Een opmerkelijk bericht in Bangkok Post over een Thai die met zijn vrienden een bezoek brengt aan een populaire toeristische bestemming in Krabi. Omdat de man veel op een Farang (buitenlander) leek, moest hij het tienvoudige (!) betalen voor zijn toegangskaartje.

De man bezocht samen met twee vrienden de Emerald Pool (Sa Morakot) in Krabi. Eenmaal bij de toegang moest hij van de dienstdoende medewerker een ticket van 200 baht (voor buitenlanders) kopen, terwijl zijn vrienden een 20 baht toegangskaartje konden kopen.

Hoewel de man protesteerde en vertelde dat hij een Thai was die uit Phuket kwam, bleek de medewerker onvermurwbaar: ‘Je ziet er uit als een Farang, dus je moet betalen als een Farang.’

Eenmaal thuis zette de man in kwestie zijn ongenoegen op Facebook en werd het opgepikt door de Thaise media. Op zijn Facebookposting heeft hij het over discriminatie en racisme, niet ten opzichte van buitenlanders maar tegen zijn persoon gericht.

Bron: Bangkok Post – http://goo.gl/Wyf8v4

31 reacties op “Dubbele prijzensysteem: Thai die er uit ziet als een Farang is de klos in Krabi”

 1. Khun Peter zegt op

  Koekje van eigen deeg? Wel opvallend dat wanneer Thai deze maatregel aan den lijve ondervinden men in alle staten is. Dit terwijl buitenlanders dagelijks met deze (discriminerende?) maatregelen worden geconfronteerd.

 2. Soi zegt op

  Mijn vrouw protesteert altijd heftig als we geconfronteerd worden met deze praktijken. Dat wordt haar vaak niet in dank afgenomen: ze dient op te komen voor de Thai, ze is immers Thai. Verwijtende blikken zijn haar deel. Op mijn vraag waarom vermogende Thai niet extra worden aangeslagen, is het antwoord altijd dat het niet om het geld gaat maar om het feit dat zij Thai zijn: dat maakt wat men betaald en om die reden betaalt ook een miljonair-Thai het gewone tarief. Thai-miljonair of Thai poor farmer: allemaal dezelfde toegangsprijzen. Hun idee van een egalitaire natie. En die Farang? Zijn probleem toch dat ie een toegangskaartje wil!

 3. Jack G. zegt op

  Moderator: Graag de discussie bij Thailand laten.

 4. Kees 2 zegt op

  Gelukkig afgelopen weekend op Koh Samed slechts 20 baht voor mij, na het tonen van mijn Thais rijbewijs.
  Pech dat die Thai in Krabi blijkbaar zijn ID-kaart niet bij zich had.

  • Frank brad zegt op

   Ja dat was 15 jaar geleden ook al zo.
   We gingen naar de Zoo in Phuket.
   Mijn Thaise vriendin betaalde 20 Baht en ik moest 500 Baht betalen.
   Later viel het mij op dat het bij iedere attractie zo was.
   Dat was voor mij de eerste maar óók de laatste keer dat ik Phuket hebt bezocht.
   Ik vind dat een thai over het algemeen érg racistisch is.

   • Roel zegt op

    Betaalde in 2008 voor deze Zoo in Phuket dus voor mijn al voor mijn thaise vriendin 100 bath en voor mijzelf 1000 bath. Was nog een oude troep ook.

  • theoS zegt op

   @ Kees, Hij had zijn ID card bij zich, is trouwens verplicht voor een Thai. Het is de vraag nog of hij deze heeft laten zien. Volgens de diverse forums was dit een publiciteit stunt (a setup) voor zichzelf. Hij heeft op Facebook 5000 followers. Wat het laten zien van een DL betreft, doe ik niet. Keur je dit systeem IMO goed. Moet ik meer betalen dan laat ik mijn ongenoegen luidkeels blijken, wat natuurlijk niet helpt.
   Dit was al zo toen ik hier in begin ’70 kwam, dubbel prijs systeem. Ben toen naar de TAT in Pattaya geweest en kreeg als antwoord, ” niks aan te doen, is nu eenmaal zo”. Jaren ’70!

 5. Jan zegt op

  In pattaya de mini Siam, mijn vriendin 50 en ik 200 bath en als het nou nog wat was ok. Daar verschilt men van mening over en dat is maar goed ook. Ook zo iets. Die mentaliteit zal er NOOIT uitgaan. Heel simpel.

 6. Antoine zegt op

  discriminatie en racisme ik zou eerder zeggen discriminatie. Waar het geld zit moet je het halen is de denk wijze van de Thai. Ok sommige farang hebben het beter dan de Thai maar zeker niet iedere farang. Ik weiger ergens binnen te gaan waar ik als farang zoveel moet betalen terwijl we altijd meer uit geven dan een Thai. Thailand was goed tot voor de tsunami.
  Ook bij banken merk je het. Vroeger kon ik 20.000 bath afhalen nu nog 10.000 en telkens 180 bath betalen voor gebruik atm. Word misschien tijd dat we ergens klacht indienen wegens discriminatie

  • Noel Castille zegt op

   Je kunt nog altijd ongeveer 20000 bath afhalen ze geven 6 bedragen aan maar je kunt ook kiezen voor
   andere bedragen dan kun je uw bedrag afhankelijk van uw bank in Belgie of Nederland en uw kaart debet of visa invullen .Als de Thai bath op 35 euro stond kon ik maar 17000 intikken nu voor mij geen probleem kon in Phukhet 20000 af halen .

  • Joost Jongen zegt op

   Ach, zolang de politie aan een buitenlander nog dezelfde bekeuring geeft als aan een Thai, vind ik het nog meevallen, want 200/300 baht is natuurlijk voor ons een lachertje, ik heb het zelfs meegemaakt dat een buitenlander een bekeuring kreeg van 200 baht, voor rijden zonder helm rijden, die gaf aan de politie agent een briefje van 500 baht en zei lachend: laat de rest maar zitten.
   Bij de SCB bank, waar ik een rekening heb lopen, kan je nog steeds 20.000 baht afhalen en daar hoef ik, hier in de stad, geen 180 baht te betalen voor het gebruik van de ATM.

  • Jef zegt op

   Hoezo “discriminatie en racisme ik zou eerder zeggen discriminatie”? Discriminatie louter op vermoede visuele herkennning van een andere ethniciteit I S racisme, zo ongeveer de definitie ervan..

 7. Michel zegt op

  Gelukkig is niemand verplicht het kaartje te kopen. Je bent niet verplicht om naar dergelijke attracties te gaan.
  Thailand heeft genoeg moois te bieden buiten die attracties om. Daarom ga ik al jaren nergens meer binnen waar ik farangprijzen moet betalen.
  Vooral “natuurparken” vind ik iets belachelijks om voor te betalen. Ik betaal dan nog liever een local het zelfde bedrag om me rond te leiden door een achteringang, die er werkelijk altijd is.

  Toch zijn dit soort praktijken niet enkel in Azië het geval. In de horeca in NL gebeurt het ook.
  Ik heb in verschillende horecagelegenheden in NL gewerkt waar we 2 verschillende kaarten hadden. 1 voor de zunige Hollander en 1 voor de toeristen.
  Zelfs bij garages gebeurt het. Kom als buitenlander (of blonde vrouw) met een mankement aan je auto maar eens aan…..
  Ook in Frankrijk betaal je als niet Frans sprekende op het terras steevast meer dan de Fransen.
  In Europa is het vaak niet duidelijk wat de toerist meer betaald. Thailand is daar gewoon open en eerlijk in. Wat heeft u liever?….

 8. Jef zegt op

  Racisme van de Thaise Übermenschpatriotten? Iemand nog niet gevoeld?

  Dat een vreemde niet bijdraagt aan een lokaal bestel, en dus niet eenzelfde tarief mag genieten voor gesubsidieerde inrichtingen, is een gevaarlijke redenering die ik ook al in enkele Vlaamse gemeenten (bijvoorbeeld een zwembad) tegenkwam. Als het overal zou toegepast worden, is iedereen de pineut. Het scheen al dat wij Vlamingen niet graag ver van onze kerktoren vertoeven, maar we hadden nog de keuze.

  Het gaat helemaal niet op voor Thailand, omdat de westerlingen op allerlei manieren andere soorten bijdragen betalen aan de overheid (visa, verblijfsverlengingen, terugkeerpermissies) en zij per gemiddeld individu een meer substantiële bijdrage tot de Thaise economie leveren zonder gelijke rechten te genieten (zoals grond bezitten of beheren). Bovendien is het unfair omdat veel Thai (vooral echtgenotes) de hele rits voordelen zoals autochtonen genieten als zij uitwijken naar een westers land.

  Echte profiteurs van overal vinden wel steeds dat ze goed bezig zijn. De abnormaal hoge inkom betaal ik nooit, maar ik daag wel op om dan zonder veel omhaal maar onmiskenbaar in de richting van het uitgestalde tarievenbordje minachtend, of als men bij het zien van de ‘farang’ meteen toesnelde met het speciale bordje, laatdunkend, te vertrekken.

 9. Jan van Velthoven zegt op

  Prijsdiscriminatie is in dit geval de correcte benaming. Onderscheidt Thailand zich hierin van andere landen. Nee. Neem de Europese Unie. Daar is prijsdiscriminatie enerzijds (1) verboden, en anderzijds (2) ook … niet. (te vinden op http://www.europe.eu/europe/citizins/ , de eu-publicatie over de rechten van de europese burgers, 2015) )
  Voorbeeld van 1:Als toerist hebt u recht op dezelfde prijs als inwoners van het land dat u bezoekt.
  Verboden is dus bij voorbeeld dat:Britse toeristen in Oostenrijk meer voor een huurauto moeten betalen dan Oostenrijkers of dat Franse toeristen in Portugal meer moeten betalen om dichtbij het strand te parkeren dan Portugezen.
  Voorbeeld van 2 daarentegen: Sommige prijsverschillen zijn toegestaan. Bart uit Nederland gaat met een Duitse vriend zwemmen in een zwembad in Duitsland. Hij moet een hogere toegangsprijs betalen dan de inwoners van de gemeente en vraagt zich af of dit geen prijsdiscriminatie is. In dit geval is het prijsverschil gerechtvaardigd, want het betreft hier een gemeentelijk zwembad dat uit gemeentebelastingen wordt gefinancierd. Inwoners van de gemeente hebben recht op een lagere toegangsprijs omdat ze via de belastingen al een bijdrage leveren aan het zwembad.
  De redeneerwijze van de Thai is dezelfde als de Europese: inwoners hebben via de belastingen al meebetaald aan attracties e.d. en betalen daarom minder. Rijkere inwoners hebben meer meebetaald dan arme doorda ze meer belasting (zouden moeten …) betalen. Conclusie:Thailand lijkt Europa wel …

  • Jef zegt op

   Moderator: Graag bij het onderwerp Thailand blijven.

  • Soi zegt op

   Moderator: Niet chatten svp.

 10. petra zegt op

  Soms betaal je ook de thaise inkomprijs als je je Thaise rijbewijs laat zien.
  Dit lukt fifty/fifty.
  Is dit niet zo , bedenk dan dat wanneer je naar de efteling of bobbejaanland gaat met 2 kinderen
  je al 100 euro inkom kwijt bent , en ook je auto nog moet parkeren voor 10 euro.
  Bedenk ook dat wij als farangs nog altijd gast zijn in Thailand.
  Vaak voelt dat niet zo , maar je zult nooit gelijkgesteld worden met iemand met de Thaise Nationaliteit.
  Gezien de vluchtelingen-crisis in europa weet ik niet of we de Thai ongelijk moeten geven.

  • Christina zegt op

   Petra, wil je mij dan eens uitleggen waarom je bij Mimosa in Pattaya 500 baht entree moet betalen en de Russen nada. Ik weet van mijn kapster dat de Thai minder betaald daar hebben we vrede mee. Maar een Rus is toch ook een farang.

 11. Josephine zegt op

  Ik vind het echt “DOM” van de Thai aangezien ik in al de jaren dat ik er kom, ook zie dat het geen prettige houding is naar de tourist ! En lees ik niet overal dat men zijn uiterste best doet om het tourisme te upgraden !!
  Laat Dan de tourist niet staan als hij/zij de taxi aanhoudt,( Farang neem ik niet mee ) vraag Dan geen idiote bedragen voor de tuktuk zoals mij in Koh Samui overkwam ( 300 bht voor een ritje van 50 bht ) En zo kan ik veel meer opnoemen waardoor de Sfeer van het land van de SMILE goed verpest wordt .

  Ik kan er over meepraten aangezien ik een thaise schoondochter heb die dit ook bevestigd en inderdaad …… Er niets over mag zeggen, gezichtsverlies !!

  Ministerie van tourisme, doe je best !!

 12. roos zegt op

  Ik heb zoiets soortgelijks meegemaakt.ik hing van pak chong naar ayuthaya 3e klas…rn moest 23 bath betalen.op het peron raakte ik aan de praat met een oudere heer.die mij vroeg.wat heb je voor je kaartje betaald….hij liet me zijn ticket zien…en daarop stond 0 .niks dus…vreemd

  • Antoine zegt op

   Roos de gratis trein en bus word afgeschaft als ik me niet vergis. Ik kon daar best inkomen met die gratis bus en trein omdat veel werkende en onderbetaalde mensen daar gebruik van maaken

  • Simon zegt op

   Beste Roos
   Zo zijn er voorzieningen, (inmiddels ook afgelopen) dat arme schoolkinderen ook gratis met het openbaar vervoer konden. Voor veel ambtenaren zijn er ook voorzieningen waar gebruik van gemaakt kunnen worden. En ook voor de onvermogende gezinnen zijn er voorzieningen waar gebruik van gemaakt kan worden. Helaas is het niet zo’n vetpot, zoals wij dat hier in Nederland gewend zijn.
   Dus wat die oudere heer betaalde, is verklaarbaar. Trouwens 23 bath is toch ook geen gekke prijs? Nog niet eens de prijs van één zone, toen de strippenkaart nog bestond.

   Wat het stelsel met de dubbele prijs standaard betreft, zie ik daar geen enkele reden om te veronderstellen dat het met racisme of iets dergelijks te maken.
   Ik heb het hier dus niet over “scamming”, dat is een ander verhaal.
   Maar vraag U zelf eens af, waarom een toerist bereid is om 800 bath neer te tellen voor een ritje op een jetski, dat is 3 maal het minimum dagloon van een Thai.
   Of een toerist die loopt te mopperen over dit prijzenstelsel, als hij wel bereid is een paar maal het maandloon van een Thai te betalen, voor één overnachting in zijn hotel? Of één biefstukje eten van 750 á 1200 bath.

   Er blijven voor de toeristen zat gelegenheden over om te genieten van, de voor onze standaard gunstige prijzen. Eén somtam kost je 30 bath. In Nederland kost die zelfde somtam 7 á 10 euro.

   De discussie over het dubbele prijzenstelsel heb ik vaker met gevoerd met farangs. Maar om de een of andere reden schijnt het problemen te geven, om het kwartje te doen vallen. Regelmatig betrap ik ze er op deze dat ze, die denkwijze uit onze “beschaving” hanteren, waar ze er van uit gaan dat zij de zelfde rechten hebben zoals zij dat in hun land gewend zijn. Totaal voorbij gaan aan de realiteit van Thailand.

   • Soi zegt op

    Moderator: Niet chatten svp.

 13. Fedor zegt op

  Ik zat een aantal jaar geleden wat te drinken in een discotheek in Bangkok met destijds mijn thaise vriendin.
  We rekenden de drankjes gewoon elke keer af. Na een tijdje kwamen haar vriendinnen (die daar regelmatig kwamen) en die bestelden een drankje voor hun eigen rekening. Bij de afrekening ontstond nogal wat tumult. Het bleek dat ik farangprijzen betaalde. En dat de vriendinnen ook de farangprijzen moesten betalen, enkel omdat ze bij me stonden.

 14. math zegt op

  Jullie zijn te vroeg met de zeurdag.

 15. John Chiang rai zegt op

  Het dubbele prijzensysteem is in Thailand heel normaal,en toen ik dit thema verleden jaar op thailandblog. nl.aangesproken heb,om op deze prijs discriminatie te wijzen,viel mij op dat veel reakties van z,g,n.rose brillen dragers hier volle begrip voor hadden. Als de Thairegering zorgen heeft over het wegblijven van de toeristen,zou men naast andere corruptie,ook dit dubbele prijssysteem verbieden moeten. Ook als een farang persoonlijk in een hotel vraagt naar een overnachtingsprijs, betaald hij even als in de handel vaak andere prijzen,als een Thai. Voor dat nu iedereen begint met het oude verhaaltje dat de farang meer geld heeft,zou hij zich bewust moeten zijn, dat er ook Thai zijn met veel geld,en dat deze alleen om het feit van hun nationaliteit de zelfde reduceerde prijzen genieten. Ook als iemand zegt dat dit in meer landen op de wereld is,is dit geen verontschuldiging,omdat dit eveneens discriminatie is. Die Farangs die dit prijssysteem niet zo erg vinden,zou ik graag willen zien als hun Thaivrouwen in Nederland of België,alleen om het feit van andere nationaliteit een hogere preis betalen moesten.
  Met een gast die je graag welkom heet ,ga je naar mijn mening anders om,maar misschien ligt dit wel aan het feit,dat ik ondanks een Thaivirus de realiteit niet verloren heb.

 16. john zoet zegt op

  ze leren het nooit.
  al breng je een miljoen naar Thailand je bent een farang en blijft een farang
  dank je wel voor goede klandizie en voor de verleende hulp (nooit afbetaalde leningen enz.) bestaat niet in Thailand .
  ik heb een paar jaar geleden eens gezegd dat het tijd werd dat de toerist een vijf jaar zou weg blijven maar het gaat nog steeds te goed.
  ik leef gelukkig in het noorden een dorp met 250 inwoners en daar valt het nog allemaal mee.
  Naar Pattaya en andere toeristische plaatsen ga ik allang niet meer om ergernis te voorkomen.
  vaak denk ik om Thailand te verruilen met een ander Aziatisch land en alleen maar thuis op bezoek te gaan eens in de twee maanden.
  ik word doodziek van de onzinnige regel geving in dit land en vind dat ze blij zijn dat we elke maand €2000 laten verdampen.
  toch probeer ik met teugen te genieten maar er hoeft niet veel meer te gebeuren dan ben ik weg
  onze euro”s zijn bij de buurlanden ook welkom zonder vise geld klopperij enz.

 17. Eugenio zegt op

  De voorstanders van dit apartheid beleid hebben een prachtig romantisch beeld van Thailand. Ik krijg er bijna de tranen van in mijn ogen.
  “De teveel geld hebbende toerist die de hardwerkende arme Thai een steuntje in de rug geeft.”

  Het is helaas wel een feit dat Thailand tegenwoordig een middeninkomen land is, met een bovenlaag van miljoenen inwoners die nu al een hogere rijkdom hebben dan de gemiddelde toerist. De inkomensongelijkheid in Thailand is echter enorm hoog, iets waar je de toerist natuurlijk niet de portemonnee voor zou moeten laten trekken. Voorts gaat het hier om een dubbel (niet in de betekenis van slechts tweemaal, eerder tienmaal) prijzen systeem waar het veelal gaat om commerciële attracties, waarvan het geld gewoon naar rijke zakenlieden toestroomt. Het overheidsgeld voor bijvoorbeeld nationale parken vloeit standaard voor het grootste gedeelte naar salarissen en “toelagen” van hoge ambtenaren en politici. Nog niet genoeg volgens deze lieden. Hier bovenop wordt ook nog een flink gefraudeerd.

  Voorbeeldje van een maand geleden. Ik heb er nog velen.

  http://phuketwan.com/tourism/phi-phi-park-figures-expose-rip-billions-baht-tourists-fees-22973/

  (Het gaat in dit geval om een fraude van 500 duizend baht per dag. Hoeveel zou dat per jaar zijn?)

 18. Edwin zegt op

  Ik heb begrepen dat een buitenlander meer betaald omdat ze in Thailand geen belasting betalen. Wat betreft entree prijzen voor nationale parken kan ik me daar wel in vinden. De falang prijzen in winkels uiteraard niet. Als mijn vrouw iets wil kopen dan loop ik wel even weg.

 19. Tino Kuis zegt op

  PRIJSLIJST
  Thai die er uitziet als een Thai 20 baht
  Thai die er uitziet als een farang 200 baht
  Chinees die er uitziet als een Chinees 100 baht
  Chinees die er uitziet als een Thai 50 baht
  half-farang, half-Thai, ziet er uit als Thai 300 baht
  half-farang half-Thai, ziet er uit als farang 400 baht
  farang die er uitziet als Thai 500 baht
  farang die er uitziet als farang 1000 baht


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website