Woensdag 42,7 °C in Kanchanaburi

Eergisteren sneuvelde het eerste hitterecord in Thailand, het was met 42,7 °C in Kanchanaburi al een graad warmer dan de heetste dag in 2012.

Het plaatje rechts is van een Thaise nieuwszender Channel 3 van gisterochtend. Hierop kan je zien dat het momenteel erg heet is in Thailand. De verwachting is dat de komende weken er opnieuw hitterecords gebroken gaan worden.

Het heetst was het woensdag in Kanchanaburi (Centraal Thailand) met 42,7 °C. In het Noorden was Tak de heetste plaats met 42.3 °C. In Bangkok, was het 37,5 °C, hoewel de gevoelstemperatuur in Bangkok wel tot 10 graden hoger kan zijn.

Hitterecords in het verleden

Nu is het altijd wel heet in deze maanden, maar hoe warm was het de voorgaande jaren? In 2012 werden de hoogste temperaturen gemeten in Lampang, Phrae en Tak; het werd hier 41,7 °C. De hoogste temperatuur in Bangkok was 40,0 °C.

In 2011 was Buriram het heetst met 40,7 °C, gevolgd door Tak met 40,4 °C en Lopburi met 39.2 °C. De hoogste gemeten temperatuur in Bangkok was 38.5 °C.

In 2010, had Mae Hong Son een hitterecord met 43,4 °C, op de voet gevolgd door Kanchanaburi met 43 °C en Buriram: 41.1 °C. In Bangkok werd het niet heter dan 39.7 °C.

Hoogst gemeten temperatuur in Thailand: 44.05 °C.

Voor het echte record moeten we nog verder terug. De warmste dag ooit in Thailand was op 27 april 1960; toen werd het in Uttaradit maar liefst 44.05 °C.

Het is nu nog begin april en de echte hitte moet nog komen. Volgens het Thaise Meteorologische departement kunnen wij onze borst nat maken en kan de temperatuur stijgen tot 43 °C of hoger de komende weken.

Bron: www.richardbarrow.com/2013/04/record-breaking-temperatures-in-thailand/


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

14 reacties op “Hitterecord in Thailand: woensdag 42,7 °C in Kanchanaburi”

 1. Cornelis zegt op

  Beter dan in het nog steeds koude NL – nu om 09.15 lees ik in de buurt van Doi Satep, in de heuvels noordelijk van Chiang Mai, al weer 27 graden af van de in de schaduw hangende thermometer. Heerlijk, eigenlijk wil ik niet terug!

 2. Jacques zegt op

  Ik ben ook even buiten gaan kijken. Op het balkon (noordzijde, altijd schaduw) is het nu -5 april 09:35 uur- 29 graden. Gisterenmiddag liep het op tot 39 graden. Alleen met ventilatoren op volle sterkte is het dan uit te houden. Zit je wel weg te waaien, maar anders zit je weg te smelten.

  Op zo’n moment heb ik groot respect voor de Thaise mensen die gewoon doorwerken. Ik zou het niet kunnen.

  • RonnyLadPhrao zegt op

   Mee eens Jacques.
   Diegene die binnen werken zijn de gelukkig maar buiten moet het een verschrikking zijn voor al die anderen.
   Ze worden nogal gauw eens vergeten.
   Zou ook niks voor mij zijn en ze verdienen alle respect voor hun werk in deze omstandigheden.

  • Henk van't Slot zegt op

   Niet alleen Thaise mensen moeten werken in extreme hitte,als wij met een baggerklus ergens in de wereld bezig zijn,werken wij als je dagdienst hebt er 12 uur in.
   Tegenwoordig mag je niet meer om veiligheidsredenen in een korte broek en ontblootbovenlijf werken,dus je werkt in die hitte met een overall,zwemvest,helm,en zware laarzen met stalen neuzen,die je eigenlijk alleen kunt dragen met geitenwollen sokken anders gaan je voeten kapot.
   Werken vaak samen met locals,die kunnen er over het algemeen nog slechter tegen als wij.

   • RonnyLadPhrao zegt op

    Werken in zulke temperaturen zal voor iedereen wel een verschrikking zijn.
    Hier in de buurt zijn ze enkele gebouwen aan het rechtzetten.
    Het is een tamelijk groot project.
    Locals, maar ik vermoed ook wel van de omringende landen.
    Hun lichaam is volledig afgeschermd van de zon, hoofd inbegrepen, alleen de ogen vrij.
    Helm zie je af en toe en de meesten zonder schoenen op de stellingen
    Er loopt geen enkele farang tussen, dus ik kan niet vragen of die er beter tegen kan.

   • Henk van't Slot zegt op

    Ik denk niet dat wij Hollanders ”farang” er beter tegen kunnen,maar de Thaien hebben door de jaren heen een ander werktempo aangenomen.
    Ik heb nog nooit meegemaakt dat het werktempo bepaald werdt door de weersomstandigheden,Jan Kaas gaat er gewoon 100% voor.
    Als je niet mee kunt gaan, dan ben je gouw weg in de baggerij.
    Heb ik het nog niet gehad over het machinekamer personeel,kan daar beneden soms tegen de 80 graden zijn,als er gesleuteld moet worden,handschoenen aan,anders verbrandt je je eigen aan het gereedschap.

 3. RonnyLadPhrao zegt op

  Ik kan het buiten niet aflezen want hangt er geen (zal me eens een moeten aanschaffen voor buiten) maar op de elektronische binnen is het nu 34 graden met ventilator op volle bak. Buiten waarschijnlijk wat meer en geen zuchtje wind in tegenstelling tot gisteren.

  Gevolgen van de hitte heb ik al. Maandag naar een inzamelactie tvv het rode kruis geweest en dan naar Asiatique. In frigo’s van taxi’s gestapt en vermist we met 4 waren moest ik telkens vooraan zitten. De airco stond telkens op volle bak en volop in mijn gezicht. De gleufjes wegdraaien lukte niet want geblokkeerd of gewoon niet aanwezig. Afzetten was geen optie voor de taxichauffeur. Resultaat – sinds gisteren aan de Tiffy, want opgezadeld met een flinke verkoudheid en bijhorende hoofdpijn en lopende neus.

  • Caliente zegt op

   Dat is altijd zo irritant van Thaise taxi’s, busjes etc. Het lijkt altijd wel of je een vriescel inloopt. Ik neem altijd een extra sjawl mee en een shirtje met lange mouwen speciaal voor het vervoer.

   • Cornelis zegt op

    Moderator: uw reactie is off-topic.

 4. Lije Vanonschot zegt op

  Ik verfoei een fan. Mijn ervaring is dat je bij zonnig weer beter buiten in de zon en in de wind kan zitten dan binnen waar geen zon komt en in de tocht. Op het strand kan je van het goede een beetje (te) veel hebben, maar dan duik je het zeewater in. Mocht dat dicht bij de kust in deze tijd van het jaar (april) warmer zijn dan aangenaam, zwem dan een eindwewegs de zee in, weg van het ondiepe water, is mijn advies. De idee dat zwemwater fris moet zijn -fris in de betekenis van koud- is een verkeerd idee meegenomen uit de koude contreien. Van (te) koud water daar knap je van af, van een Thais zeebad dat je in april neemt, daar knap je van op.
  De vendors op het strand hebben het zwaar en handelen volgens een ander recept: ze dekken zich zo veel mogelijk af, de vrouwen dragen meestal een hoed. Het werkt kennelijk niet erg, maar wat ik ze voor advies zou moeten geven, weet ik niet. Ze moeten almaar het mulle zand door waar de meeste touristen zich bevinden. Die kunnen ze moeilijk achterna zwemmen.
  Mensen die meer keuze hebben zie ik soms pas echt onaangepast doen. Van kruin tot en met voetzool in het zwart over het strand voorbij komen stinken, want in de ene hand een sigaret, in de andere een fles bier. Beurteling gaat van zo’n duister figuur de ene en de andere hand richting de capouchon.
  Minstens (of bijna?) net zo bizar is In april even een weekje heel Bangkok aflopen.
  Kortom: als je in de gelegenheid bent om je aan te passen doe dat dan en voel je bevoorrecht; de weersomstandigheden passen zich niet aan jou aan.

  • RonnyLadPhrao zegt op

   Lije,

   Dat je een fan een verfoeit en liever buiten in de wind gaat zitten kan ik best inkomen, wat dat doe ik ook, alhoewel ik geen fan verfoei maar het een aangename uitvinding vind.

   Bij je advies, dat je maar beter in de zon kan gaan zitten ipv binnen waar geen zon komt stel ik me toch vragen… alhoewel ik het wel regelmatig zie en vooral de gevolgen daarvan
   Je zou hetzelfde advies kunnen geven tegen nat worden – Ga in de regen staan ipv onder een afdak.

   Ik ben het met je eens dat weersomstandigheden zich niet aan jou aanpassen.
   Op de goede manier met de weersomstandigheden omgaan of er zich op de juiste manier tegen beschermen kan wel.

   • Lije Vanonschot zegt op

    Beste Ronny,
    Dank voor je welwillende en intelligente commentaar. Een huis beschermt tegen ondermeer regen en wind, daar heb je buiten wel eens te veel van, maar ook van zonneschijn kun je zonder een (af)dak boven je hoofd te veel van krijgen, zeker in -waar ik van sprak- bij nogal wat wind. Daar is echter wel wat tegen te doen zoals insmeren met zonnebrandolie, met je lijf in de schaduw gaan zitten en met een hoodbedekking op gaan zwemmen. Ga je scooterrijden, doe dat dan niet met de blote benen in de zon en wind, maar trek een lange broek aan. Zo zijn er wel meer niet moeilijk te bedenken en te nemen maar doeltreffende maatregelen. Bovendien bouw je met wat beleid een weerstand tegen de directe zonnestraling op. Je kunt dat opbouwen zien als een training: hoe meer je je zelf leert omgaan met zon en warmte, hoe gezonder je wordt.
    Maar wat moet ik als ik in huis op de tocht zit en het is erg warm? Nou ja, zonnebrand zal ik niet van krijgen. Maar ziek (verkouden en erger) wordt ik er wel van. Van tegen elkaar openstaande deuren of ramen en van… fans. Van die dingen daar ben ik dus geen fan van. Daarentegen bevalt mij het zonnen en het zwemmen in zee -ook en juist wanneer het erg warm is- zeer goed. Na enige training hierin, of noem het een gewenning, ben ik aan het eind van de middag wel moe, maar gezond moe. Dat is een moeheid waarvan je goed slaapt en die de volgende morgen gewoon er niet meer is. Binnen blijven hangen, daar word ik ziekelijk moe van. Ik ben hier in Thailand geen huismus. Mensen die dat wel zijn (dat in Nederland al waren) hebben problemen met de zon en de warmte. Die zijn aangepast aan misschien alle weersomstandigheden behalve aan het beste weer wat er is (en dat Thailand te bieden heeft in april).
    En dan nog dit: ik sprak ervan dat je met je lijf in de schaduw kan gaan zitten. Dat kun je het beste doen met daarbij je benen in de zon (moet je wel nogal eens gaan verzitten, de aarde draait almaar door). Het bevalt mij goed vooral als ik weer eens een jetleg heb opgelopen.

    • janin zegt op

     Als je intelligent wil overkomen ,het is jetlag en niet jetleg.
     Je wordt niet verkouden(of erger) van koude of op de tocht zitten,maar krijgt alleen een “kou op je spieren”van ;Zoek het maar eens op .
     Ik vind het niet fijn dat mensen zo cynisch naar elkaar uithalen op het blog, alsmaar meer en meer.
     Het is informatie uitwisselen of toch niet??

 5. Lije Vanonschot zegt op

  Voer voor de moderator: wie haalt er nu uit? Of is er cynisch? Verder: als je niets ‘onder de leden’ hebt krijg je van tocht niet van wat ik er van krijg. Dan: jetlag is blijkbaar nog niet vernederlandst tot jetleg. Had ik maar een spellingscheck (of hoe je dat woord shrijft), maar bedankt voor de correctie.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website