Thailand is al vele jaren een aantrekkelijk bestemming voor expats. Een expat is een persoon die tijdelijk of permanent in het buitenland woont en werkt. Meestal verhuist een expat naar een ander land om te werken voor een bedrijf of organisatie, of om een nieuwe levensstijl te ervaren. Sommige mensen zijn expats omdat ze op zoek zijn naar nieuwe uitdagingen of avonturen, terwijl anderen verhuizen om bij hun partner of familie te zijn die al in Thailand woont.

Er wonen in Thailand veel expats die vaak farang worden genoemd, zij komen uit landen zoals de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Australië, Belgie, Noorwegen, Oostenrijk en Nederland.

Expatriates komen vaak voor in landen waar de taal en de cultuur anders zijn dan die van hun thuisland, en ze moeten vaak aanpassen aan nieuwe omstandigheden en uitdagingen. Velen van hen genieten van de unieke ervaring van het wonen en werken in een ander land, en de kans om nieuwe culturen te leren kennen en te ontdekken.

Thailand kan tevens aantrekkelijk zijn voor pensionado’s (of “pensioengerechtigden”) vanwege de lage kosten van het leven en het heerlijke warme klimaat. Veel pensionado’s kiezen ervoor om naar Thailand te verhuizen omdat ze willen genieten van een comfortabel leven met een lager budget dan wat ze gewend zijn in hun thuisland.

De kosten om te leven in Thailand kunnen echter sterk variëren afhankelijk van de plaats waar je woont en hoe je leeft. In de grote steden, zoals Bangkok en Chiang Mai, zijn de kosten misschien iets hoger dan in kleinere steden of op het platteland. De kosten van huisvesting, voedsel, vervoer en andere levensonderhoudskosten kunnen lager zijn dan in sommige andere landen, maar dit kan ook afhangen van de individuele behoeften en voorkeuren van een persoon.

Hoeveel expats wonen er in Thailand?

Het is moeilijk om precies te zeggen hoeveel expats er in Thailand wonen, omdat er geen officiële cijfers beschikbaar zijn over het aantal expats in het land. Volgens een schatting uit 2020 zouden er ongeveer 300.000 expats in Thailand wonen. Dit is echter waarschijnlijk een onderschatting, aangezien het aantal expats in het land steeds toeneemt. Het aantal expats in Thailand is waarschijnlijk het hoogst in de hoofdstad Bangkok, maar er wonen ook veel expats in andere steden en toeristische bestemmingen, zoals Chiang Mai, Pattaya, Phuket en Koh Samui.

Er wonen ongeveer 20.000 Nederlanders in Thailand, volgens cijfers van de Nederlandse ambassade in Thailand. Dit aantal kan echter fluctueren, aangezien sommige Nederlanders in Thailand tijdelijk wonen en anderen permanent wonen. Nederlanders zijn een van de grotere groepen expats in Thailand en zijn te vinden in alle delen van het land, hoewel de meeste Nederlanders in de stedelijke gebieden van Bangkok, Chiang Mai, Pattaya en Hua Hin wonen. Nederlanders komen naar Thailand om te werken, te studeren of om van hun pensioen te genieten. Sommige Nederlanders hebben ook een eigen bedrijf in Thailand.

Er zijn geen recente cijfers beschikbaar over het aantal Belgen dat in Thailand woont. Volgens gegevens van de Belgische ambassade in Thailand waren er ongeveer 5.000 Belgen in Thailand in 2018, hoewel dit aantal ook kan fluctueren.

De belangrijkste reden om naar Thailand te verhuizen

Er zijn veel redenen waarom mensen vanuit Europa naar Thailand verhuizen. Hier zijn enkele van de meest voorkomende:

 • Lage kosten: Thailand heeft een lagere kosten voor levensonderhoud in vergelijking met sommige andere landen in Azië en Europa.
 • Mooie natuur: Thailand heeft een prachtig landschap met een rijke biodiversiteit, waaronder tropische eilanden, regenwouden, bergen en watervallen. Dit maakt het aantrekkelijk voor mensen die houden van de natuur.
 • Gunstige ligging: Thailand is centraal gelegen in Zuidoost-Azië, wat het een goede uitvalsbasis maakt voor het verkennen van de regio.
 • Gematigd warm klimaat: Thailand heeft een tropisch klimaat met warme temperaturen het hele jaar door. Dit maakt het aantrekkelijk voor mensen die houden van warm weer en die de koude winters in Europa willen ontvluchten.
 • Welkome expat-gemeenschap: Er is een grote expat-gemeenschap in Thailand, dus het kan gemakkelijk zijn om vrienden te maken en steun te vinden.
 • Rijke cultuur: Thailand heeft een rijke en diverse cultuur met een lange geschiedenis en unieke tradities. Dit maakt het aantrekkelijk voor mensen die geïnteresseerd zijn in andere culturen en die de kans willen krijgen om deze te leren kennen en te ervaren.
 • Mogelijkheden om te werken: Thailand heeft een groeiende economie met goede vacature mogelijkheden in verschillende sectoren, zoals toerisme, IT en zaken. Dit maakt het aantrekkelijk voor mensen die op zoek zijn naar werk in het buitenland, er gelden echter wel strenge regels om een werkvergunning te krijgen.

Er zijn nog veel meer redenen waarom mensen vanuit Europa naar Thailand verhuizen. Dit zijn enkele van de meest voorkomende, maar iedereen heeft zijn eigen unieke redenen en prioriteiten. Het is belangrijk om goed te onderzoeken wat voor jou het beste past voordat je een beslissing maakt om te verhuizen.

Nadelen van wonen in Thailand

Zoals elk land heeft Thailand zowel voor- als nadelen voor mensen die er willen wonen en leven. Hier zijn enkele van de nadelen die mensen misschien tegenkomen:

 • Taalbarrière: Hoewel veel mensen in de toeristische gebieden en grote steden Engels spreken, is het Thai de officiële taal van het land. Dit kan een barrière vormen voor mensen die geen Thai spreken en die moeite hebben om zich te verstaanbaar te maken.
 • Cultuurverschillen: Thailand heeft een unieke cultuur en gebruiken die anders kunnen zijn dan wat mensen gewend zijn. Dit kan soms moeilijk zijn om aan te passen en kan leiden tot culturele misverstanden.
 • Onbetrouwbare openbare voorzieningen: Sommige openbare voorzieningen, zoals water en elektriciteit, kunnen onbetrouwbaar zijn in Thailand. Dit kan leiden tot ongemak en frustratie voor mensen die gewend zijn aan een betere kwaliteit van deze diensten.
 • Lagere kwaliteit van de gezondheidszorg: Hoewel er goede ziekenhuizen en klinieken zijn in Thailand, kan de algemene kwaliteit van de gezondheidszorg lager zijn dan in sommige andere landen. Dit kan een verontrustend zijn voor mensen die extra medische zorg nodig hebben.
 • Lagere veiligheid, vooral verkeersveiligheid: Hoewel Thailand over het algemeen een veilig land is, zijn er soms problemen met criminaliteit en andere veiligheidsproblemen, zoals verkeersveiligheid. Verkeersveiligheid is een groot probleem in Thailand. Volgens de World Health Organization (WHO) heeft Thailand een van de hoogste aantallen verkeersdoden per hoofd van de bevolking ter wereld. Dit kan een reden tot zorg zijn voor mensen die wensen te verhuizen naar Thailand.
 • Milieuproblemen: Thailand heeft te maken met hoge niveaus van luchtvervuiling, vooral in stedelijke gebieden. De vervuiling wordt veroorzaakt door de uitstoot van fijnstof van voertuigen, industrieën en verbranding van huishoudelijk afval. In het Noorden zorgen verbranding van oogstafval en bossen tot een zeer slechte luchtkwaliteit met ernstige gezondheidsproblemen tot gevolg.
 • Klimaatverandering: Thailand is kwetsbaar voor de gevolgen van klimaatverandering, zoals overstromingen en droogte.
 • Corruptie: Thailand staat bekend om zijn hoge niveau van corruptie. Volgens het World Corruption Perception Index (CPI) van Transparency International staat Thailand op de 101e plaats van 180 landen, wat aangeeft dat het land een hoog niveau van corruptie heeft. Corruptie is in Thailand wijdverbreid en kan zich op verschillende manieren voordoen, zoals het aannemen van steekpenningen door overheidsfunctionarissen, het beïnvloeden van politieke beslissingen door middel van corruptie en het witwassen van geld.
 • Politieke spanningen: Thailand heeft te maken met politieke spanningen die zijn ontstaan door het gebrek aan politieke stabiliteit en de geschiedenis van militaire coups. De belangrijkste bron van politieke spanningen in Thailand is het conflict tussen de royalistische elite, die dicht bij de koninklijke familie staat, en populistische politieke partijen die steun genieten van de stedelijke en landelijke bevolking. Dit conflict heeft in het verleden geleid tot massademonstraties en gewelddadige confrontaties. Er zijn ook politieke spanningen tussen verschillende etnische groepen in Thailand. Tot slot heeft Thailand te maken met gewelddadige conflicten in de zuidelijke grensprovincies, waar separatistische groeperingen actief zijn. Deze conflicten hebben geleid tot gewelddadige aanslagen en gewapende conflicten met de Thaise overheid. Hoewel er momenten zijn geweest waarop de politieke spanningen in Thailand zijn gekalmeerd, blijft het politieke klimaat instabiel en kan het snel escaleren.

Welke steden zijn aantrekkelijk voor expats?

Er zijn veel steden in Thailand die aantrekkelijk kunnen zijn voor expats, afhankelijk van hun persoonlijke voorkeuren en behoeften. Hier zijn enkele van de meest populaire steden voor expats in Thailand:

 • Bangkok: De hoofdstad van Thailand is een moderne stad met een rijke cultuur en een groot aanbod aan werk- en levensmogelijkheden. Het is ook een goedkope stad om in te wonen in vergelijking met sommige andere grote steden in West-Azië en Europa.
 • Chiang Mai: Deze stad in het noorden van Thailand is bekend om zijn prachtige natuur en de lage kosten van het leven. Het is een populair bestemmingspunt voor expats die op zoek zijn naar een rustige en ontspannen levensstijl. In de maanden januari tot met mei zijn de omstandigheden slechter vanwege luchtvervuiling.
 • Pattaya: Dit is een populaire badplaats in Thailand. Het is bekend om zijn prachtige stranden en het nachtleven, en het is een goedkope stad om in te wonen.
 • Phuket: Dit eiland in het zuiden van Thailand is bekend om zijn prachtige stranden en de luxueuze levensstijl. Het is een populaire bestemming voor toeristen en expats die op zoek zijn naar een ontspannen leven aan het strand.
 • Hua Hin: Dit is een populaire badplaats op ongeveer drie uur rijden van Bangkok. Het is bekend om zijn prachtige stranden en de lage kosten van het leven, en het is een goede optie voor expats die op zoek zijn naar een rustige levensstijl in de buurtvan de  hoofdstad.

Relaties tussen expats en Thaise onderdanen

Een belangrijke reden waarom expats zich in Thailand vestigen is de liefde en huwelijk. Het is moeilijk om een exact aantal te geven voor het aantal expats in Thailand die getrouwd zijn met een Thaise vrouw, omdat er geen centrale database is met deze informatie. Er zijn wel enkele gegevens beschikbaar over het aantal huwelijken tussen buitenlanders en Thaise partners in Thailand. Volgens gegevens van het Thaise Department of Immigration waren er in 2019 ongeveer 25.000 huwelijken tussen buitenlanders en Thai. Het is ook belangrijk om te vermelden dat het aantal huwelijken tussen buitenlanders en Thaise partners in Thailand in de afgelopen jaren is afgenomen. In 2015 waren er in dat jaar nog ongeveer 31.000 huwelijken gesloten tussen buitenlanders en Thai, wat betekent dat het aantal in de afgelopen vier jaar met ongeveer 20% is gedaald.

Redenen voor expats om Thailand weer te verlaten

Er zijn verschillende redenen waarom expats Thailand verlaten en weer terugkeren naar Europa:

 • Persoonlijke redenen: sommige expats kiezen ervoor om terug te keren naar Europa vanwege persoonlijke of familiale verplichtingen, zoals het verzorgen van ouders of het starten van een gezin (beter onderwijs voor kinderen). Andere reden kunnen zijn einde relatie of heimwee naar het geboorteland. Verder zijn zaken als verveling en alcoholisme onder expats ook serieuze problemen.
 • Visumproblemen: expats kunnen problemen krijgen met het verkrijgen of verlengen van hun visum in Thailand, wat kan leiden tot de beslissing om terug te keren naar Europa.
 • Werkgelegenheid: sommige expats kiezen ervoor om terug te keren naar Europa omdat ze beter betaald werk of meer werkgelegenheid kunnen vinden in hun thuisland.
 • Culturele aanpassing: voor sommige expats kan het moeilijk zijn om zich aan te passen aan de Thaise cultuur, wat kan leiden tot het besluit om terug te keren.
 • Economische redenen: de kosten van het leven in Thailand kunnen toch hoger zijn dan wat expats gewend zijn of verwacht hadden, wat kan leiden tot financiële problemen en de beslissing om terug te keren.
 • Gezondheidszorg: de gezondheidszorg in Thailand kan soms beperkt zijn, wat kan leiden tot de beslissing om terug te keren naar Europa waar betere gezondheidszorg beschikbaar is. Voor veel expats is een ziektekostenverzekering erg duur, sommigen zijn zelfs onverzekerd.

Concurrentie van andere landen

Er zijn ook nog andere landen in Zuidoost-Azië die aantrekkelijk kunnen zijn voor expats. Hier zijn enkele voorbeelden:

 • Vietnam: dit land staat bekend om zijn diverse landschappen, de lage kosten van het leven en de grote steden zoals Ho Chi Minh-stad en Hanoi.
 • Maleisië: dit land is populair vanwege de mix van moderne steden en prachtige natuur, zoals de Cameron Highlands en de Taman Negara.
 • Indonesië: dit land is bekend om zijn prachtige stranden, zoals Bali, en de diverse culturen en talen die er voorkomen.
 • Filippijnen: dit land staat bekend om zijn prachtige stranden, de vriendelijke bevolking en de lage kosten van het leven.

Voor je de stap neemt

Er zijn een aantal zaken waar je over na moet denken voordat je naar Thailand verhuist:

 • Visum: je moet ervoor zorgen dat je het juiste visum hebt om in Thailand te wonen en eventueel te werken. Er zijn verschillende visumopties beschikbaar, dus het is belangrijk om te onderzoeken welke het beste bij jouw situatie past.
 • Werkgelegenheid: als je van plan bent om in Thailand te werken, moet je eerst een geschikte baan vinden omdat jouw werkgever een werkvergunning moet regelen.
 • Financiële overwegingen: je moet ervoor zorgen dat je voldoende financiële middelen hebt om te wonen en je verzekeringen te betalen.
 • Woning: je moet ervoor zorgen dat je een geschikte woning hebt om in te wonen voordat je naar Thailand verhuist. Dit kan betekenen dat je een huis of appartement huurt of koopt. Er is nogal wat geluidsoverlast in Thailand dus wees daarop voorbereid als je een huis wilt kopen.

Thailand kan een aantrekkelijk land zijn om als expat te wonen vanwege de lage kosten van het leven, het prachtige weer, en de vriendelijke bevolking. Sommige expats beschrijven Thailand als een “paradijs” vanwege deze factoren.

Echter, Thailand heeft net als elk ander land ook zijn uitdagingen. Sommige expats kunnen moeite hebben om zich aan te passen aan de Thaise cultuur of vervelen zich. Daarnaast blijf je altijd een buitenlander, je kan te maken krijgen met discriminatie. Bovendien kunnen visumproblemen of de betaalbaarheid van de gezondheidszorg sommige expats afschrikken.

In het algemeen kan Thailand een aantrekkelijk land zijn om als expat te wonen, maar het is belangrijk om realistisch te zijn over wat je kunt verwachten en om goed te overwegen of het land bij je past voordat je erheen verhuist.

1 reactie op “Ontdek Thailand (18): Expats en pensionado’s”

 1. KopKèh zegt op

  Beste Redactie,
  bedankt voor dit zeer informatieve bericht.
  Een geweldige aanvulling op de dingen die al wist. De mens weet voor dit soort belangrijke stappen nooit genoeg.
  Mijn dank


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website