Gisteren stond er een artikel op Thailandblog over een voetganger die in Hua hin op het zebrapad was doodgereden. Toen kwam de voetgangersoversteekplaats bij Bangkok Hospital in Hua Hin ook aan de orde. Een lezer stuurde ons zijn bevindingen die zijn opgenomen met een dashcam. Het gaat over de bewuste oversteekplaats in Hua Hin. Deze video toont maar weer eens aan hoe gevaarlijk het verkeer in Thailand is.

Het gaat om een opname van dinsdag 17 februari 2015. De inzender laat het volgende weten:

Dagelijks als ik voorbij genoemde voetgangersoversteekplaats rijd zie ik dat men nauwelijks stopt wanneer het verkeerslicht op rood gaat en men rijdt vaak de mensen gewoon van hun sokken. Dat er nog geen ernstige ongevallen zijn gebeurd is me een raadsel, of het wordt gewoon niet gemeld natuurlijk wat ook zo maar kan. 

Als je het filmpje bekijkt schrik je je dood en het geeft de asociale houding weer van tenminste deze Thaise vrachtwagenbestuurder. We weten allemaal dat er velen zijn zoals hij en ik had zelfs de indruk dat hij versnelde toen hij zag dat het verkeerslicht op rood sprong. Wat het nog spannender maakt is dat de vrachtwagen nota bene een Porsche inhaalde, zonder ook maar gebruik te maken van zijn richtingaanwijzers en juist voor hij zijn, ik noem het poging tot doodslag, beging. Gelukkig keken beide voetgangers nog goed uit.

Ik heb de indruk dat de politie vooralsnog geen sodemieter doet aan dit soort gedrag, kennelijk zijn ze drukker met het scoren van 100-500 Bahtjes om de eigen zakken en van hun meerderen te vullen.

Video: Levensgevaarlijk rijgedrag van Thai bij voetgangersoversteekplaats in Hua Hin

Bekijk hier de video:

[youtube]https://youtu.be/i0QhOkr1GFU[/youtube]

22 reacties op “Levensgevaarlijk rijgedrag van Thai bij voetgangersoversteekplaats in Hua Hin (video)”

 1. Eric zegt op

  Thai en verkeersregels. Zelf neem ik regelmatig deel aan het verkeer in Thailand. Als voetganger, als bestuurder van een motorbike en als automobilist.
  Krijg steeds vaker de indruk dat de regels meer moeten worden geinterpreteerd als suggesties. Je zou kunnen stoppen voor rood licht, je zou voetgangers kunnen laten oversteken op een zebrapad, je zou een helm kunnen opzetten.
  De handhaving door de Thaise politie is een lachertje. Geen helm betekent een boete maar je mag vervolgens wel zonder helm doorrijden. Er wordt met een kaartje gezwaaid dat je ergens 10 km terug een denkbeeldige (gele) lijn hebt genegeerd en je moet 2000 baht betalen. Je doet het af met 200 en je rijdt rustig verder.
  Buitenlanders zijn eerder het haasje bij verkeerscontroles dan de Thai. Als enige MET rijbewijs wordt ik regelmatig aan decant gezet en worden we (de politieagent in kwestie en ik) links en rechts voorbij gescheurd zonder dat er ook maar een kik wordt gegeven.

  Als je dit nu weet als Thailand ganger en de gemiddelde tourist die toch regelmatig dit soort berichten leest moet je je daar op instellen. Je krijgt geen voorrang op een zebrapad, je steekt niet over tenzij je 100% zeker weet dat er geen verkeer is dat je overhoop kan rijden en je gaat niet klagen over het rijgedrag van de Thai als je weet dat er niets aan wordt gedaan, laat staan dat dit ooit zal veranderen.
  En hoe harder wij als buitenlanders reopen dat het een gotspe is (en dat is het natuurlijk) zal de Thai er zeker niks aan doen!

 2. Sjaak S zegt op

  Natuurlijk begaat hij een verkeersovertreding, maar die voetgangers zouden ook echt stom zijn geweest als ze zonder meer over gingen steken.
  Alsjeblieft, maak het nou niet erger dan het is. Heb je groen als voetganger, wil dat niet zeggen dat je niet hoeft uit te kijken, “want iedereen stopt wel”… echt, dan verdien je niet beter.
  Heb je groen, kijk dan toch nog eens uit… misschien dat het aantal auto’s dat doorrijdt minder is, maar zeker niet zo dat nu iedereen stopt.
  Datzelfde geldt ook voor een auto of motorrijder die op een kruising staat en oversteekt. Kijken is altijd aan de orde. Ook en zeker als je groen hebt, kan er nog steeds een idioot komen die toch nog denkt even alle verkeer voor te zijn.
  Inderdaad wordt hier weinig gecontroleerd, maar dat komt ook waarschijnlijk omdat veel politie-agenten het ook zo handhaven: jij wilt oversteken, jij moet uitkijken.

  • KritiKus zegt op

   Dat zie je helaas verkeerd. Thai stoppen niet voor een stoplicht, zebrapad of in ieder geval te laat. En als er over gestoken wordt als iedereen stilstaat, schieten er nog allerlei brommers er snoeihard tussendoor. Dus even kijken is te simpel gezegd, meer 6 paar ogen alle kanten op (laten) richten. Levensgevaarlijk

 3. dirkphan zegt op

  Ik verwittig steeds elk één die naar Thailand komt dat dit gevaar nr 1 is. Ik zeg hen steeds “steek over zoals in Europa, dat is de meest gegarandeerde manier om tussen zes planken” terug naar huis te komen. Dit is trouwens niet alleen zo in Hua Hin, maar dit geldt voor gans Thailand.
  Zelf resideer ik in Hua Hin maar tijdens mijn autoritten naar Phuket, Koh Chang, Khon Kaen, Chiang Mai, Chang Rai,….. heb ik dit fenomeen OVERAL gezien, zij het in het Noorden net iets minder.

  Let ook zeker op als er iemand zijn wagen stopt voor een zebrapad. Met statistische zekerheid kan je er donder op zeggen dat de auto naast degene die stopte zal door rijden.

  Voetgangers, fietsers, als je in Europa 2 keer kijkt voor je oversteekt, doe dit dan in Thailand 10 maal.

 4. dirk zegt op

  Een Thai kent geen regels en als ie ze kent lapt ie ze aan z’n laars. GOED ONTHOUDEN !!!!!!

 5. Khun Peter zegt op

  De belangrijkste conclusie die ik kan bedenken: Haal alle zebrapaden en voetgangersoversteekplaatsen in Thailand weg. Eigenlijk zijn ze gevaarlijker dan zo de weg oversteken.
  Toeristen wanen zich veilig en daar zit het grootste gevaar.

 6. Art zegt op

  Een camera neerhangen en een vette bekeuring sturen naar de eigenaar van die vrachtauto.
  Ik heb daar zelf (ter hoogte van het winkelcentrum) verschillende aanrijdingen mee gemaakt, waaronder een kind dat dood gereden werd.
  Je moet echt lang wachten voordat je over kan steken zelfs op het zebrapad, tenzij er politie op de weg staat maar dat is meestal niet het geval.
  Er lopen daar altijd veel voetgangers omdat aan de andere kant van weg je zo het strand oploopt.

 7. john zegt op

  Heb enige tijd geleden een verslag gelezen en meen ook video hierover gezien van een proef waarbij een zestal belangrijke voetgangseroversteekplaatsen werden bekeken. Conclusie was dat op al deze oversteekplaatsen, zelfs vlak voor politiebureau heel regelmatig niet werd gestopt voor een rood stoplicht bij voetgangersoversteekplaats.
  Terzijde, ook in nederland kijk ik echt wel uit of ik op zo’n oversteekplaats de gelegenheid krijg over te steken !! Dus laten we het nu niet helemaal schuiven op thaise verkeersanarchie.!

 8. Henk Hauer zegt op

  Nooit de weg oversteken bij deze oversteek plaatsen. Kijk gewoon goed uit je doppen,en steek de weg over.

 9. Christiaan H zegt op

  Ik ken die oversteekplaatsen in Hua Hin. Het stoplicht rood bij het Bangkok Hospital wordt vaak totaal genegeerd. Men davert daar met 80 km of soms meer op af.
  Op het zebrapad nabij de Sathukarn Witthayaschool staan bijna dagelijks auto’s geparkeerd, zodat de oversteek voor de schoolkinderen extra gevaarlijk wordt. Heel af en toe komt de politie daar helpen met oversteken, maar ze zijn daar al weg, voordat de laatste kinderen daar moeten oversteken.
  Ik ben het met Khun Peter eens. Haal weg die zogenaamde zebrapaden. Ze stellen niets voor.

 10. Frans Nico zegt op

  Ik rij inmiddels tien jaar een maand of langer met de auto in Thailand. Ik heb hier niet echt moeite mee. Als je weet hoe het verkeer in Thailand is, dat houd je met alles rekening.

  Als voetganger geldt voor mij hetzelfde. Steek over als het kan, niet eerder. Ga er altijd van uit dat een automobilist of elk ander voertuig doorrijdt bij een zebrapad. Doen automobilisten in Nederland en elke andere plaats in deze wereld ook veelvuldig. Niets nieuws onder de zon.

  De toeristen op deze video keken naar mijn mening ook goed uit en staken niet luk raak over. Overigens toeterde de bestuurder van de truck om ze te waarschuwen. Toch netjes, nietwaar?

  Ook een belangrijk gegeven is: Laat zien wat je van plan bent. Laat daar geen twijfel over bestaan. Dat geldt ook in elk ander land.

  Zelf kijk ik als voetganger altijd in de ogen van de weggebruiker die aan komt rijden (als automobilist doe ik dat ook overigens). Met oogcontact maak je de ander ook duidelijk wat je wilt.

  Verkeer is een samenspel van weggebruikers. Ga niet slechts af op regels. Doen ze in het voetbal ook niet. Gebruik je gezond verstand en je zal lang leven.

  • Khun Peter zegt op

   Als je partner of kind wordt doodgereden op het zebrapad in Thailand zeg je dan ook: Had hij/zij maar beter uit moeten kijken?

   • Frans Nico zegt op

    Beste Khun Peter,

    Hier heb je een punt. Nee, dan zal ik dat niet zeggen. Ik mag niet van een kind verwachten dat die denkt als een volwassene. Een kind mist ook de ervaring. Maar ik meen te veronderstellen dat het hier niet om kinderen gaat. Het is natuurlijk mijn taak mijn dochter van vier te onderwijzen om net zo te denken en te doen.

  • Ingrid zegt op

   Het oogcontact maken is iets wat wij in Nederland heel normaal vinden. Even een extra check of de bestuurde mij echt wel gezien heeft. Helaas zijn in Thailand van veel auto’s alle ramen, ook het voorraam zodanig geblindeerd dat je niet eens kunt zien of er iemand in ziet. Laat staan dat je kunt checken of hij/zij je gezien heeft of überhaupt wel op het verkeer let.
   Het is en blijft waar je ook bent goed oppassen in het verkeer maar in Thailand toch nog wel extra. Wanneer er een voertuig stopt voor een oversteek, kruising of verkeerslicht is het vaker wel dan niet zo dat er alsnog andere voertuigen omheen scheuren die jij dan niet / laat kunt zien.

   • theoS zegt op

    De ramen in autos mogen maar, ik dacht, voor 40% donker zijn en de voorruit mag helemaal niet geblindeerd zijn. Dit is de wet. Juist gemaakt zodat de politie ziet wie er in de wagen zit. Ook is het zo dat als jij op het laatste ogenblik nog wil stoppen voor een rood licht ( wat niet hoeft in Thailand ) kun je er donder op zeggen dat de achter je rijdende auto met een knal op je rijdt. Is het een bus of vrachtwagen, zeg dan maar dag met je handje. Het rijden in Thailand is inschatten en je afvragen wat gaat hij daar doen. Goed voor je 6e zintuig. Ik rijd hier dagelijks, al 40 jaar, motor en auto en leef nog steeds. Nooit een grote aanrijding gehad, wel schrammen e.d. Ben nu tachtig jaar en rij nog steeds auto in Thailand. Nog op de motor ook.

 11. Daniel VL zegt op

  In Chiang Mai.op de ring langs het water, binnen ring tegenwijzer richting, buiten ring in wijzer richting 40 km per uur rijden.Iedereen rijdt hier veel sneller Of er moet traffic jam zijn.
  Aan de school voor de blinden is er een zebrapad met zelf te bedienen lichten. Als ik aan de overkant moet zijn gebruik ik ze. Gelukig ik zie, en krijg 12 seconden. Eerste rijvak stopt doorgaans, tweede is al opletten, Derde kijk maar goed uit en houdt je klaar om achteruit te springen. Ik kan zien wat met een blinde?
  De geavaarlijkste zijn de rode taxi’s Die moeten al ergens zijn voor de klant instapt.. Gek of dronken. ?
  De gevaarlijkste oversteek is in Tha Pae road tegen de gate. Ook zelf te bedienen lichten.

  • Cornelis zegt op

   Die laatste is inderdaad een levensgevaarlijke oversteek. Groen licht voor de voetganger is daar zeker geen vrijbrief om over te steken, velen rijden gewoon door en niet al te traag ook……….

 12. ruud zegt op

  Overigens hebben ze in Khon Kaen op sommige kruispunten camera’s staan, die een foto van je maken, als je door rood licht rijdt.
  Helemaal onbekend is die techniek dus niet in Thailand.
  Met wat aansporing bij het ziekenhuis, is dat Bangkok ziekenhuis misschien wel bereid zich in te zetten voor een camera bij dat zebrapad…..
  …..Tenzij dat zebrapad veel klanten oplevert natuurlijk.

 13. RobHH zegt op

  “When in Rome act like the Romans”…

  En dan bedoel ik niet dat je elk signaal en elk verkeersbord maar moet negeren, maar wel dat je rekening ermee moet houden dat het verkeer niet is zoals thuis.

  Op de Tangenziale rond Milaan of de Peripherique om Parijs pas je ook je rijgedrag aan. Als je daar rijdt alsof je op de A10 zit dan vraag je ook om ongelukken.

  De kans dat je in Thailand bij een verkeersongeval betrokken raakt is grofweg tien maal zo groot dan thuis. Dat zou dus reden moeten zijn om tien maal zo goed op te letten hier. Dan kom je gewoon ongeschonden uit de strijd.

 14. Herman buts zegt op

  afschaffen is juist de verkeerde reflex, je geeft de verkeersovertreders gelijk
  ik leef 5 a 6 maanden in thailand per jaar en ik probeer mijn voorrang af te dwingen zonder mijn leven te riskeren, en ja de enige manier om dit te stoppen is boetes laten betalen , liefst meer dan 500 bht
  ik merk dat er toch meer cameras komen en het zal niet voor morgen zijn , maar stilletjes aan zal de thai zijn rijgedrag moeten aanpassen

 15. Christina zegt op

  Silom road Bangkok ook crisis om aan de overkant te komen.
  Al een paar keer met de auto gelukkig hadden we een goede chauffeur en een bescherm engel ook levens gevaarlijke situaties meegemaakt gelukkig kon de chauffeur op tijd zijn stuur omgooien toen een vrachtwagen zijn bomen verloor bij de eerste beste stop wat drinken ook voor chauffeur op onze kosten hij was ook geschrokken en sorry was het enigste was hij steeds herhaalde. Not your mistake thank you en een grote fooi.

 16. Nicole zegt op

  Waarvoor denk je, hebben ze in thailand zoveel verkeersbruggen over de autoweg liggen? veiliger om daarmee naar de overkant te geraken. Al moet je soms omlopen en veel trappen lopen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website