11 maanden Prayut: Wat is er bereikt?

Door Redactie
Geplaatst in Opinie
Tags:
18 april 2015

Al elf maanden staat Thailand nu onder militair bestuur. Prayut, de leider van de junta blikt samen met zijn ministers terug op zijn regeerperiode van de afgelopen zes maanden. Grote successen noemt hij niet, wel verdedigde hij de strenge aanpak van critici.

“Ik werk aan het herstel van orde en vrede”, zei hij bij een terugblik op zijn regeringstijd. Een nieuwe verkiezingsdatum gaf hij niet. Eerst moet de nieuwe grondwet in januari 2016 klaar zijn.

Mensenrechten

Volgens mensenrechtenactivisten zijn sinds de staatsgreep zeker 700 burgers voorgeleid aan militaire rechtbanken, de meesten onder hen zijn politieke tegenstanders van de regering. “De politieke en burgerrechten worden voortdurend onderdrukt”, zei Brad Adams, directeur Azië van de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch, onlangs. “Het militaire bestuur breekt eerdere beloftes van een terugkeer naar de democratie en er is geen respect voor mensenrechten”.

Prayut verdedigt zijn beleid van de afgelopen 11 maanden: “Mijn manier van regeren mag dan door een aantal mensen agressief genoemd worden, maar dit is nodig om Thailand terug op het juiste spoor te brengen”. De presentatie van de premier duurde maar liefst vier uur. De aansluitende vraag van een journalist over corruptieonderzoek brak Prayut op zijn bekende wijze abrupt af: “Waarom vraagt u zoiets? Stel verstandige vragen, zoals bijvoorbeeld over de hogesnelheidstrein of over energie! ”

Concrete successen

Eén minister noemde de strijd tegen de corruptie als een succes. In de elf maanden zijn 927 gevallen onderzocht en 718 kregen een juridisch vervolg. Een andere minister noemde de stijging van het aantal toeristen in het eerste kwartaal met 23 procent een prestatie van formaat. De regering heeft ook de wetgeving rond mensenhandel aangescherpt. Daarmee blijft het aantal successen wel wat magertjes.

Omdat journalisten tijdens een dergelijke ‘show’ van de regering geen kritische vragen mogen stellen zullen wij het hier doen:

 • Wat heeft de regering gedaan aan de steeds stijgende huishoudschulden?
 • Hoe zit het met hervormingen van het onderwijs?
 • Waarom wil een regering met een lege schatkist, onderzeeërs, vliegtuigen, helicopters, tanks en luchtafweer voor het leger kopen?
 • De Thaise economie zit in het slop en groeit minder dan bij de andere landen in de regio, hoe lost de regering dat op?
 • De Thaise economie is voor belangrijk deel afhankelijk van de export naar Europa en de VS, waarom doet de regering weinig om de slechte relatie met het westen te verbeteren? Schiet Thailand zich niet in de eigen voet?
 • Is Thailand wel klaar voor de ASEAN (Association of Southeast Asian Nations, Associatie van Zuidoost-Aziatische Naties)?

En zo kunnen we nog wel even doorgaan. De bal ligt bij Prayut…

Bronnen: Buitenlandse media


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

14 reacties op “11 maanden Prayut: Wat is er bereikt?”

 1. l.lagemaat zegt op

  Van verbazing rolde ik bijna uit mijn stoel!
  Een toeristenstijging van 23 procent !
  Jazeker ten opzichte van vorig jaar, maar niet van twee of drie jaar
  geleden, dan liggen ze nog achter op schema!
  De Thaise interpretatie van positief denken!!

  groet,
  Lodewijk

  • colin de jong zegt op

   Dit soort cijfers moet je maar met een grote korrel zoutnemen. Ben afgelopen maand 2 keer op Bangkok airport aangekomen en heb het nog nooit zo stil gezien. Kon rustig naar het immigratieloket lopen beide keren met niemand voor mij, en dat is jaren niet gebeurd. Vaker een half uur en soms langer in de rij, dus dit is voor mij niet uit te leggen.

 2. Taruud zegt op

  In de afgelopen winter zagen we op de Thaise TV op vrijdagen om 19.30 uitzendingen waarop Prayut vertelde wat de lopende plannen waren. Dat was in het Thais en wel in een enorm tempo, maar gelukkig Engels ondertiteld. Het gaf wel een goed beeld van wat Prayut allemaal wilde bereiken en waar hij mee bezig was. Een aantal onderwerpen waar hij over sprak, betrof ook de vragen die hierboven gesteld worden. Nu zijn we weer in Nederland en mijn vraag is: Weet iemand hoe we ook in Nederland die Engels ondertitelde uitzendingen kunnen zien? Ik meen dat het in Thailand op kanaal 8 was.

 3. teun zegt op

  Prayut bepaalt dus kennelijk welke vragen wel en welke niet gesteld mogen worden. Want natuurlijk heeft Thailand een HSL nodig! Toch? Immers het huidige spoornet is volledig up to date. Het rijdend materieel is ook aangepast. Toch?
  En het rijden met een HSL lost veel problemen op. Vele Thais zullen graag tegen betaling van ca TBH 1800 van BKK naar Chiangmai reizen. Toch? Duurt wel minstens 4 uur vanwege tussenstops, of mogen alleen mensen uit BKK of Chiangmai van HSL gebruik maken? En de cocurrentie met vliegtuigen? Nahhh! Makkie! Toch?

  En de aanschaf van nieuw militair speelgoed is ook echt hard nodig! Toch? Er zijn immers diverse bedreigingen aan de Thaise grenzen waar op korte termijn tegen opgetreden moet (kunnen) worden. Toch?

  Aanpak corruptie en weer op niveau brengen van tourisme? Nahh! Minder interessant, aldus Prayut. Lege schatkist? Pff!!!

 4. Bacchus zegt op

  Wat heeft Prayut bereikt? In ieder geval politieke rust en dat is hard nodig als je stabiliteit en economische groei wilt behalen. Van mij mag die man nog een paar jaar blijven zitten.

  Moderator: Dit blog gaat over Thailand, dus de passage over Nederland doet niet ter zake en is verwijderd.

 5. kwaipuak zegt op

  Hij was de 11e op tv. (Alle zenders) Kon niks anders zien als Prayut. Daar had hij toch wel een duidelijk verhaal, over bijvoorbeeld het platteland. Dat ze meer technologie moesten gebruiken. En ze willen ook zoiets als wij in nl hebben gehad. Dan heb ik het over de ruilverkaveling. Veel succes. ….

  Maar wat hij wel bereikt heeft dat is dat alle taxis nu op de meter rijden. Daar was ik wel verbaasd over. Jammer genoeg is dat in Phuket nog niet zo….

  De vriendelijke groeten,

  Kwaipuak

  • teun zegt op

   Nou, als rijden op de meter door taxi’s het enige wapenfeit is dan is het toch wel heel treurig. En helemaal als het in Phuket niet is gelukt.

   Maar dat is allemaal van minder belang.

  • ruud zegt op

   Alle taxi’s rijden nu op de meter, alleen op Phuket niet.
   Het lijkt me dat er wat ruimte zit tussen “alle taxi’s” en “op Phuket niet”.

 6. colin de jong zegt op

  Prayut heeft inderdaad voor de hoognodige rust gezorgd met zijn harde en directe aanpak wat noodzakelijk was, anders hadden we nu waarschijnlijk in een bloedige burgeroorlog moeten overleven. Dit soort landen heeft een harde hand nodig van een dictators type, anders functioneert het niet. Laat hem maar heel veel geld uit geven en geld lenen, want dat brengt de veel te sterke baht naar beneden, waar alle expats op hopen.

  • ruud zegt op

   Als de Baht naar beneden gaat, gaan de prijzen omhoog.
   Tel uit je winst.

   • teun zegt op

    Welke prijzen gaan omhoog? Van (pinda)kaas, hagelslag, Heineken? Op locale producten zal een devaluatie van de Baht weinig invloed hebben.

    Ruud als je gelijk zou hebben dan zou stijging Baht de prijzen omlaag brengen (heb je dat al gemerkt dan?).

    • ruud zegt op

     De brandstofprijzen zullen stijgen en de prijzen van de energie uit Birma en de prijzen van alle goederen die worden ingevoerd.
     Dat zal weer doorwerken in de consumentenprijzen.
     Maar inderdaad, als je uitsluitend Thaise producten gebruikt zullen de stijgingen meevallen.
     Dit voor zover de prijs voor lokale producten niet stijgt, doordat de prijs daarvan in Baht bij export niet te veel stijgt.
     En prijzen omlaag?
     Dat is niet gebruikelijk, als een consument eenmaal aan een prijs is gewend.
     Dan gaat gewoon de winst omhoog.

  • Sir Charles zegt op

   Wetende dat de waardevermindering van de € uiteraard meerdere oorzaken heeft en veel gecompliceerder is dan het handelen van Prayut alleen doch hoor anders ook veel expats met weemoed klagen dat in het pre-Prayut tijdperk ze toen veel meer baht kregen voor hun €.

   Overigens blijf benieuwd of Prayut ook zo populair blijft bij de expats én Thailand-gangers die hem nu zo de hemel inprijzen wanneer hij maatregelen gaat afkondigen die ongunstig kunnen uitpakken voor hen, denk aan strengere visa-regels en op alcoholmisbruik (wat ik zou toejuichen) en niet in de laatste plaats wellicht het sluiten/verbieden van beerbars/agogos, de ‘happy endings’ en dergelijke om maar wat willekeurigs te noemen.

   Je weet het maar nooit met dictators…

 7. teun zegt op

  Colin,

  Jij wil kennelijk het land financieel de afgrond in hebben. En dat voor een paar extra bahts per maand voor expats!

  En een bloedige burgeroorlog? Nahhh! Maar goed, nu hij er zit kan hij het geld beter inzetten voor goed onderwijs en verbetering van huidig spoor(materieel) i.p.v. hogesnelheidstreinen en wapentuig. Dat is is pas verspilling.

  En tot slot: hoe denkt Prayut dat de thaise boeren meer technologie kunnen inzetten zoals Kwaipuak aangeeft hierboven? Bij dit soort beroerde opbrengsten?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website