(Editorial credit: SPhotograph / Shutterstock.com)

Premier Srettha Thavisin benadrukte deze week het belang van aandacht voor de armere en kansarme bevolking. Bekend werd dat de premier, die eerder zijn fortuin in vastgoed verdiende, besloot zijn maandsalaris van 125.590 baht aan goede doelen te schenken. Het eerste deel ging naar de Foundation for Children, die kwetsbare schoolkinderen ondersteunt.

In een toespraak op een symposium van Prachachart adviseerde de premier de welgestelden om niet te opschepperig te zijn over hun rijkdom op sociale media. Dit kan immers leiden tot gevoelens van ontoereikendheid bij de minderbedeelden. “Laten we als maatschappij bijdragen aan verbetering door onze daden”, pleitte hij.

De kloof in rijkdom en kansen is evident. Een avondwandeling langs Ratchadamnoen Avenue bij Khao San Road onthult een grote groep daklozen, ondanks pogingen van de lokale overheid om hen daar weg te houden. Goede Samaritanen proberen te helpen met voedsel en basisbehoeften, terwijl nabijgelegen gebouwen leegstaan.

In de sloppenwijk Klong Toey wonen mensen onder erbarmelijke omstandigheden, een schril contrast met de luxe appartementen in de buurt van Sukhumvit 24. De rijkdomskloof is evident en een enkel individu kan hier slechts beperkt invloed op uitoefenen, hoe goedbedoeld ook.

Er is een strategischere aanpak nodig van overheid en NGO’s. Maatregelen zoals het verhogen van de erfbelasting of het belasten van tweede of derde woningen kunnen bijdragen. Een deel van deze belasting kan naar fondsen gaan die de minderbedeelden ondersteunen. Als Srettha deze veranderingen kan doorvoeren, heeft dit op de lange termijn wellicht meer impact dan zijn salarisdonaties.

Daarnaast zou de overheid de welgestelden kunnen stimuleren om een deel van hun erfenis aan goede doelen te schenken. Een jaarlijkse ‘week van geven en empathie’ zou het bewustzijn kunnen verhogen. Lokale overheden kunnen bijdragen door liefdadigheidsconcerten te organiseren, terwijl winkelcentra meer ruimte kunnen bieden voor donatie-acties.

Bron: Khaosod English

12 reacties op “Thaise miljardair-premier zet zich in voor de minderbedeelden”

 1. Jos K. zegt op

  Ik denk dat de welgestelden van een deel van hun erfenis, liever een voetbalclub in de UK koopt.

  Buitenlanders die al belasting betaald hebben, en arme Thaise inwoners ondersteunen, om die nog een keer in Thailand belasten, dat is veel makkelijker.

  Groet,
  Jos K.

  • Erik Kuijpers zegt op

   Jos K, buitenlanders nog een keer belasten? Ik denk dat je iets hebt gemist rond de aangekondigde wetgeving en het advies in dit blog.

   Zijn gebaar, duidelijk voor de bühne, verdient wel degelijk navolging en ik weet van iemand in Duitsland die ook best wel iets missen kan….

 2. Mister BP zegt op

  Het lijkt veel maar hoeveel % is het van zijn inkomen of vermogen. Dan pas zie je het bedrag in perspectief

  • Erik Kuijpers zegt op

   Mister BP, hij wordt geschat op 35 miljoen US$ dus is miljardair in THB. Het is dus geen arme sloeber en die 3.300 euro salaris kan ie vast wel een keer missen… Eén keer, want het moet natuurlijk niet te gek worden…

   • Soi zegt op

    Niet één keer, maar gedurende zijn hele ambtstermijn. Het gaat om ongeveer 250K thb per maand. Kortom een slordige 3 miljoen baht op jaarbasis. Nou, zeg zelf- netjes toch? Zouden meer Thai van de rijkere klasse moeten doen, en dat was de bedoeling van zijn initiatief. Ik zie er niets verkeerds in: https://www.bangkokpost.com/thailand/politics/2654530/pm-to-give-salary-to-charities

  • Ger-Korat zegt op

   Waarom moeten zijn andere inkomsten of vermogen bekend worden gemaakt ? Hij geeft een goed voorbeeld. Er zijn anderen welke 2 of 3 overheidssalarissen krijgen, denk aan senatoren, welke niet doneren maar dankbaar hun geld opstrijken vanwege de aanstelling door hun aller vriend Prayut. De huidige premier betaalde inkomstenbelasting, maximaal 35 % , in Thailand en waarschijnlijk nog een reeks van andere belastingen zoals dividend- of bedrijfsbelastingen. Wat hij dan overhoudt is van hem zelf, daar heeft een ander niets mee te maken en zou toch absurd zijn als er iemand is die vindt dat hij dat ook nog af moet staan. Neem jezelf als voorbeeld als Belg of Nederlander met een gemiddeld inkomen/pensioen wat 8x zoveel is dan wat een Thai gemiddeld binnen brengt: doe jij nu zelf ook een schenking van je netto maandinkomen dan hoor je mij niet praten over je eigen huis van een miljoen of 5 Thaise baht in Thailand of een huis van 300.000 Euro in Europa en bankrekeningen ter grote van gemiddeld 50.000 Euro, auto van 40.000 Euro gemiddeld voor de deur in Europa etc., dat hoef ik dan allemaal niet te weten. Vind het prima als je kritiek levert om dan ook naar jezelf te kijken.

 3. bennietpeter zegt op

  Je kan zeggen wat je wil, maar dat heb ik nog nooit iemand zien doen.
  Ja, het is peanuts voor hem, maar als je een voorbeeld kan zijn en anderen volgen?!
  Vele peanuts maken een berg.
  Stel dat een CP dat ook gaat doen dan of een Red Bull.
  Zolang het maar niet achteloos weer verdwijnt bij de aankoop van een onderzeeër zonder motor.
  Weet niet of hij voordat hij premier werd ook zo bezig was. Had hij makkelijk gekund.
  Mag dan hopen dat hij het echt doet vanuit een persoonlijk overtuiging.
  Want politici en/of rijke mensen …. de raarste dingen kunnen gebeuren en meestal niet ten goede.

 4. Jacobus zegt op

  Ik vind het een goed gebaar. Iets wat ik nog geen enkele premier of minister in welk land dan ook heb zien doen.

  • Chris zegt op

   https://www.bbc.com/news/magazine-20243493

 5. quillaume zegt op

  Hopelijk zijn er meer welgestelden die iets voor hun arme landgenoten kunnen doen.
  Zeker geen verkeerd gebaar van deze premier, bravo.

 6. Jan zegt op

  Voor zover ik de Bangkok Post heb gelezen heeft hij al goed gelobbyd voor de bouwsector, voor eigen zak dus, gesprekken met de FIFA voor organisatie wereldbeker (bouwen van stadions), de uitbreiding van dammen en een grote watertunnel in het noorden en noordoosten.

 7. Chris zegt op

  Zijn vrouw verkoopt onroerend goed in Phuket.
  En jawel: Phuket moet op in de vaart der volkeren met een nieuw vliegveld.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website