In Bangkok Post kan je een opinie stuk lezen waarin wordt ingegaan op de zaak Vorayudh, de steenrijke Red Bull erfgenaam, die vijf jaar geleden met zijn snelle Ferrari een motoragent dood reed en sindsdien in het buitenland een jet-set leven leidt. Deze kwestie beheerst la dagenlang het Thaise nieuws omdat er weer eens sprake lijkt te zijn van klassenjustitie.

Vorayudh is inmiddels al vijfmaal opgeroepen om voor de rechter te verschijnen voor een verhoor maar hij komt niet opdagen omdat hij ziek was of het te druk had. Nadat hij ook vorige week weer verstek liet gaan, zegt het OM hem nog eenmaal te zullen oproepen. Wanneer hij dan weer niet komt, zal er een arrestatiebevel tegen hem worden uitgevaardigd.

Veel vertrouwen in de zaak heeft het publiek en de schrijver van het opiniestuk, Veera, niet. De politie heeft hem vanaf het begin de hand boven het hoofd gehouden. Dat blijkt uit het bewust laten verlopen van de verjaringstermijn voor zijn overschrijding van de maximumsnelheid.

Ex-politicus Chuvit Kamolvisit doet er nog een schep bovenop: In Thaise gevangenissen worden alleen arme mensen opgesloten, want rijke mensen die een misdrijf hebben gepleegd, gaan vrijuit. Waarom verklaren OM en politie niet in het openbaar dat ze machteloos zijn om Vorayudh voor de rechter te brengen? Dan kunnen we deze zaak afsluiten en hoeven wij er niet omheen te draaien dat de gevangenissen in dit land niet bedoeld zijn voor de super-rijken, die altijd de dans ontspringen

Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


11 reacties op “Affaire Vorayudh: ‘Rijke Thai hoeven niet voor de gevangenis te vrezen’”

 1. chris de boer zegt op

  Kuhn Chuvit is altijd goed voor enige boute, ongenuanceerde beweringen die in de regel niet waar blijken te zijn. Er zitten immers ook rijke Thais in de gevangenis, bv. leider van de yellow shirts Sonthi Limthongkul. Chuvit zelf is onlangs gepardoneerd door de nieuwe koning. Anders was hij zelf het beste voorbeeld van het tegendeel van zijn bewering. En er zijn ook rijke Thais die voor vergrijpen zijn veroordeeld (tot op het hoogste rechtsniveau) maar op tijd het land van de glimlach hebben weten te ontvluchten, in meer of mindere mate geholpen door de justitie via het systeem van borgtocht. De meest bekende onder hen is natuurlijk Thaksin maar hij is niet de enige. Ga verder maar eens kijken in het jetset leven van Vientiane, Phom Penh, Hongkong, Londen en natuurlijk Dubai.
  Gaat het dus alleen om geld dat de rijken uit de gevangenis houdt? Ik denk het niet. Er is wat anders aan de hand. De rijken vormen een netwerk van clans die deels wel en deels niet met elkaar op goede voet staan. En op goede voet staan met elkaar is niet voor de eeuwigheid. De twee genoemde heren, Thaksin en Sonthi, waren vroeger goede zakenvrienden. Nu zijn het gezworen vijanden. Het kan verkeren. Waar hun clans vroeger vele samenwerkten, werken zij nu elkaar het liefst tegen. Niet alleen, of niet zozeer om geld, maar zeker ook om de kift en de jaloezie.
  Het gaat er dus om welke clan het machtigst is, het meeste invloed kan uitoefenen op justitie, leger, politie, politici op tijdstip X zodat meneer/mevrouw Y de dans weet te ontspringen. Als de casus van Vorayudth de belangen van een van de Thaise clans teveel negatief begint te beinvloeden (bv. doordat men door buitenlandse zakelijke contacten wordt aangesproken op deze zaak) gaat hij een keertje voor de bijl. Als het tij dan een beetje keert (een rechtzaak duurt jaren) komt hij er waarschijnlijk met de schrik (met een borgtocht) vanaf en kan hij zijn gezicht nooit meer in Thailand laten zien. Maar natuurlijk wel in Japan, Londen en Singapore.
  Elke week aandacht van de media (a la De Dwaze Moeders in Argentinie) met een update waar hij zich nu bevindt werkt zeker niet in zijn voordeel. Maar de genoemde clans zijn ook geinfiltreerd in de media zodat ook de media-aandacht van de afgelopen week op het conto van het buitenland moet worden geschreven. De Thaise media volgen dan noodgedwongen.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +8 (obv 8 stemmen)
  • Tino Kuis zegt op

   De uitzondering bevestigt de regel. De rijken die vastzitten of veroordeeld zijn hebben de gram opgewekt van de (een clan binnen de) machthebbers.

   De armen hebben geen geld en geen netwerk.

   Je reactie, beste Chris, zegt mij dit: voor vrijheid en rechtvaardigheid heeft Thailand een revolutie nodig, het liefst geweldloos.

   De junta bevestigt alleen maar de bestaande machtsverhoudingen die nadelig zijn voor het gewone volk.

   Is dat niet de conclusie die uit je analyse voortvloeit?

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +18 (obv 18 stemmen)
   • Tino Kuis zegt op

    Moderator: Niet chatten svp.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
   • chris zegt op

    Tja, de machthebbers. Laat ik er dit van zeggen. Voor wie de werkelijke macht in dit land heeft, was december 2016 een veel en veel belangrijker maand dan mei 2014.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +1 (obv 1 stem)
  • Pedro zegt op

   Het afgelopen jaar werd de hoogste baas v/d Thaise FBI veroordeeld om vervolgens achter slot en Grendel te verdwijnen.
   Zijn gigantische vermogens + kostbare verzamelingen van diverse thema’s kwamen prominent in het nieuws.
   Niet alleen een kwestie van tot de juiste elitaire kringen te behoren maar bovenal het beheersen v/d verdeel (€€€+$$$+¥¥¥+£££+ Bathjes) en heers techniek.
   Indien te hebberig vallen deze lieden vanzelf af.
   U gaat niet langs af maar Linda recta naar de gevangenis.
   Met als bonus; al uw tegoeden en vermogens worden geconfisqueerd t.g.v. de anderen die deze techniek wel beheersen.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +1 (obv 1 stem)
 2. Jacques zegt op

  Ik denk dat er ook bewezen moet worden of er een strafbaar feit is gepleegd. Vandaar dat de verdachte, want dat is hij wel, moet worden gehoord. Duidelijk is dat deze verdachte de zaak traineert door niet te beantwoorden aan het gestelde. Het lijkt er op dat hij schuldig is en wat is dan hetgeen er in de vordering/dagvaarding is gesteld. Een politieagent willens en wetens doodrijden moge duidelijk zijn is een misdrijf. Het met te hoge snelheid rijden en een aanrijding veroorzaken is mogelijk dood door schuld bij mogelijkheid- of zekerheidsbewustzijn. Was er nog drank in het spel. Ik ken de zaak inhoudelijk niet maar er zijn nog al wat aanrijdingen waarbij er op strafrechtelijk gebied geen bewijs voor te krijgen is. Dat zou misschien hier ook kunnen spelen. Veel hangt dus af van het al vergaarde bewijs. Daarnaast is het een recht van de verdachte te worden gehoord en de rechter komt tot een oordeel als aan alle eisen is voldaan. In sommige gevallen kan er ook bij verstek worden veroordeeld. Hiervoor moet de bewijsvoering natuurlijk wel al voldoende aangetoond zijn. Ik neem aan dat de Thaise rechters dit toch laten meewegen en alles overziende is het laatste woord nog niet hierover geuit. Als laatste merk ik op dat je met veel geld buiten Thailand zeer goed en lang kan leven, zeker in landen die niet aan uitleveringen meewerken. Misschien is dit laatste het plan van de verdachte.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 3. tooske zegt op

  Hoe zit het eigenlijk met de Thaise gevangenissen?
  Er zijn er voor gepeupel lekker met zijn zessen of meer in een cel en apparte voor de jet-set met prive cellen met het nodige confort en al of niet gekochte privileges, dat is tenminste mijn overtuiging.
  Je kunt de heren van stand natuurlijk niet bij het gepeupel plaatsen, dat geeft onrust. Vandaar deze scheiding ter bescherming van het gepeupel.
  Ook hier nogmaals klasse-justitie dus.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
  • Tino Kuis zegt op

   Als je in een Thaise gevangenis zit kun je met geld een beter leven leiden. Beter eten en drinken, de was wordt voor je gedaan, je kunt medicijnen kopen etc. Maar ze slapen wel bij het gepeupel.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +5 (obv 5 stemmen)
   • chris de boer zegt op

    Nee, beste Tino. De meesten slapen niet bij het gepeupel. Er zijn er zelfs die de gevangenis nooit van binnen zien maar eigenlijk gewoon jaren huisarrest hebben. Ze laten zich nooit meer in het openbaar zien.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
 4. Jan Hoekstra zegt op

  Deze jongen had drank op en heel wat gesnoven en reed even een politie agent omver en sleepte de beste man nog even mee onder zijn auto, de familie Red Bull heeft 2 miljoen baht betaald aan de politieman zijn familie dat is hetzelfde als ik u 10 baht geef, ik voel het niet en ga weer vrolijk door. De Familie heeft 22 miljard dollar (niet baht) in het laatje liggen. De eigenaar van de welbekende discotheekbrand in Ekkamai jaren geleden zat ook in de bak. Hij is een vriend van een bekende van mij, hij ging vaak even naar buiten en er kwamen ook dames van plezier langs en zat zeker niet tussen de sloebers.

  Dit land is doordrenkt van de corruptie.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +8 (obv 8 stemmen)
 5. Jay zegt op

  Uiteindelijk gaat het gewoon om de centjes , zoals met vrijwel alles in Thailand . Schuldig niet schuldig was al wel duidelijk maar dat maakt niet zoveel uit als je geld en contacten hebt .

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +5 (obv 5 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website