want het lijkt me niet, dat er iets als een iedeale lengte bestaat.
  Sterker nog, lange mensen zullen eerder problemen krijgen met hun rugwervels en doordat meer lengte ook meer gewicht oplevert, ook eerder last van gewrichten.
  Er zitten dus meer nadelen aan lang zijn, dan aan kort zijn.
  Als ze vindt, dat het IQ te laag is, zouden ze eens kunnen beginnen met het organiseren van goed onderwijs.
  Dat scheelt gelijk een stuk.
  Je cijfers op school, kun je verbeteren door de tempel schoon te houden, of een mooie tekening te maken.
  Het lijkt me niet, dat dit iets met kennisoverdracht te maken heeft.

  Overigens zijn veel tieners al langer dan hun ouders, dus dat probleem is waarschijnlijk over een paar jaar vanzelf al opgelost.

 6. goort zegt op

  Helemaal eens met de laatste spreker.
  Thai zijn er trots op dat ze nooit zijn overheerst door de Britten zoals Maleisie, Phillipijnen, Birma…maar daar spreken ze wel aanmerkelijk beter Engels, en is hun wereld dus groter zeker dank zij het internet, en zal de ontwikkeling dus ook versnellen.

  Thailand is te veel naar binnen gericht, en neemt niks over. Kijk eens naar pregnante verschillen tussen de manier waarop bijv. hier het koningshuis in de maatschappij staat, en ons koningshuis.
  De bestaande elite heeft geen enkele behoefte om veranderingsprocessen kracht bij te zetten omdat dat ten koste gaat van hun invloed.

  Maar ja, t blijft wel een apart land, waar t goed toeven is!

 7. Roy zegt op

  Een slimme Thai die gaat niet naar het leger.Die betaald gewoon.
  Ik heb net tegen mijn vriendin gezegd dat ze te klein is.No problem en nu is ze hogere schoenen
  gaan kopen. Ik durf echt niet te zeggen dat ze niet zo slim is want dan koopt ze 2 paar.

  • ser kokke zegt op

   Ja Roy,
   Jij geeft het kenners antwoord!
   In drie zinnen!
   Jij hebt de Thaise samenleving begrepen en aanvaard.
   Inclusief het IQ probleem.
   Zo leef ik hier ook.
   Ser.

 8. Jack G. zegt op

  Wat is eigenlijk het voordeel van langer worden? Ik ben 1.92 en best wel knap enz( bron:Thaise dames die ik tegen kom.) Maar ik heb wel problemen met beenruimte in vliegtuigtuigen, bussen, auto’s. Ook wil ik graag een langer bed om mijn lange lijf rust te geven. Heb langere kleding nodig. Ik ben zwaarder en verbruik meer voedsel en water. Meer landbouw is misschien weer een probleem voor het milieu en opwarming van de aarde. Uiteindelijk zijn plastic knieën en heupen mijn toekomst en een flinke prak welvaartziektes liggen op de loer. Korter zijn scheelt toch geld en vele aanpassingen aan van alles en nog wat? Dat de oud-generaal graag grote militairen met spierballen ziet rennen is toch zijn probleem?

 9. Jeroen zegt op

  Als deze opmerking staat voor het gem. NL intelligentie niveau mag er in NL ook nog wel wat aan gesleuteld worden! Misplaatste grap met duidelijke minachting voor de Thaise vrouw!

 10. Darius zegt op

  Te lang of te kort, militaren zijn altijd dom!

 11. ruddy zegt op

  Als het schoolgeld en het jaarlijks kopen van uniformen eens afschaffen , dan gaat de intelligentie bij vooral de armen zeker omhoog.

 12. adri zegt op

  Geachte lezers,

  Het is inderdaad zo dat hun intelligentie te weinig is ontwikkeld. Als je ziet hoe de mensen met kleine kinderen omgaan, dan zie je dat veel intelligentie in de kiem wordt gesmoord.

  Die opmerking over het Engels is de spijker op de kop.

  Ik geef regelmatig Engelse les op vrijwillige basis. het niveau van de gemiddelde leraar Engels (afgestudeerd aan de ‘universiteit’) is bedroevend. Een groep 8 leerling uit Nederland spreekt beter Engels.

  Het zou ook al een stuk schelen als ze de Engelse films op tv gewoon ondertitelen en niet nasynchroniseren. Leren ze gelijk een redelijke uitspraak.

  Kinderen worden hier op school ‘afgemaakt’ als ze een fout maken. Daarbij is ook het niveau van de gemiddelde gewone leerkracht abominabel zowel wat betreft kennis, didactiek als pedagogiek.

  Adri

 13. sjef zegt op

  Zoiets zegt meer over degeneratie van leiders dan van bevolking.

  “Men is te klein” wat n kul “Intelligenter”, of onze superleiders de Wereld leefbaar maken het wordt met de dag erger Bijvoorbeeld alleen de wapen industrie al of de superrijken die met al hun intelligentie geen schrijntje interesse hebben voor anderen.

  Goed voeding is belangrijk,ontwikkeling, ook geldt voor de hele Wereld.
  Indien mensen dan ook meer kansen hebben door scholing, prima.
  Wat te denken van de Westerse wereld waar de voeding weer totaal de andere kant opslaat haha
  En de intelligentie van b.v. gemiddelde Amerikaan of Europeaan is ook niet om naar huis te schrijven

  Trouwens veel kleine mannekes waren de grootste wereldleiders haha
  Verder die viriliteit van Nederlandse mannen is te verwaarlozen gaat steeds meer achteruit.
  Ja mijn generatie oké 1950 1960 n soort Herman de stier haha , maar die worden niet meer gemaakt.

  grsj

 14. John Chiang rai zegt op

  Als dit werkelijk klopt dat Thai mensen dom zijn,dan beledigd de regering zich zelf,of zijn die zo dom dat ze denken zelf van Cambodja te komen.

 15. John zegt op

  Wie denkt dat je met beter eten intelligenter wordt, doet er beter aan zelf meer te gaan eten

 16. Simon zegt op

  De oorzaak van de enorme groei van de Nederlander, heeft alles te maken met de periode, tijdens en vlak na de 2e wereldoorlog. Toen werd er kwistig gebruik gemaakt van groeihormonen in de veeteeltindustrie.

  Het, om economische redenen, doodzwijgen, bagatelliseren en frustreren, van de onderzoeken naar de effecten van het gebruik van groeihormonen op de genen, hebben er toe bijgedragen, dat het onderwerp niet meer zo actueel is. Maar nog steeds, wordt er op grote schaal illegaal en/of als het even kan, gebruik gemaakt van hormonen. Het verschil van inzichten is inherent aan de wetenschap die daar over gaat.

  De wetgeving in veel, voornamelijk derdewereldlanden, is nog steeds achterlijk voor wat betreft het gebruik van groeihormonen. kinderen van bijna twee meter met een gewicht van dik over de honderd kilo zijn echt geen bezienswaardigheid meer. En inderdaad, het wordt geassocieerd met welvaart en goede gezondheid.

  In het artikel wordt het wetenschappelijke tijdschrift Science, aangehaald. Maar we weten drommels goed dat artikelen, juist in wetenschappelijke tijdschriften, worden geciteerd. En sinds jaar en dag wordt door de lobby van de industrie (bijv. farmaceutische-, voedings-, enz) daar standaardgebruik van gemaakt in hun marktbewerking. In de lobbyindustrie op zich wordt veel geld gestoken, maar dat is een ander verhaal.

  Nu ben ik op een leeftijd, dat het mij niet meer zo echt boeit. Maar af en toe wil ik wel eens een zetje geven tegen een opinievormend artikel.
  Verder wens ik U een prettige dag…
  “Mundus vult decipi” (de wereld wil bedrogen worden).

  • Khun Peter zegt op

   Beste Simon, wat een kulverhaal en van A tot Z uit de duim gezogen. Groeihormoon bij mensen werkt alleen via injecties aangezien het hormoon anders niet opgenomen wordt in de bloedbaan. Groeihormoon via voedsel binnenkrijgen heeft geen enkel effect op de groei. Het is namelijk een eiwit, dat gewoon in het darmkanaal wordt afgebroken en niets doet.

 17. sharon huizinga zegt op

  Beste Simon,
  In Uw eerste zin legt U uit dat de Nederlander enorm is gaan groeien tijdens en vlak na de 2de Wereldoorlog door het gebruik van groeihormonen in de veeteelt industrie. Ik heb hierover twee opmerkingen.
  1. Er was een groot tekort aan voedsel in die oorlog, vooral in de laatste twee jaar daarvan. Denk aan de hongerwinters. Ver van ideale omstandigheden om groei van de mensen te stimuleren.
  2. Groeihormonen werden en worden in bijna alle landen, inclusief Thailand, gebruikt met een veeteelt industrie. Hoe kan men dan uitleggen dat nu juist de Nederlanders het langste volk ter wereld is?

 18. Bruno zegt op

  Als ze in alle scholen wereldwijd het boek “Think and Grow Rich” van Napoleon Hill zouden introduceren, dan zou de intelligentie van miljarden mensen er met grote sprongen op vooruit gaan en dan behoort de “crisis” zoals we die nu kennen binnen een jaar tot de geschiedenis.

  Google maar eens op “think and grow rich napoleon hill pdf”. Het is gratis te downloaden. Het is gepubliceerd in 1937 en het taalgebruik is bij momenten dan ook niet van deze tijd, maar de wijsheid van dit boek is tijdloos. Ik pas dit dagelijks toe sinds mijn scheiding in 2012 en het heeft me op nog geen 3 jaar tijd enorm veel succes gebracht.

  Iets om door te mailen naar Khun Prayut 🙂 ?

  Met vriendelijke groeten,

  Bruno

 19. theoS zegt op

  Nou, ik zelf ben niet zo groot, 1.76 mtr, maar mijn zoon is al 1.86 mtr en heeft toch een kleine Thaise moeder van 1.60 mtr. Zit iets in de NL genen denk ik. Zoon van een Belgische kennis hetzelfde, 1.86 mtr met ook een Thaise moeder. Hun hebben altijd 3 maaltijden per dag gehad, elke dag fruit en melk. Een Thaise neef van ons is net zo oud als mijn zoon en erg klein, bleek dat hij nooit voldoende eet, geen 3 maaltijden per dag of fruit of melk. Maar aan de andere kant zijn de Thaise vrienden van mijn zoon allemaal net zo groot, Hij heeft een stuk of 12 vrienden. Voor wat het waard is.

 20. lung addie zegt op

  Dom zijn en niet onderwezen zijn is een hemelsgroot verschil. Ik zou zelfs niet weten waarom een Thai dommer zou moeten zijn dan andere mensen in de wereld. Dat ze hier eens beginnen het onderwijs voor iedereen toegankelijk te maken en het op een aanvaardbaar niveau te brengen. Te stoppen met de vriendjespolitiek in de scholen en hun onderwijzend personeel een goede opleiding te geven. Ik ken persoonlijk verschillende mensen uit het onderwijs hier en vraag me af: waar en hoe hebben zij hun lerarendiploma behaald? Toen ik, op zekere dag, de examenvragen wiskunde, eindejaars hoger middelbaar, bekeek en aan een vriend toonde, vroeg hij mij: voor welk jaar is dit, lagere school? Dit zegt genoeg …. betere voeding, aan alle leerlingen een tabletcomputer geven, zal geen uitsluitsel brengen en , we kunnen deze vaststelling niet enkel op de hals van de militairen schuiven … het is immers altijd zo weest. De uitspraak, hier aangehaald had ik verleden week reeds in een Belgische krant, bij het “buitenlands nieuws” gelezen.

  LS lung addie


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website