VanderWolf Images / Shutterstock.com

Op de de Thaise TV zender One31 verscheen gisteren zo maar onze premier Mark Rutte in beeld. Het was het bekende filmpje waarbij Rutte zijn eigen gemorste koffie opruimt en de vloer dweilt. Volgens de presentator van One31 zou de Thaise premier Prayut Chan-o-cha daar een voorbeeld aan kunnen nemen.

Met de Thaise verkiezingen in zicht wordt de kritiek op juntaleider Prayut wat luider. Gisteren werd de nijpende situatie in Bangkok besproken. De hoofdstad gaat al vele dagen gebukt onder een deken van smog met extreem hoge fijnstof waarden. In alle districten in Bangkok was maandagmiddag de concentratie aan PM 2,5 fijnstofdeeltjes boven de veiligheidslimiet van 50 microgram per kubieke meter (de WHO hanteert 25 microgram als grens). Op tien meetpunten in Bangkok concentraties gemeten van 56 tot 85 microgram!

Premier Prayut heeft tijdens een toespraak de bevolking opgeroepen om wat te doen aan de slecht luchtkwaliteit. Zo moeten Thaise automobilisten de motor van hun voertuig niet nodeloos laten draaien als ze stil staan of zelfs als ze ergens geparkeerd staan. Veel Thai doen dat om zo de airco te laten werken en ze niet in een bloedhete auto hoeven te stappen.

Tijdens de uitzending van One31 verschenen er echter beelden dat wanneer Prayut en zijn gevolg ergens parkeren zijn chauffeurs de motor van de auto ook aan laten staan laten, wat niet bepaald milieuvriendelijk is. Prayut zou, volgens de presentator, eerst zelf eens het goede voorbeeld moeten geven alvorens de bevolking aan te spreken. Dat het ook anders kan wilde men illustreren door een video te vertonen van onze Mark Rutte die zijn eigen troep opruimt.

En nu maar hopen dat de chauffeur van onze premier de motor uitzet als hij moet wachten….

Zie hier de beelden van de uitzending. Mark Rutte komt in beeld na 5.43 minuten.

No votes yet.
Please wait...

9 reacties op “‘Mark Rutte als het goede voorbeeld voor premier Prayut?’”

 1. leppak zegt op

  Ook had men toe kunnen voegen: beiden beloven veel maar doen……..

 2. bert minten zegt op

  De camera was erbij, vraag me af of Rutte dit ook gedaan had zonder camera!

  • janbeute zegt op

   En niet alleen de camera, toeval dat een schoonmaakster kompleet met vloerdweil vlak in de buurt al aanwezig was.

   Jan Beute.

   • Hans zegt op

    Een “mooi” ingestudeerd toneel stukje. Is Rutte toch nog ergens goed in.

 3. Puuchaai Korat zegt op

  Rutte kan beter voor zorgen voor een sterkere Euro. Wat een neergang zeg, de laatste tijd. En dat moet dan een voorbeeld zijn voor een land ? Thailand wint het monetair van Nederland en dus Europa. En die fijnstof waait wel weer een keer over. Net zo’n hype als asbest in Nederland. Zwaar overtrokken. Niet gezond misschien maar in metropolen niet te voorkomen. Daar moet je mee leren leven. Of moeten hier straks ook allerlei veel te zwaar gesubsidieerde auto’s elektrisch gaan rijden ? En waar komt die elektriciteit vandaan ? Nee Thailand, vaar uw eigen koers en ga alsjeblieft niet het Nederlandse, lees Europese voorbeeld volgen.

  • theoweert zegt op

   Ja helaas blijkt de elektrische auto’s en motorbikes geen garantie voor geen Smog kijk maar de steden van China zoals Beijing. Waar je alleen elektrische motorbikes zie en binnen de 5e stadsring (ca 50 km) geen vervuilende vrachtauto’s en bussen mogen komen. Ook de auto rijden nagenoeg allemaal elektrisch omdat benzine erg duur zijn gemaakt ook qua brandstof en binnen de Ringwegen vindt nagenoeg geen benzinestations.

 4. Jacques zegt op

  Een beetje Nederlander wordt geroemd om zijn properheid, dat is niets bijzonders.
  Ik heb twee huishoudsters en op mijn oude dag is het toch wel makkelijk om die voor dit soort klusjes in te schakelen. Hier krijgen ze ook voor betaald. Wellicht heeft Prayut ook een of meer huishoudsters die dit voor hem doen. Ik denk dat de chauffeur van Prayut ook wel in een koele auto wil zitten als de baas er niet is. Maar zonder gekheid we zullen met zijn allen anders moeten gaan leven en dit geldt niet alleen voor Thailand. Naar anderen kijken is een stap, maar meer nog is het zaak om op het eigen doen en laten te letten en milieu hoog in het vaandel te hebben. De problematiek met de hoge concentraties in Bangkok zijn niet zomaar opgelost, daar is heel veel verandering voor nodig en of hier de wil, mogelijkheid en discipline voor te vinden is onder de bevolking, daar ben ik niet zo zeker van.

  • l.lagemaat zegt op

   Men kan afdwingen dat in bepaalde delen van de stad waar de smog het ergst is auto’s met een even nummer 1 dag niet rijden.
   Op een andere dag de auto’s met oneven nummers.
   Het is weliswaar een ” druppel”.. maar dan kunnen de mensen vast wennen aan het idee.

   Maar met de verkiezingen voor de deur!

   Zolang je niet kunt aantonen dat de dood de oorzaak is van de smog is er niets aan de hand!

   • Jacques zegt op

    Geen paniek gelukkig zijn er mondkapjes daar krijg je de mensen wel rustig mee. Hoe naïef kan je zijn.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website