Dominees en schoolmeesters, dat zullen wij blijven

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersinzending, Opinie
Tags:
13 juni 2014

Mijn naam is Ronald van Veen, 69 jaar oud, nog steeds werkzaam in mijn eigen bedrijf (export babymelk naar China), alweer drie jaar getrouwd met mijn Thaise schone ‘Sao’ en, gegeven deze omstandigheden, regelmatig verblijvend in zowel Thailand als in Nederland.

Ik ben opgevoed volgens streng christelijke normen en waarden (inmiddels het geloof wel afgezworen), democraat (niet fanatiek), aanhanger van het ‘Rijnland model’, en selectief lezer van ‘Thailandblog’.

Zo nu en dan verschijnt er een artikel (in welke vorm dan ook) die mijn speciale aandacht trekt. Zo ook de Column: De blogkleur van een coup. Over de stellingname en inhoud van deze column ga ik hier niet in.

Maar kon mijn stijgende verbazing niet onderdrukken, kennis nemende van de inhoud van de vele reacties die gingen over democratie, Nederlandse roots, universele waarden van de rechten van de mens, streven naar een redelijke verdeling van de welvaart en goede zorg voor kinderen en bejaarden en dat allemaal in het kader van de militaire coup in Thailand.

Paddentunnel van 600.000 euro

Moest even denken aan mijn laatste bezoek (drie maanden geleden) aan Nederland. Kreeg te horen dat een familielid opgenomen was in een verpleeghuis in Zwolle. Op mijn weg daar naar toe werd ik tegengehouden door wegwerkzaamheden. Op mijn vraag wat er aan de hand was kreeg ik te horen dat er een tunnel onder de weg aangelegd werd om de ‘paddentrek’ aan een veilige oversteek te helpen. Later las ik dat de kosten daarvoor ca. 600.000 euro bedroegen.

Aangekomen in het verpleegtehuis rook ik in de zaal, waar mijn familielid lag, een penetrante urinelucht. Zag mijn familielid in een vieze luier liggen. Navraag leerde dat het verpleeghuis te weinig geld had om goede zorg te verlenen. Verbijsterend contrast niet? Hoezo verdeling van welvaart en goede zorg in ons zo ontwikkelde en politiek correct Nederland?

De Thai wordt opgevoed om geen kritiek te hebben

De beweerdelijke opvatting, dat normen en waarden die in iedere cultuur wortel schieten, niets te maken hebben met of je nou westers, links of intellectueel bent, is volstrekte onzin. Normen en waarden, die aan een cultuur ten grondslag liggen, worden niet erfelijk bepaald, zitten bij je geboorte niet in je genen. Normen en waarden worden bepaald door je opvoeding en die is weer sterk afhankelijk in welk werelddeel je geboren bent.

De Thai wordt opgevoed om geen kritiek te hebben. Kritiek is gezichtsverlies en dat wordt bij de Thai met de paplepel ingegoten zodanig dat het op indoctrinatie lijkt. Dat een kritiekloze maatschappij niet leert van haar fouten en aanzet tot kadaverdiscipline; ach de Thai ‘wai’t’ dit weg.

Kadaverdiscipline zie je veelvuldig terug in de Thaise samenleving. Duizend keer hetzelfde. Maar de Thai is daar gelukkig mee, gaat naar de tempel, doet onbegrijpelijke rituelen zoals een gevangen vogeltje of visje kopen om deze vervolgens vrij te laten. Brengt geluk zeggen zij. Bij mijn opmerking dat als je het vogeltje of visje niet vangt dit misschien meer geluk zal brengen, kijken ze je aan en denken ‘farang tingtong’. De Thaise samenleving is een opeenvolging ‘Silly Habitats’ die wij als westerling nooit zullen begrijpen.

33 coups; de Thai stonden erbij en keken ernaar

Ook ik ben van mening dat militairen thuis horen in kazernes en zich niet moeten bemoeien met politiek. Maar gelijkenissen met ‘vaderlijke’ despoten zoals Marcos, Pinochet, Soeharto, Assad etc. gaan veel te ver. De geschiedenis van Thailand, de laatste 80 jaar, leert anders: 33 coups in 80 jaar, de Thai stonden erbij en keken ernaar.

De Thai vindt nu eenmaal dat een ‘democratisch’ gekozen regering er altijd een zooitje van maakt. Zij weten dat het leger zal ingrijpen. Hoort bij hun cultuur. Natuurlijk zie ik ook de coup-contra’s met drie opgeheven vingers. Maar het meeste wat ik heb gezien, zijn Thai die de militairen toejuichen en eten en drinken geven. De Thai vindt het best zo. Democratie? Het zegt de gemiddelde Thai niets. Als je vraagt aan de Thai, wat zij van democratie vinden, blijven de meeste Thai het antwoord schuldig. Ze begrijpen er echt helemaal niets van.

Als je vraagt aan de Thai wat er zo fout was aan de regering Yingluck, dan komen ze niet verder dan dat deze stemmen heeft gekocht en corrupt was. O ja, het rijsthypotheeksysteem komt dan ook voorbij en de corruptie die daar plaatsvindt. Maar niemand heeft het er over dat dit systeem stamt uit de jaren ‘80 jaren van de vorige eeuw en de corruptie vanaf het eerste moment heeft plaatsgevonden.

De Thai ontbreekt het aan historisch besef. Ieder verhaal is gebaseerd op het principe ‘zoals de wind waait, waait mijn rokje’. Diepgang zit er niet in. De meeste Thai zijn gelukkig met deze coup, alleen wij Nederlanders niet. Opmerkelijk toch? De Thai gelooft er heilig in dat het leger het zal oplossen, hervormingen zal doorvoeren en de democratie zal herstellen. De realiteit zal leren dat we kunnen wachten op de volgende ‘foute regering’ en de geschiedenis zich zal herhalen.

De Thai denkt dat ie speciaal is

De moraal van dit verhaal. De Thai denkt dat ie speciaal is, anders dan de rest van de wereld. De Thai gelooft onvoorwaardelijk in haar eigen normen en waarden. Ze hebben niets met democratie en begrijpen er niets van. Maar wij Nederlanders, hier in Thailand (en niet alleen in Thailand), hebben de wijsheid in pacht en, onze roots en daaraan gerelateerde opvoeding niet verloochenend, zien wij dit met afschuw aan.

Foei Thailand, dat jullie niets begrijpen van democratische normen en waarden. Driewerf foei Thailand dat jullie deze overigens vreedzame, militaire coup in jullie armen sluiten. Dominees en schoolmeesters dat zullen wij blijven, de hele wereld ons vingertje laten zien. Een neokolonialistisch trekje?

Ronald van Veen


Ingezonden mededeling

Stichting Thailandblog Charity steunt dit jaar een nieuw goed doel. Dat doel wordt door u bloglezer bepaald. U kunt kiezen uit negen goede doelen. In de posting Oproep: Breng je stem uit op het goede doel van 2014 leest u er alles over.» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

5 reacties op “Dominees en schoolmeesters, dat zullen wij blijven”

 1. gerrie Q8 zegt op

  Een geweldig betoog Ronald en ik kan er alleen maar mee instemmen. Nederland is van het padje af en niet alleen wat de padden betreft. Mocht het mogelijk zijn dan zou ik U gaarne eens persoonlijk willen ontmoeten in Bangkok als het uitkomt. Kunnen we ervaringen (ook wat China betreft) uitwisselen. Verder zou ik zeggen, laat het niet bij dit artikel. Thailandblog heeft volgens mij ruimte zat voor dit soort meningen.

 2. Daniel zegt op

  Ik leef in rode burcht Chiang Mai en houd me buiten de politiek. Commentaar leveren help niet . Men is zo doordrongen dat alleen het rode goed kan zijn.
  Dat het leger de macht grijpt is goed om stabiliteit te brengen maar acht leid tot niets goed. Zeker niet als men mensen met een andere opinie monddood maakt met spreekverbod of opsluiting.
  Doe lijk de thais, wacht af.

 3. Marc Apers zegt op

  Prachtig artikel mijnheer van Veen. Proficiat.

 4. BramSiam zegt op

  Ik ben het met de schrijver eens dat wij vooral kunnen waarnemen als buitenstaanders. De Thai laat zich niets voorschrijven door ons en terecht. Dit is het Oosten en het Oosten is nu eenmaal anders.
  De suggestie van het artikel is echter ook dat het om een soort natuurwetten gaat en dat de geschiedenis zich eindeloos zal herhalen. Of dat zo is, dat is nog maar de vraag.
  Ik kom hier nu zo’n 35 jaar en heb toch wel verandering gezien. Vroeger was een Thai een Thai, d.w.z. met een sterke nationale identiteit. Koning Boeddha en vaderland. De rijken waren rijk en de armen waren arm. Er is echter een dynamiek in de samenleving gekomen die meer instabiliteit brengt. De passiviteit is nog steeds groot, maar er komen toch langzaam maar zeker meer mensen die het niet meer zomaar over zich heen laten komen. De tegenstellingen worden scherper en er ontstaan een tweedeling die zich niet zo gemakkelijk meer laat wegpoetsen (en weg “putschen”). Volgende verkiezingen zullen weer dezelde ellende brengen en misschien wordt het leger dan wel gedwongen langdurig aan de macht te blijven. Dat zou hoe dan ook een belangrijke stap achteruit zijn voor de Thais, want de wereld om hen heen staat niet stil en zal steeds kritischer gaan kijken naar hetgeen hier gebeurt. De Thais zelf worden ook steeds beter geïnformeerd over hetgeen zich afspeelt.
  Mijn stelling is dan ook dat er sprake is van emancipatie van de onderlagen van de bevolking die ertoe zal leiden dat de tegenstellingen escaleren. De goede kant daarvan is dat de machthebbers meer gedwongen zullen worden om naast zelfverrijking ook oog te hebben voor het welzijn van de onderkant van de samenleving. Als dat besef voldoende doordringt is er nog hoop voor geleidelijke ontwikkeling en kan chaos of dictatuur voorkomen worden.

 5. Jan van Velthoven zegt op

  “Dominees en schoolmeesters dat zullen wij blijven, de hele wereld ons vingertje laten zien. Een neokolonialistisch trekje?”. Een mooi ironisch slot van dit artikel. Want … een voortreffelijke kwalificatie van alles wat er boven staat.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website