Wenen beste stad om in te leven, Bangkok scoort matig

Door Redactie
Geplaatst in Onderzoek
Tags:
24 februari 2016

Wenen is de beste stad om in te wonen. Amsterdam doet het met plek 11 ook niet slecht. Bangkok (zie foto) daartegen scoort maar matig en staat op plek 129.

Dit blijkt uit het 18e Quality of Living Survey van adviesbureau Mercer. Voor het eerst onderzocht Mercer ook de persoonlijke veiligheid, daaruit blijkt dat Luxemburg het veiligst is, Amsterdam staat op plaats 16.

De ‘Worldwide Quality of Living Survey’ is een jaarlijks onderzoek naar de leefbaarheid in steden op basis van 39 criteria, van politieke, sociale en economische factoren tot zaken die te maken hebben met medicijnen, gezondheid, onderwijs, ontspanning, huisvesting en bereikbaarheid. Daaruit blijkt dat de kwaliteit van leven in West Europese steden nog steeds als hoogste ter wereld kan worden beschouwd. 

De top 10 meest leefbare steden ter wereld

 1. Wenen, Oostenrijk
 2. 2 Zürich, Zwitserland
 3. 3 Auckland, Nieuw Zeeland
 4. 4 München, Duitsland
 5.  Vancouver, Canada
 6. Düsseldorf, Duitsland
 7. Frankfurt, Duitsland
 8. Genève, Zwitserland
 9. Kopenhagen, Denemarken
 10. Sydney, Australië

Zuidoost Azië

Van de bekende steden in Zuidoost Azië scoort Singapore (26) het beste, daarna Kuala Lumpur (86), Bangkok (129), Manila (136), en Jakarta (142).

No votes yet.
Please wait...

8 reacties op “Wenen beste stad om in te leven, Bangkok scoort matig”

 1. Anno Zijlstra zegt op

  mijn top 10 :

  *Bangkok
  Parijs
  Nice
  New York
  Miami
  HongKong
  Amsterdam
  Londen
  Berlijn
  Kopenhagen

  * (uitgezonderd te dure expat bars waar gerookt wordt)

 2. Eric zegt op

  Bangkok 129, Amsterdam 11…dus met zijn allen terug naar ‘de betere stad om in te wonen’ ??! Zo relatief die surveys.

  • Tanja zegt op

   Het weer is niet meegenomen in de lijst, de zon gaat voor niets op

 3. Cees zegt op

  Het weer, en dan met name de zure waterkou hebben ze wijselijk buiten beschouwing gelaten zeker….

 4. John Chiang rai zegt op

  Veel expats laten in betrekking tot Bangkok andere criteriën gelden,als die van,, Worldwide Quality of Living Survey”,en gaan met de vraag van leefbaarheid alleen van zichzelf uit. Iedereen die iets verder kijkt moet toegeven dat bij de politieke beoordeling, een militair regering niet direct de idiaalste wens van iedere democraat is. Ook bij het thema gezondheid,speelt de enorme luchtvervuiling van oude diesel voertuigen,die haast nergens aan normen gebonden zijn,een erg negatieve rol. En zelfs het onderwijs wat reeds vaker een thema geweest is op Thailandblog nl,roemt zich niet met grote verdiensten. Iedere expat die hier leeft van een pensioen uit Europa,en stoer blijft volhouden dat hier alles beter is,zou is moeten praten met een Thaise leeftijdgenoot,en vragen wat hij aan pensioen krijgt,zo krijgt ook de vraag naar sociales meer duidelijkheid. Als men dagelijks de ogen sluit voor bovenstaande criteriën,en zich zelf niet betroffen voelt,is dat nog lang geen teken dat de algemeenheid het zelfde moet denken,en met name dit laatste aspect,is voor een betrouwbaar onderzoek erg belangrijk.

  • Cees zegt op

   Het world wide survey is ook bedoeld voor expats en bedrijven en gaat voor 100% uit van Westerse waarden en denkbeelden, aardig decadent dus in mijn ogen, dit als je de criteria bekijkt op de website van Mercer, maar er zijn nog miljarden andere mensen met een andere cultuur die andere dingen belangrijk kunnen vinden om ergens te wonen, eigen cultuur, familie etc. Klein voorbeeld mbt tot het criterium consumer goods: Mijn Thaise vrouw vroeg aan mij waarom gaan hier de winkels dicht als iedereen uit zijn werk komt?

   • John Chiang rai zegt op

    De wens naar een vrijgekozen regering,een bloeiende economie,goede onderwijs mogelijkheden voor iedereen,en het dagelijkse in ademen van zuivere lucht,zijn o.a.de belangrijkste criteria,bij de beoordeling, of een stad beter leefbaar is,als de andere. Zelfs als men een Thai zou laten kiezen tussen ons sociale systeem,en het heersende in Thailand,ligt het antwoord voor de hand. Daar liggen de internationale wensen,wat iemand belangrijk vindt,erg dicht bij elkaar,en heeft weinig met cultuur verschil te doen. Dat al deze criteria hier niet vervuld kunnen worden, staat op een ander stuk papier,maar staat los van de vraag,of iets beter leefbaar is.

    • Cees zegt op

     Ik denk dat we dingen verwarren, het gaat idd om leefbaarheid in steden, althans zo staat het in de kop van het artikel, heeft m.i. niet zoveel te maken met wel of geen goed pensioen.
     Met een slecht pensioen is het in NL ook tobben, en heb je wel een ruim budget kun je prima ergens leven zonder uitgebreide sociale voorzieningen. Dat deze beter zijn in delen van Europa is algemeen bekend, vandaar ook de enorme toestroom uit het Midden Oosten en Afrika. Voor mij is en blijft het een verhaal voor de blanke expats die door bedrijven uitgezonden worden, zo staat het ook bij Mercer,en daar worden ook de landentoeslagen op bepaald. Ik zou wel eens een dergelijk survey willen zien wat bv door Aziaten is gedaan op basis van hun criteria. Ik heb lang in China gezeten in Yantai, een stad van 6 miljoen inwoners die niet eens op de lijst voorkomt, ik kon er goed leven. Zoveel inwoners heeft Amsterdam niet eens, dus ja…


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website