Extra kosten bij pinnen in Thailand

Voor toeristen is het onduidelijk wat de bijkomende kosten zijn voor contant geld opname buiten de Eurozone. De Consumentenbond onderzocht de kosten van het pinnen in o.a. Thailand.

Onderzoek in de Reisgids van de Consumentenbond laat zien dat reizigers pinnen in een oerwoud van onduidelijke wisselkoersen en extra opnamekosten door gastbanken. En dan zijn er ook bij veel Nederlandse banken nog kosten per opname.

Pinautomaat vaak gokautomaat

Bart Combée, directeur Consumentenbond : ‘Een pinautomaat buiten de Eurozone heeft wat van een gokautomaat: je weet niet goed hoeveel je er uiteindelijk aan kwijt bent, maar wel dat hij je extra geld kost.’ Bovenop het gepinde bedrag worden vaak extra kosten berekend zoals een ‘service fee’ van de gastbank. De service fee van de gastbank is vaak niet terug te vinden op de overschrijving, maar deze moet worden meegedeeld bij de pinautomaat. De eigen bank berekent opnamekosten. Deze verschillen per bank en bedragen soms een percentage, en soms een vast bedrag. Dit is na te lezen in de productvoorwaarden van de betaalrekening of creditcard.

Steekproef geldopnames Thailand

Welk bedrag er uiteindelijk wordt afgeschreven, is ook afhankelijk van de wisselkoers. Voor consumenten is niet helder hoe deze wisselkoers tot stand komt. Ook zijn niet alle banken duidelijk over de koersopslag die ze berekenen. Deze ligt doorgaans bij creditcards hoger dan bij betaalpassen. Het verschil tussen € 500 pinnen met een bankpas en een creditcard kan oplopen tot € 30, zo stelde de Consumentenbond vast bij een steekproef met geldopnames in Singapore, Maleisië en Thailand.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

33 reacties op “Consumentenbond: Pinnen in Thailand duur door extra kosten”

 1. BA zegt op

  Bij de pinautomaat word je dubbel gepakt.

  Je betaald eerst 150 THB aan de bank van de ATM, maar je eigen bank in Nederland rekend vaak ook een percentage bij valutaconversie. Vrijdag afgelopen week bijvoorbeeld, EUR/THB bied en laat bij de BKK bank stonden even uit mijn hoofd op 38,66/39,14 maar de conversie bij de Rabobank ging tegen 37,7 of iets richting die geest. Bijna volle baht er af dus. Even 10.000 baht pinnen van een Nederlandse rekening kan je dus al snel rond de 400 baht kosten, eigenlijke kosten zijn dus 4%. En bij lagere bedragen dus nog hoger omdat die 150 baht voor de ATM vast is.

  Ben je regelmatig in Thailand dan kan je dus beter zorgen dat je hier een rekening hebt. Die slechte conversie krijg je ook als je in THB overmaakt. Dus hier een rekening hebben, dan in euro’s overmaken en de bank in Thailand de conversie laten doen. Ik heb de BKK bank hier gebeld en als er Euro’s op de rekening komen dan wisselen ze die gewoon uit tegen de biedkoers welke zij publiceren.

  Alleen bij een transfer naar een buitenlandse bank betaal je ook kosten. Echter 10x pinnen kost ook 1500 baht en dan zit je nog steeds met een veel slechtere conversie.

  • RobN zegt op

   BA,

   ik maak ook geld over van ING naar Bangkok Bank maar volgens mij wordt niet de biedkoers maar de TT (Telegraphic Transfer) gebruikt.
   ik kijk voor actuele koers op (klopt meestal wel):
   http://www.bangkokbank.com/BangkokBank/WebServices/Rates/Pages/FX_Rates.aspx en .

   • BA zegt op

    Rob,

    Klopt je hebt helemaal gelijk. Ik bedoelde ook de TT koers, die staan samen met Sight onder buy (bied)

 2. Geert zegt op

  Er staat dat er 500 euro gepint word maar volgens mij kan je maar 300 pinnen tegenwoordig dat is ook zon regel om ons meer op kosten te jagen

  • bart zegt op

   Bij de meeste pin automaten kun je tot 20000 bath pinnen ligt dus aan de wissel koers van de bank hoeveel je kan op nemen

   • Miek37 zegt op

    Echt niet hoor, wij zijn net terug, hebben alle bankpassen uitgeprobeerd bij div. ATM’s op div. lokaties, maar meer als 10.000 Bath opnemen bleek nergens mogelijk.

    • Khun Peter zegt op

     Ik heb toch echt al een paar keer 20.000 baht gepind.

 3. Franco zegt op

  Contant geld meenemen op vakantie naar Thailand en inwisselen bij een bank of ander geldwisselkantoortje lijkt dus eigenlijk stukken goedkoper te zijn.

 4. Gosse draaisma zegt op

  Ik heb een Zweedse bankrekening(swebank) en betaal voor elke opname 150 baht het kan ook per land verschillend zijn?

 5. Bernard Vandenberghe zegt op

  Ik haal enkel geld af met mijn Belgische bankkaart; beperkt per dag tot 20.000 TB en ik betaal dan inderdaad 150 TB. Mijn eigen bank rekent echter niets bij (Citibank). De beste wisselkoers krijg ik hier bij Bangkok Bank, onlangs nog 39,56 wat helemaal niet slecht is. Als ik natuurlijk kleinere bedragen zou afhalen dan kost het inderdaad in verhouding veel meer.

 6. N. van Gelder zegt op

  Er zijn banken die de 150 bath niet rekenen.
  Aeon bank in Hua Hin is er een. Zit in Marketvillage op de 3e verdieping rechterkant.

  • Mark Otten zegt op

   Klopt, N. van Gelder , Ik ga als het even kan ook bij de Aeon Bank pinnen, die rekenen die 150 THB niet. Andere banken die dat niet berekenen heb ik nog niet ontdekt. Mijn vriendin stuurt het (cash) geld voor haar ouders ook op via de Aeon Bank. Dat schijnt ook veel goedkoper te zijn dan bij de andere banken. de Aeon Banken zitten meestal in grote Malls (o.a. 2e verd. MBK in BKK) of in de Lotus Tesco’s of Big C’s

 7. cor verhoef zegt op

  Mijn moeder, die elk jaar bij ons op bezoekt komt om haar gewrichten te ontdooien, heeft twee jaar geleden een bankrekening geopend bij de Krung Thai Bank. Bij aankomst stort ze al haar vakantiegeld in 1 keer op haar Thaise bankrekening en pint de rest van haar vakantie vrolijk met haar Thaise bankpas tegen zeer lage kosten (in BKK gratis, daar buiten 15/25 baht per opname.)
  Bij de Krung Thai Bank Pin Klao branch vragen ze niet om een werkvergunning, Non-imm-o/b of wat dan ook. Een vriend van mij uit Nederland heeft hetzelfde gedaan.

 8. PaulusXXX zegt op

  Met mijn ING-pasje heb ik afgelopen jaar 3x 20.000 baht gepind bij de AEON bank in Pattaya. Ik heb 2 ATM’s van hun gevonden, één in de Big C Extra op Pattaya Klang en één voor de Home Pro op Pattaya Tai/Sukhumvit Road.

  Totaal was ik kwijt 512, 506 en 504 euro per opname. Viel dus erg mee!

  • wimol zegt op

   Achter de LOTUS op de hoek van de parking juist binnen aan de ingang staan er twee en is ook een kantoor van AEON.

 9. B.Mossel zegt op

  Opnames ATM.DaR komt nog wat bij.
  Vroeger kon je 20 of 15000 thb pinnen nu nog 10.000 dat houdt in 2x 150 thb opname kosten.
  B.M

  • Khun Peter zegt op

   Bij TMB kan ik 20.000 baht pinnen.

   • Joop zegt op

    Inderdaad bij TMB kon ik 20.000 bath pinnen vandaag 12 maart maar kreeg maar 36.24 bath voor 1 euro . Bij BKK ATM alleen 10.000 bath per keer maar wel 38.54 bath voor 1 euro scheelt toch 2 bath per euro. De pin kosten waren wel voor bijde 150 bath per keer.

    • wimol zegt op

     Sommige banken stellen bij het pinnen zelf een koers voor,ook sommige winkels doen dat oa.Home pro.Dit moet je volstrekt weigeren en dan krijg je de normale koers dat scheelt ong. 1.5 bath per euro.

  • Richard zegt op

   Ik denk dat de ABNAMRO bank alleen dit heeft, dat je maar tot 300 euro kunt pinnen bij een andere bank .( dan de ABN AMRO ).
   ze kunnen dan 2 keer 225 euro in rekening brengen
   Ik zou ook graag willen weten of ik hier in Pattaya met mijn ABN AMRO kaart 20.000 baht kan pinnen

  • wimol zegt op

   Heb op zaterdag 09/03/2013 in Pattaya gepind aan de achteringang bij de parking van de lotus bij AEON en heb 20000 bath gepind en de afrekening in belgie is525,33 euro en verder geen kosten.

 10. pietpattaya zegt op

  Begin om te proberen 19000 baht te pinnen ,lukt dat niet ga het bedrag verlagen met 500,tot je de bahtjes krijgt.
  Niet gelijk dan maar 10000 doen want elke keer kost je gewoon 150 baht extra, wel zelf het bedrag intoetsen….kleine moeite toch?

 11. Cees S. zegt op

  Ja dat pinnen is toch wel prijzig in Thailand.Ik was vorige maand 4 wk in Thailand en betaalde elke pin-transactie THB 150 ( was met koers 40thb dus bijna 4,00 euro)
  Daarbij nog eens de mindere koers bij het ATM pinnen waar je niet echt zicht op hebt.
  Een alternatief kan zijn om een combinatie van wat extra cash en pinnen te overwegen!?
  Dat heb ik dus ook gedaan vorige maand en is ook een goede safe ( kluisje ) op je kamer of bungelow van belang!!

  gr. Cees S.

 12. Joop Overbeke zegt op

  Hallo ,
  Ben net terug van Koh Samui, waar ik pinde bij de Bangkok Bank ? Deze berekenen 150 Bath als € 500 pinde , maar kreeg wel de dagkoers van de ING? Voor 20.000 Bath werd dan € 517,65 inclusief kosten in rekening gebracht . Weet niet of dit goedkoop of duur is maar dit ter informatie

 13. willem zegt op

  Net terug. Volgende keer gewoon cash meenemen. Ik word gestoord van die atm”s. De ene geeft maar 10000bath en de ander 20000bath per keer. En dan de kosten: 150 bath in Thailand en onze Amro rekend achteraf nog eens 2,50 euro per transactie! Dan wil het wel snel gaan; gelukkig was Udon Thani niet zo duur dat maakt weer wat goed!

 14. Wim zegt op

  Ik zit bij de SNS bank
  Heb laatst €385 overgemaakt naar mijn rekening in Thailand. (Shared kosten)
  Het viel op dat het aantal bath op mijn Thaise rekening laag was. Bovendien werd er in Nederland €5 afgeboekt voor provisie wat ik nog wel redelijk vind.
  Mijn Thaise bank (SCB) kon alleen zien dat er maar €365 was binnengekomen en dat dat tegen de geldende, en juiste koers was geconverteerd, en ik constateerde dat dat klopte.

  Reactie SNS: SNS maakt gebruik van een “partner” in Thailand die ook nog eens een provisie rekent van €20 !!
  De inhouding van €20 wordt niet in Nederland gespecifieerd en ook niet in Thailand. Er is gewoon €20 verdwenen !!
  Ik heb een klacht ingediend bij SNS en kreeg €20 terug op mijn Nederlandse rekening.
  De €20 extra provisie staat mijns inziens nergens in de voorwaarden.
  Ik wacht nog op een officiele stellingname van SNS.
  Het is schandalig dat SNS zonder specificatie €20 verdonkeremaant.
  Als de SNS reactie me niet aanstaat ben ik weg + klacht naar AFM

 15. Jacobus Kleijberg zegt op

  Sorry ik begrijp niet dat jullie geen Thaise bankrekening nemen,kost je niets en als je voor
  het eerst 500 Bath stort heb je al een rekening op jouw naam.
  Het pinnen kost je dan bijna niets.
  In de Isaan 15 bath per opname en in Pataya helemaal niets.
  Nooit geen problemen mee gehat,in de 9jaar dat ik hier nu woon.
  Groetjes Koos.

 16. Willem B. zegt op

  Met m’n Rabo-card kan ik tot 500 euro pinnen. De Rabo vraagt 2,50 per transactie, de thai ATM nog eens 150 Baht, dat is bekend. Maar wist je ook dat de verschillende banken hier er ook verschillende koersen op na houden?
  Bijv. de laatste keer vorige week: de eurokoers is gewoon slecht dus ik probeerde 19000 baht op te nemen, dat is <500 Euro normaal. Bij 2 ATM's kon ik dat niet opnemen: Het bedrag was niet geautoriseerd (dus boven die 500 Euro. Gecanceld en een andere ATM geprobeerd: de Krungsi Bank. Daar kreeg ik probleemloos 19000 Baht voor 497 Euros!
  Er moet dus aanmerkelijk verschil zitten in de gehanteerde koersen.
  Zoals zoveel mensen wordt ik wel moe van die Banken. Volgende keer neem ik cash mee uit NL (zoals een kennis deed, in coupures van 500 Euro) en zet die hier op een te openen rekening. Is er overigens een limiet in het 'uitvoeren van cash" uit NL? Tegenwoordig mag er nou eenmaal niet zo veel meer in NL…. Cash wisselen in Thailand: Super Rich (in BKK en Chiang Mai o.a.) geeft een veel betere wisselkoers dan de reguliere banken, geen fee of commissie!

  • Jacques zegt op

   Beste Willem, als je 9.999 euro in je zak hebt mag je, bij controle zo doorlopen. Vanaf 10.000 euro moet het bedrag aangeven met een aangifteformulier liquide middelen. Op dat formulier moet je allerlei gegevens invullen, zoals je persoonsgegevens en de herkomst van het geld.

   De douane is een onderdeel van de belastingdienst, dus er zal controle plaatsvinden. Er kan beslag gelegd worden, bijvoorbeeld bij vermoeden van witwassen. Het formulier is te downloaden van de website van de belastingdienst, onderdeel douane.

   • Sir Charles zegt op

    Het kan zijn dat direct na de paspoortencontrole er een hond op je afspringt die getraind is om papiergeld op te sporen echter als blijkt dat je niet meer bij je hebt dan is toegestaan kun je zo weer doorlopen.

    Voor dat ze in je tas willen kijken wordt er gevraagd hoeveel en in welke coupures je het bij je hebt, kon de reis algauw voortzetten want die € 9999 had ik bij lange na niet bij me. 🙂

    • Willem B. zegt op

     Bedankt Sir Charles en natuurlijk ook Jacques: dank voor de duidelijke antwoorden. Ben gelijk hier in Cha-Am bij een paar banken geweest om info en voorwaarden. Is overigens niet eenvoudig als je thaise voorwaarden krijgt! Maar ik heb de tijd tot de volgende overwintering in november a.s.
     En over de hoogte van het bedrag hoef ik me geen zorgen te maken. Dank.

     • Sir Charles zegt op

      Heb al enige jaren een (internet)rekening bij de Kasikorn-bank, was toen geen enkel probleem te openen. Las echter op een ander forum dat dat hedendaags niet meer zomaar kan dus kunnen wellicht andere lezers daar uitsluitsel over geven.
      Succes!

 17. chantal zegt op

  In bkk bij mbk shoppingmall stond in 2011 een atm op 3e verdieping die geen 150bath rekende die heb ik op vakantie aardig
  leeg getrokken… Tip 🙂


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website