Gisteren kreeg de redactie van Thailandblog meerdere e-mailtjes over een artikel die in het AD gepubliceerd was. Het gaat over de Nederlander Michiel ten Broek (42) die al 12 jaar naar Thailand reist maar door zijn eigen fout, hij vergat zijn visum te verlengen, een maand in een Thaise cel moet verblijven.

Voor wie het niet gelezen, hier het bewuste artikel: www.ad.nl/Michiel-in-Thaise-hel-na-visumfoutje.dhtml

Wat mij opvalt in het verhaal is dat de man zelf een fout maakt, een forse overstay, dus hij verblijft illegaal in Thailand, maar vervolgens vooral in de slachtofferrol kruipt. Iedereen krijgt de schuld. De Thaise autoriteiten deugen niet, die zijn natuurlijk corrupt, en ook de Nederlandse ambassade krijgt er van langs. Die deden niets voor de zielige Michiel.

Wanneer ik het tendentieuze bericht lees vallen mij een aantal zaken op. Michiel is een ervaren Thailandganger en geen naïeve toerist dus hij weet dat er strenge regels gelden ten aanzien van een overstay. In vrijwel alle gevallen kan je een boete betalen en is daarmee de zaak afgedaan. Daar valt niet over te onderhandelen zoals hij kennelijk wel wilde. Als je de boete niet kan betalen dan wordt je opgesloten, totdat de boete wel is voldaan. Daar wordt voor gewaarschuwd op diverse website’s over Thailand dus dat kan ook niet nieuw zijn voor hem.

De enige conclusie die ik kan trekken is dat de man geen geld had om de boete voor zijn visumoverschrijding te betalen en daarom het haasje was. Is het terecht om dan anderen de schuld te geven?

In mijn ogen hebben zowel de Thaise autoriteiten als de Nederlandse ambassade niets verkeerd gedaan, maar hoe denken de lezers over deze zaak? Geef je mening in een reactie.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

56 reacties op “Michiel in ‘Thaise hel’ na visumfoutje: Zielig of eigen schuld?”

 1. Soi zegt op

  In het artikel van het AD wordt aan het eind de Ambassade geciteerd- als waarschuwing: ” ‘Voorkom een langer verblijf dan uw visum toestaat’. Niets verkeerd mee, helder en duidelijk.
  De andere kant is dat Thailand zeer fel reageert als in deze een overtreding plaatsvindt. Hoezo eigenlijk? Waarom niet een wat minder repressieve houding? Je kunt toch op meerdere manieren duidelijk maken dat aan visum- en verblijfsregels niet mag getornd? Maar goed, het is zoals het is!

  Betrokkene had beter moeten weten, immers al 12 jaar Thailandbezoeker. De Thaise autoriteit neemt dit soort feiten niet mee in haar overweging. De NL-Ambassade treft geen blaam. Moet zij dan als kloek fungeren als volwassenen als kuikens menen rond te scharrelen? Het schijnt moeilijk te zijn zelf verantwoording te nemen voor eigen gedrag; voorál niet, als tengevolge hiervan de dingen niet lopen als gewild. Daarvoor aansprakelijk zijn is kennelijk nog ingewikkelder, dus dan maar naar anderen wijzen en jezelf als onmachtig presenteren. Ach, het blijven kleine jochies, die grote jongens!

  • compuding zegt op

   Kan je dan iemand zomaar als crimineel behandelen?

   • KhunBram zegt op

    Ik begrijp niet waar je het woord crimineel op baseert.
    Hij is een overduidelijke wetsovertreder.
    Daarop staan sancties.

  • Cees 1 zegt op

   Wat is het toch makkelijk.Als je zelf alles onder controle hebt.Deze man heeft inderdaad een fout begaan.Maar moet je dan zo behandeld worden.En vinden WIJ dat normaal.Normaal moet je gewoon de boete betalen.En krijg je een stempel in je paspoort.Houd er goed rekening mee dat er ook met een van ons heel gemakkelijk wat “fout” kan gaan volgens de politie.en die zijn op het moment echt in paniek.Want ze kunnen niet meer zo gemakkelijk aan corrupt geld komen Om hun 2de huis en hun MIA Noi te betalen.dus die zoeken allerlei manieren om aan geld te komen.Van de week reed ik op mijn motor en werd aangehouden.En nu had de hoofd agent opeens een brief waarin stond dat je ook je groene motor boek bij je moet hebben.(Je kon zien dat hij dat zelf gedrukt had.Want alle “boetes waren 200 baht.)
   Dat is verboden bij de verzekering omdat als hij dan gestolen word ze het eigendomsbewijs ook gelijk hebben.Gelukkig ken ik een hoge piet bij de politie want ze wilden me (omdat ik weigerde te betalen} meenemen.En als ze je meenemen weet je nooit hoe het afloopt.Een keer wart verkeerd zeggen en je gaat de cel in. En dan ben je aan de goden overgeleverd.Want niemand helpt je dan.Want de Ambassade helpt niet.Die zijn er niet voor gewone mensen.Ze zouden toch op zijn minst.wat kunnen betekenen.Alls er een moordenaar vast zit komen ze wel met een advocaat.

   Moderator: na een punt of en komma hoort een spatie. Dat zou de leesbaarheid van uw reactie sterk verbeteren. Wilt u dat voortaan doen?

 2. David H. zegt op

  Ongeacht dat inderdaad de Thaise gevangenissen of detentie centra middeleeuws zijn , zal er toch wel wat meer aan de hand geweest zijn op visa gebied , als je na zovele Jaren in Thailand bent , ken je de drill en gewoontes toch wel .
  Normaal betaal je je overstay en vertrekt , max. 20000 boete of 500 per dag overstay vanaf de 2 de dag , eerste dag wordt je kwijtgescholden .
  Natuurlijk lees ik hier het tekort aan geld ….., zegt al genoeg , als je zolang in een vreemd land verblijft , verwacht je toch wel dat er een buffer opgebouwd is voor noodgevallen of je nodige financien hebt voor je visa of bvb jaarextensie basis 800 000 baht in ofwel pensioen , buitenlands inkomen ,of combinatie er van , 400 000 indien gehuwd met Thai.

  Excuses indien het toch een “overdrive maatregel” was , maar gewoonlijk wordt zo gereageerd op hardnekkige overstays ….
  Daarom denk ik het mijne er van , trouwens eens op rechtbank zijn er geen onderhandse deals meer te maken ….., raar ook dat hij Thailand wilde verlaten , maar dan toch uiteindelijk toch nog geld van vriendin daarvoor nodig had voor ticket …..& … tot blijbaar 2 maal toe….!

  Thaiand heeft rare wetten , maar zelfs een overstayer die vlot alles regelt wordt zelfs niet geblacklisted voor terugkeer , probeer dat in Europa maar eens eens je gedeporteerd wordt ..(5 jaar ban )
  RAAR verhaal met haken en ogen aan …

 3. Cornelis zegt op

  Helemaal eens met de conclusie van de redactie – ik had dezelfde reactie toen ik het betreffende artikel gisteren las. Duidelijk zelf fout zitten en dan een fors deel van de verantwoordelijkheid neerleggen bij de Thaise autoriteiten en vooral ook de Nederlandse ambassade. Ik zou ook niet graag zien dat de ambassade méér deed in zulke gevallen – ik heb daar tenminste geen belastinggeld voor over!

  • Cees 1 zegt op

   Dan is het te hopen dat je zelf nooit in de problemen komt Want dan zal je zelf ook om de ambassade schreeuwen. Geloof me er is niet veel voor nodig om in de problemen Als je pech hebt en de verkeerde politie treft.

 4. Dennis zegt op

  Arrogant of dom. Een van beide en als ik zou moeten gokken, zeg ik arrogant.

  Al 12 jaar naar Thailand gaan en je nooit verdiept hebben of gehoord hebben van visa en de daarbij behorende regels? Het lijkt me sterk. En dom.

  En dan de ambassade: Blijkbaar leeft bij veel mensen de veronderstelling dat de ambassade gelijk met een zak geld en de sleutel van het gevang komt aanrennen als er problemen zijn. Zo werkt het niet, nergens en nooit. Als je waar ook ter wereld de wet overtreedt, dan val je onder de wetgeving van dat betreffende land en zul je de gevolgen moeten ondergaan. Daar kan de ambassade niks aan doen en da’s maar goed ook.

  Geld: Wel 5 maanden in Thailand verblijven, maar geen 800 euro hebben om de overstay-boete te betalen? Dat is of ongeloofwaardig of dom. Meneer Micheal ontvangt een WAO-uitkering, maar kan wel 5 maanden in Thailand zijn? Goed, de WAO-uitkering kan hoog genoeg zijn om dat te kunnen betalen, maar dan vervolgens geen 800 euro hebben om de boete te betalen??

  Al met al lijkt me dit inderdaad een verhaal waar de betroffene vooral de vermoorde onschuld speelt. Het lijkt me ongeloofwaardig dat je niet weet van een visum (met welk visum is hij uberhaupt Thailand binnengekomen? Daar staat toch sowieso een einddatum op?), het lijkt me onwaarschijnlijk dat je wel 5 maanden op vakantie kunt, maar geen 800 euro hebt om een boete te betalen en het lijkt me arrogant om vervolgens Jan en alleman de schuld te geven.

 5. Sjaak S zegt op

  Nou, ik vind wel dat er hier flink van langs gegeven wordt. Je mag dus NOOIT iets vergeten. Het is mij nu bijna zelf gebeurd! Ik was vorige week voor mijn drie maandelijkse melding bij de immigratiedienst. Als ik niet gevraagd had, wanneer ik nu mijn nieuwe visum moest aanvragen, had ik een waarschijnlijk een overstay gehad van meer dan twee maanden.
  Gelukkig heb ik gevraagd en bleek dat ik twee weken tijd had om een nieuw visum aan te vragen. Dus heb ik nu tot 10 juni de tijd. Eergisteren kwam ik van een korte uitstap uit het buitenland terug en bleef in Bangkok overnachten, helaas was de ambassade gisteren gesloten, dus kan ik weer 500 km heen en terug reizen voor een stempeltje van hun (bewerking kan tot 10 dagen duren, wanneer ik het via de postweg doe).
  Dus… mensen… niet zo kras oordelen. Het KAN gebeuren en ik vind het vreselijk wat die man overkomen is.

  • Rob zegt op

   Beste Sjaak Je kan toch lezen. Je hoeft niet te vragen bij de immagratie de einddatum van je visum staat gewoon in het stempel in je paspoort.

   • Sjaak S zegt op

    Moderator: Het is de bedoeling dat reacties de discussie bevorderen. Steeds weer hameren op hetzelfde punt heeft geen zin, tenzij met nieuwe argumenten.

 6. Wim zegt op

  Ik ben zelf helaas ook arbeids ongeschikt geraakt en zou ook graag eens wat langer in het prachtige Thailand willen verblijven. ( ik heb Thailand al een keer of vijf samen met mijn vrouw bezocht)
  Probleem is echter dat je met een WAO uitkering nooit langer dan een maand buiten Nederland mag verblijven. Dus ook hier is deze meneer in overtreding en riskeert hiermee zijn uitkering!!!!

  • David H. zegt op

   En dat heeft hij nu ook nog eens uitvergroot door dat artikel in de krant , anders kon het de bevoegde dienst nog ontgaan zijn , en zijn aow behouden terwijl nu sancties en eventuele terugvorderingen kunnen volgen.

  • Watib zegt op

   Ahum, wel even de juiste info weergeven hier Wim. Als je als WAO-er langer dan een maand naar het buitenland wilt, moet je dat minimaal 2 weken voor vertrek melden aan het UWV. Daar is een speciaal formulier voor op hun site. Je krijgt dan van hun een bevestigingsbrief, waarin een aantal zaken staan waarop je moet letten (je plichten..). Ze willen graag weten waar je uithangt. Niks mis mee, lijkt mij.

  • NicoR zegt op

   Best Wim,

   Ik moet ff reageren op wat jij hier plaatst. Jij stelt dat als je een WAO uitkering hebt je dan niet langer als een maand in het buitenland mag verblijven. Ik moet voorzichtig zijn met mijn reactie (zal van elke individuele situatie afhankelijk zijn), maar mijn broer is momenteel voor meer dan een maand (+/- 6) in Thailand.

   Met toestemming van het UWV. Nogmaals elke situatie kan anders zijn. Als je gedeeltelijk arbeidsongeschikt bent heb je (misschien) wel een sollicitatieplicht. In mijn broers geval, is dit niet zo en heeft hij met toestemming en behoud van uitkering de mogelijkheid om vele maanden per jaar in Thailand te verblijven. Natuurlijk met, in zijn geval de juiste visa, multiple entry of iets dergelijks. Het AD bericht gelezen hebbend had ik dezelfde reactie als de meeste reageerders hier, eigen schuld dikke bult.

   • pekasu zegt op

    Moderator: Reacties zonder leestekens, zoals beginhoofdletters en punten achter een zin, worden niet geplaatst.

 7. Hans zegt op

  Hij is geen crimineel en je kan ook ze paspoort innemen met een meldingsplicht met de waarschuwing erbij als hij zich niet meld en niet binnen een maand ze boete betaald hij de cel in gaat en misschien wel langer dan een maand. Wedden dat hij ze boete betaald! Zo kan het ook!

  • Bompa zegt op

   Uw opmerking is nobel en menselijk maar niet volgens Thaise cultuur ( volgens mijn bescheiden mening).
   Er zijn hier maar 2 manieren om dit voorval te beschouwen.

   1) of je bent een ondergeschikte en dan ondergaat je de regels en orders van de meerdere zonder klacht of weerstand of wordt je gestraft.

   2) of de uitvoerende macht wordt bewust gemaakt van zijn ondergeschiktheid aan Uw positie en laat U verder mer rust na zijn verontschuldigingen te hebben aangeboden

   Dus provoceer nooit een Thaise ambtenaar en handel alsof hij uw meerdere is of nog beter roep hulp in van een ander persoon met aanzien die voor U wilt opkomen.

   groetjes

 8. gert reeves zegt op

  Moderator: Reacties zonder leestekens, zoals beginhoofdletters en punten achter een zin, worden niet geplaatst.

 9. Jos zegt op

  Fout of niet fout is niet de vraag.

  De vraag is of Thailand niet een beetje overdreven reageert. Hij is in overtreding maar hij is geen misdadiger.
  Dit soort acties komen in het nieuws, en blijft bij potentiele toeristen en zakenlieden in het achterhoofd hangen, en gaat Thailand op de duur veel schade berokkenen.

  • Paul Schiphol zegt op

   Onzin Jos, Dit zal Thailand nooit schade berokkenen, het gros van de bezoekers en zeker de zakelijke, zullen altijd met het juiste visa willen verblijven. Alleen de enkele “long-stay” met een krap budget maken dit soort overtredingen. Ergo dit soort types is Thailand liever kwijt dan rijk. Gewoon de regels volgen, toch niet zo moeilijk lijkt mij en als het je té ingewikkeld is, raadpleeg dan tijdig een instantie die je correct kan adviseren.

   • peter zegt op

    De straf is naar mijn mening schromelijk overdreven, eigen schuld of niet. Ik ken meerdere gevallen waarbij mensen vergeten waren tijdig het visum te verlengen en dat waren echt geen personen met een krap budget .
    Erg voorbarige conclusie dus om te suggereren dat het om types zou gaan die Thailand liever kwijt is.
    Het vergeten om een visum te verlengen is niet de enige vergissing die je kunt maken om achter de tralies te belanden.
    Dit soort gevallen zullen het toerisme in ieder geval niet bevorderen.

 10. jozef zegt op

  je bent in overtreding in Thailand de wet aldaar zegt wat te doen. In ieder ander land zijn andere wetgevingen. soms vele male strenger en soms wat soepeler. Als je in Nederland illegaal bent word je ook eerst opgesloten en dan uitgezet.

  • nico zegt op

   Moderator: Graag de discussie bij Thailand houden.

 11. compuding zegt op

  Ik weet niet of de reageerders wel eens een herseninfarct hebben gehad?
  Ik weet dat je heel snel dingen vergeet, je functioneert niet meer zoals vroeger.
  Dus alsjeblieft, oordeel niet te snel.
  Het kan best zijn zoals het geschreven is, en als je dan niet de tijd krijgt om je fout goed te maken is dat heel erg.
  Hij vroeg 3 dagen om zijn boette te betalen. Ik denk dat als hij wat smeergeld had beloofd zat hij nu niet in de gevangenis. Iedereen weet dat het zo werkt
  En de Nederlandse ambassade laat je dan ook nog eens vallen. Het is schandalig wat hier is gebeurt is.

  compuding

  • Carry zegt op

   Ben het volledig met uw reactie eens. De medische problemen na een infarct worden in het merendeel van de reacties niet benoemd of in overweging genomen. Een herseninfarct gaat bijna altijd de nodige handicaps gepaard. Van een ambasade mogen we wel meer inlevings vermogen en de nodige steun verwachten. Kortom een schandalige vertoning..

   • Davis zegt op

    Gezien zijn WAO had hij toestemming aan de bevoegde autoriteiten moeten vragen om langer dan een maand in het buitenland te willen vertoeven. De controle arts beslist dan op de individuele gezondheidstoestand of dat kan of niet. Dit is duidelijk niet gebeurd.

    Ieder zijn mening respecterend uiteraard, maar mij lijkt dat de protagonist op alle gebieden aan het kortste eind heeft getrokken, en daardoor zichzelf in nesten heeft gewerkt. Daar kan een ambassade niet veel aan doen, zij zijn geen sociale hulpverleners. Noch een moeder kloek die haar dwaze kuiken uit het slop moet halen.

 12. Gert reeves zegt op

  Het is door deze mensen,met zulke valse beschuldigingen tegenover immigratie en ambasade dat wij met onze correkte papieren ook in de problemen kunnen komen.
  Ze doen daar nu al zo moeilijk.
  Het is maar te hopen dat dit voor ons in de toekomst geen negatieve gevolgen heeft.
  Deze persoon mag zijn 2 handen kussen dat hij zulke vrienden heeft die hem daar uit hebben geholpen,want die zijn hun geld ook kwijt.
  Na 12 jaar had hij dit toch moeten weten,anders is dit nu een goede les voor hem geweest.

 13. Harry zegt op

  Natuurlijk zijn deze strafmaatregelen in onze NL ogen zwaar overtrokken, doch.. u begeeft zich in Thailand en daar gelden nu eenmaal andere wetten.
  Niet mee eens: blijf dan weg.

  En daarom laat ik het niet op 30 dg aankomen maar vertrek op de 29e dag.

  Niet aan gedacht: zorg altijd, dat je extra geld achter de hand hebt, al was het maar voor een ziekenhuisopname of.. toch een dure taxi omdat u de laatste bus gemist hebt naar het vliegveld.

  Dom oh oliedom.

 14. Davis zegt op

  Is dat wat de Thai nu een Robin Hood noemen?

  Verder, wie zijn gat verbrand, moet op de blaren zitten.

  Geen trieste, maar eerder zielige story.

 15. martin zegt op

  Met een Wao mag men maximaal 9 maanden in buitenland verblijven afhankelijk van ziektebeeld en leeftijd.
  Hiervoor moet een verzoek indienen om toestemming om langer dan een maand in het buitenland te mogen blijven.
  Ik heb zelf altijd toestemming gevraagd en ook altijd gekregen.
  Zonder toestemming langer als 1 maand in het buitenland is vragen om problemen al zijn er wel mensen die zich nergens wat van aantrekken.

 16. ruud zegt op

  Hij heeft om te beginnen zelf iets fout gedaan.
  Waarschijnlijk zal het verhaal zoals het in de krant is gekomen ook niet volledig zijn.
  De vraag is wel, hoe het zo ver heeft kunnen komen dat hij uiteindelijk in de gevangenis terecht is gekomen.
  Het gebrek aan geld zal daarvan de reden wel zijn geweest, anders had hij even Thailand in en uit kunnen vliegen voor een nieuw visum.
  Met dat tekort aan geld heeft hij heel bewust een risico genomen.

 17. Ton zegt op

  Moderator: Reacties zonder leestekens, zoals beginhoofdletters en punten achter een zin, worden niet geplaatst.

 18. GJ Klaus zegt op

  Als ik het goed begrijp dient deze heer een maand in de cel te zitten voor het niet kunnen betalen van zijn boete. Naar mijn weten dient de boete betaald te worden binnen die maand en anders blijft meneer “vrolijk” in de gevangenis. Zo gebeurt het met de buren (myanmar/Birma) die hun tijd overschrijden. Er zijn gevallen bekend die hiervoor al jaren in de thaise gevangenis verblijven daar niemand hen kan helpen aan het boetegeld. Kortom ik ben het eens met de mensen die zeggen dat de thaise wetgeving hierin rigide is.
  Maar goed binnenkort, per 1/1/2016, is het voor de buurlanden over omdat er dan de Asean is en er vrijheid van beweging is.

  • Cornelis zegt op

   Misverstandje: ‘Vrijheid van beweging’ zoals jij het noemt, vrij verkeer van personen dus, is géén onderdeel van de al sinds 1967 bestaande ASEAN en ook niet van de komende ASEAN Economic Community (AEC).

 19. Hans van Mourik zegt op

  Men moet beter weten…
  Thailand heeft vrijwel gèèn democratie,
  en op iedere vierkante meter wel enige
  corruptie!
  Iedereen met enige financie zal nimmer
  in de gevangenis belanden.
  In dat opzicht kan men Thailand
  in het rijtje plaatsen als…
  Iran.,Mexico.,Cambodja etc.
  Dus altijd uiterst voorzichtig zijn in dat
  soort landen…
  voor je het weet zit je voor
  lange tijd in de bak!

 20. Khao Noi zegt op

  Tja ook ik las dit artikel met stijgende verbazing. Hoe zit het daar bij het AD met de kritische journalistieke benadering? “Als gevolg van een visumfout ten onrechte in de gevangenis”, moet volgens mij zijn “als gevolg van de nalatigheid van de heer ten B belandde hij overeenkomstig de Thaise wetgeving in het gevang. Na twaalf jaar reizen naar Thailand zou vervolging wegens “onwetendheid” misschien ook nog wel op zijn plaats zijn.

  Ik ben niet van de afdeling “eigen schuld dikke bult” als het gaat om de omstandigheden in het Thaise penitentiaire systeem. De omstandigheden tarten iedere norm op het gebied van menswaardigheid, veiligheid, hygiene etc. Zelfs wanneer je er beesten zou opsluiten zou er volgens onze normen nog sprake zijn van dierenmishandeling. Daar kun je eigenlijk maar een ding aan doen: zorg onder alle omstandigheden dat je daar wegblijft.

  De Thaise overheid is uiterst rigide als het gaat om verblijfsrechten, dat weet iedere “veteraan” hier. Als je maanden op je rug ligt op Samui dan is er eigenlijk maar een ding wat je moet doen: je visum in de gaten houden. Afgaande op de genoemde boete en de opsluiting is het geen vergissing geweest (een paar dagen) maar een flinke overstay. Je brengt jezelf daarmee zeer zwaar in de problemen en moet dan niet gaan klagen over anderen (zoals de NL ambassade die ook weinig kan doen) en jezelf als een slachtoffer aanmerken.

  Overigens als je de naam van het slachtoffer googled dan kun je zien dat hij niet alleen bezig was aan zijn biografie te werken………..

 21. Thailand John zegt op

  Jaja zo gaat dat in Thailand en dan staan er gelijk mensen klaar om te reageren met daar zal wel meer aan de hand zijn geweesd, Welnu ik kan u allen verzekeren dat dat zomaar kan en mogelijk is. Heb een hele tijd mensen bezocht die om uit eenlopende redenen in de gevangenis zaten of ingesloten op een politie bureau.Waar van velen terecht maar soms een enkeling onterecht.Je kunt al velen jaren in Thailand komen en weten dat je je visum moet laten vernieuwen, verlengen of 90 dagen, maar er kan een moment komen dat je de datum verwisseld of vergeet en dus telaat bent. Ik heb dat ook gehad.Maar was in de gelukkige omstandigheden dat ik een zeer goede relatie had met een Thaise Hoge functionaris en door zijn hulp en tussenkomst kwam het allemaal in orde. Zo het verhaal hier kan in de praktijk zomaar gebeuren en voor je het eigelijk goed en wel beseft zit je achter de tralies en goed in de shit.En als je dan hoop op bijstand of hulp van de Nederlandse Ambassade ? Dan heb je zwaar pech en kun je wegkwijnen, want veelal doen ze helemaal niets voor je.Dus dat kun je wel vergeten.Er was eens een oudere Engelsman die was dat ook vergeten en melde zich op het politie bureau en vroen eat hij moest doen om problemen te voorkomen .Hij werd gelijk ingesloten en heeft weken vast gezeten .Omdat wij in de cel met hem in contact kwamen hebben we deze man uit eindelijk kunnen helpen.En zo kan ik nog wel enkele trieste situaties van mensen vermelden die daar echt niets aan konden doen, maar toch in de shit zaten.Ze kunnen echt wel zien en beoordelen of iemand liegt of bedrieg.Zeker als je regelmatig in Thailand komt of verblijf. Maar dat maakt de betreffende instanties vaak niets uit. Of je moet heel veel geluk hebben en iemand treffen die bereid is je te helpen. Dus beste mensen niet zo snel oordelen en veroordelen als je niet van de hoed en de rand op de hoogte bent.

  • Roswita zegt op

   Helemaal mee eens. Deze man heeft ook nog een herseninfarct gehad en ik weet dat je dan dingen niet goed kunt onthouden. Ik vind de reacties over eigen schuld nogal overdreven en sommige opmerkingen zelfs hersenloos. Je moet naar mijn mening ook even de tijd krijgen om e.e.a. te kunnen regelen. Hij had tenslotte al een flink deel betaald.

 22. Rene Martin zegt op

  Uit het artikel blijkt niet hoelang hij overstay” was en hij heeft mi. de fout gemaakt door naar het immigratiekantoor te gaan zonder geld mee te nemen. Hij had kunnen uitrekenen hoeveel hij had moeten betalen voor zijn langer verblijf en het huisfront om geld moeten vragen. Heel vervelend voor hem dat hij de gevangenis in moest maar wederom een goede herinnering voor ons om je visadatum goed in de gaten te houden.

 23. Fransamsterdam zegt op

  Schandalig dat de Thaise overheid de eigen regels handhaaft en buitenlanders niet conform hùn normen en waarden behandelt. Je kunt je voor een vakantie van een paar maanden toch niet aan gaan passen aan het land waar je naartoe gaat?
  Overigens valt het mij op dat iedereen tegen corruptie is, maar zodra de vergeetachtigheid toeslaat kennen ze opeens toevallig allemaal een hoge functionaris.

 24. M.D. de Boer zegt op

  Hieronder info van een reisverzekeringsblog over verlopen visum in Thailand.

  Wet en regelgeving is in elk land anders. Het lijkt me duidelijk, de eerste 20 dagen is er niet zoveel aan de hand, je betaalt de boete en stapt op het vliegtuig. Als je visum meer dan 20 dagen verlopen is, loop je kans op detentie. Het lijkt mij dat er dan ook niet langer sprake is van “vergeten” en valt het terecht onder het strafrecht. Dat risico loop je in meerdere landen, ook in het Schengengebied.
  Ook is het vreemd dat je op een toeristenvisum reist en vervolgens geen retourticket hebt. Het is vragen om problemen. Overigens ben ik wel van mening dat de Ambassade wat meer aandacht mag besteden aan begeleiding van Nederlanders in detentie, waarbij de financiele consequenties wel voor eigen rekening blijven. Kortom zorg altijd voor een financiele reserve als je geen gratis logies wilt.

  Verlopen van visum reisverzekeringsblog

  Tot zover niets bijzonders, maar bedenk echter wel dat het laten verlopen van je toeristenvisum ernstige consequenties kan hebben.

  Ga je bijvoorbeeld naar Thailand dan krijg je standaard een toeristenvisum voor 30 dagen. Indien tijdens je verblijf in Thailand jouw visum verloopt, is dat volgens de Thaise wetgeving een strafbaar feit. Elke visumplichtige bezoeker die geen geldig Thais visum heeft, kan door de Thaise immigratie autoriteiten worden gearresteerd en in de gevangenis worden gezet.

  Boete voor visumoverschrijding

  Meestal kom je er met een schikking in de vorm van een fikse boete vanaf. Je betaalt dan voor iedere dag dat je visum verlopen is (500 baht per dag – € 12,50). De volgende regeling is in Thailand van kracht voor het verstrijken van de termijn waarvoor het visum geldig is:

  Overschrijding van de verblijfsduur 1 tot 21 dagen: een boete betalen 500 Baht per dag op de luchthaven/landsgrens.
  Overschrijding van 22 tot 41 dagen: een boete betalen van 500 Baht per dag, eventueel arrestatie/detentie, deportatie, mogelijk op een zwarte lijst.
  Overschrijding van 42 dagen of meer: een boete betalen tot 20.000 Baht (€ 500,-), arrestatie/detentie, deportatie, mogelijk op een zwarte lijst.
  Gevangenisstraf

  Mocht je de boete niet kunnen betalen dan volgt arrestatie. In dat geval wordt er een vervangende gevangenisstraf opgelegd. Deze dien je uit uit te zitten en daarna wordt je naar het Immigration Detention Centre (IDC) in Bangkok gebracht. De leefomstandigheden zijn daar erbarmelijk. Zolang je de boete niet kunt betalen en geen ticket naar Nederland kunt tonen, blijf je vastzitten.

  Voorkom dit soort problemen en zorg er voor dat je toeristenvisum niet verloopt.

  • Khun Peter zegt op

   Zie hier: https://www.thailandblog.nl/toerisme/toeristen-opgelet-laat-je-visum-voor-thailand-niet-verlopen/

 25. douwe zegt op

  Michiel moest, zeker na 12 jaren regelmatig in Thailand te zijn geweest, weten dat hij in de narigheid kon komen. De tenenkrommende berichtgeving van het AD is een verwerpelijk voorbeeld van journalistieke verslaggeving.

 26. Miek37 zegt op

  De man heeft een herseninfarct gehad, dan kan je eens iets ontgaan beste mensen!

  • Davis zegt op

   Als WOA ‘er had deze onfortuinlijke (!?) man toelating moeten vragen – of lees melden – om te reizen / het land te verlaten. Aan de adviserend geneesheer van de bevoegde instanties. Deze regel is er net, om eventuele problemen door gezondheidstoestand te vermijden.
   Een zwak excuus dus, om zijn overstay problemen op het herseninfarct c.q. geheugenverlies te steken. Elke arts zal je immers na individueel onderzoek, afraden een verre reis te ondernemen bij o.a. geheugenverlies. Wat de man expliciet wist, alvorens zijn reis te ondernemen.

   Het is grofweg, zoals met een gebroken been een berg gaan beklimmen. En bij problemen, de ambassade verwijten dat zij het ziekenhuis niet betalen, laat staan hem eruit halen?

   Verder kan een ambassade in het geval van overstay – wettelijk gezien – alleen maar bemiddelen. Of kennissen of familie verzoeken de boete te betalen. En/of geld te sturen om bv extra voeding aan te kopen in de gevangenis, een advocaat te betalen, …

   Verder is het wel leuk te lezen in andere reacties, dat ondanks mans nare ervaringen, men deze in zijn visie volgt en steunt.

   Maar wat een klucht op zich, waar het AD dan nog in mans verhaal mee gaat!

 27. Tony zegt op

  Dat de assistentie van de Nederlandse ambassade niet genoeg hulp zou bieden bij Thaise detentie is een politieke geld kwestie, niet een immorele kwestie. Belastinggeld kan maar 1 keer worden uitgegeven. Het zou de ambassade sieren als zij eerlijk aangeven dat meer assistentie niet tot hun takenpakket behoort waar de Nederlandse samenleving voor betaald.

  Er zijn genoeg landen in de wereld die hun onderdanen in het buitenlandse gevang totaal laten stikken, dus eigenlijk heeft hij het wel getroffen met de Nederlandse ondersteuning ofschoon het altijd beter kan.

 28. Gerrit Tienkamp zegt op

  Gewoon in Thailand alle risico’s vermijden.
  Of the juiste agent hebben die je helpen kan.
  De juiste vrienden om je heen verzamelen is ook heel belangrijk in Thailand.
  Met de juiste vrienden had dit niet gebeurd, dus ook geen medelijden, (Sorry)

 29. hendrik zegt op

  Okay, dat je fout zit bij overstay is duidelijk, en dat je daarvoor moet worden gestraft in de vorm van het betalen of erger detentie begrijp ik ook. Maar leven Anno 2015 in embargelijke omstandigheden lijkt mij toch echt iets te ver gaan zeker als het om mensenrechten gaat.

  Maarja Thailand lijkt niet zoveel te geven voor een mensenleven.

 30. Herman zegt op

  Ik wil hierop ook even reageren. Ikzelf ben in 2014 ook opgepakt voor overstay in Thailand. Ik heb twee dagen op het politie bureau vastgezeten voordat ik op de rechtbank tot 15 dagen veroordeeld werd. De boete was 3000 bht. (15 x 200 bht). Omdat ik het op dat moment niet kon betalen zal ik dezelfde avond in de gevangenis t.w. Pathumthani (vlak bij Don Mueang) Ik lees in het artikel dat Michiel 800 euro moest betalen (ongeveer 29.500 bht is dus ongeveer 150 dagen vastzitten) Nu kan er natuurlijk wel wat veranderd zijn, maar dit lijkt mij wat overdreven. Natuurlijk is het leven in de thaise gevangenis slecht. Wij zaten met +/- 45 man in een ruimte van 35m2. Het eten is slecht en als je geen geld hebt, kun je niets extra’s eten. Na 15 dagen overgebracht naar IDC. Het leven in IDC is ook niet goed, slecht eten en zoals beschreven geen daglicht. Maar zoals veel mannen die daar zitten krijgen de ambassades de schuld, dat er niet geholpen wordt. Men vergeet dat het hun eigen schuld is, dat men daar zit. En de ambassade betaald niet voor de ticket. Ik kan alleen maar zeggen dat de Nederlandse ambassade wel goed help. Ja de regel is 2 x per jaar, maar bij mij kwamen ze wel vaker. Na 3 dagen was er het eerste bezoek. Direct de familie ingeseind en het geld voor de ticket stond snel op de rekening van Buza. Echter doordat mijn paspoort op het politie bureau of rechtbank was kwijtgeraakt heb ik daar wat langer moeten zitten. Maar de ambassade heeft er alles aangedaan om mij weer naar Nederland terug te laten gaan.
  En misschien is er in de tussentijd wat veranderd, maar in IDC kun je naar de dokter en medicijnen zijn voldoende te verkrijgen. En als je naar het ziekenhuis moet, dan ga je. Ik ga niet goedpraten hoe Thailand met zijn gevangene omgaat, dat kan veel beter, en de omstandigheden zijn zeer slecht. Maar bedenk altijd het is je eigen schuld, als je daar terecht komt.

 31. janbeute zegt op

  Vandaag voor 90 dagen report bij de CM emigratie . Twee nummers voor mij een knappe slanke farang lady met dure mobil .
  Had overstay voor haar 90 dagen report .
  Wou middels haar mobiel iets laten zien aan de ambtenaar , maar helaas moest betalen .
  Een zeer zuur gezicht trad bij haar op .
  Een overtredings bon werdt opgemaakt voor meer dan , alla 500 bath voor een dag te laat melden .
  Tot een maximum van 5000 bath .
  Heb je geen poen voor de bon ,dan is het brommen in een Thaise cel .
  En zelfs misschien daarna enkeltje Holland of waar dan ook .
  In het ergste geval wordt het persona non grada .
  Als je weet hoe het hier werkt hou je dan aan de regels en beklaag je niet .
  Maar je hebt altijd mensen die als ze zelfs met hun auto door het rode licht rijden , zich onschuldig voelen .

  Jan Beute

  • David H. zegt op

   Indien je spreekt over de 90 dagen adres rapportering , dan heb je zelfs een “window “van 15 dagen ongeveer { iets ervoor en meer na de juiste datum ) + dat een grensovergang ook als rapport telt en de teller op nul zet.
   Wat die dame wenste te laten zien zal waarschijnlijk de rapportering via email zijn dat nu ook mogelijk is , maar dat staat nog in zijn inloopperiode , dus wijselijk af te raden voorlopig ..
   Best NOOI een visa run zonder voldoende Thaise bath of andere currency of Bankkaartje op zak , idem voor Immigratiebezoek.

   Ik heb op 7 jaar nog nooit problemen gehad , maar zet voor all veiligheid in min simple gsm alarm voor die data aan …En heb ook op 7 jaar als expatt nog nooit een politieman mijn passport moeten tonen….ligt wel een beetje aan je doen en vooral ….je.laten !

   • theoS zegt op

    In meer dan 40 jr hier in Thailand is mij nog nooit om een paspoort of ander identificatie bewijs gevraagd. Ook niet bij de diverse verkeers ongelukken (aanrijdingen) waar ik bij betrokken was. Hiep Hoi Thailand!

 32. Rick zegt op

  Zonder meer schandalig een dikke vette rode stempel in het paspoort en een verbod voor Thailand in te reizen voor een periode van b.v. 5 of 10 jaar zijn meer als voldoende. Ik denk dat dit soort berichten alleen schade oplevert voor het toch al zeer besmeurde gezicht van Thailand als vakantieland.

 33. sjef zegt op

  Persoonlijk vind ik het allemaal “Te”,maar je doet er weinig aan,of je moet Nederland niet meer uit willen en dan vind ik ons land toch te klein haha.

  Voor het gros zal het trouwens niet van toepassing zijn.
  Ben zelf vaak tegen overheden opgelopen zowel in NL als in het buitenland en het liep allemaal met een sisser af.
  Een ding altijd begrepen,gebeurd het dan Nederig blijven en niet de wijsneus uithangen.
  Ik ga er vanuit een ander moet ook zijn werk doen en als ik fout zit moet ik het die persoon niet moeilijker maken wat uiteindelijk een boemerang wordt.

  Verder is het overal “Wie appelen vaart wie appelen eet.
  Niet wat je kent, maar wie je kent.
  Ergo zorg tot je zo snel mogelijk je omgeving in kaart breng haha

 34. jacqueline zegt op

  Natuurlijk moet je een geldig visum hebben , en natuurlijk ben je zelf verantwoordelijk , en natuurlijk moet je niet tot je laatste cent op is , in Thailand (of welk ander buitenland dan ook ) blijven , en natuurlijk moet je jezelf gedragen in een gastland , wat iedereen er over schrijft , daar ben ik het volkomen mee eens .
  Maar ook al zou hij een beetje hebben willen sjoemelen met zijn visum , en ook dat hij zo dom was om zijn laatste centen op te maken , is dat nog geen reden om iemand voor zo een overtreding , op te sluiten bij drugscriminelen en moordenaars , en zou de ambassade van Nederland zich hiervoor wel een beetje meer in mogen zetten . Niet om iemand zijn boette te betalen of een vrijlating regelen , maar wel als het om gezondheid en medicijnen gaat .
  Ik ben diabeet , en diabeten gaan dood zonder insuline , dus als iemand voor iets kleins of zelfs onschuldig in het gevang komt , en zijn insuline is op , en er is niemand die je daarmee helpt , dan ga je dood .( geldt ook voor hartpatiënten enzf.)
  Natuurlijk wel , eigen schuld dikke bult ???


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website