Hipperdepiep voor Hollandse Hippo!

Door Lung Jan
Geplaatst in Opmerkelijk
Tags: ,
10 september 2020

Foto: Bangkok Post

Ondanks mijn jarenlange ervaringen met de Thai en Thailand blijf ik me op tijd en stond verwonderen. Zo ben ik al jaren geïntrigeerd door de merkwaardige aandacht die sommige dieren in Thaise dierentuinen krijgen van hun fans.

De meeste lezers herinneren zich ongetwijfeld nog de enorme heisa die in de Chiang Mai Zoo werd gecreëerd rond de panda Lin Ping, die op een bepaald ogenblik zelfs z’n eigen tv-show kreeg…. Ik ben zelf ooit, in een moment van zwakte, met mijn Kids naar het schattige mormel gaan kijken en kon daar de visu, met m’n eigen ogen vaststellen hoe dun de lijn tussen echte dierenliefde en complete hysterie kan zijn…

Gisteren kreeg ik een déjà vu-gevoel toen ik de Bangkok Post las. Deze eerbiedwaardige kwaliteitskrant bracht het verhaal van het verjaardagsfeestje dat was georganiseerd in de Khao Kheow Open Zoo in Chon Buri ter ere van de 55e verjaardag van Mae Mali, de oudste hippopotamus amphibius oftwel nijlpaard in Thailand. Deze bijzonder populaire dikhuid werd nadat ze uit haar nachtverblijf werd vrijgelaten verwelkomd door honderden fans die haar vergastten op een erg luidkeelse versie van dé verjaardagshit ‘Happy Birthday’, waarna de zichtbaar verbouwereerde hippo met zachte dwang naar een gigantische ‘verjaardagstaart ‘van fruit en groenten werd geleid, die door het personeel met veel zorg en liefde in elkaar was gezet. Na enig aandringen begon ze met smaak haar verjaardagscadeau te verorberen wat, als we de Bangkok Post mogen geloven, dan weer leidde tot ‘…cries of delight from the crowd”….

Mae Mali was tot het einde van 2018 één van de absolute sterattracties van de schitterende Dusit Zoo in Bangkok. Toen deze dierentuin werd plots werd gesloten om tegemoet te komen aan de landhonger van de zetelende monarch kreeg Mae Mali op 18 december 2018 een nieuw thuis in Chon Buri. Ondanks haar gevorderde leeftijd verkeert de hippo in uitstekende gezondheid al wilden de haar behandelende veeartsen wel aan de verzamelde media kwijt dat zij de laatste jaren ‘wat langzamer is geworden’….

Een interessant weetje voor de lezers van Thailandblog is wellicht dat Mae Mali in feite Moeder Mali heet want in 1966 werd ze geboren in het Tilburgs Dierenpark. Deze kleinschalige dierentuin was in 1932 een huwelijkscadeau geweest van Johan Burgers – de oprichter van Burgers Zoo – aan zijn dochter Johanna en haar Tilburgse echtgenoot Johan van Glabbeek. Op 8 juni 1967 werd dit nijlpaard aan de Dusit Zoo geschonken. Het Tilburgse Dierenpark sloot de deuren in 1973. Het verblijf van de deze Nederlandse hippo in het Land van de Glimlach was alleszins vruchtbaar te noemen want ze bracht met goed gevolg niet minder dan 14 hippo’tjes ter wereld….

Rating: 4.25/5. From 4 votes.
Please wait...

1 reactie op “Hipperdepiep voor Hollandse Hippo!”

  1. Ryszard zegt op

    Lung Jan een prachtig verhaal over de Hollandse Hippo. Mijn complimenten. Ik mis de oubollige maar wel gezellige Dusit Zoo in Bangkok. Weet jij wanneer er weer zo’n dierentuin terugkomt in Bangkok?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website