Soi Nana (Redactionele bronvermelding: Denis Costille / Shutterstock.com)

In dit opiniestuk op Khaosod vraagt de schrijver Pravit Rojanaphruk zich af of Soi Nana in Bangkok daadwerkelijke ’s nachts te gevaarlijk is voor een jong, alleenstaand, aantrekkelijk Chinees meisje?

Is er iets gevaarlijker dan een jonge, alleenstaande Chinese vrouw die zich rond 23.30 uur onveilig voelt in de uitgaansbuurt Nana in Bangkok? Ja, nog gevaarlijker is het maken van een TikTok-video met dergelijke beweringen. Het zorgt voor een uitnodiging van de Thaise immigratiepolitie voor een gesprek, gevolgd door een ‘persona non grata’ verklaring en plaatsing op een zwarte lijst.

Dit overkwam mevrouw Wang, een twintiger uit China, nadat ze een video had gepost waarin ze het Nana-gebied aan de Sukhumvit Road, ook bekend als Soi Nana, afschilderde als erg gevaarlijk voor vrouwen. Veel Thais, waaronder nieuwscommentatoren en politici, reageerden woedend op deze video, waarin werd gesuggereerd dat een alleenstaande Aziatische vrouw in dit gebied mogelijk gevaar liep voor ontvoering of seksueel misbruik door buitenlandse sekstoeristen.

Deze reactie van vooral nationalistische Thais wordt gezien als een verdediging van de reputatie van het toerisme in Soi Nana. Deze buurt, bekend om zijn bars met schaars geklede Thaise dames en freelance sekswerkers die op klanten wachten, heeft ook een vestiging van Hooters, het Amerikaanse restaurant en sportbar.

Er werd gesuggereerd dat mevrouw Wang, vanwege haar uitdagende kledingstijl, gemakkelijk aangezien kon worden voor een sekswerker. In haar video liepen buitenlandse mannen, waaronder oudere witte mannen, langs terwijl iemand haar vroeg hoe het met haar ging. Ze antwoordde met een handgebaar en een ‘sorry’. Mevrouw Wang concludeerde snel dat de straat erg gevaarlijk is voor jonge, alleenstaande Chinese vrouwen, en dat “99 procent van de mensen die daar lopen, geen goede mensen zijn.”

Hoewel ik begrijp dat de video overdreven was en bedoeld om aandacht te trekken, vind ik de reactie van de Thaise autoriteiten disproportioneel. Mevrouw Wang, die in Thailand woont en werkt als digital nomad, werd op de zwarte lijst gezet nadat ontdekt werd dat ze geen toerist was. Deze zaak weerspiegelt de overtuiging van sommige Thais, waaronder autoriteiten, dat sommige buitenlanders, waaronder Chinezen, uit zijn op het beschadigen van het imago van het Thaise toerisme. Mevrouw Wang hield vol dat ze niet van plan was de reputatie van Soi Nana te schaden.

Laten we eerlijk zijn: Soi Nana is voornamelijk een uitgaans- en seksdistrict. Het is begrijpelijk dat een jong, aantrekkelijk meisje, alleen en gekleed als een mogelijke sekswerker, aandacht zou kunnen trekken. De autoriteiten zouden moeten accepteren dat mensen zich onveilig kunnen voelen en zich negatief kunnen uitlaten over Bangkok of Thailand. Er hoeven toch geen waarschuwingen in reisgidsen te komen dat je niets kwaads mag zeggen over Soi Nana?

In plaats van deze overdreven repressieve maatregelen zou er meer politie in het gebied preventief moeten patrouilleren om de veiligheid van buitenlandse vrouwen, zoals mevrouw Wang, te waarborgen. Voor zover mij bekend, zijn er geen recente meldingen van aanranding in Soi Nana.

Wat betreft het oordeel van mevrouw Wang dat 99% van de mensen om haar heen niet deugen, laat ik het aan de lezer over om te beoordelen hoe geloofwaardig of belachelijk dit is. Maar Thailand hoeft haar zeker niet op de zwarte lijst te zetten.

Bron: Khaosod English

13 reacties op “Omstreden TikTok-video veroorzaakt ophef over veiligheid in Soi Nana in Bangkok”

 1. Roger zegt op

  Och, we weten al lang dat al die ‘Tik-Tokkers’ enkel maar schreeuwen om aandacht. En ja, als je pech hebt, keert dat wel eens als een boemerang terug in je gezicht.

 2. Erik Kuijpers zegt op

  Mevrouw acht zich ‘influencer’ en dan moet je af en toe iets roepen. En er zijn ook nog mensen die zich iets van die lieden aantrekken en dat brengt geld op. De social media hebben op bepaalde mensen een immense invloed; ik vraag me wel eens af of al die ‘gelovige’ social media lezers niet een paar hersencellen missen… Ik verwijt mensen die iets op die media plaatsen niets maar hou als lezer of kijker je verstand erbij…

  Wat het onderwerp betreft, mijn bijdrage heette niet voor niets ‘lange tenen’. De Thai willen niet van kritiek weten (en ik ken nog wel een paar landen die zo reageren…). Goed dat er af en toe iemand tegen de gevoelige schenen schopt!

 3. Chris zegt op

  Ze is op de zwarte lijst geplaatste omdat ze in Thailand werkte (verkoop van spulletjes online) zonder werkvergunning. Dat is natuurlijk hypocriet als zoveel andere digital nomads die dat doen zonder enige sanctie. Gewoon een stok gevonden ……………………..

  • Erik Kuijpers zegt op

   Tja, zo’n juffrouw kunnen ze gemakkelijk aan…..

   Wat gaan ze doen aan de Chinese film ‘No more bets’? In Cambodja verboden, in Myanmar wordt ie niet vertoond. Een niet genoemd land in de regio wordt daarin genoemd wegens mensen- en orgaanhandel. Die film doet veel meer kwaad dan zo’n juffrouw…

 4. Atlas van Puffelen zegt op

  Chris, we hoeven niemand uit te leggen dat de Thaise regering met zo ongeveer alles voor de buitenlander een stok achter de deur heeft staan.
  O jee als je de Thaise belangen bekritiseert.
  Lange tenen, klopt.

  Neemt niet weg dat ik en inmiddels langzaam aan vele andere van mening zijn dat die lieden die van mening zijn dat je alles mag zeggen onder het mom ‘democratie’ en ‘dat recht heb ik’ op het heilig verklaarde internet eens de wacht aangezegd mag worden.
  En als sociale media niet die bereidheid hebben om daar wat meer duidelijkheid en correctie in te scheppen kan de overheid dat doen.
  De sociale media dienen zich ook aan regels en afspraken te houden en die zijn minimaal nu.
  Sander Cornelis graaf Schimmelpenninck heeft daar wat aandacht aan besteed bij de NPO, niet geheel onterecht.
  Bekijk het eens.

 5. Maltin zegt op

  Ze heeft inmiddels haar excuses aangeboden op Facebook. Kijken of dit wordt geaccepteerd

  • Marc zegt op

   Dat is te laat schade is al berokkend

 6. Johan 2 zegt op

  Een land beschadigen en Westerse mannen in een kwaad daglicht stellen. Dat rotfeminisme heeft zoveel foute uitlaadkleppen. Ik hoop op een behoorlijke straf voor deze foute vrouw.

  • Chris zegt op

   hahahahahahah
   Westerse mannen? Nooit Oosterse mannen gezien of mannen uit het Midden-Oosten? Schijnen nogal eens overlast te geven in Pattaya.
   Wat veiligheid van vrouwen op straat met rotfenimisme te maken heeft begrijp ik niet.
   Wees maar blij dat er feminisme is in Thailand, anders was er geen Thaise vrouw te vinden in de (go-go) bars.

  • Erik Kuijpers zegt op

   Johan2, een beetje humor is nooit weg!

   Maar waar lees jij dat ze het over westerse mannen heeft? Dit staat in het persbericht:

   According to the report, the tourist visited the soi at 11.30pm one night and waited there for several minutes for strangers to greet her. After a foreign tourist greeted her, she walked away and said on camera that she could have been helplessly pulled away by the foreigner. “A moment ago that man said to me: ‘How are you today?’ But I could say had he pulled me away, I would not have been able to escape. You, women, if you are here and if you are approached, I can guarantee you won’t be able to escape.”

 7. Marcel zegt op

  nana plaza is een sex tempel en die chinese griet had er niets te zoeken.Ze is enkel uit op aandacht en dus hebben de thaise autoriteiten gelijk haar op de zwarte kijst te zetten.

  • Chris zegt op

   Ooit gehoord van lesbische vrouwen?

 8. bert engelenburg zegt op

  al die defensieve opmerkingen over thailand censuur blijven mij verbazen. Thailand pleegt een nog al absolutistische vorm van censuur en de enige opmerkingen die als reactie worden geplaatst , ach tiktokkers aandacht trekkers.

  Vrijheid van meningsuiting is het onderwerp dat werkelijk de aandacht zou moeten hebben en Thailand heeft daar al niet een goed track record in met de Lèse-majesté wetgeving , smaad wetgeving en de computer crimes act.

  Bovendien het feit dat content creatie ( youtubers , tiktokkers ) wordt gezien als werk als het thailand zo uitkomt voorspeld niet veel goeds voor deze group mensen ( negative berichtgeving of niet ) in de toekomst.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website